נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון
צילום: דוברות בנק ישראל

מניות הבנקים מאבדות גובה על רקע חשש מעלייה חדה בכשלי אשראי

בבנקים התקבלה פניה מהפיקוח על הבנקים במסגרתה הוצע למערכת הבנקאית להגדיל הפרשה לחובות מסופקים לנוכח המשבר הכלכלי; עדיין לא מדובר בהוראה רשמית, אלא בהצעה שהתקבלה מדרג זוטר
ניצן כהן | (8)

בבנקים התקבלה פניה מהפיקוח על הבנקים במסגרתה הוצע למערכת הבנקאית להגדיל הפרשה לחובות מסופקים לנוכח המשבר הכלכלי, עדיין לא מדובר בהוראה רשמית, אלא בהצעה שהתקבלה מדרג זוטר. למרות זאת, על רקע הדברים, מניות הבנקים יורדות כעת בכ-2.6%, ככל הנראה בשוק חוששים מעלייה חדה מהצפוי בכשלי האשראי.

הבוקר דווח כי לאחרונה פנה גורם בדרג זוטר למערכת הבנקאית בבקשה שזו תבחן להגדיל את ההפרשה לחובות מסופקים בדוחות הקרובים. במערכת הבנקאית פועלים התקופה האחרונה בהתאם לתרחיש קיצון שנערך בשיתוף עם בנק ישראל לפני מספר חודשים ולכן טוענים במערכת הבנקאית, כי מוזרה הפניה של אותו הגורם בפיקוח על הבנקים שלא ביקש עדכון תרחישים או הציג תרחיש משלו שהוא שונה מהתרחיש לפיו הם פועלים בשיתוף הפיקוח כבר מספר חודשים.

עוד אומרים במערכת הבנקאית כי הם לא מזהים כרגע עלייה בכשלי האשראי והם נמצאים ברף הנמוך של התרחיש בו הם פועלים ונראה כי אותו גורם בפיקוח מתכוון יותר לחברות כרטיסי האשראי שהעמידו אשראי צרכני מבלי לבסס מערכת יחסים הוליסטית עם הלקוח.

בכל מקרה, אומרים במערכת הבנקאית, שככל שהפיקוח על הבנקים מזהה שינויים בתרחישים שהוצגו לו עליו להציג אותם ולהורות על ביצוע פעולות מתאימות כמתבקש אך לא בשיחת טלפון לא רשמית עם גורם לא בכיר בפיקוח.

עוד אומרים במערכת הבנקאית כי להוציא עסקים בתחומי הפנאי, ההסעדה והתיירות לא נרשמות פניות חריגות של לקוחות שמצריכות סימון חוב כחוב שנמצא בכשל וההתמודדות עם העסקים בתחום מתבצעת באופן פרטני שמטופל בכל הרגישות המתבקשת וכמובן גם בצד החשבונאי, אך בכל מקרה לא ניתן כרגע להצביע על עלייה חדה בכשלי האשראי באופן גורף.

״אנחנו מזהים שורה ארוכה של סקטורים בכלכלה הישראלית שאנחנו רואים ירידה בהכנסות שלהם אך הם לא קורסים ומקסימום זקוקים לפריסה נוחה יותר של החוב כמו למשל עובדי ההיי-טק שלא יקבלו בונוסים השנה אבל הכנסת הבסיס שלהם כמעט ולא נפגעה״, טוענים במערכת הבנקאית.

באשר לשוק המשכנתאות, טוענים גורמים המערכת הבנקאית כי קשה להתייחס לכל הבנקים כמקשה אחת, כאשר יש בנקים שחשופים הרבה יותר לשוק המשכנתאות כמו בנק מזרחי לעומת בנקים אחרים שחשופים פחות לתחום. ״בבנקים הגדולים ה-LTV הוא קרוב יותר ל-50% וכרגע, עם מתן הדחיות בתשלומים השוטפים אין כשלי אשראי. לגבי היכולת של הלווים להתמודד עם התשלומים השוטפים המוגדלים, בשל הדחיות, נוכל לבצע הערכה מושכלת בהתאם למצב המקרו כלכלי לקראת סוף השנה, אבל להתייחס כרגע לכשלי אשראי מעבר לתרחיש הקיצון בו אנחנו פועלים, מבלי לאתגר אותו עם תרחיש מבוסס אחר, נראה לא סביר, לפחות כרגע״ אמר לביזפורטל גורם בכיר במערכת הבנקאית.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

לדברי ליאור שילה, אנליסט הבנקים של אי.בי.אי בית השקעות "העלייה בתחלואה ותחילתו של גל שני של הדבקה בנגיף הקורונה הביאה לחזרה של חלק מההגבלות במשק, מה שגרם לעדכון התחזיות במודל הערכת השווי. בסקירה החצי שנתית עידכנו את מחירי מניות הבנקים כלפי מטה ולקחנו בחשבון עליה בהפרשות להפסדי אשראי. אנו סבורים כי הדבר מגולם במחירי השוק ומעריכים שבמידה ולא תחול החמרה נוספת דוגמת גל שלישי בחורף שתגרור לחזרה של חלק מההגבלות, ישנו עדיין אפסייד בחלק ממניות הבנקים".

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "בנק ישראל פועל כדי לוודא שהדוחות הכספיים של הבנקים משקפים נאמנה את הסביבה הכלכלית בה הבנקים פועלים ואת הסיכונים אליהם הם חשופים. הדבר נכון בעת שגרה ונכון בוודאי בעת משבר. לא נתייחס לשיח הספציפי המתנהל עם בנקים בנושא זה, ככל שמתנהל".

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    ישראל 04/08/2020 17:57
    הגב לתגובה זו
    חברות אשראי גובות ריבית על הלוואות ברמה של שוק אפור. זה מרווח למימון חובות אבודים ולרווח גדול
  • 5.
    יוגב 04/08/2020 15:37
    הגב לתגובה זו
    עשיתי קניותתודה
  • 4.
    זה מה שקורה כשנותנים אשראי לכל אדם שיכול לנשום. (ל"ת)
    רבקה 04/08/2020 15:09
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    לילי דעדוש 04/08/2020 14:53
    הגב לתגובה זו
    5 שנים נתניהו משמיע תקליט שבור על כמה המצב טוב במשק כולם נוסעים במכונית חדשה כולם נוסעים לחול .. כולם יושבים בבתי קפה כולם.. אחרי 5 חודשים נשארים בלי אווויר .. זה המצב הטוב ? אולי חצי מכולם לא יכולים לגמור את החודש מר נתניהו ... אתה פשוט מנותק
  • רוני 04/08/2020 16:32
    הגב לתגובה זו
    פקיד זוטר שמפיע כך על מניות זה משהו מוזר. צריך לבדוק מיהו אותו פקיד זוטר שלא עשה כסף מירדת ערך זאת.
  • 2.
    פיני 04/08/2020 13:44
    הגב לתגובה זו
    שיטה של הבנקים להסתיר את הרווחים מפרישים לחובות אבודים 20% שתכלס אולי 2% הם חובות אבובים בנקים לא מוותרים על חובות
  • 1.
    בני גור 04/08/2020 13:16
    הגב לתגובה זו
    בסך הכל משחקים עם המספרים, יש כאן סכנה ליציבות הבנקים, כי הם בעצם דוחים את ההכרזה על מחיקת אשראי, על משכנתאןת שלא יוחזרו, סתם מנסים להרויח זמן, הם יודעים שהכל אבוד.
  • לא מכיר בנק שויתר על אגורה לאזרח מין השורה. (ל"ת)
    רוני 04/08/2020 16:33
    הגב לתגובה זו