"צריך לשמור את המשק באוויר, כדי שיפעל כמו קפיץ אחרי המשבר"
בעולם של כלכלני המאקרו, מסתכלים מלמעלה, להעריך את המצב בעזרת הידע הקיים ולכמת אותו לסיכון. הסיכונים שהם גוזרים, משפיעים לכל רוחב השוק. כרגע, לפחות בשווקים, המצב המסתמן הוא שאי אפשר להעריך את ההשפעה, עד שלא תהיה לנו פיסת אינפורמציה חשובה אחת - מה משך הזמן שייקח המשבר.
זה ישפיע על כמה מהר נצליח לצאת ממנו. הדרך, לפחות לפי פרופ' רפי אלדור, מרצה בכיר במרכז הבין תחומי ומומחה לניהול סיכונים, זה להרחיב את הגירעון. אין ברירה אחרת לטענתו.
"יש את מה שיש ויש את מה שצריך לעשות. מה שיש זה כלכלה שנעצרת. המדינה באפידמיה. והיא נעצרת בכל הרמות. הסחר, הייצור, גם בישראל וגם בעולם. זה משבר עולמי שלא היה לנו כזה", אומר פרופ' אלדור בראיון לביזפורטל.
"מה שעושה בנק ישראל זה להורות לבנקים לתת כסף. הציבור צריך את הכסף בזול עם ריבית אפסית. בנק ישראל יזרים כסף למשק באמצעות הבנקים ואג"ח ממשלתי. צריך הרחבה פיסקאלית. צריך להגדיל את הגירעון. זה הזמן. אם יש פעם אחת שצריך לעזור לאנשים זה עכשיו. בגלל זה ראש הממשלה רוצה ממשלת אחדות, כדי להגדיל את תקרת הגירעון", הוא אומר.
- תדיראן השקיעה 60 מיליון שקל בטכנולוגיית טיהור אוויר מזגנים עיליים
- ג'נרל מוטורס: ירידה של 35% בהכנסות הרבעון בסין אבל לא הכל שחור
אתה מסכים שאחנו נמצאים בטריטוריה חדשה? "זו טריטוריה בריאותית חדשה. לא עברנו מגפה כזו. מבחינת משברים במשק עברנו כאלה בצורה מקומית, אבל לא ברמה הגלובלית. צריך לזכור שאנשים בבית והם לא עובדים".
מה צריכה לעשות הממשלה? "הממשלה צריכה לייצר מצב של קפיץ. שהמשק יקפוץ אחרי המשבר".
עד כמה ההתאוששות כאן תלויה בארה"ב ואירופה? "הכל שאלה של זמן. תוך כמה זמן יגמר המשבר ונתגבר על הנגיף. אם תוך זמן קצר נפתר המשבר או לחילופין עד מתי נשב בבית. אם נשווה את זה למלחמות, מלחמה קצרה לא משפיעה. אבל אירוע מתמשך כמו אינתיפאדה, יכול בהחלט להיות בעל השפעות ארוכות טווח".
כל מדינה הציגה שיטה אחרת להתמודד עם הנגיף, איך זה ישפיע על השווקים? "ברור שתהיה לזה השפעה. לא ברור איזו שיטה תצליח. כמו שאמרתי, מה שאנחנו צריכים לעשות זה לעזור לכלכלה לחזור לעצמה. אנחנו צריכים להחזיק את המשק כמה שיותר באוויר ושלא ייפול - באמצעות הרחבה מוניטארית ופיסקאלית".
- היום בבורסה - זינוק בדולר, נפילות בקמטק וטאואר; אסיה והחוזים העתידיים בירידה
- המורשת של צבי לובצקי: "כל דבר שאתה עושה – תעשה אותו עד הסוף, גם על המגרש וגם בחדר הישיבות"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בסין אנחנו רואים שלקח לאנשים זמן לחזור, זה ייקח גם בישראל? "זה תלוי איך הבעיה תיפטר. אם ימצאו תרופה או שהמחלה תעבור מעצמה, אז אנשים יצאו מהר יותר".
מי נפגע בינתיים הכי מהמשבר? "כרגע מי שנפגע הכי הרבה זה ההייטק. בעיקר הסטארט-אפים החדשים. יש קיפאון מוחלט בהון הסיכון הצעיר. הכסף ניתן שם בתמורה להתניות מסוימות, כרגע זה נעצר. סקטור הבידור נפגע קשה. התיירות נמחקה כרגע. מלונות ייסגרו.
זה אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים שלנו, זה ישפיע בטווח הבינוני ארוך? "בהחלט. זה שני כיוונים. גם אין כסף והם גם יושבים בבית. צריך לראות איך עוזרים להם".
אילו עוד אפקטים יכולים להיות? "יש מצב שיהיה לנו בייבי בום. כמו אחרי מלחמת העולם השנייה".
פרסמנו שהאינדיקטור של מספר הבידודים במשרד הבריאות יהווה אינדיקטור טוב להתמודד עם המשבר. אתה מסכים עם זה? "כן. זה בהחלט המדד הנכון. יחד עם מספר ההדבקויות כמובן".
- 5.סוחר 15/03/2020 22:50הגב לתגובה זובושה לראות אנשי עסקים מתבכיינים ומבקשים כסף מהמדינה. הכל עומד ליפול ורואים את זה בשווקי האג"ח
- 4.צודק (ל"ת)לגמרי 15/03/2020 21:42הגב לתגובה זו
- 3.הורה 15/03/2020 21:17הגב לתגובה זואיזה בייבי בום יהיה?? ההורים 24 שעות עם הילדים אין סיכוי שירצו עוד ילדים אחרי סגר של שבועיים!!
- 2.עמוס 15/03/2020 21:11הגב לתגובה זומעבר של הון מהציבור לאלפיון העליון שכבר יצא מהשוק לפני שנתיים.
- 1.לא יעזור הפגיעה קשה מידי (ל"ת)יוסי 15/03/2020 20:36הגב לתגובה זו