
"אנרגיה מתחדשת זו השקעה דפנסיבית - הרוח נושבת והשמש זורחת; היציאה ממיתון תגדיל השקעות באנרגיה מתחדשת"
אם תשאלו את אסא לוינגר מה מצב עסקי אנרג'יקס -0.96% שבניהולו, הוא יגיד שמעולם הוא לא היה מבסוט יותר. בהתחשב במצב, כמובן. לאחרונה הושלם הפרויקט הראשון בארצות הברית של חברת אנרג'יקס שבראשה הוא עומד, לו הוא קורא "הבייבי" שלו – אחרי 3 שנים של עבודה שהגיעו לסיומם. התוצאות של החברה ברבעון הראשון המשיכו את הקו החיובי, ואנרג'יקס שהיא היתה סוג של סטארט אפ שאלוני חץ טיפחה הפכה להיות מפלצת של אנרגיה מתחדשת בשווי של 5.5 מיליארד שקל.
ההתחלה היתה על הגגות של נכסי אלוני חץ אבל משם החברה גדלה וגדלה וגדלה והיא היום פועלית בארה"ב, פולין וישראל. אנרגיה מתחדשת - חוות סולאריות נתפסות היום על ידי השוק "כנדל"ן המניב החדש". הרי כל מה שצריך זה שטח, מתקינים מערכות, מתחברים לרשת החשמל ומתחילים לייצר כסף. זה נכון, אבל חלקית. יש מרכיב חשוב של הקמה ותפעול - לא כל אחד יכול לעשות זאת, ויש הצדקה כלכלית שהולכת וגדלה אבל תלויה בהטבות שונות של הממשלות וכן במחיר האלטרנטיבה - נפט וגז. הכיוון לטווח הארוך ברור - יותר ויותר אנרגיה מתחדשת, אבל בדרך עלולים להיות מהמורות.
>>האיום שאף אחד לא מתייחס אליו והאם הוא ייפגע באנרג'יקס?
מוקדיה העסקיים של החברה, הם כאמור ישראל, פולין וארצות הברית. למרות ירידה של 8% בערך הזלוטי הפולני – אחד משלושת המוקדים העסקיים של החברה – שפגע בהכנסות אנרג'יקס ומנע ממנה להציג תוצאות טובות יותר, התחזית השנתית נותרה באזור ה-270 מיליון שקל. המניה אגב, ירדה עם כל השוק, אבל חזרה לרמות שהציגה בפברואר לרמה של 12.3 שקלים למניה. עם זאת, יש 3 איומים מרכזיים שיכולים לפגוע בפעילות החברה. הראשון, שינוי בתנאי החוזה מול ממשלות בעולם. השני, בעיות בשרשרת האספקה של ספקים – התלויים בחלקים שמיוצרים בסין – שיכולים להביא לדחייה של פרויקטים מסוימים. השלישי, פיחות במטבעות, כמו הירידה בערך הזלוטי (9%) שפגע בהכנסות הרבעון הראשון. לווינגר אומר שהבעיה, בעיקר בתחום הרוח, יכולה לגרום לדחייה של פרויקטים, להערכתו בשבועות ספורים. אבל שוב, בימי קורונה עסקיננו. כל תחזית יכולה וצריכה להילקח בעירבון מוגבל. למה ההכנסות מחשמל לא עלו הרבעון? "מחיר הזלוטי ירד ב-9% ביחס לשנה שעברה, על זה הפסדנו הכנסות, אבל לא באמת הושפענו עד עכשיו. כל מי שאני מדבר אתו, זה המשפט השגור בפי, למרות הקורונה השמש זורחת והרוח נושבת, כך שההשפעה של המגפה עלינו היתה זניחה". כל הסקטור פורח, לא? "הסקטור הפך להשקעה דפנסיבית ואני חושב שהראינו חוסן בפרט ואחת הסיבות היא החוסן הפיננסי והעובדה שמאז דצמבר וינואר יש לנו יתרות מזומן של למעלה מחצי מיליארד שקל. עכשיו כשיש הרבה הזדמנויות בשוק זה בהחלט עוזר לנו". "אני עוקב אחרי האנליסטים של התחום בעולם, היום בעולם מדברים על הסקטור שלנו כהשקעה דפנסיבית. פעם סקטור השירותים היו נחשבים ליותר דפנסיבים, אבל עם התרסקות מחיר הנפט והעלייה בייצור של אנרגיות המתחדשות, זה השפיע ישירות על כל מי שמייצר חשמל ממקורות פוסיליים. עכשיו, כניסיון לצאת מהמיתון, אני מאמין שהאמריקאים ישקיעו המון בתשתיות ובתוכם גם באנרגיה המתחדשת ואנחנו מתכוונים להיות שם חזק". "דיווחנו בדוחות והתרגשתי לדווח על החיבור הראשון של מתקן בארצות הברית. בווירג'יניה לקחנו את הפרויקטים והפכנו אותם לבנקבילים וחתמנו על הסכם לאספקת חשמל לחברת של, כך שנולד לנו תינוק חדש באנרג'יקס. צפי ההכנסות מהפרויקטים בווירג'יניה הוא סביב 16-19 מיליון שקל לשנה". אתם מחפשים הזדמנויות בשוק? "ברור. משבר של אחד הוא הזדמנות של אחר. הכאוס הוא סולם. יש לנו אסטרטגיה מאוד ברורה. אנחנו מתכוונים להתחזק בשלושת השווקים שאנחנו ממוקדים בהם וארצות הברית הייתה ונשארה מקום להשקעות גדולות – ובמיוחד לאור המצב.
"כל שיהיה מיתון בארצות הברית, הדרך המקובלת ליציאה ממיתון היא השקעה בתשתיות ואנחנו הולכים להשקעות חסרות תקדים בתחומי התשתיות". אתם חוששים מבעיות בשרשרת האספקה? "בוא נחלק את התשובה לשתיים. ספקיות הטורבינות הודיעו שהן חוות ברבעון הראשון קשיים בשרשרת האספקה שלהם. אבל צריך לזכור שהספק מחויב ללוחות זמנים שמגובות בערבויות וקנסות – ככה שאנחנו מכוסים. "אבל זה ללא ספק יכול להשפיע עלינו. בפן הסולרי שמעתי על בעיות של אספקה של פאנלים מסין. אבל זה לא קשור אלינו. אנחנו השחקן היחיד בישראל והלקוח השני בגודלו של פירסט סולר מחוץ לארצות הברית והיא לא דיווחה על בעיות באספקה - כך שבתחום הסולרי אנחנו לא רואים בעיה. "בתחום של הרוח, ספקיות הטורבינה הגדולות חוו וחווים בעיות בשרשרת האספקה. טורבינות סיניות לא באות בחשבון אבל החלפים כן מגיעים מסין, אם יהיו בעיות מה תהיינה ההשפעה – להערכתי זה דחייה של כמה שבועות. בפרויקט ל-30 שנה זה לא קריטי. הערכנו שיהיו אתגרים לוגיסטיים. מה האתגרים שאתם צופים עד סוף 2021? "בתקופת המשבר העובדים הוכיחו שאנחנו סיירת והצלחנו להמשך להצעיד את החברה קדימה. אנחנו מאמינים מאוד בתחום וצופים גל השקעות מאוד גדול בסקטור כולו. נכנסו למשבר במצב הטוב ביותר שהיינו בו מעולם. נמשיך להתקדם, כמובן במלוא הזהירות הנדרשת".
- 16.משקיע 16/05/2020 14:54הגב לתגובה זורף הכניסה נמוך ולכן עם הזמן יכנסו עוד שחקנים, מה שיקטין את שולי הרווח. המכפיל של המניה גבוה מדי מכדי לספוג תחרותיות גוברת. במכפיל חד ספרתי נמוך זו השקעה מעניינת.
- 15.שמש, תראה מי בחוץ תש 16/05/2020 13:46הגב לתגובה זומחיר נפט גז נמוך מביא לקריסות חברות רבות בתחום, ברמה שמםחדים מהאפקטנהמשני בארה"ב, ולמה שפוטין עשה את מה שעשה להוריד מחירים. לתווך הארוך זה יפעל לטובתו ולמחירים גבוהיים יותר, מלבד זאת הפסדיים מסיבים בשור הדלקים הסוםר מזהמים האלה מרחיקה משקיעים, שכברנככה רבים לא מתלהבים ומדירים את רגלם מהתחום, מה שדוב יוריד גילויים, השקעות, תפוקה, ועליית מחירים. וחוץ מזה גם במחירים זולים, בחישוב המשוכלל, סולאר רוח, הידרו וכומהרבה יותר זולים. התעשית האלו מבובססות עזרה ממשלתית בטריליונים, בארה"ב ברוסיה וכו. זיהום ובריאות עולים מיליארדים, וביטחון אספקת הנפט שכבר פחות נזקק בכל מיקרה עולה רק טריליונים של דולארים, ראה מלחמת עירק, ו1/2 מצבא ארה"ב בדרל זאת או אחרת מעורב בהגנה על " אינטרסיים"פוסיליים אמריקאים, מדומים! ואז הם צועקים על סובסידיות של כמה מיליונים לסולאר. הדלקיים תעשייה שמסובסדת לפי הערכה צנועה אחת בקצב של 6 מיליון דולאר בדקה, באלף חורים ותעלולים ממשלתיים ופיננסים.כבר היום אנרגיה סולארית עולה חצי מאנרגיה מגז בארהב. 1-2 סנט לקילו שעה, לחברת החשמל מול 3-4 סנטס עבור חשמל מגז , וזה בהתעלמות מהמחיר האמית
- 14.מודאג מהתרמית 16/05/2020 06:32הגב לתגובה זואנרגיות מתחדשות הן הכי פחות אפקטיביות, הכי יקרות לציבור, והגרוע מכל - הן פוגעות בסביבה באופן חסר תקדים. איפה שמקימים חווה סולרית או חוות רוח מקבלים שממה אקולוגית בתוספת פגיעה קשה באנשים שמתגוררים בסביבה.
- 13.אזרח 15/05/2020 18:38הגב לתגובה זומתחדשת או מוות!..איטי...
- 12.ארז ליבנה, יא אהבל - אתמול טענת ההפך. (ל"ת)כלכלן 15/05/2020 16:19הגב לתגובה זו
- 11.טוליק 15/05/2020 15:50הגב לתגובה זוכל הכבוד
- 10.מייקל 15/05/2020 15:41הגב לתגובה זותראו ביוטיוב את הדוקומטרי החדש של מייקל מור(!). כל הסולארי ורוח לא כדאיים כלכלית. רק אנרגיה גרעינית.
- 9.אנרגיה מתחדשת גם 15/05/2020 11:05הגב לתגובה זורק שאלה של זמן
- 8.המנייה במכפיל 90 ומחירה בשמיים מטורפים תרדו מהגג (ל"ת)חנני 15/05/2020 10:45הגב לתגובה זו
- 7.כלכלן 15/05/2020 10:20הגב לתגובה זו"נו טוב, אתם בטח חושבים שזה תאורטי - תלכו לדוחות של סאנפלאוור, אלומיי ונוספות ותראו שבספרד ואיטליה לפני מספר שנים, ועל רקע המצב הכלכלי של המדינות, שינו את כללי המשחק תוך כדי תנועה - הפחיתו משמעותית את הסובסידיות וההטבות. אז עכשיו אנחנו בשלב שהמדינות רק סופרות את הנזקים של הקורונה ולא חושבות איך לסגור את הגירעונות הכלכליים. אבל הן יתעוררו ויחפשו מקורות מימון. זה יכול להגיע גם לאנרגיה המתחדשת."
- 6.צקר 15/05/2020 09:51הגב לתגובה זוכל בדווי יכול לשבור הכל או פיצוץ פשוט
- 5.חברה מצוינת עם מנכ"ל מתאים (ל"ת)בידי 15/05/2020 09:45הגב לתגובה זו
- החברה טובה, אבל המניה יקרה מדי (ל"ת)משקיע 16/05/2020 14:54הגב לתגובה זו
- 4.אחד שלא מבין 15/05/2020 09:36הגב לתגובה זוחברה עם חזון, אנרגיה פנימית שאינה מפחדת מהפחד
- 3.שמוליק 15/05/2020 09:29הגב לתגובה זוקקאתי שבגרמניה הם מתגאים ש35% משוק האנרגיה זה תחנות רוח. רק שמסתבר שהן מנוצלות ב17%, וחלק מהזמן לא עובדות. בלילה למשל. אז יש תחנות כוח על גז על אותה תפוקה. כלומר תחנות רוח גם אם עלו אפס יורו - מיותרות ולא חוסחות כמעט כלום. לא מצדיקות את הקצת גז שהן חוסכות
- 2.אני רק שאלה 15/05/2020 09:08הגב לתגובה זואם בזמנים רגילים הפקת החשמל הירוקה יקרה יותר ב X אחוזים מהדרכים המסורתיות, כעת היא יקרה ב 2X. למה שימשיכו להשקיע בתחום הלא כלכלי הזה? גם ההטבות שהממשלות נותנות לא יחזיק מים לאור הבור הכספי שהקורונה יוצרת בכל העולם והצמצומים שהממשלות יצטרכו לעשות היכן שאפשר. וזה נראה תחום שבעדיפות גבוהה לצמצום
- יוסי 15/08/2020 10:59הגב לתגובה זוואחד הדרכים זה השקעה בתשתיות לטווח ארוך, ואין ספק שארצות הברית יודעת לחשוב קדימה. ואין ספק שהם ישקעיו מליונים ( יותר מהיום ) על אנרגיה מתחדשת. מסיבה פשוטה זה יותר משתלם ! היום כל בית ספר כל מתקן אגירת מים, כל גג ציבוי הוא מקור הכנסה לעיר
- המנכל לחוץ 15/05/2020 17:50הגב לתגובה זובגלל זה הריאיון . מנסה לשמור על הנייר. לא יעזור לו כשהשורט בא הוא בא וכמו שהגיע לפוקס יגיע גם לסקטור אנרגיה מתחדשת
- 1.אחת היותר מוצלחות. (ל"ת)אנרגיה ירוקה 15/05/2020 08:32הגב לתגובה זו