קרנות נאמנות גמישות – מי הרוויח לכם כסף, מי הסב לכם הפסד כבד ולמה הבדיקה הזו מאוד חשובה?

בקרנות נאמנות גמישות יש למנהלי ההשקעות אפשרות להשקיע במה שהם רוצים . לכן - זה המקום לבחון אותם בהשוואה לאחרים - אז האם המנהלים שאתם חושבים שהם טובים באמת טובים?
 | 

רוב הציבור אינו משקיע ישירות במניות ובאגרות חוב. אומנם קיימת מגמה עולמית של  גידול בהיקף המשקיעים העצמאיים, אלו שרוכשים ניירות ערך ישירות בשוק ועדיין רוב הציבור מעדיף להיחשף לשוק דרך הגופים המוסדיים שמנהלים את הכסף שלנו. יש מספר אפיקי השקעה וחיסכון וזה כמובן תלוי בטווחי ההשקעה, אך כאשר מדובר על השקעה לטווח קצר-בינוני או לטווח לא ידוע, אפיק ההשקעה הבולט הוא קרנות הנאמנות וקרנות הסל. מדובר במכשיר השקעה שמרכז את כל הכספים של המשקיעים במסגרת חשבון נאמנות ומנהל בחשבון זה את הכספים לפי מדיניות שנקבעה מראש. כלומר, אם רכשתם קרן נאמנות מנייתית אזי מנהל הקרן ישקיע את הכספים במניות ואם רכשתם קרן נאמנות אג"חית מנהל הקרן ישקיע את הכספים באגרות חוב.

השוק הזה מאפשר לחוסכים מגוון רחב של השקעות. לדוגמה, הקרנות הפופולאריות ביותר הן אלו שמאפשרות ערבוב של השקעות - רוב ההשקעה בקרן באגרות חוב ושיעור מסוים של מניות (קרנות 80/20, 90/10 - כשהמספרים מבטאים את אחוזי החשיפה לאגרות חוב ולמניות). 

התייחסות חשובה בהשקעה דרך קרנות נאמנות היא בגישה וסוג הקרן. בעולם ההשקעות יש שתי גישות עיקריות בסיסיות - הגישה האקטיבית והגישה הפסיבית. הגישה האקטיבית 
טוענת שמנהל השקעות אקטיבי שבודק, מחפש, מנתח חברות יספק תשואה עודפת ולכן יש ערך לניהול האקטיבי. הגישה הפאסיבית טוענת - "קשקוש. אי אפשר להכות את השוק לאורך זמן" ולכן מה שצריך זה להשקיע במכשירם עוקבי מדדים - מדדי מניות ומדדי אג"חים. המכשירים האלו הם בעיקר קרנות סל וקרנות מחקות.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מבלי להיכנס לעובי הקורה, יש הגיון בשתי הגישות. יש מנהלי השקעות שמספקים לארוך זמן תשואה עודפת, אבל הגישה הפאסיבית הולכת ומתחזקת בעולם כי בסופו של דבר אלו שמכים את השוק לאורך זמן הם לא רבים. מעבר לכך - הניהול הפאסיבי הוא זול ביחס לניהול האקטיבי, אתם משלמים על הקרנות הפסיביות דמי ניהול נמוכים מאשר בקרנות מנוהלות. 

קרנות גמישות - מה גמיש בהן?
קרנות המאפשרות מאפשרות לכם להשקיע במגוון רחב של קטגוריות כשקטגוריה אחת היא המיוחדת ביותר- הקרנות הגמישות. קרנות גמישות מאפשרות למנהל הקרן גמישות בהשקעות שלו. כלומר בעוד שברוב קרנות הנאמנות יש מדיניות ברורה במה להשקיע, בקרן גמישה יש גמישות לטוב ולרע. מצד אחד זה יכול להיות חלום עבור מנהל הקרן ומקום מצוין להתבטא ולהציף ערך למחזיקים בקרן ומנגד זה יכול להיות סיוט כי אם הוא טועה, אז זה מתבטא בתשואה לעומת האחרים. הכל גלוי וחשוף לעיני הציבור. מי שמפשל מאבד את המשקיעים. יש קרנות גמישות שאיבדו עשרות אחוזים מהיקף הנכסים תוך חודשים ספורים כי המנהלים פספסו בגדול, מנגד יש קרנות שהכפילו ושילשו את היקף הנכסים לאור ביצועים חזקים.

מה שמעניין מאוד בביצועי קרנות הגמישות הוא שהם מבטאים את מה שבית ההשקעות באמת חושב. תחשבו על זה - אתם נותנים לילין לפידות, מיטב דש, אלטשולר שחם, פסגות, הראל לנהל לכם את הכסף והם מתמודדים ביניהם להשיג לכם תשואה - כאן הם באמת נבחנים במקום הכי חשוב - בניהול השקעות. זה לא כמו להשוות את המנהלים באפיק השקעה מסויים כמו מניות ת"א 90, או אגרות חוב קונצרניות. בגמישות הם אלו שקובעים את שיעור החשיפה למניות, את התזמון של הגדלה או הקטנה של שיעור החשיפה. את המניות שהם רוצים לקנות - כאן יש להם חופש השקעות, כאן הם מביאים את "האמת" שלהם. כאן המבחן הגדול שלהם.  במילים אחרות,  קרנות גמישות הן בעצם חלון הראווה של בית ההשקעות. בקרנות האלו התשואה מעידה על יכולותיו ואיכויותיו.

אז מה עשו מנהלי הקרנות הגמישות מתחילת השנה ובשנים האחרונות? 
כיום יש מעל 40 קרנות גמישות שמנהלות כ-3.5 מיליארד שהם חלק קטן מאוד (2%) מסך נכסי קרנות הנאמנות שנאמד ב-180 מיליארד שקל. יש קרנות גמישות עם סך נכסים של מיליוני שקלים ועד 900 מיליון שקל, הקרן הגדולה ביותר שמנוהלת על ידי בית השקעות מור. קרן מור גמישה הניבה תשואה של כ-130% בין 2012-2020 וצמחה להיות הקרן הגמישה הגדולה בישראל, אם כי מאז תחילת השנה איבדה כ-13% מערכה. התשואה הטובה על פני זמן נובעת מחשיפה גבוה יחסית למניות. 

למור יש קרן גמישה נוספת - מור השקעות. הקרן הזו דווקא ייצרה תשואה חיובית משמעותית למשקיעים מתחילת השנה - 13%. לכאורה מוזר, איך זה שבאותו בית השקעות מספקים תשואה כל כך שונה בין שתי קרנות גמישות? ולמה בכלל שתהיה יותר מקרן גמישה אחת? במקרה של מור כשבוחנים את הנתונים נראה שמדובר במדיניות - הקרן הגדולה שהסבה הפסד השנה מושקעת במניות גדולות, לרבות בנקים בארץ בעוד שלקרן השנייה יש חשיפה גדולה יותר למניות קטנות ולהשקעות בחו"ל. שווקי חו"ל סיפקו תשואה מרשימה לעומת התשואה בשוק המניות המקומי וכנראה זה ההסבר במקרה הזה, אבל ניהול של כמה קרנות באותה קטגוריה הוא פתח לתמרון. אז במור זה לא המקרה, אבל למה להראל ולפסגות יש 5! קרנות נאמנות גמישות. וממה החשש? 

בעולם הקרנות, הכסף הגדול הולך למי שמביא תוצאות טובות ונמצא במקומות הראשונים במערכות הדירוג של הבנקים. אז מה עושים? אפשר להקים כמה קרנות באותה הקטגוריה (רלבנטי פחות לתחום הגמישות ויותר לאפיקים מנייתים ואג"חים) עם ניהול השקעות שונה בתקווה שאחד מהם יתפוס ויהיה חזק בדירוג. תדמיינו בהקצנה שיש לכם קרן שהיא לונג על השוק וקרן שניה שהיא שורט על השוק, לא משנה מה יקרה בשוק (יעלה או יירד), אחת מהן תהיה טובה והשנייה חלשה. לכן, אם אתם רואים מספר קרנות רב באותה הקטגוריה זה פתח למשחקים של מנהלי הקרנות.   

במור זה נסלח, ובכלל בקרנות גמישות זה בעיקר נובע מסיבות טכניות או של מדיניות השקעה יותר גמישה שגרמה להעברת הקרנות לקטגוריה הזו, זה בולט בקרנות מנייתיות ואג"חיות (על כך בטורים הבאים). 

אז נבליג הפעם על כמות הקרנות הגדולה בקטגוריה, רק נדגיש כי יש גופים שיש להם קרן בודדת בתחום - ילין לפידות, אלטשולר שחם מגדל ונוספים.   

מה עשו הגופים הבולטים?
מור כאמור סיפקה בקרן המרכזית שלה בתחום תשואה שלילית של 13%. אבל מיקומה היחסי סביר לעומת הגופים המשמעותיים בשוק הקרנות. הקרן של אלטשולר שחם עם תשואה שלילית של 16%, אנליסט עם קרנות שהניבו הפסד של 15% עד 18%. הקרן של ילין לפידות עם תשואה טובה יותר משמעותית - מינוס 8.5% (שימו לב לדירוג בתחתית הכתבה) 

למיטב דש יש מספר קרנות, עם תשואה של מינוס 15% עד תשואה חיובית של כמה עשיריות האחוז. גם הראל ופסגות עם כמה קרנות, רובן הגדול בטריטוריה שלילית משמעותית. 

הטובות  מתחילת השנה
הגופים המובילים בתשואות מתחילת השנה היו גופים קטנים יחסית:

אושן השיגה בקרן הנאמנות הגמישה שלה תשואה של 25%. ברק השיגה 22%, ויצירה שמתמזגת עם אושן השיגה 16.5%. כמו כן, בלטו לטובה הקרנות של אקסלנס קסם עם תשואה של מעל 15%. מגדל עם תשואה חיובית ונמוכה של 3.5%.  

מנגד - בולטת לרעה מתחילת השנה קרן הראל גמישה (היובל) עם תשואה שלילית של קרוב ל-24%. להראל קרן גמישה נוספת (הראל השקעות גמישה) שגם נמצאת גבוה בדירוג המאכזבות עם תשואה שלילית של 18.5%.  

גם הקרנות הגמישות של מודלים כלכליים וסיגמא מאכזבות עם תשואה של כ-20%,. פסגות עם תשואה של מינוס 18% וכאמור גם אנליסט ואלטשולר עם תשואה שלילית של כ-18%, ו-16% בהתאמה. 

קרנות נאמנות גמישות

מה עזר למנצחים?
מסתבר שבחירת מניות נכונה הייתה סוד ההצלחה. ממש סוד - ככה זה תמיד. השאלה איזה מניות. באושן בחרו להשקיע במניות כמו כמו על בד, פלרם, בי קומיונקיישנס, ארקו, אלקטרה צריכה, ורובוגרופ שסיפקו תשואה פנומנלית וכן הם השקיעו בחו"ל - במניות כמו  SQUARE ו-PAYPAL שעלו בשיעור חד. אושן היא קרן קטנה וההנחה שבקרנות קטנות קל יותר לתמרן בשוק המניות ובהתאמה להניב רווחים. לא בטוח שזה נכון לחלוטין, למשקיעים זה כמובן לא משנה - הם עשו תשואה מרשימה.

הקרן הגמישה ברק היא קרן של אסטרטגיות על השוק, והתשואה הטובה שלה מוכיחה שהיא בחרה אסטרטגיות נכונות השנה. קרן  יצירה גמישה נקטה בקו שונה לחלוטין מאושן ומברק כאשר עיקר ההשקעה התרכזה במניות הטכנולוגיה בוול סטריט - אפל, מיקרון, אמזון, גוגל, פייסבוק. מדובר על קרן קטנה שהימרה נכון והצליחה.

שורה תחתונה:
סיפקו את הסחורה - אושן, ברק, יצירה
גוף גדול שסיפק את הסחורה - אקסלנס קסם
מקום באמצע - מגדל, ילין לפידות 
אכזבו - אלטשולר שחם, אנליסט
אכזבו מאוד - הראל, פסגות

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    הגמישה של דיאמונד עשתה 22% בדמי ניהול נמוכים משמעותית (ל"ת)
    עידו 23/12/2020 13:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    סקטורים פוטנציאלים
    ליזי 25/09/2020 16:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מיחשוב ענן / סייבר / אי קומרס /סמי קונדקטורס/ טכנולוגיות עשו דו סיפרתי. בהצלחה.
    סגור
  • לא לחיות את
    ליזי! 27/09/2020 11:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    העבר,ככה לא עושים כסף,לכן ניתוח טכני "חוזה עבר" נכשל!!!!
    סגור
  • 6.
    אושן גמישה שש שנים 2 אחוז (ל"ת)
    רבאק 25/09/2020 16:23
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • ומאז הכתבה עוד 25%
    ראבי 01/01/2021 20:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יא רבאק..
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    מחזיק בקרנות 10 שנים לא הרווחתי כלום
    שמעון 24/09/2020 10:55
    הגב לתגובה זו
    6 2
    מאז שהשתחררתי מחזיק בקרנות נאמנות, כל פעם היועץ קונה לי משהו אחר, לא הרווחתי כלום כל הזמן הזה
    סגור
  • היועץ לא דואג לך הוא דואג לעצמו. זרוק את הקרנות וקנה
    משקיע 28/09/2020 07:39
    הגב לתגובה זו
    2 0
    תעודת סל על ה סנפ ונסדק שבישראל תיהיה יציבות פוליטית אפשר גם לקנות תא 125
    סגור
  • הקרן גזרה עליך קופה ! (ל"ת)
    רן 24/09/2020 13:30
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • אבל הבנק והבורסה הרוויחו :) (ל"ת)
    איתן 24/09/2020 12:30
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • לא הגיוני ואן זה המצב תחליף יועץ (ל"ת)
    אא 24/09/2020 11:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • מאד הגיוני
    זה 25/09/2020 15:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    וזה אכן!!!!!!המצב!!!!!!!למנהלי הקרנות אינטרס אחד,שווק מכירה לקהל ורווח מדמי ניהול
    סגור
  • 4.
    בורסה קזינו
    אידיוט 24/09/2020 10:45
    הגב לתגובה זו
    0 2
    בתי השקעות תמיד מרוויחים, גם כשהמשקיע מפסיד. כסף מזומן חבר נאמן תמיד.
    סגור
  • 3.
    טבלה
    משקיע 24/09/2020 10:13
    הגב לתגובה זו
    4 0
    למה אין טבלה?
    סגור
  • האם לביזפורטל אינטרס בפירסומים ?????? ......
    Business 24/09/2020 13:33
    הגב לתגובה זו
    1 2
    האם לביזפורטל אינטרס בפירסומים ?????? ......
    סגור
  • 2.
    מנהל שמחזיק יותר משתי קרנות גמישות הוא שרלטן ויש כאלו (ל"ת)
    איתן 24/09/2020 10:08
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 1.
    כתבה מעניינת, ילין הכי טובים יחסית לאחרים הגדולים (ל"ת)
    בני 24/09/2020 09:30
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • אלטשולר עוקפים אותם בלונג ראן.
    דגן 24/09/2020 13:35
    הגב לתגובה זו
    0 1
    .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות