למה בעלי השליטה לא קונים מניות? יש סיבה; למה רשות ניירות ערך לא מאפשרת להם לקנות? אין סיבה
הצגנו כאן לפני כמה ימים את הסיבה שלמרות הנפילות בעלי השליטה לא רוכשים מניות. הם פשוט לא יכולים. הגבלה של רשות ניירות ערך אוסרת עליהם לרכוש מניות בתקופה שלפני הדוחות - "התקופה השקטה". חברות יכלו לרכוש מניות של עצמן ולדווח על תכניות חדשות רק לאחר הדוחות. משיחה של ביזפורטל עם מספר מנהלי חברות בימים האחרונים עולה כי הם מתכוונים להציע תכניות רכישה אחרי פרסום הדוחות. אבל האם בימים שכאלה אין מקום שרשות ניירות ערך תאפשר רכישות של בעלי שליטה ושל החברות עצמן במסגרת תוכנית רכישה עצמית? בינתיים לביזפורטל נודע כי יש חברות שמנסות לפרסם מוקדם יותר מהצפוי דוחות כספיים גם כדי להיערך לרכישה עצמית.
ביזפורטל פנה לרשות ניירות ערך - הנה התגובה: "חוק ניירות ערך קובע איסור על ביצוע עסקאות בניירות ערך של החברה כאשר בידי מבצע העסקה, כולל החברה עצמה, מצוי מידע פנים. כוונת החוק באיסור היא למנוע עסקאות בהן יש למקורבים יתרון במידע על פני כלל ציבור המשקיעים.
"כמידע פנים יחשבו גם נתונים כספיים מתוך דוחות כספיים הצפויים להתפרסם שפרסומם עשוי להשפיע באופן מהותי על מחיר נייר הערך, כאשר קיימת חזקה שמידע הכלול בדוחות כספיים בסמוך למועד פרסומם הינו מידע פנים. הרשות אינה מוסמכת או רשאית לפטור אדם מהוראות החוק בנדון.
"יחד עם זאת, גילויו של מידע פנים לציבור, בכלל זה פרסום הדוחות הכספיים או דוחות כספיים מקדמיים בהתאם להוראות הדין והנחיות סגל הרשות יכול בהתאם לנסיבות המקרה לייתר את האיסור ואכן, ישנן חברות אשר פרסמו את דוחותיהן.
רכישה עצמית - כדאי לחברות?
רכישות כאלו הן "רווח כפול" לחברות - הן תומכות במחיר המניה ומונעות הידרדרות גדולה וגם מראות הבעת אמון מצדם. עד כה, זה לא קרה. למרות צניחה בשוק בשיעור של 30% ומעלה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שחברות רבות נמצאות בעיצומה של "התקופה השקטה" בה קיים איסור, על קניית מניות מצד בעלי עניין בחברות ומצד החברות עצמן. בתקופה זו, הנחת היסוד היא שיש בידי גורמים אלו מידע עודף על פני המידע שקיים בשוק, ולכן אסור להם לפעול בניירות הערך של החברה. התקופה הזו נמשכת מספר שבועות טרם פרסום תוצאותיה. כעת אנחנו נמצאים בתקופה זו, שכן הדוחות השנתיים מפורסמים עד סוף החודש.
אז מה יקרה באפריל, אחרי פרסום הדוחות? האם אז נראה זינוק חד בכמות התכניות שהחברות יפרסמו והרכישות העצמיות, במטרה להחזיר את הצבע ללחיים? האם ברכישות הללו יש בכדי לתת דחיפה מסוימת לשוק ששרוי במשבר עמוק, ולייצב במעט את הספינה? ההיסטוריה הוכיחה שרכישות עצמיות בתקופת מפולת עוזרות מאוד לשוק, כל עוד מדובר על רכישה אמיתית.
אם חברה תפרסם תכנית, אבל לא באמת תרכוש מניות או אגרות חוב, השוק לא צפוי להתייחס לכך, במקרה הטוב ליימים ספורים. מנגד, אם חברה תפרסם ותרכוש בפועל, הרי שעתה מדובר בהבעת אמון, דבר שעשוי לתמוך בניירות הערך - גם באופן ישיר וגם עם החזרת משקיעים למניות ולאגרות החוב. בצעד זה, החברה אומרת שההשקעה הטובה ביותר מבחינתה היא בעצמה.
רווח נוסף מרכישה עצמית היא היכולת להגדיל את הרווח למניה. ברגע שמשתמשים במזומנים לרכישת מניות, מקטינים את מספר המניות המונפק של החברה ואז הרווח של החברה ביחס למספר המניות, עולה. הרווח למניה עולה, ובהתאמה התשואה למשקיע עולה. התרגיל הזה מיושם ביתר שאת, בוול סטריט, לשם המחשה - IBM מצליחה להגדיל מדי שנה את הרווח למניה בעוד שהרווח האבסולוטי לא עולה - הכיצד? היא פשוט קונה מניות של עצמה והמכנה בנוסחת הרווח למניה קטן.
שלה, במיוחד אגרות החוב. בשוק סברו לפני כשבוע שכן. אבל בשבוע הזה, דלק כבר הפכה להיות מועמדת רצינית להסדר חוב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.עזבו את השוק, תנו לו לעבוד בשקטלמה למה ולמה?... 12/03/2020 14:04הגב לתגובה זו1 0בעליות כולם סותמים את הפה, ירידות נלחצים. אחרי 11 שנים של עליות מגיע משבר ככה זה בשוק ההון.סגור