בנק ישראל הרחיב את תכנית הרכישות והכריז על ריבית שלילית לבנקים

הריבית במשק אמנם נותרה ללא שינוי ברמה של 0.1%, אולם הבנק מגדיל את תכנית רכישות האג"ח הממשלתי בשוק ב-35 מיליארד שקל ומפעיל נדבך חדש בתוכנית להקלת תנאי האשראי לעסקים קטנים וזעירים עם ריבית שלילית של 0.1% לבנקים
 | 

בנק ישראל הותיר את הריבית במשק ללא שינוי ברמה של 0.1%. בנוסף, הוועדה החליטה להגדיל את תכנית רכישות האג"ח הממשלתי בשוק ב-35 מיליארד שקל ולהפעיל נדבך חדש בתוכנית להקלת תנאי האשראי לעסקים קטנים וזעירים עם ריבית שלילית של 0.1% לבנקים נגד הלוואות שהבנקים יעניקו לעסקים קטנים וזעירים, בתנאי שהריבית על ההלוואות לא תעלה על פריים +1.3%.​

בבנק ישראל מציינים כי לאור עוצמת הפגיעה של המשבר בפעילות הכלכלית, הוועדה ממשיכה להפעיל מגוון כלים כדי להעמיק את מידת ההרחבה של המדיניות המוניטרית ולהבטיח את המשך פעילותם התקינה של השווקים הפיננסיים. הוועדה תרחיב את השימוש בכלים הקיימים, כולל כלי הריבית, ותפעיל כלים נוספים, ככל שתעריך שהמשבר מתארך והדבר נדרש כדי להשיג את יעדי המדיניות המוניטרית, ולמתן את הפגיעה הכלכלית שנוצרה כתוצאה מהמשבר.

הצפי בשוק היה כי תהיה הרחבה של צעדי התמיכה, כגון הורדת ריבית ו/או הרחבת תכנית הרכישות. האנליסטים העריכו כי הבנק עשוי להוריד את הריבית (למרות שמדובר בצעד בעיקר סמלי) ועשוי להכריז על חבילת צעדי תמיכה, בכללם הכרזה על אי העלאת הריבית למשך מספר שנים ומתן הלוואות ארוכות לבנקים בריבית שלילית (לכתבה המלאה).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

צפו במסיבת העיתונאים של בנק ישראל


הגדלת תכנית רכישות האג"ח הממשלתי ב-35 מיליארד שקל
בהמשך להחלטת הוועדה המוניטרית מה-23.3.20 להשיק תכנית לרכישת אג"ח ממשלתי בשוק בהיקף של 50 מיליארד שקל, במטרה להקל על תנאי האשראי במשק ולתמוך בפעילות הכלכלית וביציבות הפיננסית, הוועדה המוניטרית החליטה היום להגדיל את תכנית הרכישות ב-35 מיליארד שקל.

ריבית בנק ישראל נמצאת ברמה נמוכה, ומקלה על צרכי המימון של המשק. רכישות האג"ח מאפשרות לבנק ישראל להשפיע על תשואות איגרות החוב בשוק לכל אורך העקום השקלי והצמוד, ובכך להוריד את עלויות האשראי לטווחים הארוכים יותר עבור החברות ומשקי בית, ככלי משלים למדיניות הריבית של הטווח הקצר.

לאור העובדה שהמשבר ממשיך לפקוד את ישראל ואת העולם, הוועדה החליטה להגדיל את תוכנית רכישות האג"ח הממשלתי ב-35 מיליארד שקל ובכך להוסיף לתמוך ביכולות המימון במשק נוכח התגברות משבר הקורונה והשפעותיו הכלכליות.

הוועדה המוניטרית מציינת כי תמשיך להפעיל את הכלים שברשותה ככל שיידרש על מנת ליישם את מידת ההרחבה המוניטרית הנדרשת ולהבטיח את המשך פעילותם התקינה של השווקים הפיננסיים בישראל.   

הבנק מפרסם דיווח חודשי בדבר התכניות שבנק ישראל מפעיל בשווקים הפיננסיים לאור משבר הקורונה. עד לסוף ספטמבר עמדו רכישות אג"ח הממשלה על כ-33.6 מיליארד שקל.​

הקלת תנאי האשראי לעסקים קטנים וזעירים
בנק ישראל ומשרד האוצר נוקטים החל מפרוץ משבר הקורונה במספר צעדים שנועדו להגדיל את היצע האשראי לעסקים קטנים וזעירים, ולהבטיח שהאשראי יינתן להם בתנאי ריבית נוחים על אף הסיכון הגלום במתן אשראי לעסקים אלו בעת הזו.

בנסיבות מיוחדות אלה, על מנת לחזק את התמסורת מהמדיניות המוניטרית אל שוק האשראי ולהביא להפחתה אפקטיבית של הריבית על אשראי לעסקים קטנים וזעירים, ועל מנת למתן את הפגיעה שעסקים אלו ספגו בעקבות משבר הקורונה, החליטה הוועדה המוניטרית להשיק נדבך חדש בתכנית להקלת האשראי לעסקים קטנים וזעירים בהיקף של עד 10 מיליארד ש"ח שיופעל עד סוף חודש יוני 2021. במסגרת התכנית, בנק ישראל יספק למערכת הבנקאית הלוואות לטווח של ארבע שנים בריבית קבועה של מינוס 0.1%, כנגד הלוואות שהבנקים יעניקו לעסקים קטנים וזעירים, ובתנאי שהריבית על ההלוואות לעסקים קטנים וזעירים לא תעלה על פריים +1.3%.

תמצית הודעת בנק ישראל
במהלך חודשי הקיץ – לאחר הסגר הראשון ובטרם הטלת הסגר השני -  רשם המשק הישראלי התאוששות מהירה בפעילות הכלכלית, אולם הטלת הסגר השני בספטמבר, בעקבות הגידול התחלואה, הובילה לירידה חדה בפעילות ובביקושים.

טרם הטלת הסגר השני שיעור האבטלה הרחב התייצב בסביבות 11-12%, אך הוא זינק ל-19% במחצית השנייה של ספטמבר לאחר הטלת הסגר השני. מספר המובטלים במחצית הראשונה של ספטמבר הסתכם בכ-470 אלף, והוא עלה בכ-300 אלף איש בעקבות הטלת הסגר.

תחזית חטיבת המחקר מתארת שני תרחישים אפשריים. בתרחיש שבו קיימת שליטה על המגיפה, התוצר צפוי להתכווץ בשיעור של 5% בשנת 2020 ולצמוח ב-6.5% ב-2021. בתרחיש חמור יותר, צפויה צמיחה שלילית של 6.5% ב-2020 וצמיחה של 1% בלבד ב-2021. יחס החוב לתוצר בשנת 2021 צפוי לעמוד על 76% בתרחיש האופטימי, ועל 83% בתרחיש הפסימי.  

סביבת האינפלציה נותרה נמוכה. האינפלציה בשנים עשר החודשים האחרונים עומדת על 0.7%-. הציפיות לשנה הקרובה מכל המקורות נותרו מתחת לגבול התחתון של היעד; הציפיות פורוורד לטווחים הקצרים והבינוניים ירדו קלות מאז החלטת הריבית הקודמת בעוד שהציפיות לטווחים הארוכים נותרו מעוגנות בתוך היעד.

מאז החלטת הריבית הקודמת, התחזק השקל במונחי השער האפקטיבי בכ-0.4%. במהלך אותה התקופה התחזק השקל מול הדולר והאירו בכ-0.5%. ההתפתחות לאורך התקופה לא הייתה אחידה – בספטמבר השקל נחלש ובאוקטובר שב והתחזק.

בשווקים הפיננסיים נשמרת יציבות יחסית. שוק האשראי ממשיך לתפקד תוך יציבות  בריביות. לאחר עלייה חדה בפרוץ המשבר,  חלה מגמת ירידה בקושי של החברות להשיג מימון, אך שיעור החברות המדווחות על קושי חמור  עדיין גבוה מזה שהיה לפני המשבר, ובספטמבר נרשמה עליה קלה נוספת. בסוף ספטמבר הוארך והורחב פעם נוספת המתווה לדחיית הלוואות בנקאיות וצורפו אליו חברות כרטיסי האשראי.

הכלכלה העולמית הציגה שיפור במהלך הרבעון השלישי לאור הירידה בהיקפי התחלואה והקלת מדיניות הסגרים, מה שהביא לעידכון כלפי מעלה בתחזית של קרן המטבע, שצופה כעת התכווצות של 4.4% בכלכלה העולמית בשנת 2020, וצמיחה של 5.2% ב-2021. בשבועות האחרונים קצב התפשטות המחלה שב ועלה בעיקר במדינות שנקטו מדיניות של הקלה בסגר, מה שעלול להוביל לבלימת ההתאוששות הכלכלית. המדיניות המוניטרית במדינות השונות נותרה מרחיבה מאוד והבנקים המרכזיים המשיכו לאותת על נכונותם לנקוט בצעדים לא קונבנציונליים להקלה בתנאים הפיננסיים.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    מה
    סוף סוף הנגיד העילג ביותר מקום המדינה התעורר 23/10/2020 05:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סוף סוף הנגיד העילג ביותר מקום המדינה התעורר
    סגור
  • 9.
    במקום לעצור את הטירוף
    נגידים פושעים 22/10/2020 17:56
    הגב לתגובה זו
    2 1
    ולנפח נכסים ולהרחיב פערים
    סגור
  • 8.
    איך הנגיד מגדיר אינפלציה?
    רבקה 22/10/2020 17:46
    הגב לתגובה זו
    2 2
    הוא יוצר 35 מיליארד שקל יש מאין לרכישת אג"ח, אך טוען שאין אינפלציה ולא צפויה אינפלציה במשך זמן ממושך.
    סגור
  • 7.
    מתי כבר יתפטר הנגיד הגרוע הזה (ל"ת)
    גידי 22/10/2020 16:43
    הגב לתגובה זו
    4 2
    סגור
  • 6.
    חייבים להחליש את השקל
    הנגיד מוורטון 22/10/2020 16:40
    הגב לתגובה זו
    5 1
    הורסים פה תעשיות שלמות. דולר 3.8 אירו 4.2 במינימום!
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    להעלות ריבית
    הורסי הדור 22/10/2020 16:35
    הגב לתגובה זו
    0 4
    חונקים צעירים בהלוואות
    סגור
  • 4.
    גם אני רוצה להיות בנק. בנק ישראל מוסד מיותר ומזיק. (ל"ת)
    רבקה 22/10/2020 16:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    השקל הופך למחיר טואלט, מוצע בריבית שלילית (ל"ת)
    חח 22/10/2020 16:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 2.
    דואגים למסודרים
    חזירות 22/10/2020 16:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חקיינים
    סגור
  • 1.
    האם זה טוב למשקיעי הנדל"ן?
    איציק 22/10/2020 16:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני ממש מבקש רק תגובות רציניות בבקשה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות