
מי המניות הסחירות בתל אביב ומה המשמעות של זה?
פעמים רבות נעשה שימוש במונח מחזורי מסחר, או סחירות גבוהה/נמוכה בעיקר בהקשר של תנועות יומיות במחיר מנייה כזו או אחרת. ואכן מדובר באחד הפרמטרים החשובים בבחירת מניה להשקעה. אך מה בכל זאת המשמעות שלו ומה הוא יכול ללמד על המנייה?
סחירות במנייה מתייחסת לכמות הכסף "שהחליפה ידיים" בנייר ערך בתקופה מסוימת. כך לדוגמה, בבורסה בתל אביב המניה הסחירה ביותר בשנה האחרונה, היא מניית בנק לאומי עם מחזור ממוצע של כ-84 מיליון שקל. כלומר, ביום ממוצע נעשות במנייה עסקאות (קנייה/מכירה) בהיקף כולל של כ-84 מיליון שקל.
ככל שהסחירות במניה גבוהה יותר, כך מידת המהירות בה ניתן לממש אותה מבלי לפגוע במחיר השוק גבוה יותר. זאת, היות וככל שהשוק גדול יותר, אזי יש יותר קונים ומוכרים וכתוצאה מכך ניתן לממש את הנכס בצורה מהירה יותר ובמחיר קרוב למחיר השוק.
כך נוצר המצב, שמצד אחד ניצבות המניות הגדולות שהן, שמחזיקות את רוב המסחר בבורסה (לרוב אלו המניות הגדולות ממדד תל אביב 35). ומנגד, ישנן מניות שסובלות מסחירות נמוכה, כך שיכולים לעבור ימים רבים מבלי שנעשות בהן עסקאות.
- ארבע מבין שש החברות הגדולות בבורסה הן בנקים - זו תעודת עניות להנהלת הבורסה
- כדי לעודד השקעות זרות: הבורסה תתרגם את דיווחי החברות לאנגלית
למחזור המסחר חשיבות גדולה כאינדיקטור להשקעה, מלבד היכולת לממש את הנכס, רכישת מניות דלות סחירות מביאה עמה עלות גדולה כבר בשלב ההשקעה, היות והטווח יכול לנוע באחוזים רבים בין הקונה למוכר. לכך מצטרפת עובדה שמניות מעין אלו משמות פעמים רבות ככר פורה למניפולציות במחיר מצד סוחרים מתוחכמים. מנגד, ישנם משקיעים שסבורים כי דווקא בעקבות היעדר הסחירות מחיר המניה, נמוך משוויה הכלכלי.
לעומת זאת, במניות סחירות הפער בין הקונים למוכרים מצומצם ונע בפחות מעשירית האחוז. בנוסף, המחיר משקף מהימנה את כוחות השוק, ומשקיעים גדולים יכולים לסחור בה באופן יחסית בטוח בכל הקשור לנזילות. עם זאת, בהקשר זה חשוב להזכיר כי במשבר הקורונה עניין הנזילות היה בכותרות והיווה מכפיל כוח, לפחד בשווקים והעמיק את הירידות.
נוסף על אלו, סוחרים רבים עוקבים אחרי גידול במחזורי המסחר, כשעליה או ירידה במחיר המניה מגיעה עם גידול במחזורי מסחר, הדבר מהווה מדד לאיכות המגמה. ככל שהמחזור גבוה ביחס לממוצע כך לרוב המחזור מעניק לשינוי נופך של מהמנות. בהתאם, עליות במחזורי מסחר נמוכים מהממוצע, מצריכות בחינה של המגמה בעין חשדנית.
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החברות עם הסחירות הכי גדולה בבורסה - הבנקים מובילים באופן טבעי בעשירייה הפותחת של הבורסה הישראלית, נמצאות חברות ממדד תל אביב 35. לרוב אלו יהיו גם החברות ה"גדולות" במדד, אך לא באופן ישיר ומדויק ביחס לשווי השוק או משקלן במדד.
בראש הרשימה ניצבים שני הבנקים הגדולים בישראל - לאומי 1% , פועלים 0.81% - עם מחזור יומי ממוצע של 84 ו-79 מיליון שקל בהתאמה. מיד אחריהן נמצאות שתי החברות הישראליות עם שווי השוק הגדול בבורסה בתל אביב טבע -0.25% , ומניית נייס -2.32% עם כ-60 ו-59 מיליון שקל מחזור בהתאמה.
באופן יחסית מפתיע את מקומות 5-6 תופסות מניות הבנקים דיסקונט -0.61% ובנק מזרחי טפחות 0.76% עם מחזור ממוצע של 49 ו-39 מיליון שקל בהתאמה. בהמשך הרשימה נמצאות אלביט מערכות 1.07% , איי.סי.אל -0.66% , עזריאלי קבוצה 0.43% ופריגו.
10 החברות בעלות מחזורי המסחר הגבוהים ביותר
- 5.אידיוט 12/10/2020 12:09הגב לתגובה זוכסף מזומן יותר סחיר מכל המניות המצוינות בכתבה. כסף מזומן חבר נאמן לאורך זמן.
- 4.מוני 12/10/2020 10:22הגב לתגובה זויורדת מהר ועולה לאט לאט אם בכלל.
- 3.כסף מהיר בסחירות נמוכה (ל"ת)אנונימי 12/10/2020 06:52הגב לתגובה זו
- 2.שמואל 11/10/2020 18:41הגב לתגובה זוהאם יש חשיבות לאחוז ההחזקה של הציבור במניה ,או בעל חברה?
- 1.אותם יקנו גם משקיעי חו"ל בקרוב מניות הבנקים וכיל יעלו (ל"ת)מניות סחירות 11/10/2020 17:19הגב לתגובה זו