אופקו - מהחברות הגדולות בבורסה קפצה בזכות הקורונה; לאן מכאן?

אופקו מוכרת למשקיעים חלום - תרופות בפיתוח שעשויות להניב מאות מיליוני דולרים בשנה ויותר; במקביל יש לה את אחת מרשתות המעבדות הגדולות בארה"ב; הבעיה - קצב הפסדים של 200 מיליון דולר וקופה שנגמרת במהירות
 | 
telegram
(6)

מתחילת אפריל זינקה אופקו בלמעלה מ-70%, בזכות הקורונה לשווי של כ-5 מיליארד שקל. החברה שמניותיה נסחרות בתל אביב וניו יורק, פרסמה שורה של דיווחים על הזמנות של הממשל האמריקאי ומדינות בארה"ב, לרבות ניו יורק,  למערכות בדיקת קורונה. אופקו שבבסיסה היא חברת פיתוח תרופות רכשה  לפני כחמש שנים את אחת המעבדות הגדולות  ביותר בארה"ב – Bioreference Labs, התחום עדיין מפסיד, אבל פחות מבעבר ועם ההזמנות נראה שהפעילות הזו תגיע לאיזון ואף לרווח. אבל האם זה יהיה הייפ זמני – בתוצאות ובמחיר המניה או שיש כאן עסק חזק, אמיתי ורווחי?

התשובה לא פשוטה. אופקו שנשלטת על ידי פיליפ פרוסט שהיה הבעלים של חברת גנריקה גדולה בשם באר שנמכרה לטבע והפך אז ליו"ר טבע, נשענת על שתי פעילויות – אחת תפעולית גדולה, והשנייה אמנם מספקת מכירות אך נמוכות יחסית ועיקר הפוקוס בה הוא במו"פ. זו גם הסיבה שהחברה הפסדית ובטווח הנראה לעין תמשיך להפסיד – אופקו הוציאה על מו"פ בשלוש השנים האחרונות סדר גודל של חצי מיליארד דולר. בשנה האחרונה ההוצאות ירדו וברבעון הראשון של השנה הסתכמו ההוצאות ב-22 מיליון דולר. ההכנסות מתרופות עולות ומסתכמות בכ-30 מיליון ברבעון. במילים אחרות, בהינתן עלות המכר, הוצאות ההנהלה וכלליות והוצאות המכירה והשיווק שהם מאוד משמעותיות, פעילות התרופות מאוד הפסדית והיא מסבירה את רוב ההפסד של אופקו שמסתכם בקצב של כ-60 מיליון דולר ברבעון.

הכנסות החברה ברבעון הראשון הסתכמו ב-211.5  מיליון דולר לעומת 225 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, וצפי של 216.9 מיליון דולר להערכת האנליסטים. מוצרי החברה הכניסו 31.1 מיליון דולר לעומת 25.3 מיליון דולר בתקופה המקבילה. עיקר העלייה מיוחסת בגידול מכירות של תרופת rayaldee , ל-9.9 מיליון דולר שיפור של 78% מהתקופה המקבילה. הכנסות משירותים שהם בעצם ההכנסות מבדיקות מעבדה הסתכמו ב-170.8 מיליון דולר לעומת 178.9 מיליון דולר ברבעון המקביל. ניתן לייחס את הירידה להתפשטות נגיף הקורונה שכתוצאה מהוראות הסגר המקומיות הובילו לירידה משמעותית בעסקי השגרה והבדיקות הגנטיות של החברה מאז תחילת חודש מארס.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נתון שמעלה חשש אצל המשקיעים הוא קופת המזומנים המדלדלת -  34.5 מיליון דולר לעומת 85.5 מיליון דולר בסוף שנת 2019. עם זאת,  לחברה יש גישה למסגרת אשראי שטרם נוצלה בסך 100 מיליון דולר שמעניק לה פרוסט בעל הבית.  בנוסף לחברה זכאות לקווי אשראי של עד 30 מיליון דולר בזכות תוכנית הסיוע של הממשל האמריקאי. עדיין - המזומנים הם עקב אכיל של החברה. הם נשרפים מהר, ובתוך רבעונים בודדים החברה עלולה למצוא את עצמה בדרך לגיוס נוסף. גיוסים כאלו מדללים את בעלי המניות הקיימים ויוצרים לחץ על מחיר המניה.

המזומנים נטו ששימשו לפעילות תפעולית במשך שלושת החודשים שהסתיימו ב 31 במרץ 2020 הגיעו ל 43.4 מיליון דולר, מעט נמוך מ- 48.9 מיליון דולר בתקופה אשתקד.

מה בצנרת?
החברה ממשיכה לנהל מו"פ משמעותי וכן הוצאות כלליות ומנהליות הקשורות לפעילות. לפי הנהלת החברה: ״אופקו הקדישה את מרבית המשאבים הכספיים שלה למו"פ, כולל פעילויות הפיתוח הקדם-קליניות והניסויים הקליניים שלנו, שהפחית את השוליים והקטינו את התוצאות התפעוליות״.

הדו״חות הכספיים החלשים היו ידועים מראש, אז למה עלייה של עשרות אחוזים?
במארס 2020 אופקו הפכה לאחת הנהנות מהשינויים במדיניות ארה"ב לגבי פיתוח בדיקות אבחון לנגיף הקורונה. כתוצאה מכך מניית החברה זינקה בחודש האחרון ב-70% מהשפל  מאז הודיעה כי תוכל לבצע בדיקות לאבחון הנגיף.

בארה"ב שוק הבדיקות נפתח לחברות פרטיות, עד כה היה כל התחום נתון בידי ה-CDC, הארגון הממשלתי לשליטה על מגיפות. לאחר שחלק מבדיקות ה-CDC נמצאו לקויות, וקיבולת הבדיקות לא הספיקה, הוחלט לאפשר למעבדות מובילות לפתח ולבצע בדיקת קורונה משלה. למרוץ כבר הצטרפו רשתות המעבדות המובילות בארה"ב, Labcorp ו-Quest, וגם ארגוני בריאות ובתי חולים החלו לפתח בדיקות משלהם, לצד בדיקות המבוצעות עדיין על ידי ה-CDC, וכן על ידי ארגוני הבריאות של מדינות ארה"ב השונות.

בכמה ההכנסות יעלו?
במקביל, חתמה ביורפרנס על הסכם עם משרד הבריאות של מדינת ניו יורק על אספקת שירותי אבחון לנגיף הקורונה במתקן הראשון בחוף המזרחי, שיספק את הבדיקה לאנשים שיגיעו עם כלי רכבם לאשנב. המתקן ימוקם באזור New Rochelle, שהוא מוקד להתפרצות המגפה בניו יורק.  ביורפרנס צופה שתספק עד 5,000 בדיקות ביום באתרים נוספים בשיתוף עם מדינת ניו יורק. השתלבות במערך הבדיקות של הנגיף עשויה לסייע לאופקו לצמצם את הפסדי הענק של ״ביורפרנס״ אך הנתונים בדבר צפי ההכנסות טובים אך לא מעבר, כפי שחזה האנליסט אדוורד טנטהוף מבית ההשקעות פייפר סנדלר ״ מעריכים כי החברה תבצע 5,000 בדיקות ביום, ושמחיר הבדיקות יהיה דומה לזה שנקבע בהתפרצות של נגיף SARS ב–2002–2003 - כלומר 50–60 דולר לבדיקה, כלומר רק הבדיקות לקורונה שהחברה תבצע בניו יורק יוסיפו מיליון דולר בחודש להכנסותיה״.

היכולת הנוכחית שלה גדלה ל -35,000 בדיקות ביום, עם תכניות לעבד 400,000 בדיקות ביום תוך שבועיים. למרות שחברת הבריאות נהנית מביקוש משמעותי לבדיקות COVID-19, הביקוש הגובר בשבועות האחרונים של הרבעון הראשון לא הספיק בכדי לקזז את הירידה בביקוש לשירותי מעבדה, נתון זה מהווה דאגה לאור התחרות העזה במרחב MedTech.

הקורונה תחלוף, מה עם העתיד?
כפי  שאמר ידידינו וורן באפט "בסופו של יום, רק אחרי שהגאות נעלמת אפשר לראות מי שחה עירום" ועל מנת לחקור את העתיד נסתכל על מוצרי החברה שיישארו עמנו לאחר ענן הקורונה.

בעבר פיתחה אופקו תרופה אוראלית בשם Rolapitant, שנועדה לצמצום בחילות והקאות אצל חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה. מוצר זה לא הצליח כמתוכנן, ואף תגלו בעיות בטיחות בגרסה המוזרקת שלו, ולבסוף הורדה מן השוק בשנת 2018.

בתחילת 2013 רכשה אופקו את Cytochroma, המפתחת את התרופה Rayaldee. Rayaldee מובילה מבחינת הפוטנציאל ויכולה להוות זרז משמעותי במחיר המניה. התרופה מאפשרת שחרור מבוקר של ויטמין D לטיפול בחולי אי־ספיקת כליות כרונית בשלבים שבהם קיימת רמה גבוהה של ההורמון PTH. התרופה היא חלופה יעילה ובטוחה יותר מוויטמין D רגיל בזכות הספיגה הטובה שלה והשחרור המבוקר של הוויטמין. עודף ויטמין D עלול להוביל לעודף סידן בדם, ולכן רופאים חוששים להעניקו לחולים בכמות גדולה. נתח שוק שאופקו העריכה הוא כ־12 מיליארד דולר בשנה. התרופה של אופקו ניתנת בטווח צר יחסית, ולכן יש ספק לגבי היקף השוק שהתרופה תצליח לתפוס.

כמו כן הפטנטים המגנים על ה־Rayaldee צפויים לפקוע ב־2028, ואם החברה לא תצליח להאריך אותם, היא תתמודד עם חלון הזדמנויות מוגבל ליצירת רווח ממנה.

החברה מתכננת מחקר שלב 3 עם תרופת RAYALDEE בקרב חולי ילדים כחלק מן הדרישה שלאחר השיווק, מחקר זה צפוי להתחיל ברבעון השלישי של 2020. החברה אופטימית ומצפה כי מחקרים אלו יחזקו את נוכחותה של RAYALDEE בשוק. במידה והדבר אכן יקרה מצפה לאופקו תורם משמעותי למכירות כבר במהלך הרבעון הראשון של 2021.

לקראת סוף שנת 2014 חתמה החברה חוזה ענק להסכם מסחור עם חברת פייזר לגבי הורמון גדילה המוצמד לפפטיד ובכך מתארך משך הפעולה. ההורמון ניתן בהזרקה אחת לשבוע. החברה אמנם צפתה כי היקף המכירות השנתי שלו יהיה מיליארדים – זה לא קרה, זה רחוק מהמספרים האלו במאות אחוזים. לפני כשלוש שנים הודיעה אופקו על כישלון במוצר המוביל שלה לאותה העת - הורמון גדילה לשימוש במבוגרים.

אופקו ופייזר ביקשו להרחיב את השימוש למבוגרים לפעילויות ומצבים כמו ספורט וניו אייג'ינג. החברות גם ערכו ניסוי שנועד להראות כי הורמון הגדילה מפחית שומן בטני אצל אנשים עם מחסור בהורמון גדילה, אך גם ניסוי זה נכשל ב-2017.

השוק הגדול בתחום הורמון הגדילה הוא לילדים עם עיכוב בצמיחה. הילדים נדרשים לזריקות יומיות וזה לא פשוט. אופקו מנסה לייצר פתרון שבועי. בניסוי אשתקד הראתה אופקו אצל מעל 220 ילדים תוצאות טובות. הטיפול הניתן פעם בשבוע היה יעיל כמו הטיפול היומי בפרמטרים העיקריים - הגובה שאליו הגיעו הנבדקים, רמות ההורמון בדם וגיל העצמות.

ישנן כמה חברות נוספות הנמצאות בניסויים קליניים מתקדמים בהורמון גדילה בשחרור מושהה, כולל נובו נורדיסק, אבל, אופקו ממוצבת במקום טוב. זה עדיין לא מבטיח הצלחה עסקית, אבל הפוטנציאל גדול - המשקיעים צריכים לעקוב אחר הגשת תרופת ה״סומטרוגון״ לאישור מנהל המזון והתרופות. אופקו צופה כי פייזר השותפה תגיש אישור לקבלת אור ירוק בארה״ב בהמשך השנה, והגשות דומות לאישור באירופה וביפן צפויים גם כן במהלך השנה.

 
ההכנסה העיקרית - מעבדות BioReference
BioReference היא המעבדה הקלינית השלישית בגודלה בארה"ב. היא מתמחה בריצוף הגנום האנושי ובדיקותיה מתמקדות במחלות נדירות, סרטן ובריאות האישה. החברה נרכשה בידי אופקו בעסקת מניות בשווי של 1.47 מיליארד דולר לפני חמש שנים. הכוונה של הנהלת אופקו היתה למנף את פרישתה הגיאוגרפית של ביורפרנס ואת קשריה הרבים בתחומי הרפואה, כדי לשווק את ערכת הבדיקה שפיתחה לאבחון סרטן הערמונית. זה לא הצליח. עוד כישלון של אופקו. מעבר לכך -  ביורפרנס הסתבכה בפרשות תחת חשד שגבתה סכומים מנופחים מחברות הביטוח הבריאות הפדרליות.

המתחרים של עסקי האבחון כוללים חברות אבחון מרכזיות, מעבדות ייחוס, חברות אבחון מולקולריות, אוניברסיטאות ומוסדות מחקר. ״מרבית החברות הללו חזקות מבחינה כלכלית מאשר חברת אופקו עם צוותי מחקר ופיתוח גדולים יותר יחד עם ארגוני שיווק וייצור נרחבים יותר. חוזקן של חברות אלה עשוי לגרום למאגר הלקוחות של אופקו להצטמצם ברבעונים הבאים״ כפי שמדווחת חברת האנליטיקה ״זאקס״ .

ביורפרנס הפסידה 123 מיליון דולר במחזור של 716 מיליון דולר ב–2019, בהשוואה להפסד של 45 מיליון דולר במחזור של 813 מיליון דולר ב–2018 וההכנסות משירותים ירדו עוד יותר ברבעון הנוכחי. ברבעון הראשון של 2020 החולשה נמשכה, אך כאמור הקורונה אמורה לייצר לחברה מנוע צמיחה לרבעונים הבאים.

החלומות של אופקו
״המוקד החזק של אופקו במחקר ופיתוח (מו"פ) הוא גורם חיובי. המחויבות החזקה של החברה לחדשנות הובילה להכנסת מספר מוצרים חדשים, שיפורים במוצרים הקיימים והרחבת קווי מוצרים וכן שיפורים וציוד חדש במתקני המו"פ״ מציינים האנליסיטים של חברת זאקס. אך מנגד לחברה הפסדי תפעול היסטוריים ובהיקף גבוה.

האנליסטים סבורים כי למרות ש לאופקו יש הרבה תכניות בקנה, הן  כבר מתומחרות בשווי השוק. אם המכירות יאכזבו, החלומות של אופקו עלולים לספוג מכה קשה, אך מנגד הצלחת תרופת Rayaldee, וביסוס בדיקת האבחון של פרולור יחד עם פייזר יכולים להוביל את החברה למעמד חזק אל מול מתחריה והכנסות גבוהות בעתיד הלא כל כך רחוק.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    למה היא לא קופצת בזכות הקורונה (ל"ת)
    פלוריסטים 12/05/2020 11:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    פרוסט בעלי החברה קנה המון מניות
    הדר 12/05/2020 10:02
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הוא מעלה את שער מניה . תבינו, מניה הזאת מפסידה המון אין לה יכולת קיום רק הנפקות וגיוסים.
    סגור
  • 4.
    תסמכו על פיליפ פרוסט
    אמיר מתל אביב 12/05/2020 08:53
    הגב לתגובה זו
    9 0
    פורסט הוא אחד האנשים החכמים, מדען ואיש עסקים בעל ניסיון עשיר ופורה ממליץ לעשות גוגל, כמנכ"ל החברה הוא היחידי שבאמת יודע מה קורה בפנים והוא רוכש באופן עקבי ממניות החברה כבר כמה שנים במיליוני דולרים, כסף שאותו יכל לייעד להשקעות אחרות.
    סגור
  • 3.
    פיליפ פרוסט
    יצחק 12/05/2020 08:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זהו אחד האנשים שאחראי לקריסתה של טבע. בתקופה שהיה יו״ר הדירקטוריון בטבע עניין אותו רק דבר אחד - החברה הפרטית שלו אופקו! רק טיפש ישים את כספו על האיש והחברה הזו.
    סגור
  • 2.
    אם ואם ואם . מי שלא לוקח סיכון לא יצליח
    בקיצור 12/05/2020 06:26
    הגב לתגובה זו
    3 2
    מקסימום יפשטו רגל ונפסיד זה קרה גם לטבע .
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    לה יש טיפול והיא כרגיל לא עולה. (ל"ת)
    פלוריסטם 12/05/2020 06:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות