האם זה סופן של 7 השנים השחונות של שוק הסלולר?
השינויים בשוק התקשורת בכלל ובסלולר בפרט, שינו את ההתייחסות כלפי חברות הסלולר. החברות הן כבר לא חברות סלולר. הן כבר קבוצות תקשורת, שמספקות תשתיות ותוכן. זה כבר שנים כך, אבל נראה שבשנה-שנתיים האחרונות השינוי הזה מתגשם.
השילוב של האינטרנט המהיר וההוזלה בעלויות השירותים, הובילו את החברות להתמקד גם בתוכן טלוויזיוני ואספקת שירותים נוספים. התשתיות כבר היו מנת חלקן, למרות שהן עדיין מתבססות על תקשורת של בזק, כשהמשמעות של הדבר זה שהחברות אינן עצמאיות לחלוטין.
לאנליסטים המכסים את התחום יש דעות שונות על התהליכים החשובים שעוברים על הסקטור. לדוגמה, חלקם חושבים שהאיחוד בין סלקום -3.02% סלקום 1,860 -3.02% בסיס:1,918 פתיחה:1,874 גבוה:1,917 נמוך:1,800 תמורה:5,644,590 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לגולן יוביל לעלייה במחירים, חלקם לא. אבל על דבר אחד כולם מסכימים – התשתיות זה הבסיס של העתיד. פרישתן הנו תהליך מורכב שייקח שנים, אבל מי שיוביל בתחום התשתיות, כנראה שיוביל להפיכתו כשחקן יותר משמעותי בשוק. מי שלא, יישאר מאחור - וכנראה שיש שחקנית אחת שקצת משתרכת מאחורי יתר השחקניות בשוק.
המהלך משנה המשחק של בזק
לפני שבועיים, ועדה בין משרדית קבעה שנכון לכרגע, ההפרדה המבנית ב
בזק
-2.71%
בזק
520
-2.71%
בסיס:534.5
פתיחה:526
גבוה:533
נמוך:516.6
תמורה:36,559,728
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
תישאר על כנה. אבל הרגולטור כן השאיר פתח לשינויים מבניים בחברות הבנות. לפי המסמך של הוועדה הבין-משרדית – שכללה את משרד התקשורת, משרד האוצר ורשות התחרות – ההכנסות של בזק בשוק התשתיות הנייחת מהוות 66.6% מהשוק ב-2019. בשנים האחרונות מציינים בוועדה כי בזק מכניסה 90% מהרווחים בשוק התקשורת. קל להבין למה לא ששו לוותר על ההפרדה המבנית, בטח ובטח לאחר שבינתיים, רפורמת השוק הסיטונאי רק חיזקה את חברת הטלפונייה הגדולה.
בשבוע שלאחר מכן – כלומר שבוע שעבר, בזק עשתה מהלך שאמור לחזק את שליטתה בתחום. בזק הכניסה דריסת רגל למנוע צמיחה, שצפוי להשפיע לאורכו ולרוחבו של הסקטור. החברה השיקה את הבית החכם שעל בסיס התשתיות החדשות, יכול להפוך ל-Game Changer – כלומר מהלך משנה משחק. לא בהתחלה, אבל כמו טכנולוגיות רבות, הן יזלגו פנימה ויהפכו לרלוונטיות יותר ויותר ויתפסו נתח שוק משמעותי.
למה זה כל כך משמעותי? כי אם עד עכשיו פחות או יותר התרגלנו להפרדה בין מכשירי החשמל לבין הבית, אז בשנים הקרובות התשתיות של ה-5G והסיבים האופטיים יטשטשו את הגבולות יותר ויותר. בימים שבהם נוכל לשלוט על כל הבית ממסך הטלפון, כשבמקום מתגים יהיו מצלמות וזיהוי קולי, החלפת תשתית לא תהיה החלטה פשוטה כמו באינטרנט. בזק גם בוודאי תדאג לסינרגיה מיטבית בין הרשתות למכשיריה – מה שיקשה על החלטת מעבר של הלקוחות בין המפעילים, שייאלצו לעמוד ברף מאוד גבוה של השירות הכולל שבזק מספקת ללקוחותיה.
רפורמה צפויה גם להיות ב-yes שתעבור בשנים הקרובות לשידור על פס רחב במקום הלווין. השאלה איך יראו שחקניות הסלולר בעולם החדש - מה מתכננות סלקום -3.02% סלקום 1,860 -3.02% בסיס:1,918 פתיחה:1,874 גבוה:1,917 נמוך:1,800 תמורה:5,644,590 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו פרטנר -0.4% פרטנר 1,987 -0.4% בסיס:1,995 פתיחה:1,995 גבוה:2,015 נמוך:1,970 תמורה:7,900,496 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , שמאז הרפורמה לפני 7 שנים מדדמות, אם כי בשנתיים האחרונות הדימום נעצר. אין רווחים משמעותיים, אבל מתחילים לראות סימנים של התאוששות.
המדד המרכזי של רווחיות מניות הסלולר בדרך לשינוי מהותי
המהלך הזה של בזק מסמן את הכיוון של השוק, שילך לקונסולידציה של שירותים תחת חשבונית אחת, יחד עם שירותים נוספים שיפתחו החברות כדי להגדיל את ה- APRU Average Revenue Per User, או ההכנסה הממוצעת פר לקוח, המשווה את המדד המרכזי לבדיקת רווחיותן של חברות הסלולר במתכונתן הקודמת.
המודל של ה-ARPU עומד להשתנות. כי החברות הולכות לספק באנדלים משפחתיים פר משק בית. שם העתיד ולשם הן מכוונות. בעבר היו נפוצות חבילות משפחתיות. בעתיד הלא רחוק, הסלולר יהיה רק מרכיב אחד בחבילות המשפחתיות, יחד עם טלוויזיה, אינטרנט, תשתיות וכנראה ששירותים נוספים – שכרגע לא קיימים. אבל אין מניעה שהחברות יפתחו שירותים נוספים.
אם הן מעניקות שירותי ניידות לחו"ל, מה ימנע מהן להציע בעתיד גם ביטוח לחו"ל? זה יכניס את ה-ARPU לאזור חיוג אחר לחלוטין. זה גם הדרך שלהן להעלות את המחירים ולהרוויח קצת יותר פר לקוח. כי ברגע שתהיה חבילה כוללת, זה יחד עם ההשקעות – וקמפיינים פרסומיים תומכים, יאפשר להעלות מעט את המחירים, ברמה שהצרכנים יהיו מוכנים לספוג. זה גם לא יהיה כבר לשלם לסלקום או לפרטנר כמפעיל סלולר, אלא כקבוצת תקשורת עצמאית. זה עולם אחר לחלוטין.
מהם מנועי הצמיחה של קבוצות התקשורת?
לפחות נכון לכרגע, הטלוויזיה של פרטנר וסלקום לא מהוות הכנסה גבוהה מדי עבור החברות, אבל מדובר בתחום שצומח בקצב נאה. כחלק מחבילה כוללת, תוך יצירת בידול תוכני, הטלוויזיה תהיה נדבך מרכזי בהחלטות הצרכנים. המחיר יהיה פקטור, אבל גם התוכן שיסופק.
בגזרת מיזוג סלקום וגולן, השוק מסכים שהמיזוג אולי מתבקש, אבל האפקטים שלו על השוק, בזמן שאקספון עדיין מהווה כגורם שמייצר תחרות, הם לא ברורים והאנליסטים לא תמימי דעים לגבי ההשלכות והעלאת מחירים אפשרית.
העניין הוא שאנחנו שוב חוזרים לתשתיות. בסוף, שדרוג התשתיות, יהווה בעצם רווח דו כיווני לחברות. מצד אחד החברות יוכלו להעלות מחירים, מצד שני הן יוכלו לחתוך בעלויות ולהפסיק להסתמך על תשתיות של בזק וגם לשלם לה על כך. זו כבר תהיה תחרות. בינתיים, הטכנולוגיה צפויה להפוך להמונית בשנתיים הקרובות, כשטווח הזמן נע עד 5 שנים לפרישה מלאה.
מה האנליסטים חושבים?
"כשהדור ה-5 יושק במלואו זה יביא לעלייה של מחירים", אומר האנליסט לירן לובלין מבית ההשקעות IBI. "זה יתפוס תאוצה לאט לאט, כי בניגוד לדור 4, דור 5 דורש פרישה מסיבית בסביבה אורבנית צפופה, מה שדורש זמן ארוך, הסכמים וגם התנגדויות שצריך לעבור. זה יהיה תהליך ארוך שיימשך לפחות שנתיים שלוש. כרגע, בפלאפון מדברים על דור 5 בלי כמעט תוספת מחיר, אבל אין מודל כלכלי שעובד ככה, בינתיים משקיעים יותר כסף אבל לא לוקחים יותר כסף", הוסיף.
"המודל הזה לא יתפוס. הדור ה-5 זה אסטרטגיית האקזיט של חברות הסלולר מהמצב הקיים. חברות הסלולר לאורך שנים מנסות לייצר ערכים מוספים שניתן בגינם לגבות יותר כסף ואף אחת מהחברות הגדולות לא יכולות להישאר מאחורה ברמה הטכנולוגית. אי אפשר לשווק את עצמך כמותג פרימיום עם טכנולוגיה ישנה. מה שכנראה שיקרה זה שהחברות יידרשו לייצר ערכים חדשים להכנסה", סיכם.
בכל מקרה, יש גם את האלמנט הטכנולוגי. כלומר, דור 5 יצריך אקוסיסטם טכנולוגי שלם, מטלפונים חכמים חדשים ותומכים בטכנולוגיה ועד אינספור גאדג'טים, מגבירי WIFI ושדרוגים לבתים החכמים שבוא יבואו. על המכשור ההיקפי חברות הסלולר ירוויחו לא מעט.
אבל ככל הנראה, המנוע העיקרי של החברות האלה זה הרגולטור. המכרז לדור 5 נסגר וזכה להקלות משמעותיות. תחום התשתיות גם עובר מהפכה, כשהמשרד הודיע בשבוע שעבר על האחדה של הפרישה בבניינים, מה שצפוי לחתוך בעלויות. אתמול פרסם המשרד גם תזכיר חוק חדש, המעדכן את הגדרות מתן שירותי תקשורת ואת מתכונת אסדרת השירותים. לאחר שייכנס לתוקף, יופחת נטל הרגולציה הממשלתית ומאידך ימוקדו המשאבים הנחוצים לנושאים הדחופים שמכבידים לשוק. הרעיון הוא לעבור ממתן רישיונות להיתר כללי, שיפחית את התלות של החברות ברגולטור.
בכל מקרה, בשוק אומרים כי מבין שתי המניות, פרטנר וסלקום – הראשונה מעניינת יותר בשל שתי סיבות. פרטנר הרבה יותר מתקדמת מבחינת פרישת התשתיות. באופן תיאורטי, אם היא תמשיך בקצב הזה, החברה עוד 5 שנים תוכל להתחרות עם בזק – זה ממש לא עניין של מה בכך. אבל מה שיותר חשוב כרגע, זה גיבנת החוב. פרטנר ראתה לאן השוק הולך וצמצמה משמעותית את היקף החוב, כדי להתמודד טוב יותר עם השוק בסלקום יש עדיין חוב גדול. .
בכל מקרה, כרגע המרוויחה העיקרית מהמדיניות החדשה של משרד התקשורת זו בזק, אבל בקרוב גם מניות התקשורת החדשות, ככל הנראה יתחילו להרוויח ממשב הרוח החדש שזורם מכיוון משרד התקשורת.
"בטווח הקרוב, מניית בזק תהיה הכי מעניינת, אבל מעוד חצי שנה עד 12 חודשים, כשפרישת התשתיות תתפוס תאוצה, מניות פרטנר וסלקום יהפכו להרבה יותר מעניינות", אמר אילן ארד, סמנכ"ל השקעות באושן-יצירה, המתמחה בתחום הסלולר והתשתיות.
וכל זה כשהחברות הרבה יותר יעילות ורזות מבעבר. כל זה כאשר הן מאוד רגישות לשורת ההכנסה. כלומר, כל שקל נוסף שאנחנו נשלם לחברות הסלולר יחלחל ברובו לשורה התחתונה. אין עלויות קבועות, אין עלויות משתנות נוספות. המשחק של חברות הסלולר בעידן החדש הוא יעילות , תשתית חזקה והגדלה איטית של סכום החשבונית - זה שווה להם מיליונים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.נידיםמשה שמר 12/08/2020 03:05הגב לתגובה זו0 0חלפון הלך, כולם עשו קרטל, איפה המועצה לצרכנות.סגור
-
2.כתבה הזויה - לא ברורה משעממת ולא נאמר כלום - בזבוז חמצן (ל"ת)nasv 11/08/2020 16:08הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.ניתוח שגוי מיסודוחובב 11/08/2020 11:25הגב לתגובה זו3 1דרושה השקעה של מיליארדים בתשתיות - וביחוד בליבת הרשת. לצורך המימון שלה יצטרכו לקחת חוב או להנפיק מניות - מה שיהווה מעמסה נוספת על המאזנים ושווי השוק. מנוע הצמיחה המרכזי של רשתות דור 5 הוא לא משקי הבית - אלא העסקים הקטנים/בינוניים שפיתחו תלות בענן וצריכים הנגשה, כמו גם רכבים מחוברים ואפליקציות רפואה מרחוק ואבטחה. בנוסף אין שום התיחסות ליכולת ה SLICING של הרשת, שמאפשרת לארגונים אחרים לשדר ולהקים רשת "פרטית" בתוך הרשת הכללית. זהו שינוי משמעותי בתנאי השוק. חברות הסלולר חייבות לעלות בשרשרת הערך ואינן יודעות לעשות זאת. לכן הן ישארו חברות תשתית בעוד אחרים מרויחים הון ממסחר ותוכן על גבי הרשתות. הכותב הוא בכיר (מאד) בחברת טכנולוגיה מובילה (מאד) בעולם.סגור