30 מכוני מחקר וחברות תרופות בעולם מחפשים פתרון - אפשר להיות אופטימים?

בסין החלו בניסוי בתרופה פאבילאוויר, בארצות הברית משתמשים ברדמזוויר של גיליאד, בישראל שני מכוני מחקר לפחות במרוץ, כשגם חברות הפארמה הגדולות בעסק. מי יגיע לקו הגמר ראשון?
 | 
telegram
(6)

האנדרלמוסיה שיוצר וירוס הקורונה בשווקים הגלובליים, הופך מול עינינו לברבור שחור בעל השלכות גלובליות, אבל זה יכול להשתנות ברגע. בעוד הווירוס מתפשט, מיום ליום הפתרון לתרופה מתקרב.

נתחיל בבעיה - הקורונה היא מחלה מאוד מדבקת, אם כי לא קטלנית. התסמינים של הנגיף דומים מאוד לשפעת, רק שלפי המחקרים בסין, הריאות של החולים בווירוס מתמלאים בליחה וסותמים אותם. מדענים בסין שחוקרים את המחלה, אמרו כי הדבר מקשה על הטיפול בחולים שנמצאים במצב קריטי.

עד היום נדבקו בנגיף קרוב ל-120 אלף בני אדם (נכון לכתיבת שורות אלה), כשמתוכם מתו 4,300 בני אדם. כלומר, אחוז התמותה עומד כרגע על 3.46%, מרביתם המוחלט מבוגרים מעל גיל 80 עם מחלות רקע. הנתון הזה משקר - כי ככל שעובר הזמן והצוותים הרפואים לומדים איך להתמודד עם הווירוס, שיעור התמותה יורד. כמו כן - הנתון מוטה מאוד כלפי מעלה, כי יש חולים, כנראה רבים שלא מעודכנים - כך שבפועל היחס בין המתים לחולים הוא קטן משמעותית - לפי ההערכות סדר גודל של 1%, אולי מעט יותר. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עד היום הבריאו 66,500 בני אדם, כשהמשמעות של זה היא שיש 42,600 מקרים מאובחנים ברחבי העולם, מתוכם 5,747 חולים במצב קריטי. כלומר קרוב ל-15% מכלל המקרים המאובחנים בעולם.

בשל כל זה, החל מרוץ כלל עולמי למציאת חיסון למחלה, שכולל בין גם את חברות הפארמה הגדולות, בהן פייזר לדוגמה – למרות שאלה באופן מסורתי יושבות על הגדר במקרים שכאלה. במקרה הזה, הזרקור הציבורי עשה את שלו.

מי שרוצה להיות אופטימי, שיעצור לרגע וינשום. ניסויים קליניים הם משהו שלוקח זמן. עם זאת - על רקע המצב - התרופות בפיתוח ינוסו כבר על חולים קיימים, והרגולציה תעשה קיצורי דרך. תוך חודשים בודדים צפויה להיות תרופה בשוק. לא בטוח שמושלמת, אבל עוזרת.
העבר מלמד אותנו, במקרים כמו ה-SARS וה-MERS, שלא תמיד מגיעים לפתרון מוחלט, וחשוב גם לזכור שאף אחד לא באמת יכול לדעת כמה זמן התהליך ייקח. מה שברור - שעשרות חברות מדווחות על פיתוח בתחום באופן רשמי, וזה לא יהיה מנותק להגיד שמאות מכוני מחקר, אוניברסיטאות וחברות פועלות כדי להגיע לפתרון מהיר.

מה קורה בסין?
לסין, שם כאמור היה מוקד ההתפרצות, יש את הניסיון הרב ביותר בהתמודדות עם המחלה – אם ניתן לקרוא לחודש וחצי יכולת וניסיון. אבל זה מה יש. וזה מסתבר גם משהו. לאחרונה החלו להשתמש בתרופה גנרית בשם פאבילאביר (Favilavir), שבמחקר על 70 מטופלים באזור המוכה, הראה יכולות של עצירת התדרדרות המחלה ללא תופעות לוואי, כמו גם הפיכת הנגיף לפחות מדבק.

התרופה, שבמקור משמשת לטיפול בשפעת, הייתה כל כך אפקטיבית, שהשלטונות הסינים אישרו ליצרן זיאנג חיסון לפתח אותו באופן מיידי. כרגע, זה תקוע בשלב הקליני של הפיתוח – אבל הסינים מנסים לזרז את התהליך.

בנוסף, חברת אינוביו (סימול: INO) האמריקאית עובדת עם חברת בייג'ינג אדווקסין ביוטכנולוגיה, לפיתוח חיסון. החיסון נמצא בפיתוח מתקדם, הותאם לאדם והחברות יחלו בניסויים בתחילת החודש הבא. כמו כן לחברה 3,000 יחידות מהטיפול מוכנות לשימוש, שאותם ינסו על מטופלים מאירופה, ארצות הברית וסין.

מי השחקנים הישראלים במרוץ?
בשבוע שעבר דיווחנו כאן על מכון מיגל הישראלי, שהודיע כי הצליח למפות את החלבונים של וירוס קורונה בעופות. בשיחה שנערכה היום עם מדעני המכון, הם אמרו כי הם עומדים בלוח הזמנים בדרך ליצירת התאמה גנטית לנגיף החדש. "ייקח שלושה חודשים עד שנוכל להתחיל בניסויים", אמר לביזפורטל אורי בן הרצל ממכון מיגל.

גם המכון הביולוגי שבנס ציונה, שבשבוע שעבר קיבלו דגימות של הווירוס החדש כדי לבדוק כיצד ניתן להילחם בו, נמצא במרוץ – אולם לא כל כך ברור איפה. גורם במכון אמר לביזפורטל כי "אנשים מאוד חכמים שקורעים את התחת, עובדים קשה ועובדים חכם".

כדאי לציין, שבזמן שהכלכלה מתרסקת מול העיניים שלנו, במכון, שהוא ממשלתי ועובד תחת משרד ראש הממשלה, יהיו מחר בחופש לרגל חג פורים. איך אומרים אצלנו בעדה, נו שוין – גם הבורסה מחר בפסק זמן הכרחי לכבוד החג.

חברת טבע לא במשחק. היא גם לא תהיה. היא לא מפתחת חיסונים.

מה קורה ביתר העולם?
בפגישה שערך נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, עם ראשי חברות הפארמה הגדולות בשבוע שעבר, כל החברות הגדולות, בהן פייזר (סימול: PFE), גלקסוקלייןסמית (סימול: GSK) ועוד, הן הודיעו על כוונתן לפתח חיסון – למרות שבאופן היסטורי הן נמנעות מכך. כנראה שלחץ מצד הבית הלבן עובד – או לפחות בינתיים.

בלי קשר, דיווחנו כאן על מניית גיליאד (סימול: GILD) שקפצה לאחר שנמצא כי תרופת רדמזוויר שלה, שהוכחה כיעילה נגד סוג אחר של וירוס ממשפחת הקורונה, מצליחה להילחם גם בווירוס החדש. בוושינגטון החלו לטפל בחולים עם התרופה והחוקרים שם אומרים כי בעלת פוטנציאל רב למנוע את ההתפשטות. 

במקביל, חברת אפריון עובדת על תרופה בשם APN01 והיא נמצאת בבדיקה על חולים בסין. חברת מודרנה התאחדה יחד עם המרכז לחקר החיסונים בארצות הברית כדי למצוא חיסון, שנמצא לקראת תחילת ניסויים קליניים.

לסיכום, ישנם עוד לא מעט ענקים ומכוני מחקר מובילים שמנסים לפתח חיסון. האם הם יצליחו? לנו נותר רק לקוות, כי חיסון אפקטיבי יחזיר את הביטחון והשפיות לשווקים, שיסייע לעולם הכלכלי ובכלל להתחיל להתחסן נגד השפעות הנגיף.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    ארז ליבנה, בזמן שחנטרשת "לא נורא" קוראך איבדו 30% מכספם (ל"ת)
    סוחר 12/03/2020 09:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    באטמ
    1 שמעריך. 11/03/2020 22:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קצת שימת לב למניית החברה לא תזיק.. בינתיים היא רק עולה
    סגור
  • 4.
    סיוע מאוחד של ממשלות
    משה ב 11/03/2020 15:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מאחר שמדובר במגפה עולמית, נדרש שיתוף פעולה של כל הממשלות והבטחת מענק משמעותי ל-5 חברות שתפתחנה תרופה.
    סגור
  • 3.
    תשקיעו ככה גם בCMT
    יוני 11/03/2020 11:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מחלה ארורה שמשתקת אנשים לחלוטין
    סגור
  • 2.
    נין של זמן
    ברכה 11/03/2020 11:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    החוכמה והניסיון האנושי ימצאו פיתרון לצרה הזו . מקווה שישראלים יביאו את התרופה והמיליארדים יזרמו לכאן .
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    המקור לוירוס הוא...
    לרון 11/03/2020 11:02
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ויש לו גם את האנטידוט ל"יצור המעבדה" הזה,שיופעל ברגע הנוח לגורם המקור...אני אוהב תיאוריות קונספירציה!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות