אפקט המוטציה: הבורסה צריכה לאפשר להשקיע ב"מדד הפחד" הישראלי

מדד ה-35 VIX הישראלי הושק במטרה להציג אינדיקציה על חוסר הוודאות בשווקים, מצב שמאפיין את המסחר כיום. בדיקת הנתונים על ידי ביזפורטל מראה כי מדד הפחד עובד ומעניק הגנה, הבעיה - לא ניתן להשקיע בו 
 | 
telegram
(3)

מדד ה-VIX האמריקני, זינק אתמול בשעות המסחר הראשונות של וול סטריט בכ-25%. המדד, שמכונה מדד הפחד, הביע בצורה נאמנה את התחושות ששררו באותן שעות בניו יורק לנוכח הידיעות על גילוי מוטציה (מדבקת יותר) לנגיף הקורונה. לאחר מכן, ככל שהתקדם המסחר והחלו לזרום ידיעות מרגיעות על יכולת החיסונים לטפל גם במוטציה, מדד הפחד החל במסעו דרומה עד שסגר בירידות של 1.6%.

גם מדד הפחד הישראלי VIX 35 זינק אתמול, אבל בניגוד לאמריקנים, למשקיע המקומי אין אפשרות להשקיע בו. מתחילת השנה, מדד תל אביב 35 ירד 13.4% בעוד המדד זינק ב-86%. בדיקת הנתונים על ידי ביזפורטל מראה שבשנה האחרונה קיים קשר הופכי בין שני המדדים של 1.66%. כלומר ירידה של 1% במדד תל אביב 35 גרמה לעלייה של 1.66% במדד הפחד ועלייה של תל אביב 35 ב-1% תביא לירידה של 1.6% במדד.

ב-2019, כחלק ממאמצים לשכלל את המסחר בבורסה, החלה הבורסה לניירות ערך לפרסם את מדד התנודתיות בשם VTA35. המדד בודק את רמת התנודתיות הגלומה באופציות על מדד ת"א 35 הנסחרות בבורסה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מדד הפחד מחושב על בסיס מחירי קניה ומכירה של אופציות call ו-put ובודק את התנודתיות של האופציות, שעולה באופן משמעותי כאשר למסחר מתלוות בשורות רעות עם פוטנציאל לירידות בשווקים, כך שרכישתו הוא למעשה פעולת גידור. 

כאשר התיק בסכנת ירידה או שוויו יורד בפועל המדד יתחיל לעלות ויקזז את התשואה השלילית של תיק ההשקעות. זה עובד גם הפוך, בתקופות רגועות של עליות בשווקים, המדד ירשום ירידה משום שרוב הסוחרים אינם משנים פוזיציות באופציות.

גם ההיסטוריה מראה שהמדד עובד: משבר הקורונה שפרץ בעולם בתחילת 2020 הכניס פרופורציות חדשות לשיאי המדד, כאשר באמצע חודש מרץ נגע מדד הפחד ברמה של 85.47 נקודות. בתקופות רגועות יותר בשוק, המדד נע בין 10 ל-15 נקודות. מדובר באפשרות גידור זולה למשקיע הישראלי באופן משמעותי לעומת האלטרנטיבה שהיא רכישת אופציות בבורסה על המדד, או השקעה במטבעות שלהן יש לעיתים השלכות נלוות על תיק ההשקעות.  

כאמור כרגע אין אפשרות מקומית להשקיע במדד הפחד. הכלי היחידי שניתן להשקיע דרכו בטווח הקצר יהיה באמצעות נגזרים. אך נכון להיום הבורסה עדיין לא השיקה נגזרים על המדד. אין גם קרנות סל או קרנות עוקבות על המדד. עד אז, המשקיעים יצטרכו להשקיע במדד הVIX האמריקני

מהבורסה נמסר בנושא זה כי: "זהו מדד אינדיקטיבי שנותן אינדיקציה על הסיכון בשוק, לשירות המשקיעים. אם נראה בהמשך שיש ביקוש לנגזרים נשיק בהתאם. אנחנו עוד לא שם". 

לסיום נזכיר כי מדובר בכלי לגידור והוא אינו מומלץ לאחזקה כהשקעה עיקרית - לא משנה כמה אתם בטוחים בתחזיותיכם. דוגמה טובה להשלכות של השקעה במדד התנודתי יכולה להילקח ממקרה הביש של בית ההשקעות איביאי בתחילת 2018, שהפסיד כ-12.5 מיליון דולר עקב משקיעים שהשקיעו בשורט על מדד הפחד בארה"ב.

לאחר שמדד הפחד עלה, פוזיציות השורט עליו נמחקו בשיעור של 95% והמשקיעים מחקו כמעט את כל השקעתם. המשקיעים נכנסו לחריגת אשראי שבית ההשקעות נאלץ לשלם ולאחר מכן לתבוע את הפערים בבית המשפט.  

הצטרפו לעדכונים שוטפים על האירועים המשמעותיים היום בבורסה - בערוץ הטלגרם של ביזפורטל

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    שורט על השורט על פוט לפחד ממדד הפחד...
    זמבלה 23/12/2020 23:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יא!!! איזה פחד!!!!
    סגור
  • 2.
    זה בסדר
    Z 23/12/2020 06:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם בראהב אי אפשר להשקיע בויקס . אפשר להמר בחוזה עליו אבל בגלל שאי אפשר להשקיע אז אין קשר בין החוזה והויקס גם בקניה ובטח בגלגול...
    סגור
  • 1.
    בורסה פרימיטיבית
    פיני 22/12/2020 13:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפעמים יש לזה יתרונות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות