
"אגרות החוב תיקנו באגרסיביות, אבל יש עדיין הזדמנויות"
רונן ברקוביץ, מנהל קרנות הנאמנות, אלטשולר שחם: "הנכסים הטובים יחזרו למחירם הקודם. עם זאת, יש חברות בתחומים ממונפים כמו הליסינג, ששם יש בעיה אמיתית"
"אנחנו חושבים שהנכסים הטובים יחזרו למחירם הקודם, אנחנו הולכים לסביבת ריביות אפסית לעוד הרבה זמן, ואין לאנשים איפה להשקיע את הכסף - הם יחזרו לשוק כדי לקבל תשואה" כך מעריך רונן ברקוביץ', מנהל תחום קרנות נאמנות, אלטשולר שחם. עם זאת, הוא מסייג ואומר - "יהיו חברות עם בעיות אמיתיות שלא ישרדו את המשבר".
על המצב בשווקים אומר ברקוביץ "הבנקים המרכזיים פועלים במצב חירום להציל את השווקים, כרגע זה מוכיח את עצמו. על הדרמה וההזדמנויות בשוק האג"ח - "בחודש וחצי האחרונים אנחנו חווים תנודתיות חריפה בשוק האג"ח – הממשלתי והקונצרני. בתחילת המשבר ראינו מכירות גורפות בלי בררנות, בעיקר בגלל צורך בנזילות בשוק קרנות הנאמנות. בארץ היה פדיון של עשרות מיליארדים בתוך שבוע, מכירות בצורה חדה ולא מבוקרת, ושם היה אפשר למצוא הזדמנויות פנטסטיות. מרווחי התשואה בין אג"ח ממשלתי למדד התל-בונד 60 נפתחו מ-100 נקודות בסיס למעל 400 נקודות שזה דרמה גדולה. כלומר מרווח תשואה של מעל 4%, והכל קרה בזמן קצר. מי שהיה נזיל ניצל את זה לטובתו ויכל להגדיל חשיפות, לחלק מהירידות כבר ראינו תיקון".
מרווח התשואות זה הבדל בתשואה שבין נכס חסר סיכון - אגרות חוב ממשלתיות לבין התשואה העודפת באגרות חוב קונצרניות. "אם אגרת חוב של ממשלת ישראל נותנת 1% ואגרת חוב של בנק לאומי נותנת 2%, הפער ביניהם - 1% זה מרווח הסיכון (התשואה)", מסביר ברקוביץ, "כי השקעת בנכס יותר מסוכן מאג"ח של ממשלת ישראל, וככה מודדים בשוק הקונצרני את הסיכון. למעשה אג"ח ממשלתי זה נכס הבסיס שממנו גוזרים את שאר הנכסים". איזה סקטורים בולטים בתקופה הזאת? "היו סקטורים שהמרווחים נפתחו בפער גדול יותר, חלקם בצדק יותר וחלקם פחות, הסקטורים שיותר בעייתיים כמו חברות הליסינג שמאוד ממונפות, סקטור הגז וסקטור התיירות ומצד שני ראינו את הבנקים והחברות הפחות ממונפות – עזריאלי, ריט, אלוני חץ ואמות הם נפגעו אבל פחות" אילו גורמים השפיעו על הירידות החדות שראינו? "הסיבה המרכזית הייתה מצוקת נזילות חריפה, המון כסף יצא מהמערכת בתקופה מאוד קצרה, הפדיונות בקרנות הנאמנות היו בקנה מידה חריג, וזה לחץ את השווקים למטה. סיבה נוספת שהשפיעה זה הכניסה הצפויה של ישראל למדד אגרות החוב הבינלאומי WGBI. השוק היה בדריכות לכניסת השקעות של מיליארדי דולרים ביום עדכון המדדים בסוף מרץ, אך בעקבות המשבר ומצוקת הנזילות העולמית, נעשתה דחייה במועד עדכון המדדים. זה מאוד משמעותי. היו הרבה גופים שנפגעו מכך, וחלק ממצוקת הנזילות והרבה כסף שיצא מאג"ח הממשלתי היה בדיוק מהסיבה הזאת, וזה גרם למשיכת כספים משוק האג"ח הממשלתי בימים ספורים. לפני שבוע יצאה הודעה כי העדכון יקרה בסוף אפריל ואם לא יהיו שינויים חריגים, זה עתיד להתרחש בעוד כשבוע" מה היו הגורמים שתרמו להרגעת השווקים? "בקרנות הנאמנות הפדיונות נעצרו לחלוטין ובחלק מהמקרים כסף מתחיל לחזור למערכת, במקביל פעולות אגרסיביות של כל הבנקים המרכזיים בעולם וגם של בנק ישראל, אלו פעולות שנתנו לשווקים הרבה מאוד נזילות, בנק ישראל הכריז על תוכנית רכישה של עד 50 מיליארד שקל באגרות חוב ממשלתיות, איפשר מכרזי ריפו ונזילות לשוק המט"ח, עשו הרבה פעולות להרגיע את המצב ונכון להיום לא מכירים מצוקת נזילות, ונכון לכרגע היא נגמרה.
"אנחנו חושבים שהנכסים הטובים יחזרו למחירם הקודם, אם לא יותר, כי אנחנו הולכים לסביבת ריביות אפסית לעוד הרבה זמן, ונחזור לאותה נקודה שהיינו לפני חודשיים שאין לאנשים במה להשקיע – יחד עם זאת יהיו חברות עם בעיות אמיתיות שלא ישרדו את המשבר" איך שוק האג"ח מתמחר את האטה במשק? "שוק האג"ח שונה ממניות, אתה פחות מסתכל על הצמיחה של החברה אלא על היכולת שלה להחזיר את החוב, כל עוד החברה מתקיימת אני אראה כספי. אמנם בתקופה הזאת הבנקים ירוויחו פחות, עזריאלי ירוויח פחות אבל הוא יחזיר את הכסף, ואם אני יודע שהם יחזירו את הכסף, אז אדרוש פרמיית סיכון קטנה אבל זה לא יהיה דרמטי ובגלל זה שוק האג"ח מתקרב למחירים טרום המשבר.
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- אגרות החוב בעלייה - הציבור בורח ממניות וקונה אג"ח; האם זה בטוח?
"הציפיות בשוק לעליית ריבית השתנו דרמטית, היום השווקים מדברים על סביבת ריבית נמוכה לתקופה הרבה יותר ארוכה, אין חילוקי דעות שלא רואים עליות ריבית הרבה מאוד זמן, ולכן כל מה שיכול להניב תשואה גבוהה יותר הופך למעניין, לדוגמא מדד תל בונד 20 תיקן חלק ניכר מהירידות בתוך חודש, עלה כ-10% מנקודת השפל, שזה המון לאג"ח, ויש לו עוד כ-5% לחזור למחירים טרום המשבר" הפעולות האגרסיביות של הבנקים המרכזיים, לא ייצרו בעיה - חובות גדולים? "זה מצב עולם שלא הכירו. אי אפשר ללכת לספרים ולראות איך פותרים את הבעיה הזו. ברגע זה נראה שמצליחים להחזיר את האמון לשווקים. השווקים בלי אמון לא יכולים לתפקד, ובלי שווקים שמתפקדים כל הכלכלה לא מתפקדת. אבל ייתכן שיהיו לזה גם תופעות לוואי. הבנקים המרכזיים פועלים במצב חירום להציל את השווקים, כרגע זה מוכיח את עצמו". מה הצפי לעתיד? "עדיין אנחנו חושבים שיש הזדמנויות בשוק האג"ח הקונצרני והממשלתי, יחד עם זאת הדברים נזילים מאוד. ראינו תנודה של כ-10% אחוז בחודש במדד התל בונד וזה מאוד קיצוני. אך עדיין מוצאים הזדמנויות רכישה, ויש יתרון ענק למי שחי את השוק, עובד במקצועיות ויודע את הפרטים המלאים על כל חברה. יש יתרון לאנשי המקצוע, זה לא שווקים סטנדרטיים, וצריך לפעול במהירות בקניות ובמכירות.
"בנוסף יהיו חברות שלא ישרדו את המשבר ושם צריך להיזהר. הן לא ישרדו את המשבר הריאלי ולא יצליחו למחזר את החוב. מי שהתוצאות הכספיות שלו יפגעו בצורה אנושה לא יהיה לו לאן ללכת למחזר חוב - היום רואים חברות שנסחרות במצב של הסדר חוב. השוק יודע להעריך מי החברות שלא ישרדו את המשבר. אך להערכתנו יש מקרים בהם השוק טועה והתמחור שם עדיין גבוה"
- 13.תמיר 21/04/2020 19:18הגב לתגובה זוהזדמנות מצויינת.
- 12.תמיר 21/04/2020 19:18הגב לתגובה זוהזדמנות מצויינת.
- 11.משקיע בקרנות סל 20/04/2020 20:16הגב לתגובה זואיישרס - Ishares – מותג קרנות הסל בינלאומיות נסחר כיום בבורסה בתל אביב במגוןן כלים. את המותג מייצגת חברת אלטשולר-שחם. מלבד הכלי המפורסם איישרס חוץ S&P500 (1159250) עם דמי ניהול של רק 0.07% ישנם גם כלים מעולים להשקעה בטוחה כגון קרנות סל של אג”ח מדינה ואג”ח של חברות. לדוגמא: איישרס.חוץ T BOND 1-3YEAR- עוקב אחר אינדקס של אג”ח קצר מועד 1-3 שנים של ממשלת ארה”ב איישרס.חוץGLOBALAGGREGATE – - עוקב אחר מדד המורכב מאג”ח בינלאומי ברמת השקעה (investment grade) איישרס.חוץ$ SHORT DURATIO – - הקרן מבקשת לעקוב אחר ביצועי מדד המורכב מאגרות חוב תאגידיות לטווח קצר ברמת השקעה (investment grade) איישרס.חוץ CORP BONDS USD – - הקרן מבקשת לעקוב אחר ביצועי מדד המורכב מאגרות חוב תאגידיות ברמת השקעה (investment grade)
- 10.Yl 20/04/2020 19:48הגב לתגובה זובהגינותו אומר יש בעיה באג"ח מסויים ואני אומר ציבור משקיעים יקר תורידו את היד ש לכם שרוצה לקנות אג"ח לעולם לא תלמדו מנסיון של המשקיעים הותיקים תבחרו אפילו לעזה
- 9.הכותרת 20/04/2020 16:43הגב לתגובה זו"תיקנו" ניתן לפרש בטעות כ"לקנות" ולא מלשון תיקון,הזהרו בשכאלה
- 8.עצוב 20/04/2020 14:32הגב לתגובה זויעלה יעלה תמיד הבורסה עולה.זה נכון אך באיזה טווח ?כרגע צריך לצאת מהמניות הדרגתית לעבור למזומן.ניקח את השווי של תמר פטרוליום כדוגמא להשקעה גרועה של אלטשולר - פשוט עצוב - קונים הכל מהכל.
- 7.בני 20/04/2020 13:50הגב לתגובה זואין המלצות בכתבה המייצגת תמונה בראיה מקצועית / מענינת / ונוחה להבנה
- 6.החסכונות הסולידיות באלטשולר נחתכו ביותר מ10 אחוז בתוך שבועיים! מטורף! (ל"ת)מישהו 20/04/2020 13:35הגב לתגובה זו
- אופק 20/04/2020 18:18הגב לתגובה זוהא"ח תיקן לא רע בכלל. מתי בדקת לאחרונה ?
- 5.אריק 20/04/2020 13:06הגב לתגובה זובכל מקרה את העמלה שלכם קוטפים
- 4.יש 20/04/2020 11:45הגב לתגובה זולא כולם. בכל אופן כמה שתפמפמו את עזראלי לא רלוונטי. אומנם הוא לא בבעיית חוב, הצרות הם לשנתיים הקרובות ועזראלי מפוצץ בהלוואות והון נזיל, ושערוך מוטל הספק. שם ממש לא הייתי מסתפק באחוז עם מח'מ ענק. בדרוגי a - ישראליות ניתן למצוא פשלות של השוק, בכל מקרה שלא יהיה היחס מזומן והנכסים עולה בהרבה על גובה החוב. לא ממליץ לרכוש, לקנות שוק משוגע וזמנים שהדמיון לא יכל לחשוב עליהם.
- 3.תמים 20/04/2020 11:36הגב לתגובה זומנסים לגרור אותכם לשוק המניות ואגרות החוב. בבורסה רק תפסידו כסף. אל תאמינו לכל הנוכלים שפועלים מתוך אינטרסים אישיים. רק מהמרים נכנסים לבורסה. תאוות הבצע מוציאה אנשים מדעתם. כסף מזומן חבר נאמן תמיד. מי שמרוויח בטוח מהבורסה הם הבנקים ובתי ההשקעות למיניהם שמנצלים את תמימות שלכם.
- 2.משקיע 20/04/2020 11:31הגב לתגובה זוכל העליות לא קשורות לכלכלה וקשורות רק לכספים שהפד זורק לשוק 400 מיליארד כל שבוע. זה לא אמין זה עליות על אויר בקרוב נראה שוב ירידות
- דעה 20/04/2020 12:10הגב לתגובה זומניה לאגח. מבחינתי מה שעושה הפד נכון, וראוי. השיכולים שלו הצלת המשק והתעסוקה ליום שאחרי, בכל מחיר. זה לא אומר להיות סוציאלי כמו האירופים ולפזר כסף כדי שלא יעשו כלום. המדינות והאזרחים חיים מאותם עסקים, אם יקרסו נחזור לסוס ועגלה וחלב תמורת ביצים, התקדמנו מאז לא חושב.
- 1.מזה תיקנו זה בנק ישראל קנה וכך זה עולה גם מניות (ל"ת)ראובן 20/04/2020 11:19הגב לתגובה זו