המהפך של הנפט - ממחיר שלילי לשוק שורי
כל יום מתכנסים סוחרים בלונדון בשעה 16:00 על הדקה כדי לקנות ולמכור נפט ים צפוני במשך חצי שעה. זה המקום בו נקבע המחיר הגולמי של ברנט. לפני כחודשיים כל סוחר רצה למכור חביות נפט ואף אחד מהם לא היה מעוניין לקנות. כעת השוק הפך לשוק שורי, כאשר הביקושים עולים על ההיצע הקיים, והמחירים מטפסים. "השוק הפיזי הוא חזק", אמר בן לוקוק, ראש סחר בנפט בקבוצת טראפיגורה.
אז איך קרה המהפך הזה? איך זה שהנפט כבר ביותר מ-40 דולר? המהפך משקף וממשיך דווקא את התקופה העגומה ביותר בתולדות הנפט. ראשית, התפרצות נגיף הקורונה מחקה את הביקוש בסין וניפצה את ברית הנפט בין מוסקבה לריאד. בשלב הבא, המגיפה העולמית ומלחמת המחירים הסעודית-רוסיה ההרסנית דחפה את השוק עד סף אסון. קריסת מחירי הנפט גרמה למדינות לבצע את קיצוץ התפוקה הגדול ביותר בהיסטוריה.
הקיצוץ עשה את שלו - ההיצע קטן, ובמקביל להתאוששת הכלכלית בעולם למרות החששות מגל שני, נראה שכוחו המחודש של "השוק הפיזי" לנפט גולמי - בו חביות בפועל מחליפות ידיים בין יצרנים, בתי זיקוק וסוחרים - מניע את העליות בחוזים העתידיים בוול סטריט. בשבוע האחרון חוזים עתידיים במערב טקסס עלו למעל 40 דולר לחבית. זו תמונת ראי של חודשיים קודם לכן, כאשר מחיר החוזים באמריקה הצליחו לצלול לשפל חסר תקדים - ולתמחור שלילי מכיוון שמכלי האחסון התקרבו למילוי.
עלייה בביקושים
בהסתכלות רחבה על עקומת מחירי הנפט ברנט - מגוון חוזי העתיד המכסים את החודשים הקרובים - מראה כי גם השוק הבינלאומי השתנה. זה התרחש בשבוע שעבר כאשר שוק החוזים התהפך, מחירי החוזים הקרובים גבוהים מאלה של החוזים הרחוקים, סימן זה מגלה כי בתי הזיקוק שראו את הביקוש למוצריהם נעלמים במהלך הסגר, מוכנים כעת לשלם דולר יותר כדי להבטיח אספקה למתקנים שלהם.
בסין צריכת הנפט חוזרת כעת לרמות שלפני המגיפה, על פי נתונים רשמיים. הביקושים עדיין נמוכים במדינות כמו איטליה וספרד, שהושפעו קשות מנגיף הקורונה, אך מדינות נוספות התאוששו במהירות גבוהה יותר ניתן למצוא את הודו, יפן, צרפת וגרמניה.
הביקוש העולמי לנפט צנח בכ- 30% בסוף מרץ ובתחילת אפריל, אז נסגרו מדינות רבות ברחבי העולם. היקף הריבאונד עדיין לא ידוע, אך רוב הערכות משערות כי הביקוש נמצא בין 10% ל- 15% מתחת לרמות הרגילות.
גל שני – הביקוש לבנזין עולה
במדינות רבות הגל הראשון של המגיפה עדיין מאיץ, בעוד סין נאלצה לנקוט השבוע צעדים דרסטיים כדי להימנע מגל שני המשתלט בבייג'ינג . ההשפעה המתמשכת של הנגיף על חיי היומיום ניכרת באופי הלא אחיד של התאוששות הנפט. בנזין מוביל את הריבאונד כאשר אנשים בוחרים לנהוג במכוניותיהם ולהימנע מתחבורה ציבורית. לראשונה מאז המגיפה, הדלק יקר יותר למסירה מיידית בשוק הסיטונאי בארה"ב מאשר חוזי פורוורד, סימן לביקוש חזק.
"אנו רואים התאוששות בצורת V עבור בנזין," אמר כריס מידגלי, ראש מערך המחקר ב- S&P Global Platts עם זאת, דיזל, דלק המקושר יותר למעגל העסקים מכיוון שהוא משרת את תחומי התעשייה וההובלה ואלו נמצאים בפער גדול ומאותתים שהכלכלה בעולם בדרך למיתון. כמו-כן הביקוש לדלק סילוני נותר קלוש כמעט כמו בזמן שיא משבר הנגיף.
קיצוץ תפוקה היסטורי
צריכת נפט לא חייבת לחזור במלואה כל עוד סעודיה, רוסיה ושאר מדינות אופ"ק מקצצות את הייצור בצורה חדה. מדינות אופ"ק קיצצו כעשירית מהאספקה מהשוק, בעוד שהתפוקה האמריקאית והקנדית צנחה גם היא בחדות. המחסור שנוצר על ידי המדינות המייצאות נפט דחף את המחירים לרמות גבוהות במיוחד, וזאת למרות שבאירופה, היציאה מהסגר היא עדיין חלקית.
תערובת יצוא הנפט של רוסיה, נמכרה במחיר הנחה של 4.60 דולר לחבית לברנט בצפון מערב אירופה בסוף מרץ. כעת, בתי הזיקוק קונים את הציון בפרמיה של 1.55 דולר, הגבוה ביותר כמעט 10 שנים. בנוסף הנפט הגולמי הערבי של ערב הסעודית יימכר בפרמיה של 30 סנט לחבית באזור בחודש יולי, כאשר לפני כחודשיים נמכר בהנחה של 10.25 דולר. בקצב הזה ואם ההתאוששות בכלכלות העולם תימשך, הנפט צפוי להמשיך לעלות. 50 דולר זה כבר לא יעד שאפתני, הוא מופיע בעבודות של מספר כלכלנים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לא סומך על פוטין וטראמפ בכלום אבל בטוח שהם ידאגו לעליות (ל"ת)ליאור 24/06/2020 09:31הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.כדאייצחק 23/06/2020 18:25הגב לתגובה זו0 0בנסד"ק. אני שם.סגור
-
2.ומניות האנרגיה ממשיכות לרדת...כלכלן דמיקולו 23/06/2020 16:36הגב לתגובה זו0 0זאת עוד הוכחה ששחקני מעו"ף ובראשם שורטיסטים ארורים מפילים פה את הבורסה ולא נותנים לה להשקף את המצב האמיתי במשקסגור
-
1.יחזור ל55 בערך לדעתי תוך 3 חודשיים (ל"ת)נפט 23/06/2020 15:37הגב לתגובה זו1 1סגור