ראיון

אופוריה? "השוק מתמחר את החיסונים ולא מתמחר כמעט שום מהמורה"

"שנת 2021 תהיה שנת הסקטורים החבוטים כמו תעופה ותיירות" כך לדברי נדב אופיר, אסטרטג השווקים בפועלים שמעריך שכדי להימנע מהפסדים בשנה הבאה, צריך לדלל החזקות במח"מים הארוכים בשוק האג"ח שם הסיכונים גדולים מידי
ניצן כהן | (12)
נושאים בכתבה השקעות פועלים

"כרגע השווקים מתמחרים שהקורונה מאחורינו בלי שום מהמורה, השוק מתמחר את החיסונים ולא מתמחר כמעט שום בעיה בדרך", כך מזהיר נדב אופיר, אסטרטג השווקים הגלובליים של בנק הפועלים בראיון לביזפורטל, הוא מעריך כי אירוע לא צפוי בכל הנוגע לחיסונים נגד קורונה יהיה הטריגר לירידות בשווקים. "אנחנו שומעים ידיעות על מיני מוטציה של הנגיף בבריטניה ואני לא יודע מה זה אומר מבחינה אפידמיולוגית אבל כדאי לזכור שהשוק מתמחר את התסריט של עולם שחוזר לנורמלי של לפני 2020".

אופיר הוא אחד הקולות המפוכחים בשוק ההון. בשיאו של משבר הקורונה והסגר הגדול של חודשים מרץ ואפריל הוא הציע ללקוחות הבנק לא להיכנע לתרחיש האימים שהאנושות הגיעה לקיצה והיום הוא מציע לא להיכנס לאופוריה. אופיר מעריך שלמרות שהחיסונים נגד הקורונה נראים מבטיחים, צריך לקחת בחשבון שיכולה לצוץ מהמורה בדרך שתהיה הטריגר לגל ירידות.

"האנרגיה הישנה שנמצאת כאן כדי להישאר" לדבריו, "בהנחת עבודה שהחיסונים יביאו אותנו לנורמלי החדש וגם אם תהיה מהמורה, ניתן יהיה להתגבר עליה, הרי שמה שמעניין זה לראות את השינוי הסקטוריאלי בהעדפות של השוק, כך שאם 2020 הייתה שנה מוטת טכנולוגיה, אז 2021, בעולם של פוסט קורונה, בהנחה שהחיסון עובד, זו תהיה שנת הסקטורים החבוטים ובראשם האנרגיה הישנה שנמצאת כאן כדי להישאר".

כל גל ההנפקות של האנרגיה החדשה לא יזרוק את הנפט מכל המדרגות? "לסקטור האנרגיה החדשה ייקח יותר מ-10 שנים לתפוס, הכל כרגע מתודלק מאופטימיות יתר בענף, אבל עכשיו אנחנו רואים לאט לאט את האנרגיה הישנה חוזרת ואנחנו רואים את זה במחירי הנפט.

"אנחנו חוזרים לשוק נפט, כשבתחום הנפט כולם מבינים שאי אפשר ללכת אחד נגד השני (מלחמת המחירים וההפקה בין רוסיה לערב הסעודית, נ"כ) ואם הולכים ביחד אז מחזירים את המחירים לרמה גבוהה יותר ממה שראינו בשנה שחלפה. תזכור, היום מחיר הנפט בשיא של 9 חודשים.

"אמנם, אופ"ק חותכת את תחזית הצריכה, אבל ב-4 בינואר יפגשו ראשי אופ"ק ואני לא רוצה להתיימר לחזות את המחירים, אבל אנחנו רואים מגמת עליית מחירים וזה לא חדשות טובות לאף אחד".

בוא נחזור רגע לסקטורים החבוטים כמו תעופה ותיירות "אלה דברים שקשורים אחד לשני ואנחנו רואים שדברים חוזרים לנורמלי החדש. כולנו בני אדם וזקוקים לחופשה כך שבהנחת עבודה שאין מהמורות בתרחיש החיסונים, הסקטורים האלה יהיו בפוקוס של המשקיעים". 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

איך חברות התעופה יתמודדו עם מי שלא מתחסן? "אני לא יודע אם חברות התעופה ימכרו מושב כן ומושב לא ואם הן יבקשו אישור על התחסנות, אבל אם אני בתור רוכש כרטיס, יודע שהם מרשים רק למחוסנים לעלות למטוס אני מרגיש יותר נוח להזמין טיסה ובית מלון ביחד עם כרטיס הטיסה. אבל אם יתנו לאנשים לעלות בלי חיסון זה יהיה בעייתי".

בתרחיש עליית מחירי הדלק זה לא יפגע בתוצאות של חברות התעופה? "הדלקים בחברות תעופה זו הוצאה שולית כי הן לא נותנות למחירים להפתיע אותן, חלק מגדרות וחלק בולעות אבל זה מתומחר בצורה כזו או אחרת כך שאני מעריך שלא תהיה עליית מחירים אלא רצון לחזור למלא טיסות ולכן זה לא יגולגל לצרכן שלפי התיאוריה אמור לצמצם את ההוצאה שלו בתחום. כרגע המטרה היא להחזיר את האנשים לטוס וגם בעלייה של 10% במחירי הדלק, זה לא ישפיע באופן דרמטי על התוצאות אם המטוסים יחזרו לטוס בתפוסה גבוהה".

בוא נדבר רגע על עולם החוב. בהנחה של חזרה לנורמלי החדש הרי שאנחנו צפויים לראות את המערכת הבנקאית מפרישה פחות כסף לחובות מסופקים ומאידך רושמת ריקברי על חובות שהופרש בגינם במחצית השניה של 2020. "בוא נעזוב רגע את תחום הבנקאות ונסתכל על שוק האג"ח, ממנו ניתן לגזור מסקנות רחבות יותר. שוק האג"ח העולמי נמצא בסיכון גבוה יותר במח"מים הארוכים ובדירוגים הגבוהים יותר.

"זה אירוני כי זה היה הכלי הטוב ביותר מבחינת סיכון-סיכוי עד לא מזמן, אבל אנחנו המלצנו ללקוחות לדלל החזקות בפוזיציות שנחשבות סולידיות במונחי סיכון אשראי אבל מסוכנות במונחי ריבית שוק".

תוכל להרחיב? מה זה אומר בדיוק? "חברות טובות עם סיכון אשראי נמוך ויכולת גבוהה להחזיר כסף אז הסיכון שלא יפרעו את האג"ח הארוך שלהן הוא נמוך, אבל הסיכון להפסדי הון גדולים יותר, כי אם נראה עלייה בתשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי, נראה עם זה הפסדים בקונצרני המקביל ולכן סיכון הריבית הוא סיכון משמעותי ולהערכתי צריך להיות חשופים פחות לארוך ויותר לבינוני קצר של 3-5 שנים.

"באופן כללי חשוב להגיד ש-2020 הייתה שנה קשוחה בשוק ההון העולמי. היא התחילה נורא ועברה טוויסט בסוף מרץ ואז כשהגיעה הודעה על חיסון ב-9 בנובמבר נתנה פתח לאחד החודשים הטובים ביותר שראינו. מספיק לראות את התשואות של המוסדיים שמגרדות את ה-10% חודשי.

"החשש שלי ש-2021 בהינתן שיש חיסון טוב, תהיה שנה עם תנודתיות נמוכה ויכולת נמוכה להשיג תשואות בשוק ההון. לכן, עם שקט בגזרת הקורונה, היכולת להשיג תשואות תנבע מניהול סקטוריאלי נכון והורדת סיכונים באג"ח כדי לא לספוג הפסדים במונחי חשיפה לריבית ואינפלציה".

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    דני 20/01/2021 08:05
    הגב לתגובה זו
    הקנאביס , פוטנציאל הכי גדול בשוק לעליות
  • 10.
    מחלקת המחקר של בנהפ המליצה ביום ראשון לקנות בזק..... (ל"ת)
    עופק 18/12/2020 10:21
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    החגיגה נגמרה לברוח מהר . טראמפ בחוץ המשחק נגמר (ל"ת)
    יוסי 18/12/2020 08:32
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    ציקי 18/12/2020 08:32
    הגב לתגובה זו
    זה מה שתפס את עיניי....
  • 7.
    אלון 18/12/2020 06:03
    הגב לתגובה זו
    הסטוריה חוזר על עצמה.
  • 6.
    אלון 18/12/2020 06:02
    הגב לתגובה זו
    היסטוריה חוזרת על עצמה.
  • 5.
    די 17/12/2020 22:53
    הגב לתגובה זו
    נגמרה הקורונה . ואין מיתון
  • 4.
    מה עם הנאסדק? (ל"ת)
    ? 17/12/2020 20:09
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מה נעשה עם כל המיליארדים שהרווחנו עד עכשיו ? (ל"ת)
    אני 17/12/2020 19:57
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    הבורסה לא קשורה 17/12/2020 18:13
    הגב לתגובה זו
    הכל נגידים השקר וריבית 0
  • 1.
    השוק מתמחר את 2030?? (ל"ת)
    17/12/2020 16:49
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 17/12/2020 18:48
    הגב לתגובה זו
    חח