הזדמנות השקעה באג"ח קוקו - תשואה שקלית שנתית של 2.8% באג"ח של לאומי

אגרות החוב מסוג קוקו של הבנקים מגלמים בתרחיש קיצון סיכון שאגרות החוב יהפכו למניות; הסיכון קטן מאוד, אך האגרות חוב בתמחור על פניו אטרקטיבי; 5 שנים (כמעט) להנפקת אג"ח קוקו הראשונה  – האם החוב יפרע במועד?

 | 

בסוף שנת 2015 הצטרף בנק ישראל לשאר הבנקים המרכזיים בעולם ואישר לבנקים בישראל להנפיק אג"ח עם מנגנון ספיגת הפסדים או בשמם המוכר יותר - הון רובד 2 או אג"ח COCO/ אג"ח קוקו. 

הראשון להנפיק אג"ח קוקו מבין הבנקים היה אמנם בנק מזרחי טפחות. אך הוא הנפיק סדרה לא סחירה לגופים מוסדיים בלבד, עם טריגר למחיקה או המרה למניות. בנק לאומי היה הראשון להנפיק סדרה לציבור באג"ח מסוג COCO בינואר 2016. הנפקת "לאומי 400 רובד 2" הוגדרה כהצלחה לאור מרווח האשראי הנמוך יחסית של כ 2.2% בלבד מעל תשואות האג"ח הממשלתי. אחריו הצטרפו להנפקות חוב מסוג זה כמעט כל הבנקים.

כמקובל בהנפקות הון משני וע"פ ההוראות לניהול בנקאי תקין של בנק ישראל, ההנפקות הינן ל-10 שנים עם אפשרות לפירעון מוקדם אחרי 5 שנים. עם זאת, מערכות המסחר השונות מציגות את מח"מ האג"ח לפי מועד הפירעון המוקדם וכך גם נהוג להציג את מח"מ האג"ח בעת ההנפקה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההסכמה המקובלת, כי האג"ח הינו בפועל ל-5 שנים, מגיעה בקרוב למבחן – סדרה זו של לאומי אמורה להגיע לפירעון המוקדם בינואר 2021, עוד כחצי שנה ובעיתוי מרתק למכשיר חוב מסוג COCO. זהו מקרה בוחן למכשיר מורכב ומסוכן זה בעת משבר. נכון לכתיבת שורות אלו, לא פרסם בנק לאומי האם בכוונתו לפרוע את הסדרה או להמשיך ל 5 שנים נוספות כפי שפורסם בתשקיף ההנפקה.

זו גברת או אדון?
נזכיר בקצרה כי מכשיר הקוקו הינו תולדה של מסקנות המשבר הפיננסי של שנת 2008 ולמעשה מהווה חוב נחות אשר הופך להון או נמחק בעת אירוע המוגדר כטריגר. הטריגר הינו ירידה ליחס הלימות של 5% הון עצמי רובד 1 או לפי שיקול דעת של הפיקוח על הבנקים. זה תרחיש קיצון המהווה הון שמבטא מחצית מההון הנוכחי. 

במהלך המשבר של שנת 2008, נוכחו בנקים מובילים בעולם לגלות כי לא היה להם הון בכמות ובאיכות מספקת כדי לספוג את ההפסדים הכבדים שנגרמו להם. במצב זה ובלית ברירה נאלצו ממשלות להציל בנקים אלה באמצעות כספי משלמי המסים. כחלק מהליך הפקת הלקחים הוחלט לקבוע סטנדרט עולמי חדש אשר יחזק את ההון שבנקים ידרשו להחזיק. במסגרת זאת, נקבע שבהון הרגולטורי (להבדיל מההון העצמי) יכללו מעתה ניירות ערך שהינם מניות רגילות או אגרות חוב עם מנגנון לספיגת הפסדים - כלומר אג"ח קוקו.

יחס ההון ליבה המינימלי שבנקים נדרשים להחזיק היום לפי הוראות הפיקוח על הבנקים בישראל הוא כ - 10% לבנקים הגדולים וכ-9% ליתר הבנקים. בפועל, יחסי הון הליבה המוחזקים על ידי הבנקים גבוהים יותר (היחס בבנק לאומי עומד היום על 10.84%), ומשקפים כרית נוספת של הון שמוחזקת כנגד סיכוני הבנק. מצב בו יחס הון הליבה של בנק כלשהו בישראל ירד מתחת לרמה של 5% משמעו שהבנק ספג הפסדים בהיקף משמעותי של כחצי מההון העצמי שלו .

מדובר במכשיר פיננסי מורכב המשלב אג"ח עם נגזר פיננסי משובץ. רוכש האג"ח למעשה מוכר אופצית PUT למנפיק האג"ח. מימוש האופציה נתון לתנאי אובייקטיבי (יחס הלימות הון) ויחס סובייקטיבי ( התערבות הפיקוח על הבנקים). במילים פשוטות, רוכש האג"ח נותן הלוואה לבנק ובמקרה קיצון של משבר פיננסי חריף בו הבנק מפסיד חצי מהונו העצמי ( במקרה של לאומי הפסד של כ-18 מיליארד שקל) נותן ההלוואה "נכנס תחת האלונקה" והחוב הופך למניות או פשוט נמחק (לא בכל הסדרות) - לא נעים בכלל להיות משקיע סולידי המחפש להרוויח כמה אחוזים בשנה ופתאום למצוא עצמך תחת האלונקה, שותף בבנק בקשיים פיננסיים. אבל האם התרחיש הזה סביר? כנראה שלא. ואז השאלה הגדולה היא האם אגרות החוב האלו נסחרות בהתאם לסיכון או שמא הסיכון שמשתקף במחיר גבוה מהסיכון הסביר? 

לאומי יפסיד 18 מיליארד שקל בחצי שנה?
איגרת החוב קוקו - "לאומי 400 רובד 2" נסחרת בתשואה לפדיון שקלית של 2.8% למח"מ של 0.6 שנים. אג"ח ממשלתי שקלי במח"מ זהה נסחרת בתשואה אפסית לפדיון . למשקיע שמעריך כי בנק לאומי לא יפסיד חצי מהונו בשני הרבעונים הקרובים (הנחה סבירה יש לומר), יש פה הזדמנות השקעה (בדירוג AA) ובתשואה משמעותית גבוהה מאלטרנטיבה חסרת סיכון.

טרום משבר הקורונה, מכשירי חוב נחות אלו נסחרו במרווח אשראי נמוך של כ-1.5% עד 2% (בהתאם לאיכות הבנק ודירוגו) והיום נסחרים במרווח אשראי של כ-2.5% עד 3.5% מעל ממשלתי במח"מ זהה. זהו תהליך הגיוני לאור משבר הקורונה והחשש מהפסדי אשראי של הבנקים. בשיא המשבר, בחודשי מרץ ואפריל, מרווחי האשראי נסקו והגיעו ל-5% ואף יותר – הסיכוי לטריגר עלה משמעותית וכעת נרגע במעט.

ובכל זאת, המקרה של לאומי 400 רובד 2 מעורר מעט תהיות – כיצד ניתן להסביר את העובדה כי מרווח האשראי של לאומי 400 הקצר, זהה למרווח האשראי של לאומי 403 שנפרע עוד כ-4.5 שנים? האם השוק מעריך כי מח"מ האג"ח המפורסם במערכות שגוי והבנק לא יפרע את האג"ח בעוד חצי שנה? האם הסיכוי לטריגר בחצי השנה הקרובה זהה לסיכוי לאירוע בחמש השנים הבאות?

ננסה להסביר. יכול להיות שהשוק מעריך שנוכח המצב, הבנק יעדיף שלא לפרוע בפירעון מוקדם את האג"ח כולו או חלקו (כפי שעשה לאחרונה בנק פועלים בשטרי ההון שהנפיק). עם זאת, חשוב להדגיש כי ע"פ הנחיות בנק ישראל, אג"ח מסוג COCO שלא נפרע אחרי 5 שנים לא יוכר במלואו להון רובד 2 ויופחת חשבונאית בשיעור של 20% כל שנה עד לפירעון הסופי ולפיכך הוא הופך להיות אט אט לסוג של חוב רגיל. כיוון שהריבית על אג"ח מסוג COCO גבוהה יותר מחוב רגיל,  לא יהיה כדאי לבנק להמשיך ולשרת חוב זה. נוסיף לכך כי לאומי הנפיק לא מזמן חוב נחות בסכומים גבוהים והוא רחוק מיחס הלימות ההון הנדרש מבנק ישראל (לאור משבר הקורונה, יחס הלימות הופחת לאחרונה ל -9.5%) ולכן נניח בזהירות כי האג"ח יפרע במלואו בינואר 2021. אגב, אם האג"ח לא יפרע, ע"פ התשקיף מנגנון הריבית הוא הגיוני ונותן פיצוי בתשואה בהתאם לארכת המח"מ.

הסיכוי לטריגר בחצי השנה הקרובה ולאור משבר הקורונה בכלל, נראה קצת רחוק מהמציאות. בנק לאומי נסחר כעת בכ 20% מתחת להונו העצמי – ז"א ששוק ההון מעריך מחיקה של 20% מההון – עדיין מאוד רחוק ממחיקה של  יותר מ50% מההון כדי להפעיל את הטריגר. המשבר הנוכחי אינו דומה למשבר הפיננסי של 2008. זהו משבר ראלי שיגרור מחיקות הון והפסדי אשראי, אך אין חשש ליציבות המערכת הפיננסית בישראל. אנו מאוד רחוקים מתרחישי הקיצון שהגדיר בנק ישראל בו יאלץ להודיע על המרת ההון רובד 2 של הבנקים.

חשוב לא להתבלבל עם הנתונים מחו"ל. אג"ח רובד 1 של הבנקים האירופאים שנסחרים אמנם בתשואות לפדיון גבוהות יותר, אך הטריגר שם הוא בד"כ 7% יחס הלימות הון - כלומר תרחיש סביר יותר למימוש הטריגר מאשר אצלנו.

קוקו - לא מסוכן כמו שזה נשמע
אגרת חוב מסוג קוקו הינה מכשיר פיננסי מתוחכם הטומן בחובו לא מעט סיכונים למשקיעים. לאורך השנים האחרונות היו כאלו שאמרו שמדובר "בזאב בעור כבש" ושהתשואות לפדיון במכשיר זה לא משקפות את הסיכון. זוהי תקופת מבחן מעניינת לאג"ח ההיברידיות של הבנקים ונכון לרגע זה נדמה שהמערכת הבנקאית עוברת את המשבר בקלות יחסית עם הנפקות נוספות (בנק דיסקונט הנפיק אתמול בהצלחה אג"ח COCO ובנק פועלים לפני כחודש) ויכול להיות שעדיין לא נגענו בנקודת הקצה. כמו תמיד ובעיקר במכשירי השקעה מורכבים כדאי להכיר את כל הפרטים ולשקלל את כלל הסיכונים והסיכויים.


הכותב הוא מנהל משותף בבית ההשקעות דולפין 

הכותב, דרך הכספים המנוהלים בבית ההשקעות דולפין מחזיק באגרות חוב המוזכרות בכתבה.  
המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכלל

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    צריך את העזרה שלך בליכלוך על אגח השכרת רכב
    שייקה השורטיס 21/06/2020 21:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בזכותך נפטרתי היום מסחורה בבלל, אני בשורט על חברות השכרת הרכב, ולא מצליח לסגור את השורט, נא להסביר לציבור שהם בפשיטת רגל
    סגור
  • 14.
    עדיף מניות של הבנקים הגדולים ב US
    סוחר זקן 21/06/2020 11:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    תשואה מעל 3% מכפיל 10-11
    סגור
  • 13.
    לא מדוייק
    צ 21/06/2020 10:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    המקרה בבנק בספרד היה ידוע לפני הנפקת הקוקו ב2009 ןמאזלא קרה מקרה דומה מאז. תרחיש קיצון תמיד קיים אבל הסיכון לא גבוה
    סגור
  • 12.
    למה בנק ישראל הכין "בוחטה" של 150 B$ ! כדיי להלאים את
    הבנקים/חברות ביטוח ! 21/06/2020 02:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לשים כסף נזיל רק במק'מ של בנק ישראל שם הוא בטוח מפני קריסת הבנקים !!!
    סגור
  • 11.
    צודק במאה אחוז
    בני גור 21/06/2020 01:02
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ריבית הנפקה 3.25%, ריבית עוגן אז 0.95%, ריבית אגח ל 5 שנים ממשלתי היום 0.3%, יש כאן ירידה של 1% בריבית הפסדים כבדים.
    סגור
  • טען עוד
  • 10.
    סיכון ברמת התאבדות
    בני גור 21/06/2020 00:32
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ככגד דחו פרעון משכנתאות, ברבעון הבא יש לבצע הפרשה לחובות אבודים , 2-3% הפרשה ןההון ירד מתחת ל 5%, והכסף הלך, בספרד כבר קרא.
    סגור
  • 9.
    רק שכחת לציין
    שאם לאומי יחליט לא לפרוע את האגח בעוד חצי שנה, הרי 19/06/2020 23:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שאם לאומי יחליט לא לפרוע את האגח בעוד חצי שנה, הריבית תתעדכן (תרד) בהתאם למנגנון שנקבע מראש והמשקיעים יספגו הפסד הון.
    סגור
  • 8.
    עושה רושם שהבחור מבין עניין. אני למדתי הרבה מהכתבה.
    ירון 19/06/2020 12:49
    הגב לתגובה זו
    1 3
    כן ירבו כתבות ותכנים מסוג זה. אני השכלתי.
    סגור
  • 7.
    מה לאומי מציע - אני בורח (ל"ת)
    הקוקו התורן 19/06/2020 08:15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 6.
    כל כובד ערן בן שושן תסברו עוד על כל באג"ח קוקו של בנקים (ל"ת)
    שרון 19/06/2020 07:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    "שומר נפשו ירחק"
    אביעד 19/06/2020 00:01
    הגב לתגובה זו
    5 0
    אותו סיכון כמו במניות אבל התשואה (סיכוי) נמוכה מאד בהשוואה להשקעה במניות. בקיצור יחס סיכוי-סיכון לא משתלם. לא סתם ניתן לרכוש קוקו במחיר מינימלי של 100 אלף שקלים.
    סגור
  • 4.
    למדתי, הסבר ברור ומועיל. תודה. (ל"ת)
    איתן 18/06/2020 18:43
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • 3.
    2.8% ?! באמת קוקו
    כלכלן דמיקולו 18/06/2020 17:43
    הגב לתגובה זו
    8 2
    2.8% שנתי לא שווה כותרת ראשית !!! כנראה כתבה ממומנת.... וצריך באמת להיות קוקו כדי להתלהב מזה..
    סגור
  • 2.
    בוקר טוב ויופי שהתעוררת!
    הפיזיקאית 18/06/2020 17:01
    הגב לתגובה זו
    11 3
    אבל חמוד, מחירי האגרות הללו (כמו רוב הקוקואים) עלו ב 15% בחודשיים האחרונים, התשואה הנוכחית נמוכה באופן לא יחסי לסיכון ואנחנו לא בשיעור בהסטוריה. חוץ מזה אין שום משמעות למרווח בלי לציין מח"מ...איפה ישנת חודשיים? אולי מישהו (שכתוב למטה שהוא מחזיק אג"ח כאלה) רוצה לממש בגלל חשש מגל נוסף? שכחנו לציין גם את הסחירות הנמוכה של אגרות אלה ושכל אחת עולה עשרות אלפי שקלים? מאוד מקווה שאתה רוצה לממש ושהכתבה תעזור לך בכך. ב ה צ ל ח ה
    סגור
  • תגובה לא עניינית
    בני גור 19/06/2020 23:40
    הגב לתגובה זו
    0 5
    אגח לא עולה עשרות אלפי שקלים, אלא כל יחידה נסחרת במחיר של 50,000 ש"ח, אין בעיה כלל לממש, תמיד יש קונים
    סגור
  • חשבון שוט
    משה 21/06/2020 10:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עשרות אלפי שקלים = 50000. הסחירות נמוכה ביותר. ממליץ שתלמד את הנושא היטב לפני שתיכנס...
    סגור
  • 1.
    שימו לב לגודל הפונט בשורות האחרונות
    ריאלי 18/06/2020 15:41
    הגב לתגובה זו
    3 1
    של גילוי נאות..
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות