״הלחץ בשוק האג״ח היום נבע מהיעדר תמיכה ברורה של הממשלה בכלכלה״

יונתן כץ, אסטרטג המקרו בלידר שוקי הון מעריך כי קופות הגמל מגדילות נזילות מתוך חשש שהתשואות שיציגו בתקופה הקרובה יגרמו לציבור למשוך כסף
 | 
telegram
(2)

״הירידות היום יחסית דרמטיות בהתחשב בזה שהמחזורים נמוכים. אני מניח שקופות הגמל נכנסו לגל המכירות מתוך חשש שהתשואות שיציגו בתקופה הקרובה יגרמו לציבור למשוך כסף והם למעשה מתנזלים״ כך אומר היום יונתן כץ, אסטרטג המקרו בלידר שוקי הון.

כץ מעריך עוד כי האכזבה מחוסר הוודאות סביב תמיכה פיסקלית בשוק מקרינה באופן שלילי על המסחר באג״ח וזאת לאחר שדווקא בנק ישראל היה זה שתמך בשווקים בעשרת הימים האחרונים.

״הירידות היום דרמטיות בשוק האג״ח בכל האפיקים. מה שראינו לפני כעשרה ימים ועד שבוע זה מגמה של עליית תשואות בעיקר בצמודים שהגורם הדומיננטי היו פדיונות של קרנות הנאמנות. מה שהשפיע לטובה בשבוע שעבר היה ההכרזה של בנק ישראל שהוא עומד לרכוש 50 מיליארד שקל בשוק האג״ח, התחייבות בלי מסגרת זמן שפוגמת בעוצמת ההחלטה אבל זה עזר בשבוע שעבר״.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כץ מוסיף כי בנק ישראל למעשה מגיב לפעולות הפד' ולא מוביל מחשבה מקורית שתתמוך בשוק. ״מידע חיובי נוסף שתומך בשוק האג״ח הוא ההחלטה של האוצר לשמור על קצב גיוס של 5 מיליארד שקל בחודש באג״ח ממשלתי סחיר, בדומה לקצב של חודש מארס. השוק חשש מעלייה בקצב הגיוסים של האוצר בגלל הגירעון הגדול, מה שהיה לוחץ מעלה את התשואות, אבל האוצר החליט לשמור על תשואות נמוכות יחסית ובמקום להגדיל את קצב הגיוסים להשתמש בפיקדונות שלו בבנק ישראל.

״לאוצר יש היום עודפים של 35 מיליארד שקל בפיקדונות בבנק ישראל, הם נובעים מעודפים משנים קודמות, כשאני מזכיר שסיימנו את 2019 עם עודפי מזומנים של האוצר בסדר גודל של 20 מיליארד שקל. מתחילת השנה (בינואר ובפברואר) ראינו עודפים בתקציב. זו אמנם היסטוריה רחוקה אבל גם ההוצאות היו ברצפה וגם הגבייה האוטומטית נמשכה.

״מתחילת השנה הממשלה גייסה 3 מיליארד דולר בלונדון, כלומר שאותו פיקדון בבנק ישראל עלה ל-35 מיליארד שקל. כנראה שירד במארס ועדיין אין לנו מידע. אז ניתן להניח שיש סדר גודל של 30 מיליארד שקל שעומדים לרשות האוצר בבנק ישראל, ולכן שם לא ממהרים להגדיל את קצב הגיוסים כי הם רוצים לשמור את התשואות נמוכות. אלה נתונים שתומכים בשוק האג״ח המקומי״

היום למעשה התהפכה המגמה ורואים עליית תשואות לכל אורך העקום. כץ מעריך שעליית תשואות זו נובעת משני גורמים: התנזלות של קופות הגמל שחוששות שפרסום נתונים שליליים יביא למשיכת כספים של הציבור והנתון השני, אכזבה מזה שהממשלה עדיין לא הודיעה על תמיכה פיסקלית בכלכלה המקומית.

״היום אנחנו רואים היפוך מגמה, עליית תשואות משמעותית, הממשלתי ל-10 שנים יורד ב-0.8% והתשואות מעל 1%. אני מניח שזה נובע ממכירות של גמל והשתלמות בציפייה לתשואות שליליות וההשפעה של הפרסומים האלה על הציבור, וזה לוחץ על המחיר ביום שהסחירות יחסית דלה, הזרים לא פעילים והמחזורים יותר קטנים.

״נתון נוסף שמעיב על המסחר בשוק האג״ח הוא היעדר תוכנית ברורה ויצירתית של הממשלה לתמוך בכלכלה. שים לב למה שטראמפ עשה, הוא הקדיש 350 מיליארד דולר לעסקים קטנים ובינוניים שמעסיקים פחות מ-500 עובדים. הכסף הזה יינתן להם כהלוואה ואם הם לא יפטרו עובדים עד לחודש יוני, ההלוואה הזו תהפוך למענק. אם הם יפטרו מחצית מהעובדים, אזי מחצית מההלוואה תהפוך למענק. זה פתרון יצירתי שתומך בכלכלה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אג"ח
    רוני 30/03/2020 16:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    השוק צריך להתנהג בהתאם לקניות והמכירות של כל הגורמים . אין סיבה שההממשלה תזרים כספים והקופות ימשכו כסף לטובתם האישית והאזרחים יפסדו. במידה והשוק ירד אין בעיה בעתיד יעלה שוב ושוב ללא עזרה של המדינה. בקיצור המדינה לא צריכה לעזור.
    סגור
  • 1.
    צריך לקנות מניות ואגח קונצרני (ל"ת)
    בנק ישראל אומלל 29/03/2020 19:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות