"כשהמשבר ייגמר נראה נכונות פחותה לשדרג טלפון סלולרי כל שנה"

אחת המסקנות המתבקשות ממשבר הקורונה הוא שכוח העבודה של הכלכלות עובר לעבוד מהבית. מטבע הדברים זה יוצר ביקושים לשירותי תקשורת. לאן הולך שוק התקשורת המקומי?
 | 
telegram
(1)

אחת המסקנות המתבקשות ממשבר התפשטות וירוס הקורונה הוא שכוח העבודה של הכלכלות עובר לעבוד מהבית. מטבע הדברים זה יוצר ביקושים לשירותי תקשורת כשבחזית שירותי התקשורת נמצאות חברות הסלולר. אתמול הייתה זו סלקום שפרסמה דוחות כספיים שאמנם לא רלוונטיים מצב הנוכחי ומשקפים סביבה עסקית "נורמלית" אך מהם ניתן לגזור הערכות על יכולת חברות הסלולר לצאת מהמשבר מחוזקות יותר או פחות.

לירן לובלין, אנליסט התקשורת של בית ההשקעות IBI מעריך אף הוא, שדוחות הרבעון הרביעי אינם רלוונטים. "אלה אירועים של השנה שעברה. בגדול השוק מתמחר את הפגיעה הצפויה בסלקום שמספקת שירותים הכרחיים. הציבור צורך היום יותר מהשירותים של סלקום (בעיקר בשירותי האינטרנט והטלוויזיה הרב ערוצית. נ"כ)".

פגיעה בהכנסות חברות הסלולר צפויה, להערכת לובלין, מהכנסות בסגמנט של שירותי הנדידה. "ברור שכרגע צפויה פגיעה בהכנסות מנדידה. אנשים לא טסים לחו"ל ולא קונים חבילות לחו"ל וגם אין תיירות נכנסת ולכן אין רכישות של חבילות מזדמנות מתיירים ולכן למעשה השוק נסגר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"הפגיעה השנייה היא המכירה הפרונטלית בחנויות הייעודיות ובדוכנים בקניונים - לא מוכרים כרגע ציוד קצה ויש לזה השפעה על ההכנסות".

מנגד, אומר לובלין "הפגיעה בהכנסות מגיעה יחד עם צמצום בהוצאות. חלק מאותו כוח אדם שעובד פרונטלית מול לוקח הקצה, יוצא לחל"ת. בסוף תהיה פגיעה אבל קשה כרגע להעריך את עוצמתה.

"במחשבה קדימה, המשמעות של המשבר שאנחנו נמצאים בו, הוא שייקח זמן להניע את המשק בחזרה לפעילות מלאה. אם מסתכלים על ציוד קצה שזה חלק משמעותי מההכנסות של סלקום (ברבעון הרביעי ההכנסות ממכירת ציוד קצה היו 238 מיליון שקל מתוך סה"כ הכנסות של 932 מיליון שקל, כלומר כ-25% מההכנסות. נ"כ) החלק הפגיע יותר הוא החלק של המכירה של מכשירים סלולריים או נכון יותר, ציוד הקצה ללקוחות פרטיים. בהנחה שהכלכלה נכנסת למשבר ומיתון, הלקוחות יהיו סלקטיביים יותר ולא בטוח שישדרגו מכשיר כל שנה או שנתיים. ההשפעה היא לא נקודתית לסיום הסגר, זה יהיה תהליך התאוששות ארוך יותר.

באשר לסלקום, אומר לובלין, כי החברה נמצאת בתהליך של התייעלות שכולל קיצוצים במצבת כוח האדם ושיפור התנאים מול הספקים והלקוחות. "זה תהליך נכון שעובר על כל הסקטור". אומר לובלין.

באשר לסביבה הרגולטורית אומר לובלין כי "אם מסתכלים על הסביבה הרגולטורית אנחנו רואים את עסקת גולן-סלקום ממתינה לאישור הרגולטור ואני מעריך שהאישור הזה יגיע.

"לגבי מכרז דור 5, אני לא בטוח שלחברות, למרות הרצון של משרד התקשורת, בטח לאור מה שאנחנו רואים היום כשכולם עובדים מהבית, יש כרגע את התמריץ להשקיע סכומים משמעותיים בתחום. גם ככה חברות הסלולר נכנסו למשבר הזה עם שולי רווח נמוכים, ואנחנו מעריכים שהם יצאו מהמשבר הזה עם פחות מוכנות להשקיע בתשתיות עתידיות שצרכן הקצה לא רואה בהם צורך – לפחות כרגע. כרגע הרשת הסלולרית יציבה ורחוקה מקריסה" סיכם לובלין.

שורה תחתונה
״במודל יציאה מהמשבר כל מניות הסלולר זולות כרגע. ההעדפה שלי, בגלל המינוף הסביר היא דווקא למניית פרטנר שתצא מהמשבר עם יותר מזומן בקופה וחוב נמוך, יחסית למתחרות״, סיכם לובלין.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אייפון ב 1100 שקל מהסחורות שיושבות שנה או שלא קונה (ל"ת)
    המתמקח 24/03/2020 12:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות