"המדינה תיהיה חייבת להזרים כספים לרשויות כדי להתאושש"
שנת 2020 והאירועים סביב הקורונה יצרו סיטואציה כלכלית חדשה במשק הישראלי. חלק נכבד מהאחראיות לטיפול במשבר הכלכלי/רפואי/חברתי מוטל כעת על הרשויות המקומיות. ערכנו בביזפורטל ראיינו עם ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך, וניסנו לראות כיצד הוא מתייחס לרצף האירועים בחודשים האחרונים.
רז, איך זה להיות ראש עיר בעיר ה-4 הגדולה בישראל בתקופה כה לחוצה?
"אין ספק שמדובר בתקופה מאתגרת מאוד, מדובר באירוע היסטורי שלא ידענו כמותו ולכן גם ההתמודדות הייתה מאוד מורכבת וקשה. בעצם בנינו נהלים ונתנו פתרונות תוך כדי המשבר על מנת לספק את כל הצרכים והשירותים הדרושים ל- 270 אלף תושבי העיר. אם זה בחלוקת סלי מזון, סיוע לקשישים ברכישת תרופות, הקמת מערכי סיוע, קו חם לעסקים, החזרת מערכת החינוך לפעילות ועוד. לצערי הרב, הרשויות המקומיות לא זכו לשיתוף פעולה ממשרדי הממשלה בסיבוב הראשון של הקורונה וזה בא לידי ביטוי קודם כל בהעברת המידע בזמן אמת ובשיתוף הרשויות המקומיות בטיפול בקורונה. הרי בכל בעיה התושב פונה קודם כל אלינו ולא לממשלה".
בשיא האירועים סביב נגיף הקורונה, כמה עובדי עירייה יצאו לחל"ת? כמה הוחזרו? האם העירייה מתכננת קיצוצים בכוח האדם?
"העירייה לא הוציאה עובדים לחל"ת, אלא לחופשה בהתאם להסכם הקיבוצי על מנת שזכויותיהם של העובדים לא ייפגעו. נושא העסקת העובדים קרוב לליבי ובעת הזאת אין בכוונתנו לקצץ בכוח אדם. מדובר בתקופה בה משפחות רבות נקלעו למשבר ורבות מהן עדיין לא רואות את האור בקצה המנהרה. חשוב מאוד שהמדינה תזרים כספים ותעניק פתרונות למעסיקים ובכלל זה הרשויות המקומיות שמעסיקות בישראל עשרות אלפי עובדים".
הפגיעה בהכנסות של העיר – מהי הערכה הנוכחית שלכם? איך זה משפיע על התמיכה לאוכולוסיה החלשה?
"קיימת ירידה באחוזי הגבייה בארנונה למגורים בעיקר. כל הערכה כרגע לגבי הפגיעה הכלכלית תהיה מוטה משום שלא ידוע איך תבוא לידי ביטוי האבטלה במשק, גל נוסף של קורונה ככל שיהיה, פעולות אכיפה עירוניות ועוד.
העירייה מעניקה תמיכה מקיפה לאוכלוסיות החלשות בעיר, זה בא לידי ביטוי ביתר שאת בתקופת הקורונה אז חילקנו כ-180,000 מנות חמות, למעלה מעשרת אלפים סלי מזון, תרופות, הפעלנו קו חם עם פסיכולוגים ועובדים סוציאליים שעמד לרשות התושבים ועוד מגוון פעולות של המנהל לשילוב חברתי יחד עם מאות מתנדבים מדהימים מהעיר שנרתמו לסייע, מחמם את הלב לראות את ההירתמות של הקהילה שלנו ברגעים כאלה. חילקנו לאחרונה עשרות מחשבים ניידים כתרומה למשפחות עם ילדים שאין ידם משגת ואנחנו ממשיכים בחלוקה של עוד מאות מחשבים בתקופה הקרובה. וגם כיום נבנות תוכניות ייחודיות לטיפול וסיוע ליחידים ומשפחות שנקלעו למשבר בעקבות הקורונה.
מה הסיוע שהעניקה עיריית ראשון לציון לעסקים אלו? האם יש תוכניות גם לעתיד?
"אנחנו ערים ורגישים מאוד למצוקה ולקשיים של בעלי העסקים. פעלנו ליישם באופן אוטומטי את הפטור מארנונה מיום 1 במרץ 2020 עד 31 במאי 2020. הפטור לעסקים ניתן ללא צורך בהגשת בקשה. בעל עסק ששילם מראש את הארנונה השנתית- מקבל החזר.
עם תחילת המשבר הקמנו קו חם לעסקים שנתן מענה וליווי צמוד בכל התחומים הנוגעים לעסקים לרבות ארנונה ותשלומים עירוניים, הלוואות בערבות מדינה, מענקים לעצמאיים ,סיוע עם התו הסגול ועוד. בנוסף, סייענו בפרסום עסקים מקומיים באתר העירוני שמאפשר לבעלי עסקים מקומיים לפרסם עצמם באתר ולהציע את שירותיהם ומוצריהם כולל שירות משלוחים. הקמנו צוות לבחינת ביטול אגרות שילוט לסוגי עסקים שנפגעו מהמשבר מתחילת מארס ועד סוף החודש הקרוב והקפאה זמנית של היטל שולחנות וכסאות לבתי אוכל עד סוף החודש הנוכחי.
בתחילת החודש שלחתי מכתב למנכ"ל משרד הפנים עם בקשה למתן עדיפות לעסקים מקומיים במכרזי העירייה, על מנת שנוכל לעודד פעילות כלכלית בעיר לסייע לעסקים המקומיים. אני חושב שמהלך כזה יעניק להם צינור חמצן נוסף ליציאה ממשבת הקורונה.
סוגיית מימון קבוצות הספורט העירוניות".
בדומה לערים נוספות, עיריית ראשון לציון מעניקה מידי שנה תמיכה משמעותית לקבוצות הספורט של העיר (כדורסל/כדורגל/כדור יד). מה המשמעות של האירועים בחודשים האחרונים עבור מחלקות הספורט?
"תקציב הספורט מתחלק לתקציב עירייה ותקציב תמיכות שאנו מקבלים מהמדינה. סך כל התקציב מסתכם בעשרות מיליוני שקלים בשנה וזה כולל את כל תחומי הספורט, כולל מחלקות הילדים והנוער ופעילויות ספורט ופנאי נוספים בעיר.
צריך להבין שמשבר הקורונה פגע אנושות בתקציבי הרשויות המקומיות. המדינה תיהיה חייבת להזרים כספים לרשויות כדי להתאושש. תהיה ירידה בתקצוב זה בלתי נמנע, אך הרבה תלוי גם בממשלה ובמשרד הספורט ואני מאמין שהשר חילי טרופר מבין את החשיבות והמשמעות של הספורט בטח אחרי משבר הקורונה ובטח לעיר ספורט כמו ראשון לציון שמגדלת ספורטאים אולימפיים ובולטת בכל תחומי הספורט בישראל.
אני נמצא בקשר ישיר עם ראשי הקבוצות והיו"רים ואני מבטיח שאנו נעשה הכל כדי לסייע מול הגורמים הרלבנטיים אם זה משרד התרבות והספורט ותמיכות מפעל הפיס וגופים נוספים. אם זאת עברנו משבר שמשפיע על כל התחומים, אז אין לי ספק שתצטרך להיות חשיבה מחודשת של איך בונים את הקבוצות ולתת יותר ביטוי למחלקות הנוער ולכישרונות הישראלים".
סוגיית הנדל"ן
כמה דירות חדשות נבנות כעת בעיר? כיצד העירייה מעודדת הישארות של הדור הצעיר בעיר?
"בעשור האחרון ממוצע התחלות הבניה עומד על כ 1300 יח"ד חדשות כל שנה. בימים אלו אנו מוציאים היתרי בניה למאות יחידות דיור בשכונות צריפין החדשות אשר שווקו במכרזי מחיר למשתכן המבטיחים מחירים נמוכים משמעותית ממחיר השוק. כ- 6000 יח"ד שווקו עד כה בשכונות החדשות במזרח העיר, מעל 1000 אוכלסו ועוד אלפי יח"ד בתכנון. בנוסף מקודמים פרויקטים של עשרות יח"ד להשכרה ארוכת טווח, כל אלה נועדו לתת מענה אמיתי לזוגות הצעירים בעיר.
לפני כחצי שנה התחלנו בבניית מעונות הסטודנטים בעיר, שתכלול 350 יח"ד לסטודנטים בעלות עירונית של כ-100 מיליון שקל. מדובר במהלך שיסייע ויקל משמעותית על הצעירים בעיר ויאפשר להם ללמוד ולהתפתח עם כמה שפחות טרדות כלכליות. אחד האג'נדות שאני מוביל מאז כניסתי לתפקיד היא הגדלת התעסוקה בעיר- ככל שיותר אנשים יעבדו בעיר בה הם מתגוררים כך נקל משמעותית על הפקקים, נעלה את הפיריון וחשוב יותר נשפר משמעותית את איכות החיים. כרגע 66% מתושבי ראשון עובדים מחוץ לעיר. ההקמה של מתחם האלף ומתחמים נוספים יסייעו להקטין משמעותית את האחוזים הללו ויגרמו לצעירים רבים לקבוע את משכנם בעיר".
מתחם ה-1,000 זהו מתחם שאתם משקיעים בו לא מעט בשנים האחרונות, מה אתה יכול לספר לקוראים עליו?
"אנחנו משקיעים מחשבה רבה במתחם האלף, יש לו משמעות כלכלית אדירה לעיר הן בהיבט של התעסוקה והן בהיבטים של תחבורה שתשתנה מקצה לקצה. במתחם ה-1,000 מתוכננים כ-1,700,000 מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר המיועדים לפיננסים, הייטק ועוד וכ- 5,600 יחידות דיור. המתחם מחולק לשלשה תתי-מתחמים:
מתחם א' - בו הבעלות על הקרקע במקור הייתה של העירייה בלבד ונמכרו בו עד היום 3 מגרשים לתעסוקה בלבד:
*דיסקונט – כבר בבניה, לשימוש הבנק וחברות קשורות, מתוכנן להתאכלס חלקית בשנת 2021 ובאופן מלא משנת 2022.
*הפניקס – בתכנון לקראת היתר, לשימוש החברה וחברות אחרות כאשר השימוש העצמי והחברות קשורות מתוכנן להתחיל בשנת 2025.
*רוגובין – בתכנון לקראת היתר, לשימוש חברות אחרות החל משנת 2023.
בנוסף צפויה בניה לחברות שונות בשבעה מגרשי תעסוקה נוספים שימכרו ליזמים בשנים הקרובות ויתאכלסו החל משנת 2024/5.
בתחום המגורים, במתחם א' מתוכננות כ-1,100 יח"ד שכעת עובדים על תב"ע חדשה למיקומן. לאחר אישור התב"ע והשלמת התהליכים הסטטוטוריים, נכנס למכירת המגרשים ליזמים. אנחנו חוזים שתחילת אכלוס המגורים תהיה בשנת 2025.
מתחם ב' בו מרבית המגרשים, כולל ארבעת מגרשי המגורים, הם בבעלות פרטית. העירייה מכרה עד כה 3 מגרשים לתעסוקה: פרשקובסקי, שהחלה בבניית המבנה ומכרה מחצית מהזכויות לקבוצת מגדל, לשימוש חברות אחרות, תחילת אכלוס צפויה ב-2023. אמות, הנמצאת בתכנון לקראת היתר, לשימוש חברות אחרות, תחילת אכלוס צפויה ב-2023. JTLV, הנמצאת בתכנון לקראת היתר, לשימוש חברות אחרות, תחילת אכלוס צפויה ב-2023/4. בנוסף צפויה בניה לחברות שונות בארבעה מגרשי תעסוקה נוספים הנמצאים בבעלות פרטית שיתאכלסו החל מ-2025/6.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.הוא לא דובר אמתאחד מהעירייה 30/06/2020 10:24הגב לתגובה זו0 0בניגוד לדבריו , דווקא כן מפטרים בעירייה כעת עשרות עבדים.סגור
-
3.זיבולי שכלX 30/06/2020 08:16הגב לתגובה זו0 0להחריז על מדינת ישראל כעיר אחד גדולה. לפטר את כל הפרזיטים עם משכורות אסטרונומיים, ראשי ערים, מאות סגנים, מזכירות וכו'סגור
-
2.לאפשר לערים לגייס אג"חים ארוכיםגבי 30/06/2020 07:47הגב לתגובה זו0 0במקביל יהיה צורך להגדיל את הארנונות בהדרגה לצורך פדיונות האגחיםסגור
-
1.שראשי הערים יפסיקו לגנוב ולמכור מכרזים יהיה הרבה כסף (ל"ת)אפק 29/06/2020 21:06הגב לתגובה זו2 0סגור