"אף אחד לא העריך שכל כך הרבה עובדים שיצאו לחל״ת לא יחזרו לעבודה"

ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בפועלים "המבחנים של הבנקים לפני הקורונה לא לקחו תרחיש כזה; אנחנו לא אמריקה. הפד' יכול להדפיס דולרים וזה בא על חשבון כל העולם שמחזיק בדולרים. בישראל בנק ישראל מדפיס שקלים שנמצאים רק בשוק המקומי וזה יוצר לחצים אינפלציוניים. הסיכון של הדפסת שקלים הוא גדול"
 | 

״ישראל נכנסת לסבב השני של משבר הקורונה עם משאבים כלכליים מוגבלים ועם ארסנל כלים מצומצם. התחמושת שלנו מול הקורונה מעטה״, אומר לביזפורטל ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים.

״הכוונה שלי היא בעיקר לצד התקציבי, ישראל נכנסה לגל הראשון עם גירעון מבני גבוה של 4% אבל אלה סכומים שניתן בקלות לגייס אותם ועד היום כל הצרכים המימוניים של הממשלה גויסו. אמנם עם סיוע של בנק ישראל, אבל ללא שינוי משמעותי בתשואות הארוכות. ככל שהמשבר מחריף הקשר בין הכנסות המדינה לגירעון המשבר הולך ומחריף, ואנחנו בגל שני עם תקופה ארוכה של פגיעה בהכנסות המדינה ממסים בסדרי גודל של ירידה של 20% עם גירעון תקציבי שגדל ב-1% תוצר בכל חודש ונגמור את השנה עם גירעון של 13% תוצר.

״עם מספרים כאלה, הקושי לממן גירעונות הופך להיות משמעותי ושונה מאוד מהסבב הראשון. אנחנו נכנסים לשלב השני במשבר במצב לא פשוט. בנק ישראל מסייע לאוצר עם רכישת אג"ח שתסתיים בחודש אוקטובר. עד סוף מאי רכש בנק ישראל כ-20 מיליארד שקל ואני מעריך שבאוקטובר המכסה של 50 מיליארד שקל תסתיים. וכאן בנק ישראל בדילמה אם להגדיל את מכסת רכישות האג"ח שהיא למעשה הדפסת כסף״.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במה אנחנו שונים מארה״ב? הרי גם הם עושים את זה 
״בפועל אנחנו מאוד דומים למה שעושה הפד וכנראה שנגדיל את היקף רכישת האגח אבל אנחנו נכנסים למצב של גירעון גדול מידי שייצור קושי משמעותי של המדינה לממן אותו בטח בלי להשפיע על התשואות הארוכות (התשואות יעלו - הוצאות המימון של המדינה ושל הפירמות יעלו, נ״כ).

״בלי רכישות האגח של בנק ישראל היום התשואות ל-10 שנים היו בתשואות גבוהות מאוד. בנק ישראל הפך לשחקן דומיננטי בשוק האגח כשהוא מצטרף לבנקים אחרים שאומרים שנעשה כל מה שצריך. בנק ישראל נותן תחושה שיעשה הכל כדי לשמור על עקום שטוח אבל יש גבול לכמה שוק ההון יכול לספוג את זה.

״כולם משווים אותנו לאמריקה. שם עושים את זה בגדול ושם הגירעון יהיה גבוה מ-13% תוצר, כשמאזן הפד כבר יותר מ-35% תוצר ולכן אנשים אומרים - בואו נעשה אותו הדבר. אבל אנחנו לא אמריקה! הפד יכול להדפיס דולרים וזה בא על חשבון כל העולם שמחזיק בדולרים האלה. בישראל בנק ישראל מדפיס שקלים שנמצאים בשוק המקומי והמסה הזו לא נפרשת על כל העולם אלא נשארת בישראל זה יוצר לחצים אינפלציוניים. הסיכון של הדפסת שקלים היא משמעותית על פני הדפסת דולרים כמו בארה״ב ושם זה מתפזר על פני כל העולם שיכול להכיל את זה מבלי שתהיה השפעה על האינפלציה כאן אנחנו בסיכון גדול יותר״.

אז אולי צריך לשקול מצב שהממשלה תתנער ממי שלא יכול להחזיק את עצמו ליפול? 
״להתנער מהכלכלה אי אפשר כי אז הנפילה תהיה קשה מידי. בישראל המערכת הסוציאלית מפותחת יותר מאשר בארה״ב ולכן בשלב הראשון ניסו לגרום לכך שכמה שיותר עובדים יחזרו לעבודה למרות העלויות הגדולות, והסיכון המוסרי שיש בזה (בעיקר של דיווחים כפולים ודיווחים לא מדויקים, נ״כ) אמרו ניתן כמה שאפשר. בישראל עוד פעלנו בצורה נדיבה פחות משאר העולם כדי לשכנע את המעסיקים להחזיר עובדים.

״בשלב השני, במקביל לזה שאנחנו מסבסדים חזרה לעבודה ומשקי בית, צריך לחשוב על צד ההכנסות וכרגע הבון-טון הוא להגיד שניתן לגירעון לגדול אבל צריך לחשוב על איך מממנים את זה ואולי נדרשת חשיבה מחודשת על הפנסיות התקציביות במדינה ואולי להכניס יותר סקטורים תחת המדינה. ״למשל קרנות הפנסיות הוותיקות בגירעון אקטוארי מתמשך והן הולאמו. אולי צריך למתן את הזכויות שם. זה יאותת לשוק שאנחנו כאן בישראל, לא ניתן למספרים לגדול ולצאת משליטה וננסה לשמור את המספרים בגבולות סבירים – זה איתות חשוב לשווקים.

״דוגמה נוספת היא העלאת גיל הפרישה לנשים זו הזדמנות לעשות את זה, ההיתכנות הפוליטית לעשות מהלך כזה היא גדולה יותר. זה נעשה בשנת 2003 בגיל הפרישה לגברים וניתן לעשות את זה שוב. במצב כזה, צריך להבין, המשבר יהיה קטן יותר.

״אם יש מקורות להגדיל את ההכנסה מבלי לפגוע דרמטית במשקי הבית זו ההזדמנות. הגירעון חייב להיות בשליטה וזה יהיה קשה לשלוט עליו במספרים האלה. שנת 2020 נגמרה ואנחנו מדברים על שנת 2021 עם גירעון מבני ענק שיהיה בעייתי מאוד לסגור״.

הצריכה הפרטית היא 60% תוצר, אתם מזהים פגיעה בה? 
״אנחנו לא רואים קריסה בצריכה הפרטית. יש לנו בישראל מערכת סוציאלית מפותחת והמדינה נכנסה מהר ם הכרה בחל״ת לצורך דמי אבטלה ולכן הירידה בפעילות ממותנת יחסית״.

מה לגבי שוק העבודה? הוא אינדיקטור דרמטי למצב הכלכלי?  
״תראה, הבנקים בישראל עורכים מבחני לחץ שוטפים ובחודש פברואר, כשהתחיל המשבר בסין, המערכת עשתה מבחני לחץ מחמירים יותר ואז, אחד מתרחישי הקיצון היה שלא יהיה סגר על כל המדינה אלא סגר חלקי ומיתון עם צמיחה של אפס אחוזים. בחודש מארס התעדכן התרחיש ואמרנו שהאבטלה תהיה 8% אבל אף אחד לא העריך שאחרי שהמשק יוציא כל-כך הרבה עובדים לחל״ת ממנו לא יחזרו הרבה עובדים לעבודה.

״עכב אכילס של הכלכלה זה שוקי עבודה. סקטורים שלמים שלא מתאוששים וזאת למרות שרוב החסמים בוטלו, ובכל זאת העסקים לא מחזירים עובדים. נהוג לחשוב על סקטורים ששנפגעו שהם לא היי-טק, אבל אנחנו בהחלט רואים את זה גם שם.  

״בהיי-טק אנחנו רואים תופעה של עובדים שלא חוזרים מחל״ת. הפגיעה היא אמנם לא ישירה מהקורונה, אלא הלך הרוח הוא של עבודה בתוכניות עבודה פסימיות. במצב כזה משהים פרויקטים כשחלק מהעובדים מתניידים לפרויקטים אחרים וחלק לא חוזרים לעבודה. זה חוצה תעשיות.

״בביטוח אנחנו שומעים שצומצמו היקפי העבודה והוציאו עובדים לחל״ת. הקורונה הייתה טריגר לתהליכי התייעלות. הנמכת התחזיות קדימה פוגעת בתוכניות העבודה של הפירמות שאומרות - עם ההכנסות אי אפשר להתמודד, אז בואו נתמודד עם ההוצאות. עסקים בכל התחומים לא מחזירים עובדים מחל"ת וזה מעיב על כל הכלכלה".

תגובות לכתבה(16):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 16.
    הרבה עובדים לא חזרו מחל"ת בגלל שהמדינה לא משקיעה בזה מס
    א 09/08/2020 14:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למשל הכספים שהובטחו אז לחברות כמו קסטרו כ 10,000 ש''ח לעובד הם רק לחברות גדולות שאילצו את המדינה לעשות זאת. הכספים שניתנו בארהב ובאירופה כמענקים לעסקים שיוכלו לפתוח מחדש פה לא נתנו שקל.
    סגור
  • 15.
    הסיכון לא גדול
    Zazu 08/07/2020 06:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הבעיה היא שהרבה מנגנונים בארץ צמודים למדד, לא שחיקת השקל היא בעיה, אלא הצורה בה המנגנונים המיסויים והפיננסים עובדים. במידה והמנגנון היה בנוי בצורה חכמה יותר ניתן היה להרשות אינפלציה של 3-4%, אבל אז זה ידפוק את האגח הקונצרניות והממשלתיות שחגגו על הריבית והמדד הנמוכים
    סגור
  • 14.
    ארנונה
    שמיר 27/06/2020 23:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קיבלנו עדכון על עליית הארנונה בעקבות עליית המדד, לא רק שלא פותרים את בעיית התעסוקה, אלא מגדילים לנו הוצאות
    סגור
  • 13.
    בהט הוא אחד הטובים (ל"ת)
    גדי 26/06/2020 19:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 12.
    אבטלה
    שמוליק 26/06/2020 19:14
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מה חשבתם.שיתקו משק.חשבו.חוזרים לשיגרה ללא פיצוי.ברור אבטלה .אוכלי חינם נמעסיקיםמאשר לא מחזירים עובדים ותיקים.
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    עקב ללא עכב (ל"ת)
    aa 26/06/2020 01:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 10.
    כדאי שממשלת ישראל תתעורר
    סקפטי 26/06/2020 00:36
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ככל שיהיו יותר מובטלים ככה המיתון יהיה עמוק.חייבים לטפל מיידית בכל מעגלי התעסוקה כולל תיירות.
    סגור
  • 9.
    אף אחד לא רואה אף אחד לא צופה...אוכלי חינם
    פנחס 25/06/2020 20:49
    הגב לתגובה זו
    7 0
    עבור מה אתם מקבלים משכורות??? אם אתם לא מבינים כלום ולא מתכוננים אף פעם?? לא הצבא, לא המערכת המפיננסית, אני מציעה שנשב בבית ונמשוך את כל הכסף מהבנקים ולא נעבוד, מעניין כמה זמן יקח עד שמהדינה תתפרק
    סגור
  • 8.
    סיכון גדול? לך תרענן את הבנתך
    זיו 25/06/2020 18:57
    הגב לתגובה זו
    4 5
    השקל החזק, חזק מדי יש שיגידו פוגע בכלכלה הישראלית מוטת היצואאנחנו בין המדינות הבודדות בעולם שיש להן לגיטימציה אמיתית להדפיס בתקופה כזו, בנק ישראל רק אוגר דולרים ומפסיד עליהם בקביעות עקב הפיחות המתמיד בשער הדולרהדפסה של השקל דווקא תתרום למגזר העסקי שסובל מהפסדי אשראי וגם לעליה בשווי היתרות (120 מליארד דולר ) המוחזקות בבנק ישראללך תלמד כלכלה לפני שאתה קובע הנחות לא נכונות
    סגור
  • 7.
    העיקר שביבי "הציל אותנו משואה"
    8 25/06/2020 17:01
    הגב לתגובה זו
    2 2
    מה חשבו שם בממשלה? לא חשבו...
    סגור
  • 6.
    מה "לא הערכתם"??
    אנונימי 25/06/2020 15:34
    הגב לתגובה זו
    7 1
    לא הבנתם את המושג ,"רווח עיסקי"??לא ראיתם שעוסקים קטנים(חלק ענק בעצמאים) מתקיימים על מרווח קטנטן...אבל מקיימים מליוני מקומות עבודה?מה "לא ראיתם"?,נושא שברור לכל מי שמביט בענף התיירות,המסעדנות,האירועים,התרבות(הענף שמעסיק במעגליו מאות אלפים,בכל מעגל).הרי ברור,שהממשלה לא עשתה ולא עושה את מה שהייתה אמורה לעשות.תמיכה מסיבית בעוסקים הקטנים.אי הוצאהמלחל"ת וסבסוד העובדים במקום עבודתם.וכך מעגלי ה"כסף הפנוי" היו מסייעים להחזיר את הכלכלה למסלולה(מלבד תיירות החוץ על כל המשתמע מכך,עד לפתרון החיסון לקורונה).
    סגור
  • 5.
    הדפסת כסף עאלק
    אדי 25/06/2020 15:13
    הגב לתגובה זו
    1 3
    אם באמת היו מדפיסים כסף אז הכסף היה מוזרם לאיפה שצריך תמשיכו להתפתל ככה על חשבון האזרחים
    סגור
  • 4.
    מהנדסי ההייטק מנוע הצמיחה העיקרי אבל הם עוזבים לחו״ל
    לא מדברים על הבעיה 25/06/2020 14:17
    הגב לתגובה זו
    4 2
    רוב המהנדסים הטובים לא פראיירים והם יודעים שבחו״ל מחכים להם חיים הרבה יותר טובים ונוחים מאשר בארץ. הם שומעים את זה מצויינים מחברים שלהם שכבר עשו זאת ומבינים זאת היטב. רובם גם צברו חסכונות גבוהים והם מסוגלים להרשות לעצמם לא לעבוד למשך מספר חודשים או שנים. רכישות האג״ח המסיביות על-ידי בנק ישראל פוגעות להם בתחושת העושר וגורמות להם לאובדן המוטיבציה לעבוד.
    סגור
  • 3.
    כלקוח של הבנק ולא מרוצה בכלל
    מן בנק שכזה 25/06/2020 14:07
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הגיע הזמן שהבנק יתקדם למאה ה-21 ויצדיק את העמלות השערוייתיות שהוא גובה עבור מסחר בנירות ערך, שוד וגזל בחליפות, אגב בחו"ל אין עמלות בחלק מהברוקרים, לאלה שיש אז העמלה בפועלים היא גבוהה פי 4!
    סגור
  • 2.
    איזו הפתעה? היה ברור
    אבי חן 25/06/2020 13:52
    הגב לתגובה זו
    5 0
    היה ברור שהמון לא יחזרו , ככל שהסגר ארוך יותר ככה המיתון חמור יותר וככה יחזרו פחות, הכי גרוע זה שחברות ראו שאפשר להסתדר להתייעל ולמצוא דרכים לעשות אותה עבודה עם פחות עובדים. זה הבעיה עם סגר ארוך מידי.זה לא היתה הפתעה כלל .בנוסף ברור שאפשר וחובה להדפיס שקלים, הדולר בשפל ואין סכנה לאינפלציה, בדיוק ההפך בגלל המיתון אולי סכנה לדיפלציה. איך הוא הגיע לתפקיד בכיר כזה?
    סגור
  • 1.
    הדפסת
    פולני פלמוני 25/06/2020 13:44
    הגב לתגובה זו
    3 1
    דולרים פוגעת בנו, אז הבה נעבור ללדולר כמטבע הלאומי ונרוויח מכל הכיוונים...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות