לאומי: "יש צורך להרחיב את תקציב הממשלה - ריבית שלילית לא תועיל"
על רקע משבר הקורונה שמטלטל את העולם "ריבית בנק ישראל צפויה לרדת, ובתרחיש הפסימי עשויה לרדת אף לשיעור שלילי", כך מעריך ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, בסקירת המאקרו השבועית. עם זאת, להערכתו לא תהיה בכך תועלת משמעותית למשק, אולי אפילו ייגרם נזק. לשיטתו, יש צורך להרחיב כעת את תקציב הממשלה.
בפמן מעריך כי צפויה "האטה ניכרת של הצמיחה ב-2020 כתוצאה ממשבר ווירוס הקורונה, הן בתרחיש מרכזי (חזרה מהירה יחסית לשגרה, ברביע השלישי של 2020) והן בתרחיש פסימי (מתמשך תוך החזרת השליטה רק במהלך 2021), אך בתרחיש המתמשך מדובר בהאטה חריפה עד כדי צמיחה שלילית לנפש ועלייה ניכרת בשיעור האבטלה".
לפי בפמן, צפויה האטה של ממש בקצב הבנייה (למגורים ושלא למגורים) ובהשקעות ריאליות אחרות, בפרט בתרחיש החמור. בתרחיש הפסימי צפויה פגיעה ניכרת ביצוא של המשק הישראלי (בעיקר בצד הסחורות), זאת על רקע התכווצות של ממש בנפח הסחר העולמי.
ביחס להיחלשות השקל מעריך בפמן כי "השקל צפוי להיחלש במעט בתרחיש המרכזי ובמידה רבה יותר בתרחיש הפסימי. עם זאת, לנוכח ירידת מחירי הסחורות בעולם, ונפט בפרט, וחולשת כוח הקנייה ואמון הצרכנים, ההשפעה של היחלשות השקל על האינפלציה צפויה להיות מתונה. ריבית בנק ישראל צפויה לרדת, ובתרחיש הפסימי עשויה לרדת אף לשיעור שלילי".
המלצות לקובעי המדיניות - יש להרחיב את התקציב, הורדת ריבית עשויה להזיק
בפמן גם מתייחס בסקירתו לצעדים הכלכליים הנחוצים על רקע משבר הקורונה. "לדעתנו, ההתמודדות עם הפגיעה הכלכלית הניכרת צריכה להגיע דרך הרחבת התקציב. באופן מעשי, מדובר בצעדים כמו השעיה זמנית של תשלומי מקדמות מס, על מנת להקל על חברות ועסקים שתזרים המזומנים שלהם נפגע. יש מקום לסיוע ממוקד לענפי המשק שנפגעו במידה רבה והם חיוניים להמשך תפקוד תקין של המשק", כותב בפמן.
לדבריו חשוב להגדיל מאוד את התקציבים המיידיים לצרכי בריאות וחברה, זאת על מנת להתמודד עם ההיבטים האפשריים והצפויים של הווירוס. "המשמעות הינה עלייה זמנית בגירעון התקציבי, אך זהו צו השעה ומצבה הכלכלי של ישראל מאפשר זאת (יחס חוב תוצר סביר, רמה גבוהה של יתרות מט"ח וחשבונות חוץ איתנים). אנו מעריכים כי בתרחיש של חזרה לשגרה בתוך מספר חודשים, הגירעון התקציבי צפוי להסתכם השנה בטווח שבין 4.0%-4.5% תוצר", כותב בפמן.
להערכתו, גודל הגירעון יושפע בין היתר ממידת החומרה של השפעת משבר הקורונה על המשק המקומי, ובפרט מאורך המשבר, שאם ימשך במהלך כל 2020 - יבוא לידי ביטוי בגירעון תקציבי גדול יותר מהאמור לעיל ועלייה בחובות הממשלה.
ביחס למדיניות הריבית הנחוצה מעריך בפמן כי "מצד המדיניות המוניטארית, נראה שאין מקום רב להפחתת ריבית שכן כבר כעת היא נמוכה וקרובה לאפס וגם לא ברור אם מהלך כזה יהיה בעל משמעות ותרומה למצב. לא מן הנמנע שהפחתת ריבית משמעותה יצירה של בעיות שונות, כמו ליבוי של אינפלציה של מחירי נכסים (נדל"ן, אג"ח), ולכן יתכן שהנזק יעלה על התועלת".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מלומר : הסטת תקציבים מהחרדים והמתנחלים לאמצעים להאצתלמה אתה נמנע 13/03/2020 12:30הגב לתגובה זו0 0הפעילות המשקית כמו הקטנת מע"מ,דחיית מקדמות,אשראי לעסקים לטווח ארוך,הקטנת מסוי על דיור וכוסגור
-
2.ריבית שלילית בישראל והשוק כולו דולריהילה.למינ'יסקי 12/03/2020 15:52הגב לתגובה זו0 0יש לנו מחלוקת מאד רצינית איך יראה שוק הדיור,ממליצה להשאר בחוץ בשנים הקרובותסגור
-
1.חברת אל על מתחמקת מהבטחתה לבטל טיסות ללא קנס.דני צור 12/03/2020 13:47הגב לתגובה זו0 0חברת אל על לא מאפשרת לבטל טיסות, ע"י כך ששירות הלקוחות שלה הוא בלתי נגיש.לטלפון הם לא עונים ולדואר אלקטרוני עונים בתשובות שיקריות כאילו מספר הפנייה שגוי וכו.סגור