"הבנקים היו מוכנים למשבר; 47% מדחיות התשלומים - צרכניות"
בסקירה שפרסמה היום מנהלת הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, לצד טפיחה עצמית על השכם למוכנות של הבנקים לפרוץ המשבר, בפיקוח גם מראים את גודל השבר הכלכלי שעבר על המדינה בחודשיים האחרונים – למרות שלא כל הנתונים שליליים.
לפי הדו"ח, המערכת היתה ערוכה היטב למשבר, בשל לקחי המשבר העולמי ב-2008 שהופנמו והונחלו למערכת הבנקאית, בהם יחסי ההון והנזילות שעלו, ריכוזיות תיק האשראי ירדה מאוד ושופרה איכות ניהול הסיכונים.
"עם פריצתו פגש משבר וירוס הקורונה מערכת בנקאות ישראלית איתנה וערוכה לספיגתו של משבר גדול, ובעלת יכולת לתמוך במשק הישראלי", נכתב בסקירה.
"התפיסה של בנק ישראל היא שכדי לצמצם את הסיכון למיתון כבד ומתמשך במשק, לסייע להנעת גלגלי המשק ולהבטיח יציאה מהירה מהמשבר, חשוב שהבנקים יגדילו את התיאבון לסיכון בעת הזו, והכל אגב חיתום איכותי וניהול סיכונים מושכל", ציינו בפיקוח והוסיפו כי "המערכת הבנקאית יכולה להוות השלמה ולא תחליף לפתרונות שמבוססים על הסיוע הממשלתי".
מה אומרים נתוני הקורונה?
בפיקוח מציינים כי בתחום המשכנתאות עדיין קיימת מגמת גידול, כשבחודש אפריל, למרות חג הפסח, הועמדו 5 מיליארד שקל. כמו כן, חלה ירידה חדה של 7% באשראי הצרכני עקב הירידה בביקושים, במקביל לצמצום השיווק האקטיבי מצד הבנקים.
בגזרת דחיית תשלומי ההלוואות, 47% מהציבור ביקש דחיית תשלומים צרכנית, 28% ביקשו דחיית תשלום בגין סעיף דיור, 24% מהעסקים הקטנים ביקשו דחיית תשלומים, כשרק 1% מהעסקים המסחריים ביקשו דחיית תשלום.
סך כל ההלוואות שהתשלומים בהן נדחו עומד על 472 אלף, כשסכום הדחייה מתקרב ל-6 מיליארד שקל. העסקים הקטנים מובילים בסכום הדחייה עם קרוב ל-2.2 מיליארד שקל. תחום המשכנתאות הוא התחום השני עם 1.8 מיליארד שקל דחיות.
כמו כן, עד כה אושרו 8.2 מיליארד שקלים כהלוואות לעסקים קטנים בערבות המדינה, כשמספר הבקשות עמד על 54,300 בקשות, לעומת 31,300 שנבדקו. מספר הבקשות שאושרו עד כה עומד על 21,500.
לפי הנתונים האלה, מכלל הבקשות שטרם נבדקו, צפויות להיות מאושרות לפחות עוד 13 אלף בקשות. המשמעות היא שהיקף הסיוע צפוי לעקוף בקלות את ה-10 מיליארד שקלים.
מי לא קיבל סיוע - ומה המשמעות של זה?
עם זאת, הקרן לעסקים קטנים (בערבות של 15%) לא נותנת מענה למרבית העסקים בסיכון גבוה, כלומר למסעדות ובתי קפה, האולמות, גני האירועים והקייטרינג כולל התעשיות נלוות - תיירות (רוב בתי המלון, סוכני נסיעות); מסחר בכלי רכב, שירותים ציבוריים (מתנ"סים וכו'); הייטק ועוד.
"חלק מהעסקים בענפים הללו יצטרכו הקלות מעבר לאשראי עד לתום המשבר", מציינים כותבי הדוח והוסיפו כי "צעדי בנק ישראל בתחום המוניטרי והציפייה הפיקוחית שהועברה למערכת הבנקאית בנוגע לתמחור ההלוואות, הובילו לעצירת העלייה בריביות על משכנתאות ואף לירידה קלה חזרה".
כמו כן, מציינים בבנק כי "הריבית על אשראי לעסקים קטנים ירדה משמעותית בעיקר בעקבות הקרן לעסקים קטנים של האוצר (בריבית פריים + 1.5%) וההלוואות המוניטריות שהציע בנק ישראל לבנקים בריבית של 0.1% לצורך העמדת אשראי לעסקים קטנים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה