בנק ישראל הוריד את הריבית לרמה של 0.1% ובהתאם לצפי בשוק
הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה להוריד את הריבית מרמה של 0.25% לרמה של 0.1% ובהתאם לצפי האנליסטים. בנוסף, החליטה הוועדה המונטרית על שני צעדים נוספים - הלוואות מוניטריות לבנקים והרחבת היקף עסקאות הריפו. התוצר צפוי להתכווץ ב-5.3% השנה; הריבית עשויה לרדת ל-0% ולחזור לעלות בשנת 2021.
הוועדה המוניטרית החליטה על הפעלת כלי מוניטרי חדש - מתן הלוואות מוניטריות לבנקים לטווח של שלוש שנים בריבית קבועה של 0.1%; ההלוואות מותנות במתן אשראי לעסקים קטנים וזעירים.
בנוסף, הוחלט על הרחבת התכנית במסגרתה מתבצעות עסקאות ריפו מול גופים פיננסיים, כך שהעסקאות יוכלו לכלול גם אג"ח תאגידיות כבטוחה (בנוסף לאג"ח ממשלתי). בבנק ישראל מציינים כי צעד זה נועד לחזק את התמיכה של התכנית בנזילות ובתפקוד התקין של השווקים הפיננסיים.
התחזית המקרו-כלכלית
על פי התחזית העדכנית של חטיבת המחקר של בנק ישראל, התוצר צפוי להתכווץ בשיעור של 5.3% בשנת 2020, וב-2021 הוא צפוי לצמוח ב-8.7%. האינפלציה במהלך 2020 צפויה להיות שלילית, 0.8%-, וב-2021 היא צפויה להסתכם ב-0.9%. ריבית בנק ישראל, על פי התחזית, צפויה לעמוד בסוף 2020 בתחום 0 – 0.1% ובסוף 2021 בתחום 0 – 0.25%.
מקור: בנק ישראל
בבנק ישראל ביססו את התחזית על מספר הנחות אשר שלוש מהן ראויות להדגשה. ראשית, שהצעדים שננקטו ישיגו את מטרתם בהגבלת היקף התחלואה והתמותה. שנית, שלא יוטלו מגבלות משמעותיות נוספות מעבר לאלו שהוטלו עד בוקר ה-5 לאפריל. שלישית, שעיקר המגבלות החוסמות פעילות כלכלית רחבה יוסרו, באופן הדרגתי, עד סוף יוני.
לפיכך, לאחר התכווצות משמעותית של הפעילות במחצית הראשונה של 2020, שגם תלווה בעליה של שיעור האבטלה, בבנק ישראל מעריכים כי החל מהמחצית השנייה של השנה תהיה חזרה הדרגתית לפעילות רגילה ולתוואי של צמיחה.
עדיין יש לבנק ישראל יכולת לתמוך במשק
בבנק ישראל מציינים כי לאור עוצמת הפגיעה של המשבר בפעילות הכלכלית, הוועדה נוקטת במגוון כלים כדי להעמיק את מידת ההרחבה של המדיניות המוניטרית ולהבטיח את פעילותם התקינה של השווקים הפיננסיים. הוועדה תרחיב את השימוש בכלים הקיימים, כולל כלי הריבית, ותוכל להפעיל כלים נוספים, ככל שתעריך שהמשבר מתארך והדבר נדרש כדי להשיג את יעדי המדיניות המוניטרית, ולמתן את הפגיעה הכלכלית שנוצרה כתוצאה מהמשבר.
צפי לצמיחה שלילית של 5% ושיעור אבטלה של 6% השנה
בבנק ישראל מציינים כי משבר הקורונה קטע את מגמת הצמיחה והמשק עבר להתכווצות. למעלה משליש מהמשק מושבת, הצריכה הפרטית נמוכה בכרבע ביחס לתקופה שטרם המשבר, וכמיליון עובדים, 24% מכח העבודה, תבעו דמי אבטלה.
לפי הערכת חטיבת המחקר, התוצר התכווץ בכ-5% ברבעון הראשון (במונחים רבעוניים). על פי התחזית המקרו כלכלית של החטיבה, בהנחה שעיקר המגבלות הבריאותיות יוסרו בהדרגה עד סוף חודש יוני, צפויה צמיחה שלילית בשיעור של כ-5% ב-2020 ושיעור האבטלה יסתכם בכ-6% (ממוצע שנתי). תחילת ההתאוששות ברבעון השלישי תביא לצמיחה של כ-9% ב-2021, אולם שיעור האבטלה צפוי לרדת בהדרגה ורק לקראת סוף 2021 להתקרב לרמות הנמוכות ששררו ערב המשבר. יחס החוב לתוצר צפוי להגיע לכ-75% ב-2020. בבנק ישראל מדגישים, כי אי הוודאות לגבי התחזית גבוהה במיוחד, לאור חוסר הבהירות לגבי משך המשבר ועומקו.
מצוקת נזילות דולרית בארץ ובעולם
בשער החליפין נרשמה תנודתיות חריגה, על רקע מצוקת נזילות דולרית בארץ ובעולם. מכרזי ההחלף שהפעיל בנק ישראל מיתנו את התנודתיות, ובסיכום התקופה השקל נחלש ב-3.4% במונחי השער האפקטיבי וב-5.8% מול הדולר.
סביבת האינפלציה שהייתה נמוכה עוד טרם המשבר ירדה בחדות. הירידה בציפיות לאינפלציה לשנה התעצמה, אך הציפיות לטווחים הארוכים נותרו יציבות. בטווח הקצר ייתכן קושי במדידת האינפלציה.
טלטלה בשוקי ההון בארץ ובעולם
בבנק ישראל מציינים כי התוצר העולמי צפוי להתכווץ ב-2020 בשיעור משמעותי, והתפשטות המשבר הביאה לתגובת מדיניות עזה של הבנקים המרכזיים והממשלות. מחירי הסחורות צנחו בעשרות אחוזים, אך בסין כבר מסתמנת התאוששות בפעילות הכלכלית.
המשבר הביא לטלטלה בשוקי ההון בארץ ובעולם, תוך ירידות חדות בשערי המניות ועליה בתנודתיות ובסיכון. בבנק ישראל מציינים כי בישראל, העליה החדה בתשואות האג"ח הממשלתיות ובמרווחי האג"ח הקונצרניות נבלמה לאחר צעדי התמיכה של הבנק ובלימת הפדיונות מקרנות הנאמנות.
לקריאה נוספת אודות צעדי התמיכה של בנק ישראל
> בנק ישראל בהקלות על הבנקים - מניות הבנקים עולות
> בנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד שקל
> בנק ישראל מדווח על הקצאה של עד 15 מיליארד דולר לעסקאות SWAP
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.העיקר שהבנקים יגבו 5-7% ריבית .שוד החוסכים 06/04/2020 18:48הגב לתגובה זו0 0ריבית שלילית לא עזרה בשום מקום רק הזיקה. החוסכים היו כרית בטחון של הכלכלה ברגע שאלפיון עליון החליט לשעבד את כולם על ידי אינפלציה של מחירי נדלן ויוקר המחיה האסון הכלכלי בדרך.סגור
-
3.נההאנונימי 06/04/2020 16:47הגב לתגובה זו0 0נהנסגור
-
2.צחוק מעבודהאלישר 06/04/2020 16:38הגב לתגובה זו0 0תורידו את הפרטים ב 1% מספיק לגנוב לנו כסףסגור
-
1.הבנקים ישלמו 0.1% השאלה איזה ריבית הם יג(נ)בו (ל"ת)שלמה 06/04/2020 16:27הגב לתגובה זו4 0סגור