רשות ני"ע קוראת להכניס לארץ מוסדיים זרים על רקע הריכוזיות בתחום

ברשות חקרו את ההתפתחויות בניהול כספי הציבור בישראל בעשור האחרון ומצאו שהיקף הנכסים של הגופים המוסדיים הוכפל לשני טריליון שקל, בעת ששוק המניות נשאר ברמה דומה. היו"ר ענת גואטה: "עשור מרפורמת בכר הגיע הזמן לחשוב על רפורמה משמעותית"
 | 

רשות ניירות ערך קוראת להקים גופים מוסדיים נוספים וכן להכניס לישראל כאלה הפועלים בחו"ל. אלו הן חלק מההמלצות אותן מפרסמת הרשות לצד תוצאות מחקר שערכה על ההתפתחויות בניהול כספי הציבור בישראל בעשור האחרון והשלכותיהן על שוק ההון. במרכז המחקר נמצאת מגמת הריכוזיות ההולכת וגוברת בתחום הקצאת האשראי והכח הדומיננטי בו מחזיקים הגופים המוסדיים.

לפי רשות ני"ע, שליטת מספר הולך וקטן של גורמים על הקצאת ההון והאשראי עלולה להשפיע לרעה גם על היבטים שונים בשוק ההון בישראל. רשות ניירות ערך יזמה את המחקר,  שבוצע על ידי המחלקה הכלכלית בניהולו של הכלכלן הראשי אילן גילדין, על מנת להתריע על מגמות אלו ולבחון נתיבי פתרונות אפשריים.

בין הנתונים שעולים מהמחקר נמצא כי בעשור האחרון היקף הנכסים של הגופים המוסדיים הוכפל לשני טריליון שקל, וזאת בזמן שגודלו של שוק המניות נשאר ברמה דומה. כמו כן, שווי אחזקות המשקיעים המוסדיים מתוך הכמות הצפה של שוק המניות המקומי גדל  נכון ליוני השנה לכ-36% מרמה של 25% לפני כעשור, זאת בזמן שמספר הגופים המנהלים הלך וירד בעשור האחרון. כיום 11 גופים שולטים בכ-90% מסך כספי הציבור לעומת כ-15 גופים לפני כעשור.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד נמצא, כי במהלך העשור האחרון שווי הנכסים המנוהלים על ידי קרנות הפנסיה הישראליות יותר מהוכפל. על פי נתוני יוני 2020, שווי הנכסים הכולל עומד על כ-900 מיליארדי (כ-43% מסך כספי הציבור המנוהלים וכ-64% מהתמ"ג), כאשר קצב הגידול השנתי הממוצע עומד על כ-13%. בצירוף נתוני קופות הגמל, המשמשות לפי רשות ני"ע כמוצר תחליפי לקרנות הפנסיה, יסתכם השווי הכולל של כ-1.4 טריליון שקל וקצב הגידול השנתי הממוצע בכ-10%.

"ממצאי המחקר מראים כי המשקיעים המוסדיים הפכו לכוח דומיננטי הולך וגדל בשוק ההון הציבורי המקומי", כותבים עורכי המחקר. "בו בזמן, חלק מגופים אלו (חברות הביטוח) מתאפיינים בריכוזיות גבוהה כבר עתה בהיבט של היקף הנכסים המנוהלים על ידם ביחס לגדלם היחסי בשוק ההון. המגמות עליהן מצביע המחקר ובראשן הגידול בהיקף האחזקות של המשקיעים המוסדיים ביחס לשווי השוק הציבורי המקומי, הנתח היחסי שתופסים המשקיעים המוסדיים משווי השוק הציבורי וההשפעות הנובעות מכך הן בעלות פוטנציאל התעצמות גם בעשור הבא". "ככל שהמגמות המתוארות במחקר אכן ימשכו", כך מזהירים ברשות, "צפויים המשקיעים המוסדיים בישראל לשלוט על חלק משמעותי מהקצאת האשראי וההון למשקי הבית ולעסקים".

בין הצעדים עליהם ממליצה הרשות נמצאים כאמור עידוד הקמה של גופים מוסדיים נוספים וכן עידוד כניסתם של גופים מוסדיים בינלאומיים זרים כמשקיעים אקטיביים בשוק המניות המקומי, זאת "כמנוע נוסף לנזילות, לתמחור נכסים ולהשקעה במגוון רחב יותר של מניות". עוד מומלץ במחקר לבחון את הקמתה של ועדה ציבורית שתדון בהכנסת תחרות מצד גופים מוסדיים זרים מובילים לפלחי שוק המנוהלים בלעדית על ידי הגופים המוסדיים המקומיים, דוגמת ניהול כספים פנסיוניים, וזאת "לצורך חשיפת החוסך הישראלי למגוון רחב יותר של מנהלי השקעות, סגנונות ואפיקי השקעה".

זאת ועוד, ברשות מציעים לעודד את הגדלת הכמות הצפה בשוק ההון המקומי והקטנה נוספת של נתח בעלי השליטה בחברות הנסחרות, ולצד זאת לעודד עשיית שוק על ידי הבנקים והבאתם של עושי שוק בינלאומיים.

"הגופים המוסדיים הפכו לבנקים החדשים של המגזר העסקי בישראל", אמרה יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, בהתייחס לתוצאות המחקר, "אנו רואים מספר מועט של גופים מוסדיים מרכזים בידיהם כח והשפעה רבה על הקצאת המקורות במשק והפעילות בשוק ההון. ישראל, מדינה צעירה, צמאה לשינויים מבניים שיובילו לשוק הון משוכלל ומתקדם. בחלוף למעלה מעשור מאז הרפורמה המבנית של בכר הגיע הזמן לחשוב על רפורמה משמעותית נוספת שתפעל להגביר את התחרות על מנת להגדיל את כמות השחקנים המוסדיים הפעילים בשוק ההון, מה שצפוי לתרום ליעילות השוק בהיבטי תמחור, נזילות והקצאה נכונה של מקורות.

"עלינו לפעול במגוון דרכים, ובין היתר לאפשר לציבור החוסכים בישראל לבחור במנהלי השקעות בינלאומיים שיאפשרו גם את כניסתם לשוק המניות המקומי, לבחון אפשרות להגברת התחרות באמצעות עידוד כניסת משקיעים מוסדיים זרים לפלחי שוק המנוהלים בלעדית על ידי המשקיעים המוסדיים המקומיים".

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    ריכוז גבוה של כח בידי מוסדות בודדים, כמו חברות ביטוח.
    גואטה צודקת לגמרי 09/12/2020 08:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רפורמת בכר העבירה הרבה כח מהבנקים לחברות הביטוח וחברות השקעה בודדות בלבד. רצוי שיהיו גופים נוספים חזקים שיהיו מעורבים בשוק ההון. מוסדות וחברות זרות הם פתרון רצוי ואולי הכרחי לביזור העוצמה בישראל.
    סגור
  • 10.
    הנפקות
    קורא 09/12/2020 07:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הנפקות . הפחתת מס רווחי הון. הקלות למסחר מקביל. שורט נגיש. לעצור מסחר מחוץ לבורסה - לא צריך מחקרים - צריך לבצע. שקוף אור השמש בריא לכולם
    סגור
  • 9.
    לא מספיק לנו
    משקיע 08/12/2020 22:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם הגנבים המקומיים,רוצים לייבא גנבים מחול?.תראו מה הם עושים לדולאר ואז תבינו מה יהיה כאן.
    סגור
  • 8.
    תורידי את המס ל 5% ולא מס גנבים של 25% (ל"ת)
    רון 08/12/2020 21:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    רפורמת בכר של ביבי נתניהו גרמה לג'נבה של כספי המבוטחים (ל"ת)
    רון 08/12/2020 21:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    הרגולציה חנקה את האפשרות לתחרות ואז מתבכיינת
    הורסים ובוכים 08/12/2020 21:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם כל הרגולציה, הזינוק בעלויות של הוסטינג, דוחות ודיווחים, רואי חשבון ועורכי דין, קנסות ואיומים, הטרדות והטרחות, חיסלתם את הסיכויים שתהיה כאן תחרות על ניהול השקעות! כל המנהלים הקטנים והבינוניים נעלמו. נשארו רק המוסדיים. הרסתם את הסיכוי לתחרות. ועכשיו אתם מתלוננים?? רק על עצמכם אתם יכולים להתלונן. שרפתם את התחרות אז אין תחרות. מה לעשות.
    סגור
  • 5.
    איפה תקימו את וולסטריט בשיכון ג ? (ל"ת)
    עלבון 08/12/2020 21:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    איפה קרנות הנאמנות הזרות ? מדוע מונעים את כניסתם ? (ל"ת)
    לני 08/12/2020 17:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 3.
    הגיע הזמן לבטל את מס ריווחי הון (ל"ת)
    כלכלן 08/12/2020 17:11
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 2.
    שתי רעות חולות עיקריות בבורסה
    דוד 08/12/2020 16:53
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מס ריווחי הון גבוה שורטים
    סגור
  • מס ריווחי הון אכן גבוה מדי. לגבי שורטים, הם דווקא הכרחי
    אתה צודק חלקית 09/12/2020 08:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש להוריד את מיסוי הרווחים בבורסה לפחות ל-20% ואולי ל-15% בלבד. זה יעורר את השוק ללא ספק. לגבי השורטים , הם הכרחיים, כך אתה יכול לווסת מחירים כדי שלא יעלו לשמים ללא כל פרופורציה. בכל העולם הדמוקרטי יש שורטים, אם אני לא טועה.
    סגור
  • 1.
    תבטלי את האופציות השבועיות משחקים בכספנו
    קודם כל 08/12/2020 16:50
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ושנית למרות האופציות השבועיות החודשיות השנתיות הדוח שלכם הראה ירידה בהכנסות אז תפעלי קודם כל להורדת מס הבורסה גונבים כסף מהצבור מס הכנסה חייב הרבה כסף למסכנים שמגיע להם החזר אבל עולה להם לפנות לרואה חשבון מקריח וחמדן יותר מההחזר
    סגור
  • בכל הנקודות שהעלית, ההצעות נכונות וצודקות מאד.
    צודק לחלוטין 09/12/2020 08:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גואטה דווקא בסדר גמור, והרבה יותר טובה מהקודמים לה. יש לה ראש פתוח, והיא יודעת היכן הבעיות הקשות של שוק ההון. כחלון ידע את מי להביא לשוק ההון. הבחירות שלו היו טובות, והוא ראה את טובת המדינה בעיקר לנגד עיניו. היה שר אוצר מצוין, באמת מצוין. ראו את מי הביא הביב שופכין. שר אוצר ששולף מהמותן כל הזמן, לא יודע בין ימינו לשאלו, והורס כל חלקה טובה במשרד האוצר. כולם בורחים ממנו שם. שם תהיה קוברתו הפוליטית, קבורת חמור.
    סגור
  • צודק, אבל נראה לך שיבטלו את המס?
    רפי 08/12/2020 23:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    באמת אתה חושב שזה תלוי בה?החלטת ממשלה , אחלה הכנסה שנתית בלי להתאמץ.העצוב שהם יודעים לקחת את הכסף ישירות בשעת המכירה אבל בהפסד לא "יודעים" להחזיר לך את ההפסד..
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות