עסקה הסכם
צילום: צילום מסך

דו"ח PWC: ירידה של 50% בעסקאות מיזוג ב2020, שנה הבאה - התאוששות

שווי עסקה ממוצע עמד השנה על כ-154 מיליון דולר. מספר העסקאות הכולל בירידה של 26% ביחס לשנה שעברה. עיקר הירידה - מאז הרבעון השלישי של השנה
צחי אפרתי |
נושאים בכתבה מיזוג

פירמת PwC Israel פרסמה את דו"ח העסקאות השנתי שלה לשנת 2020. בדו"ח, המסכם את עסקאות המיזוג והרכישה של חברות ישראליות שנסגרו השנה (כרוכשות או כנרכשות), נמצא כי חלה ירידה של כ-50% בהיקף העסקאות הכולל ביחס לאשתקד, בהחרגת עסקת מלאנוקס בסך 6.9 מיליארד דולר. שווי עסקה ממוצע ירד בשנת 2020 ל-154 מיליון דולר (256 מיליון דולר בהכללת מלאנוקס).

לדברי הפירמה, מס' העסקאות הכולל הסתכם בשנת 2020 ב-123 עסקאות, ירידה של כ-26% ביחס לשנת 2019, אשר היוותה שנת שיא מבחינת מספר עסקאות. עם זאת, התמונה מתבהרת רק כאשר מפלחים את מספר העסקאות ברמה רבעונית, ובין משקיעים זרים למקומיים. בהסתכלות על פילוח רבעוני ניתן לראות כי  החציון הראשון של שנת 2020 המשיך להציג רמת פעילות בהתאם למגמת ההתחזקות של השנים האחרונות, והחל מהרבעון השלישי היקף העסקאות צנח במעל 50% בהשוואה לשנים קודמות. כאשר מספר העסקאות ממשקיעים זרים צנח מממוצע של כ-20 עסקאות ברבעון שלישי השנה, ל-6 עסקאות בלבד.

על פי הדו"ח, לראשונה מאז 2012 שיעור העסקאות שהיקפן גדול מ-100 מיליון דולר קטן ביחס לשנים קודמות. נתח העסקאות בעלות שווי הנמוך ממאה מיליון דולר מציג עליה לכ-70% לעומת 58% בשנת 2019, ולמעשה מהווה את העלייה הראשונה בנתח עסקאות זה מאז 2012. עסקאות בעלות שווי עסקה בגובה של מיליארד דולר ומעלה התייצבו על 5 עסקאות, גידול ביחס ל-4 עסקאות בשנת 2019. עם זאת בבחינת התפלגות העסקאות, 4 מתוך ה-5 נסגרו במהלך החציון הראשון, ועסקה חמישית נסגרה ברבעון הרביעי.   בPWC מציינים כי השנה נרשם שיא שלילי בהיקף השקעות ישראלים בחו"ל כחלק משינוי שוק ה-M&A לשוק אזורי בחסות הקורונה. היקף העסקאות של משקיעים זרים מחו"ל צנח בין 2019 ל-2020, מכ-14.6 מיליארד דולר לכ-6.3 מיליארד דולר, בהחרגת מלאנוקס. במקביל, היקף העסקאות של ישראלים בחו"ל צנח ל-333 מיליון דולר בלבד, שיא שלילי של תשע שנים  (בהשוואה לממוצע שמונה-שנתי  בסך 2.5 מיליארד דולר).

מנגד, נרשם שיא חיובי תשע-שנתי של השקעות ישראליים בישראל בהיקף עסקאות כולל בסך של כ-3.4 מיליארד דולר, המהווה גידול של יותר מפי 2 בהשוואה לממוצע שמונה-שנתי של כ-1.5 מיליארד דולר. מגמות אלו עומדות בהלימה עם המגמה העולמית של התבססות שווקים אזוריים ושחקנים המבצעים עסקאות אזוריות, בחסות הקורונה אשר הובילה לחסימת גבולות פיזיים ותודעתיים.   ומה יקרה בשנה הבאה? על פי דו"ח PWC, תנאי השוק הקיימים בכלכלה העולמית ישקמו  את שוק ה-M&A בקצב מהיר יותר ממשברים קודמים. לדברי רו"ח ליאת אנזל אביאל, שותפה וראש תחום Transaction Services ב-PwC Israel: "לאחר עשור רצוף של צמיחה עולמית מאז המשבר ב-2008, שנת 2020 הביאה עמה את המשבר הכלכלי שדובר עליו רבות בשנים האחרונות. עם זאת, כטבעם של משברים כלכליים, מעטים יכלו לחזות את סוג ומקור המשבר, שבהחלט היה מאד שונה באופיו מהמשברים האחרונים שנחוו. תגובת השווקים העולמיים הייתה חדה ומהירה אף יותר מהמיתון הגדול עשור לפני כן, ובניגוד למיתון הגדול כלל תגובה גלובאלית מסונכרנת שלא פסחה על אף מדינה.

"עם זאת, קיימת ציפייה להתאוששות מהירה יותר מהמשבר ב-2008, אשר מתחילה לתת את אותותיה כבר בשווקים העולמיים כולל תמחורי שיא והנפקות בתחום הטכנולוגיה, וצפויה להתבטא גם בשווקי ה-M&A. כפי שכתבנו בדוחות  בשנים קודמות, כמויות הכסף בשוק וסביבת הריבית הנמוכה המאפשרת גיוס כספים בזול, מהווה כר תומך לשיקום המשק, ויאפשר ניצול הזדמנויות רכישה לחברות עם איתנות פיננסית שישכילו לנצל זאת. בחינת שוק ה-M&A בקרב חברות מדד ה-S&P בארה"ב כבר משקף את הנטייה של חברות בעלות יותר מזומנים זמינים או דירוגי אשראי גבוהים יותר, לבצע יותר עסקאות  בתקופת הקורונה בהשוואה לשנה שעברה.   השפעות עולמיות אלו לא פסחו על השוק המקומי בישראל, שחווה פגיעה חדה החל מהסגר הראשון, ונטישה של משקיעים זרים. בהסתכלות על המגמות בשוק, אנו חוזים כי החזרה של שווקי ה-M&A העולמיים ובעיקרם ארה"ב כמה שיותר מהר תחזור לתמוך בפעילות מקומית ערה כבר ב-2021 בשילוב עם מגמת ההתחזקות של המשקיעים המקומיים בשנה האחרונה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה