האם שינוי בתכנון החשמל יוביל לאפסייד במניות האנרגיה המתחדשת?

חברת ניהול המערכת תחליף את חברת החשמל בתכנון משק החשמל הישראלי ותתמקד בהגעת ליעד של 30% אנרגיה מתחדשת עד 2030. "זה אתגר", מודה מנכ"ל החברה, יורם כהן בראיון לביזפורטל, "נדחוף לשינויים רגולטוריים במקרה הצורך"
 | 
telegram
(6)

עם כל הכבוד לחברת חשמל (חח"י), תכנון מערכת החשמל בישראל סבלה מריקבון מתמשך לאורך עשרות שנים. ככה זה כשהמונופול שהיה אחראי על מרבית ייצור החשמל בישראל – 70% מייצור החשמל כיום – אחראי על תכנון, אבל גם על מתן אישורים למתחרים פוטנציאליים. בכלל, כשמדובר בגוף שהוא גם בשליטה ממשלתית וגם בפועל נשלט על ידי ועד חזק מדי, אין צורך להסביר שזה לא מצב אידיאלי ואף גורם אינו אוהב לוותר על חלק מהעוגה שהוא נהנה לאכול ממנה לבדו. ככה זה גם נראה, מי שחח"י רצתה ביקרו, הרוויח. מי שלא, לא.

אז בשבוע שעבר אירעו שני האירועים משמעותיים בתחום משק החשמל. מכירת תחנת הכוח ברמת חובב והעברת האחריות לתכנון משק החשמל.

מכירת תחנת הכוח ברמת חובב
בשבuע החולף הושלמה מכירת תחנת הכוח ברמת חובב מידיה של חח"י לידי שיכון ובינוי (55%) וחברת אדלטק (45%) בסכום של 4.25 מיליארד שקל. מדובר באתר השני מתוך 5, שאותו הממשלה הכריחה את חח"י למכור לאחר שכבר מכרה את אתר "אלון-תבור". הרשיונות לייצור חשמל ניתנו לבין 15 ל-20 שנה ובכך יהפוך האתר לאתר ייצור החשמל הפרטי הגדול בישראל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תגידו ביי לחח"י ושלום לחנ"מ
האירוע השני וככל הנראה המשמעותי יותר. כחלק מהרפורמה במשק החשמל, בהחלטה ממשלתית שאושרה גם בכנסת, האחריות על תכנון משק החשמל עבר למנהלת חדשה, חברת ניהול המערכת (חנ"מ) שמה. בהשאלה, ניתן לומר שאחרי שלקחו לחח"י חלק מהשרירים שעזרו לה לשמור על מונופול, עכשיו לקחו לחח"י גם את המוח שעזר לתכנן את הישרדותה כמונופול, כך שהתפקיד היחיד שלה יהיה ייצור חשמל.

בהודעה לעיתונות מטעם חנ"מ נרשם כי "החברה, שהוקמה מכוח החלטת ממשלה וכחלק מהרפורמה במשק החשמל, תהיה עצמאית ומקצועית ותוביל את הפיתוח והניהול של משק החשמל, בשגרה ובחירום, ואת השתנות משק החשמל לתחרותיות וסחר הוגן ושיוויני.

"החברה תהיה אחראית על אספקת חשמל סדירה לכלל המשק באמינות ובאיכות הנדרשים, תתכנן ותפתח את המשק בראייה מערכתית צופה פני עתיד מתוך מחויבות סביבתית, ותעודד חדשנות וטכנולוגיות מתקדמות".

עוזרים לקדם את הגל הירוק
המטרה המוצהרת של חנ"מ היא היעד של 30% של אנרגיות ממקורות מתחדשים – בעיקר שמש ורוח – עד 2030, כפי שהוחלט על ידי הממשלה ובראשות שר האנרגיה יובל שטייניץ המוביל את המהלך בשנים האחרונות.

על פי המתווה, בשלב הראשון, תפעל החברה עם 120 עובדי תכנון ופיתוח טכנולוגי (תפ"ט), היחידה לסטטיסטיקה וחקר שווקים ומטה החברה, תוך שמירה על הרציפות התפקודית. במחצית 2021 יצטרפו לחברה גם עובדי היחידה לניהול המערכת (ינ"מ) המונים כ-100 עובדים. בסך הכל יועברו חח"י לחנ"מ כ-220 עובדים.

הסיבה לתחילת הפעילות המדורגת נעוצה, בעיקר במשבר הקורונה שהביא לעיכוב בהקמת ופריסת תשתיות מערכות המידע, שבלעדיהן לא תוכל החברה להקים תשתיות מידע טכנולוגיות עצמאיות, כפי שחייבה הוראת הממשלה. מדובר בחברה טכנולוגית שנדרשת להקים 3 מרכזי נתונים, ברמת אבטחת מידע גבוהה במיוחד, לשם העברת כמויות עצומות של מידע ומאות תוכנות.

"נפעל לשינויים רגולטוריים במקרה הצורך"
מי שינהל את החברה בפועל הוא יורם כהן – לא, לא ראש השב"כ לשעבר – ויחד אתו האלוף (במיל.) סמי תורג'מן יהיה יו"ר הדירקטוריון. בכל הקשור לתפקידו הנוכחי, מוקדם מדי עבורו לומר מה נכון למשק החשמל בישראל ויתר על כן, הוא יודע שהמנהלת שהוא עומד בראשה לא הוקמה בזמן האידיאלי ועדיין לא נערכו מחקרים שיתמכו בעמדה כלשהי. מה שכן יש זה יעדים ובהם הוא חייב לעמוד.

"תראה עצם זה שאין תקציב למדינה ויש מגפה, זו תקופה מורכבת ומאתגרת בפני עצמה, אבל אנחנו מצליחים לקדם את כל הקמת החברה", אומר כהן בראיון לביזפורטל. "התפקיד שלנו הוא בעצם

"במסגרת הרפורמה במשק החשמל היו 2 עוגנים עיקריים, הראשון זה הקטנת משקלה של חח"י בייצור חשמל. עד מכירת התחנות חח"י ייצרה 70% מהחשמל בישראל, כשבסוף המהלך הם ירדו לשליש עד 40% מייצור החשמל.

"העוגן השני זה אנחנו. נעסוק ב-3 תחומים עיקריים. הראשון זה תכנון משק החשמל לשנים קדימה. התפקיד שלנו זה שהתכנון העתידי יענה לרמת הביקושים ורמת הטכנולוגיה.

"התחום השני הוא הנרמול והבקרה של קווי ההולכה, אנחנו מפקחים על ההולכה והייצור. הדבר השלישי הוא הסחר בחשמל. ככל שחח"י מוכרת יותר תחנות, התחרות והסחר מתפתחים. אנחנו עכשיו בונים מערך סחר בחשמל שיתמוך בשוק שהופך להיות הרבה יותר מורכב. תחום נוסף הוא ניהול משק החשמל בשעות חירום. אם בעבר חח"י הייתה צריכה לאשר למתחרים שלה, נוצר מצב מוזר. אנחנו נעשה את זה בצורה שוויונית.

מה זה אומר?
"אנחנו מסתכלים בראייה של טובת המשק ומשק החשמל. אנחנו נתכנן וחח"י תבצע. מישהו אמר לי שקיבלנו את המוח של חברת חשמל. אנחנו נהיה מתכנני המערכת. אין לנו אופרציה או השקעות. רק תכנון".

"יש החלטה של שר האנרגיה שקבע חד משמעית שנגיע ב-2030 ל-30% אנרגיה מתחדשות וזו המשימה העיקרית שלנו. כבר היום אנחנו מתכננים את זה על פי הנתון הזה. בתוך הדבר הזה יש הרבה יותר אתגרים, כמו איך זה ישפיע על המערכת, מה קורה בלילה וכל נושא האגירה. צריך למצוא פיתרון איך אוגרים אנרגיה בשעות הלילה.

זה הגביע הקדוש של התעשייה העולמית...
"נכון. אנחנו צופים שיהיו בגזרה הזו פיתוחים טכנולוגיים, יש גם עניין של ביקושים. יש אתגרים עצומים שהמשק יעמוד בפניהם, והיעד שלנו זה 30% מאנרגיה מתחדשת. קיבלנו את האחריות רק בשבוע שעבר, יש לנו צוותים שעוסקים בתכנון, בוחנים טכנולוגיות ובודקים היתכנויות ופיתוחים וצוותים שלמים בתוכניות פיתוח, גם נכין תוכנית אב של ההולכה והייצור ביחד".

האם יש תכנון להאיץ את הפיתוח בנגב?
"ברור שמבחינת שטחים פנויים והיכולת לפתח בצורה פחות מוגבלת, אבל יש בעיה שרוב הצריכה באתר – זה יחייב תכנון ומחשבה של הולכה. אנחנו בודקים גם את נושא של חוות רוח בים".

זה שוק שעדיין מוטה רגולציה, תפעלו לשינויים?
"אנחנו לא רגולטורים, אבל אם נגיע למסקנה בתוכנית הפיתוח יצריך שינויים רגולטוריים כאלה ואחרים, כמובן שנפנה למקבלי ההחלטות ונביע את העמדה שלנו".

אז האם יש אפסייד לחברות האנרגיה מהמהלך?
בראיון, כהן סרב להתייחס לנושא של החברות הישראליות. בצדק. אין סיבה להיכנס למדמנה הזו, במיוחד כשרוצים להיראות ניטרלים. אבל בשיחות פרטיות, המנהלים של חברות הייזום הגדולות בתחום האנרגיה המתחדשת, אומרים כי הדבר היחיד שכובל את ידיהם מאפילו לחלוף על פני היעד של 30%, זו הרגולציה הממשלתית.

כלומר זו אבן הריחיים של התעשייה ומה שמעכב את הבשלתה. בדיוק כמו שהרגולציה של שנות ה-90, עדיין מעכבת את התפתחות שוק התקשורת בטלוויזיה בישראל. מה שכן מהווה אפסייד ברור, הוא הסרת התלות של חברות האנרגיה המתחדשת בחח"י. הניתוק הזה יעשה לכולם טוב ובעיקר לתחרות ולמחירי החשמל - שעדיין מבטיחים לנו שירדו מתישהו.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מה הקשקוש הזה כשהצרכן הסופי לא מקבל חשמל 24/7 פה
    אייל 13/12/2020 19:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בישראל( ולא בעזה).
    סגור
  • 5.
    רק אנרגיה גרעינית לייצור חשמל תביא לירידה במחירי החשמל
    אבי 12/12/2020 00:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ולא יהיה זיהום אוויר על השאר לא הוכיח את עצמו אנרגיה סולארית טובה בקיץ חודשי החורף שמעונן ואין קרינה מספיק חזקה לא מייצרים חשמל ולפרוס טורבינות רוח לוקח המון זמן עדיף אנרגיה גרעינית שהממשלה תפקח על זה בצורה קפדנית מאוד לגבי ההפרטה של חברת השמל זה אסון טייקונים יעלו את מחירי החשמל
    סגור
  • 4.
    אל יתהלל חוגר כמפתח
    אבי 11/12/2020 16:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בכל מקרה בהצלחה
    סגור
  • 3.
    מי הם המנהלים והעובדים המקצועיים
    פסימיסט 11/12/2020 09:50
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אשר מרכיבים את חברת הניהול החדשה? נכון.. הם עובדי חחי לשעבר, כלומר מחוברים בטבורם לחברת החשמל, הניתוק המלאכותי לא יוביל לשום מקום, עולם כמנהגו ינהג
    סגור
  • 2.
    מסכנים (ל"ת)
    משה 11/12/2020 00:22
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    כל מה שאכפת לי זה כמה אני משלם
    הלל 10/12/2020 23:09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    החשמל בישראל לא יקר עכשיו מעבירים את זה לידי תשובה למיניו ואתם רק יכולים לנחש מה יקרה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות