מניות חברות התרופות ירדו - האם זה מוצדק?
ענף הפארמה הוא תחום דפנסיבי עם ביקוש קשיח, תקופות של מיתון לא משנות את הצורך בתרופות ואת הביקוש אליהן; הירידות במניות התרופות הן כנראה הזדמנות - סטיבן טפר, אנליסט פארמה, באי.בי.אי עם המלצות מעניינות; וגם האם הרע מכל מאחורינו?
ענף הפארמה הוא תחום דפנסיבי עם ביקוש קשיח, תקופות של מיתון לא משנות את הצורך בתרופות ואת הביקוש אליהן. בראיון שערכנו עם סטיבן טפר, אנליסט פארמה, IBI בית השקעות אמר טפר כי המשבר הנוכחי הינו משבר בריאותי, ועל כן טומן בחובו הזדמנות ענק לתחום כולו. להערכתו, בטווח הקצר והמיידי לחברות הספציפיות שמפתחות מוצרים לטיפול בקורונה – חיסון, תרופות ודיאגנוזה. בטווח הארוך, כל הסקטור כולו יזכה לעדנה מכמה כיוונים - העולם מבין שבריאות זה לא רק ערך עליון אלא יכול להביא למשבר כלכלי גדול, והענף עצמו יקבל פוקוס.
למשל, מסביר טפר בנוגע לפוליטיקאים שיצאו כנגד חברות התרופות, בטענות על המחירים הגבוהים והניסיונות להחליש אותן, בסופו של דבר הפוליטיקאים עשויים להבין שהורדת מחירים זה אומר דבר ראשון לקצץ במו"פ.
"המשמעות היא מחסור בפיתוחים שהשוק זקוק להם, הרבה מהפתרונות הקיימים כרגע לקורונה הם בזכות השקעות במו"פ מהעבר, לדוגמא תרופה של אבולה או תרופות לאיידס, זה ידע שמיושם תוך פרק זמן קצר לטיפול בקורונה. יכולת התגובה המהירה של השוק, זה בזכות ההשקעה במו"פ ולכן הפוליטיקאים יחשבו פעמיים בפעם הבאה שיכריזו מלחמה בחברות הפארמה", מסביר טפר.
בנוסף על כך, משבר הקורונה חשף כשלים רבים שקיימים במערכות הבריאות בעולם, החל מהיעדר ציוד ועד פיתוחים מתקדמים, על כן הבשורה הגדולה הינה שהממשלות הביעו נכונות גבוהה להגדלת ההשקעות בענף הבריאות כולו, מה שצפוי להזרים הרבה כסף לתוך מערכות הבריאותיות בכל העולם.
"פוטנציאל גדול קיים גם לכל החברות שעוסקות במחלות הרקע הכרוניות – לחץ דם, סרטן, סוכרת, השמנת יתר ועוד, כיוון שאם המחלות האלו יהיו תחת שליטה יותר חזקה, נגיף זיהומי שיגיע בעתיד יפגוש אוכלוסייה יותר בריאה, אמנם מזדקנת אבל יותר בריאה, ואז על נגיף כזה הגוף יוכל להתגבר בצורה יותר קלה. הפוקוס יהיה על כך שצריך אוכלוסייה הרבה יותר בריאה", מעריך טפר.
להערכתו, מדובר בגורם נוסף שיכול להשפיע באופן חיובי גם על רפואה המשלימה - רופא בקהילה צריך גם ללוות את החולה שיהיה בריא, להפתח לתחום הרפואה המונעת - שיגדיל את המניעה בקהילה ויוביל לאורח חיים בריא יותר.
"פוטנציאל משמעותי קיים בתחום הטכנולוגיות הרפואיות השונות - אפליקציות רפואיות, שעונים חכמים שימדדו נתונים שישדר לרופא, לבדוק הרכב חיידקים בקיבה בכדי שנדע מה נכון לאכול, וחיישנים שיעקבו אחרי הבריאות באופן שוטף", אומר טפר.
בהתבוננות על מניות הפארמה נכון לכרגע כולן ספגו ירידות, קצת פחות מהשוק כולו, אך טפר מעריך שאין לכך הצדקה כלכלית, "אלו לא חברות תיירות או בנקים שיושפעו באופן שלילי כתוצאה מהמצב הכלכלי שיתפתח", אומר טפר.
לפיכך להערכתו יש כאן הזדמנות לסקטור כולו - ענף דפנסיבי עם ביקוש קשיח, בטווח הקצר חברות שמפתחות פתרונות לקורונה, בטווח הבינוני-ארוך - טכנולוגיות רפואיות, והגדלת השקעות מצד הממשלות.
טבע נסחרת במחיר הזדמנותי - צריך רק סבלנות
3 חברות ענק במירוץ לפיתוח תרופה לקורונה
טפר מציין 3 חברות ענק שנמצאות במרוץ לפיתוח תרופה לקורונה:
גיליד סיינסז (סימול: GILD) - מובילה בעולם בתחום התרופות כנגד מחלות נגיפיות- איידס, צהבת מסוג C ועוד, שווי שוק של 92 מיליארד דולר, מאז תחילת המשבר המניה עלתה מספר אחוזים.
"יש לה מוצר שנקרא רנדסיביר כנגד אבולה, תרופה בטוחה לשימוש אך פחות יעילה, נכון לכרגע בעלת סיכוי גבוה לטפל בקורונה, התרופה עובדת על שכפול של הנגיף. המנגנון של הקורונה דומה לאבולה, נעשים כרגע 5 ניסויים ברחבי העולם-בסין ובארה"ב. בודקים את הניסוי גם על חולים קשים וגם על קלים, בכדי לבחון את היעילות, בתוצאות הביניים התקבלו אינדקציות חיוביות.
הניסוי של הסינים התחיל בפברואר, כאשר התשובות צפויות להגיע במהלך אפריל. כרגע המוצר נראה כתרופה בעלת הסיכוי הגבוה ביותר בשוק", אומר טפר.
אבווי (סימול: ABBV) – חברת ענק בתחום הביו-טכנולוגיה והתרופות, שווי שוק של כ-107 מיליארד דולר, מתחילת משבר הקורונה ירדה המניה כ-10%. לדברי טפר, "יש לה תרופת קומבינציה של שילוב שתי תרופות לטיפול באיידס - התרופה Kaletra. החברה ערכה ניסוי קליני בסין, אך התוצאות הראשוניות שפורסמו החודש די מאכזבות, ונראה שזה פחות עובד, יש ניסויים נוספים של החברה וזה עדיין לא סוף פסוק מבחינתה".
רגנרון (סימול: REGN) – חברה ביו-טכנולוגית גדולה ומשמעותית בענף, עוסקת במחקר ופיתוח בצורה מעמיקה. מאז פרוץ המשבר, מניית רגנרון עלתה ב-30% ונסחרת כיום בשווי שוק של כ-50 מיליארד דולר. לדברי טפר, "לחברה יש שני מוצרים בקנה לטיפול בקורונה - תרופה מאושרת שנבדקת יעילותה לטיפול בקורונה ופיתוח של חיסון פאסיבי.
"תרופה ראשונה בשם Kevzara, מוצר שמאושר לשימוש בדלקת פרקים שיגרונית, החברה עורכת ניסוי קליני מתקדם ב-400 חולים בארה"ב לבדוק יעילות התרופה בטיפול בקורונה, תוצאות ביניים יתקבלו בחודשים הקרובים אך תוצאות מלאות בעוד שנה, זאת תרופה יחסית יקרה ומיועדת לחולים קשים, במטרה להקטין את הדלקת בריאות.
"הפרויקט השני בתחום הקורונה הינו ייצור חיסון פאסיבי, כלומר הזרקה ישירה של הנוגדנים לווירוס. היתרון המרכזי של החיסון, זה מענה מיידי במקרה של הידבקות, דוגמא קיימת לחיסון פאסיבי זה כלבת, קהל היעד יהיה נדבקים ואנשים בעלי פוטנציאל הידבקות לדוגמא צוות רפואי. ניסוי קליני מתוכנן להתחיל בחודשים הקרובים".
חיסון אקטיבי – הציפייה הגדולה!
בנוסף, טפר מציין 2 חברות קטנות יותר ומעניינות שמפתחות חיסון אקטיבי לקורונה:
מדרנה (סימול: MRNA) – חברה ביו-טכנולוגית בעלת שווי שוק של כ-10 מיליארד דולר, מאז פרוץ משבר הקורונה מנייתה זינקה במעל 50%, לדבריו, "החברה מפתחת חיסון המבוסס על החומר הגנטי של הווירוס, כאשר הגוף אמור לפתח נוגדנים כנגד הווירוס. החברה החלה בניסויים בסיאטל, עם 45 מתנדבים שהזריקו להם את המוצר לפני שבועיים, וכרגע מחכים לתשובות אודות בטיחות ויעילות והמשך הרחבת הניסוי".
אינובו (סימול: INO) - חברה בעלת שווי שוק של כ-1.2 מיליארד דולר. מאז פרוץ המשבר בעולם עלתה המניה בכ-100%. "השוק מזהה פוטנציאל גבוה בחיסון של החברה, יחד עם זאת צריך לזכור שזאת חברה קטנה מאוד. ניסוי צפוי להתחיל בקרוב עם עשרות מתנדבים בריאים שהשאיפה שהחיסון אכן יגרום לפיתוח נוגדנים לווירוס הקורונה", אומר טפר.
האם הרע מכל מאחורינו? לפחות מבחינת קצב ההתפשטות, כנראה שלא
לדברי טפר, אנחנו עדיין בעיצומה של מגיפת הקרונה והשיא עוד לפנינו. "אנחנו בפתחו של חודש אפריל שצפוי להערכתנו, להיות קשה יותר מחודש מארס. בתרחיש הסביר לא נראה סימנים לבלימה גלובלית של המגיפה לפני סוף אפריל, תחילת מאי", כותב טפר בסקירה מיוחדת שפרסם היום.
לדבריו, אנחנו עדיין בעיצומו של הגל הגדול של ההתפרצות שממוקד בעיקר במדינות מערב אירופה ובארה"ב, עם 12 מדינות שחצו את רף ה-10,000 נדבקים ו-44 מדינות שכבר חצו את רף ה-1,000 נדבקים, כאשר שיא ההדבקה עוד לפנינו.
"ארה"ב, בדגש על מדינת ניו-יורק, נהפכה למדינה עם היקף ההדבקה הגבוה ביותר בעולם. היקף הנדבקים זינק פי 4 תוך שבוע ועומד בראש הרשימה על 143,000. באיחור רב, רק לפי כשלושה שבועות רשתות המעבדות הגדולות בארה"ב החלו בביצוע בדיקות המוניות. ההתמודדות של ארה"ב במגיפה אינה נוקשה והחלטית כמו במדינות רבות אחרות, ולא מן הנמנע שהיקף הנדבקים ימשיך לעלות בצורה מואצת במהלך השבועות הקרובים" כותב טפר.
לדבריו, "בסין נראה שלעת אתה המגיפה נבלמה, וגם בדרום קוריאה ויפן ישנה התמתנות משמעותית. לעומת זאת, במערב אירופה המצב קשה ביותר ושיעור התמותה ממשיך לטפס. באיטליה, למרות שהם בהסגר מלא כבר 3 שבועות מספר הנדבקים זינק בעוד 65% תוך שבוע, חצה את סין ונושק ל-100,000, עם שיעור תמותה גבוה וחריג של מעל 11%".
"זינוק נרשם חד גם בשאר מדינות אירופה ובראשן: ספרד, צרפת, גרמניה, שוויץ, הולנד, בלגיה, אוסטריה ובריטניה. יש לציין שגם במדינות כמו גרמניה, שוויץ, אוסטריה והסקנדינביות, שבהם שיעור התמותה נמוך יחסית (בין 1% ל- 3%), שיעור התמותה נמצא במגמת עלייה. בנוסף, בשבוע האחרון החלה התעוררות משמעותית של המגיפה גם בתורכיה (כבר עם 9,000 נדבקים) ובמדינות מזרח אירופה: צ'כיה, פולין, רומניה ורוסיה", סיכם טפר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.גם פלוריסטם במירוץיוסי 31/03/2020 14:40הגב לתגובה זו0 0במידה והתרופה שלהם אכן תתמודד יפה עם דלקת הריאות כתוצאה מהקרונה השמיים יהיו הגבול כיוון שהטיפול יתאים להתאוששות מדלקת ריאות באופן כלליסגור
-
2.שכחתם את אילי לילי ופייזר?גיא 31/03/2020 11:36הגב לתגובה זו0 0מוזר ששכחתם.2 חברות מצויינות .סגור
-
1.ירידות?מה זה 31/03/2020 09:45הגב לתגובה זו0 0איפה הירידות ואיפה ההזדמנות? כל המניות בכתבה טסו לשמיםסגור
-
כמו רוב האנליסטיםdanik.sh@gmail.com 31/03/2020 11:38הגב לתגובה זו0 0הבחור חכם בחוכמת בדיעבד...סגור