"לא היינו צריכים להוזיל דירות בקורונה, אפילו העלנו מחירים"
"בתקופת הקורונה מכרנו דירות מעבר לצפי שלנו, וזה לא שהורדנו מחירים ואז באו הקונים. לא היינו קרובים לזה, ואפילו להיפך, העלנו מחירים, והכל בהתאם לביקושים הקיימים" – השפל ברכישת הדירות עליו כתבה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר בשלהי המשבר אולי הורגש היטב אצל חברות אחרות בתחום הנדל"ן למגורים, אבל כנראה שלא אצל בוני תיכון +0.3% בוני תיכון 4,005 +0.3% בסיס:3,993 פתיחה:3,993 גבוה:4,143 נמוך:4,000 תמורה:166,873 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , אם להסתמך על הדברים שאומר בעל השליטה והמנכ"ל, עמי פרץ, בריאיון לביזפורטל.
הדברים לא מפתיעים בהתחשב בכך שהחברה פועלת בעיקר באזורי הביקוש, וכן אם נסתכל על נתוני לקיחת המשכנתאות שמראים שעל אף ההקפאות שבקרוב יהיו מאחורינו, מי שיכול היה לרכוש דירה לא ראה סיבה טובה לחכות. לבוני התיכון פרויקטים במסגרת מחיר למשתכן באשקלון, מודיעין, כרמי גת וגדרה, ולפי פרץ 99% מהדירות בהם נמכרו, וגם הדירות בבניינים אלה המשווקות בשוק החופשי ממשיכות להימכר בקצב טוב שלא נפגע ממשבר הקורונה.
מנוע הצמיחה העיקרי של החברה הוא פעילות ההתחדשות העירונית. לבוני התיכון 19 פרויקטים של פינוי בינוי, גם כן באזורי הביקוש, ובהיקף צפוי של כ-15 אלף יחידות דיור. הבולט שבהם נמצא בקריית אונו ובו כאלף יחידות דיור. בוני התיכון מעריכה את הרווח מהבשלת כלל הפרויקטים הללו ב-3.3 מיליארד שקל. לאלה נוספות 90 דירות בשלב תכנון בפרויקטים של תמ"א 38/2 (פינוי בינוי) בתל אביב שהרווח הצפוי מהם עומד על 46 מיליון שקל.
עם עדכון המדדים בשבוע הבא תכלל מניית החברה במדדי ת"א-נדל"ן, ת"א-בניה, ת"א-צמיחה ות"א-AllShare. בתום המסחר היום (חמישי) רשמה בוני התיכון עלייה יומית של כ-14.5%. כיום החברה נסחרת בכרבע מיליארד שקל, אחרי שעלתה ב-180% מתחילת השנה.
אז בבוני התיכון פגשו לשמחתם ביקושים ערים, אבל עדיין יש דברים נוספים שיכולים להשתבש ועליהם הלינו לא מעט מהקולגות של פרץ. אחד מהם הוא הליכי התכנון שנתקעו בוועדות שהתמעטו להתכנס בשל הקורונה. אלא שגם כאן לפרץ יש דוודא דברים חיוביים לומר.
"הופתעתי לטובה מזה שדווקא בתקופת הקורונה המעבר לזום של ועדות התכנון ייעל מאד את הליכי קבלת ההיתרים", פרץ אומר. "פגישות שהיו מתפרשות על פני חודשים התקצרו משמעותית. אולי יש כאלה שחשבו שחייבים פגישות פרונטליות, אבל רואים שהזום הביא תוצאות. יכול להיות שהרווחנו כי ההליכים שלנו מול הוועדות התחילו עוד לפני הקורונה כך שהיינו באמצע ולא היה צורך להתחיל מאפס".
חוויתם מחסור בעובדים זרים בגלל מכסות שלא נפתחו?
"לא. כמו שאנחנו יודעים המדינה לא שיווקה קרקעות והרבה פרויקטים לא יצאו לפועל עוד לפני הקורונה. כך, אחרי שפרויקטים הסתיימו ב-2019 נוצר דווקא עודף של עובדים בשוק. מי שמדבר על מחסור בפועלים מתכוון כנראה לתחזית שלו לשנתיים קדימה. אנחנו נפלנו בדיוק על חלון זמנים שבו היו עובדים שנשארו בארץ אבל הפרויקטים שבהם היו אמורים לעבוד התעכבו. למרות שצריך לומר שזה לא אומר שום דבר לגבי מה יהיה איתנו בעתיד בהקשר הזה. אגב, אין לי ספק שצריך את העובדים הזרים ויש לפתוח את המכסות כדי לצמצם את הפיגור בקצב הבנייה שנוצר בשנים האחרונות".
יש שאומרים שדווקא המשך התלות של הקבלנים בעובדים הזרים ככוח עבודה זול מונעת כניסה של חדשנות לתחום הבנייה. מה דעתך?
"הם לא כח עבודה זול. כולם יודעים שהם עולים לא פחות מעובדים ישראלים ואפילו יותר. שכר לעובד סיני מגיע עם כל ההוצאות ל-25 אלף בחודש, זה לא מה שהיה פעם. הם גם יותר מקצועיים ויותר באים לעבוד בבנייה, כך שיזם יכול להסתמך עליהם כדי לתכנן את עלויות הבנייה העתידית שלו".
ולגבי החדשנות בענף, בהנחה שהעובדים הזרים נשארים איתנו, גם בעוד עשרים שנה יבנו כאן בניינים כמו שבונים כיום?
"את החדשנות בתחום הזה אנחנו רואים בעיקר בביצוע ובניהול. בשיטות הבנייה אני לא רואה דברים חריגים אבל השוק פתוח לכל טכנולוגיה חדשה שמוזילה עלויות. בבוני התיכון אנחנו מחפשים טכנולוגיות ניהוליות שקשורות לאיכות ובקרת הביצוע. מדי פעם מציגים לנו טכנולוגיות של שיטות הבנייה אבל לדעתי השוק עדיין לא בשל לזה".
החברהVEEV שמייצרת קירות מודולריים הולכת לגייס בבורסה בת"א בקרוב. מה דעתך על הפיתוח שלה?
"שמעתי על זה. אני מאמין שטכנולוגיות חדשות צריך להכניס בתקופה רגועה, ולא כשהשוק רותח וצמא לדירות. אין בעיה, אפשר להתחיל לחשוב על זה, אבל זה לא אמור לקרות בבת אחד אלא להבשיל בתוך 10-15 שנה".
"כולם יודעים שהפוטנציאל העתידי בהתחדשות העירונית הוא במרכז הארץ". פרויקט של בנוי התיכון בקריית אונו (הדמייה: VIEWPOINT)
שהוותיקים יסתכלו על עליית הערך
בתשעת החודשים הראשונים של 2020 מכרה בוני התיכון 571 דירות, נתון הגבוה פי שלושה בהשוואה לתקופה המקבילה בה מכרה 191 דירות. ההכנסות עמדו על 748 מיליון שקל, לעומת 249 אשתקד. ברבעון השלישי השנה מכרה החברה 206 דירות בהיקף של כ-287 מיליון שקל, גם נתון הגבוהה פי שלושה מ-65 יחידות הדיור שמכרה ברבעון השלישי של 2019, ומהן רשמה הכנסה של 69 מיליון שקל.
כאמור, ההתמקדות של בוני התיכון בתחום ההתחדשות העירונית היא בעיקר באזורי הביקוש במרכז, כמו קריית אונו, חולון, בת ים, רחובות, כפר סבא ועוד. ההחלטה מוכיחה את עצמה בהיבט המכירות, אבל במבט רחב יותר אפשר רק להצטער על כך שסיפור התמ"א חוזר על עצמו ונראה שליזמים לא תהיה סיבה לחדש בניינים רעועים היכן שהביקוש לא נמצא, לפחות עד שהמדינה לא תיתן להן אחת.
"כולם יודעים שהפוטנציאל העתידי בהתחדשות העירונית הוא במרכז הארץ ובגוש דן בפרט, והדבר קשור כמובן לשווי הקרקע", פרץ מסביר. "צריך לציין שבהשוואה ללפני עשור, היום הרשויות המקומיות מבינות הרבה יותר שזה טוב גם להן ולמדינה כשיזם משקיע מכספו ורותם את הדיירים לפרויקט, בלי שהמדינה מכניסה כסף לכיס".
ראשי הרשויות המקומיות אומרים דווקא שזו הבעיה, שהמדינה לא מכניסה כסף לכיס ובלי תמיכות התשתיות שלהן לא יעמדו בגידול במספר התושבים.
"אז בסופו של דבר המדינה תכניס יד לכיס. תהליכים לא נעשים במכה אחת, וגם רומא לא נבנתה ביום אחד. ב-2021 תושבע ממשלה חדשה בתום הבחירות ואין לי ספק שהדברים יקבלו כיוון חיובי".
מה דעתך על התכניות להגביל את התוספות בפרויקטים של פינוי בינוי ל-12 מ"ר ולקבוע היטל השבחה אחיד?
"פרויקט התחדשות עירונית צריך להיות כדאי לרשות המקומית, למדינה וגם ליזם. ברגע שזה לא יהיה – לא יקום הפרויקט, והיום מבינים את זה. כל צד עושה כרגע שרירים אבל יגיעו לעמק השווה בסוף. גם בקריית אונו היו לנו הרבה וויכוחים על התוספות".
בהתחדשות עירונית יש גם תושבים שלא מצליחים לעמוד בעלויות האחזקה של הבניין, ונאלצים לעזוב לטובת מגורים זולים יותר. מה עמדתך בעניין?
"אני אומר דבר כזה – קח משפחה שיש לה דירה בקריית אונו שהייתה שווה לפני חמש שנים 700 או 800 אלף שקל. היא מקבל דירה של 2.5 מיליון שקל שהיא יכולה לממש. אז נכון שלפני כן היא לא שילמה 500 שקל על אחזקה או דמי ניהול, אבל היו לה חולדות בחצר והבניין היה מוזנח. כל משפחה תעשה את החשבון שלה, ואין ספק שאיכות החיים שלה תעלה. אנחנו חיים במדינה דמוקרטית וכל אחד יעשה עם הנכסים שלו כראות עיניו".
ובכל זאת מה לגבי אלה שלא מעניינת אותם עליית הערך והם רוצים להישאר בסביבה שאליה הם התרגלו במשך כמה עשורים?
"בהסכמים שלנו יש מענה לאותן משפחות שלא מעוניינות בדירה חדשה, גם מבחינת דמי הניהול שמשלמים. בפרויקט בקריית אונו המענה שנתנו השביע את רצונם של נציגי הדיירים, זה עלה, והמשכנו הלאה. עד כמה שאני זוכר נתנו הנחה לתקופה מסויימת".
לסיום, מה דעתך על התכנית לדיור במחיר מופחת של ליצמן?
"לא נצטרך להגיש הצעות גבוהות יותר באזורי הביקוש בעקבותה. אם התחרות בין הקבלנים תהיה אגרסיבית יותר, המדינה היא זאת שתרוויח, וזה בסדר. במחיר למשתכן נוצר מצב שבו כל ההטבה הגיעה לדייר. דייר יכול היה לקנות דירה ב-600 אלף שקל בזמן שהשווי שלה הוא 1.6 מיליון שקל או 1.7 מיליון ואפילו יותר.
"בתכנית החדשה מייצרים מנגנון שמקבע את המחיר לדייר, הוא יקנה נניח ב-900 אלף שקל, ואם הזוכה במכרז מציע מחיר נמוך יותר מהמינימום למ"ר שקבעה המדינה, ההטבה הולכת למדינה ולא לדייר. זה מתקן את העיוות שנוצר במחיר למשתכן, שבה זכאי שזכה בדירה במרכז הארץ יכול היה ליהנות מהנחה של מיליון שקל, וזכאי שקיבל דירה בבאר שבה קיבל הנחה של 200 אלף שקל בלבד".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
23.מוזר ביותריאצק 03/01/2021 19:29הגב לתגובה זו0 0בתור פעיל בענף אין לי מושג על מה הוא מדבר הוא מוכר כמו מטורף ההיתרים זורמים כמים נראה לי שהאיש חי בסרטסגור
-
22.חזיר נשאר חזיר (ל"ת)דחליל 03/01/2021 13:44הגב לתגובה זו1 0סגור
-
21.אני מבטיח לך שהיהירות הזו תתהפך עליך באופן כואב ועמוקאיתן 02/01/2021 22:00הגב לתגובה זו2 1בועה לא יודעים מתי היא מתפוצצת אבל שזה קורה זה כבר לא יהיה ירידת מחירים וזה לא יחזור למה שהיה הדרך למטה הרבה יותר מהירה הרבה יותר כואבת , ושם זה יהיה המקום החדש שלך ואז נשמע את משפטי הוחכמה שלך אבל הניגון יהיה שונה , הטונציה שונה , ואולי זה לא יהיה ממך כי אתה לא תשרוד את המשבר אבל זה יהיה מישהו מהמיליה שלך שחשב שיש רק כיוון אחד !סגור
-
20.חחחח, איזה מתוק!אילן 02/01/2021 21:16הגב לתגובה זו2 0טוב שהוא לא אמר: "באתי למכור דירה ב 2.5 מיליון והקונה התעקש לשלם 3 מליון" עוד שניה נגמרת הקורונה וקרקס מדראנו יחזור להעסיק את הליצן הזהסגור
-
19.כולם שחצנים בזכות הנגידיםשרי 02/01/2021 20:06הגב לתגובה זו3 0וריבית האפסית שמריצים נכסי עשירים ובורסהסגור
- טען עוד
-
18.מצאו את מי לראייןיאיר 02/01/2021 13:21הגב לתגובה זו1 0המצב בקנטים. קרנות הריט קונות אחד מהשני עם כספי הפנסיה שלנו. השנה לא יעזור כלום הבועה בדרך לפיצוץ עמוקסגור
-
17.מחירי נדלן לא ירדו, רק יעלו יחד עם זהב ונכסים ריאלים (ל"ת)שמוליק 02/01/2021 10:43הגב לתגובה זו0 1סגור
-
16.לקבלנים ולממשלהחיים 01/01/2021 21:49הגב לתגובה זו4 1כל הכבוד תמשיכו להסניק את מחיר הדירות מעלה ללא חשש ותדפקו לכולם את הצורה ותרוקנו להם את הכיסים ואל תדאגו המון עולים חדרים זורמים לארץ עם כסף טוב וייקנו את כל המלאי שלכם מזל שהבנתי את התרגיל שלכם לפני עשר שנים והיום כל בני משפחתי ובני האחים והאחיות שלי היגרו מכאן באותה תקופה למדינות המערב והם מסודרים לא רע ומרוצים בגדול אז בהצלחה בהמשךסגור
-
15.ככה נראה יוקר המחיהתקשורת רקובה 01/01/2021 21:03הגב לתגובה זו2 1הזבל המשוקץ הזה שמחליט על המחיריםסגור
-
14.מליון מובטלים,ממשלה, כל המדינה מוצעת להשכרה ואתה מוכר ?שלמה 01/01/2021 19:55הגב לתגובה זו6 1הממשלה בדפיציט ..? הבנקים בצרות.אנשים לא מצליחים לשלם משכנתא, רחוב דיזנגוף להשכרה, אלפי משקיעים מוכרים את הדירות שלהם( S&P נותן הרבה יותר), הפריירים קונים להשקעה( חחח) ,משרדים להשכרה בוואקום ,הממשלה מתפוררת ,ואדון מוכר כמו משוגע... מעלה מחירים ... יללה יללה .....סגור
-
13.חחחחחחחחחחחחחחח....ההשקעה הכי גדול ,זאת התמונה שלך!!! (ל"ת)אבי 01/01/2021 19:47הגב לתגובה זו2 2סגור
-
12.פק ניוזהרוזן 01/01/2021 19:34הגב לתגובה זו3 1הכל ציזבטסגור
-
11.עושק הציבור (ל"ת)במילה אחת 01/01/2021 11:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
10.טופ ארנונהממש... 01/01/2021 09:41הגב לתגובה זו2 0אתם לא מצליחים למכור את הפרויקט בטופס ארנונה כבר שנים. חחחחסגור
-
טופ ארנונהיפה 03/01/2021 20:45הגב לתגובה זו0 0פרוייקט שאושר מתחת לשולחן. איכות בניה ירודה לרוב הדיירים ליקויים חמורים בבתים. בוני התיכון לא לוקחים אחריות. בסופו של דבר מי שמשלם על הליקויים החמורים הם חברות הביטוחסגור
-
9.אם האינטרסנט אמר- דברי אלוהים חיים.. (ל"ת)אדם 01/01/2021 08:00הגב לתגובה זו1 0סגור
-
8.החזירות שלכם היא זו שתפיל אותכם. (ל"ת)אריאל 01/01/2021 07:53הגב לתגובה זו1 0סגור
-
7.כמה קבלניםאנונימי 01/01/2021 07:23הגב לתגובה זו4 0פשטו את הרגל?, כמה חברות בת של הקבלנים נפתחו כחברות ריט?, כמה ירידה במכירת דירות היתה למרות קרנות הריט?, כמה מטבחים חדשים/מכוניות/ שלון חדש/שלמו 20 אחוז ורק אחרי 3 שנים את היתרה כמה כאלו שלא רשומים כהורדת מחיר, וכמה כתבות ממומנות מימנו הקבלנים.סגור
-
6.אתה רציני???יוני 01/01/2021 00:48הגב לתגובה זו1 3עובד סיני מקבל 25 אלף שח????על מי אתה עובד ??תשלם לי 20 אלף, מחר בבוקר אני עובד אצלך, מהבוקר עד 5 בערב,ויישאר לך חסכון 5000 שח כל חודש.אל תבלבל לי את המוח שהם מנוסים, מול החלון שלי בבית בונים בניין , ואני רואה את כל הסינים המדוכאים האלה שאפילו לא יודעים לכתוב את השם שלהם בסינית....לעשות עבודות רטובות וברזלנות זאת לא בעיה כזו גדולה ללמוד...סגור
-
הוא התכוון לעלות העסקהdw 03/01/2021 09:33הגב לתגובה זו0 0כולל סוציאליות כולל כל המסביב, כאשר אצל עובדים זרים זה לא מעט ועדיין... כן, השכר לעבודה פיזית בענף הבניה הוא שכר גבוה. מוזמן להצטרף לענף ולתרום לבנייתה של מדינת ישראל. פעם היו הרבה עובדים עיברים. היום פחות. ענף הבניה יכול להוות מקום עבודה נהדר לבחורי ישיבה למשל, שאלה גברים צעירים ובריאים, שלגמרי יכולים לעלות על פיגום ולתת עבודה, ולהשתכר מצוין.סגור
-
יאללה . בואמושיק 02/01/2021 16:58הגב לתגובה זו1 0קשקשןסגור
-
5.2020 תרשם כשנת השיא אחרונהאחד 01/01/2021 00:45הגב לתגובה זו3 2הבועה לפני פיצוץ. חובות של מיליארדים של משקי בית. משכנתאות שלא שולמו ויחזרו לשלםעם ריביות גבוהות יותר. בהצלחה לכל המהמרים על שוק הנדלן עולה.סגור
-
4.אפילו העלנו מחירים...שחר 31/12/2020 22:52הגב לתגובה זו1 1נו ועל זה אתם חושבים שמגיע לכם: ''יישר כח'' לא ולא זו רשעות ולאמלל את העם שלנו !סגור
-
3.. לדעתי עוד לא אמרה את המילה האחרונה .דן 31/12/2020 21:30הגב לתגובה זו1 2לפי מה שאני קורא החברה שווה הרבה הרבה יותר . לא ממליץ כמובןסגור
-
2.שעת האמת הגיעהברגע שמסתיימים המענקים ודחיית המשכנתאות אז תתחילו 31/12/2020 21:00הגב לתגובה זו5 1ברגע שמסתיימים המענקים ודחיית המשכנתאות אז תתחילו לראות את הצניחות לאט לאט לאט, סבלנותסגור
-
1.כתבה מוזמנת ,לא מאמין לאף מלה ,הבנקים נושפים בעורף... (ל"ת)מיכאל 31/12/2020 19:55הגב לתגובה זו8 2סגור
העמוד