יותר מ-150 קרנות אג"ח יימחקו בקטגוריית אג"ח כללי כדי למנוע "כוכבים לרגע" מצד מנהלי הקרנות

בתי ההשקעות לא יוכלו יותר לנהל קרנות רבות מאותה קטגוריה במקביל. הקרנות ניצלו זאת לצורך כלי שיווקי: כדי להציג בכל שנה "כוכבת חדשה" שמצליחה במשך שנה בלבד. האם התופעה הפסולה תיעצר?
 | 
telegram
(5)
152 קרנות נאמנות בדרך להימחק, צילום: Pixabay

יותר מ-150 קרנות נאמנות בדרך להימחק בקטגוריית האג"ח הכללי בענף קרנות הנאמנות. כך עולה מבדיקת ביזפורטל. קרנות אלו יימחקו בעקבות ההסכם אליו הגיעו הרשות לניירות ערך ואיגוד קרנות הנאמנות, במסגרתו מנהלי קרנות לא ינהלו יותר משתי קרנות נאמנות בקטגוריה. 

ניהול מספר רב של קרנות נאמנות בקטגוריית השקעה הוא אלמנט שיווקי ידוע בקרב מנהלי הקרנות. ניהול מספר קרנות בתמהיל חשיפה שונה לאג"ח ומניות מאפשרות למנהל הקרנות להציג לפחות קרן אחת שהניבה תשואת יתר לעומת המתחרות בשוק.

לדוגמה, בשנה בה יש גאות מחירים בשוק האג"ח, קרנות נאמנות אג"חיות שחשופות לאג"ח לא מדורג או מדורג ברמה נמוכה יציגו תשואה עדיפה על הקרנות החשופות לאג"ח בדירוג אשראי גבוה. בשנים בהן קיים משבר בשוק האשראי והאג"ח - יתרחש תהליך הפוך. אם מנהל הקרן מחזיק בקרנות רבות, הוא תמיד יוכל להציג קרן עם תשואה עודפת מול רוב הענף ולהצניע את הקרנות שלו שהניבו תשואת חסר.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קטגורית קרנות האג"ח הכללי היא הגדולה ביותר ומהווה כרבע מהשוק
לא לחינם הדוגמה שציינו היא בתחום האג"ח. קטגוריית האג"ח הכללי היא הגדולה בענף קרנות הנאמנות. על פי נתוני הרשות לניירות ערך, הקטגוריה מנהלת כ-77 מיליארד שקל, שהם כ-23% מכלל הענף. תופעת ריבוי הקרנות שמנוהלות על ידי אותו מנהל רווחת במיוחד בקטגוריה זו (למרות שהתופעה קיימת גם בשוק המניות). 

קטגוריית האג"ח הכללי מחולקת לתת קטגוריות על פי החשיפה למניות. ההסכם החדש בין הרשות לניירות ערך ואיגוד הקרנות ובתי ההשקעות קובע כי שיעור החשיפה למניות יהיה ברור יותר, וכן שבתוך תת הקטגוריות מנהלי הקרנות לא יוכלו לנהל יותר משתי קרנות. במצב הנהוג והקיים היום, מנהלים חלק מבתי ההשקעות הגדולים יותר מעשר קרנות שונות. המצב כאמור חריף במיוחד בקרנות ה-90/10 (עד 10% חשיפה למניות, 90% חשיפה לאג"ח). 

במסגרת ההסכם ניתנו גם הקלות לבתי ההשקעות שמנהלים מספר קרנות באותה קטגוריה. המנהלים יוכלו להותיר את הקרנות שמנוהלות ב'הוסטינג', כלומר קרנות בהן מנהל הקרן אינו חלק מבית ההשקעות, אלא רק משתמש בפלטפורמה הקיימת של בית ההשקעות. בנוסף, בתי ההשקעות יוכלו להשאיר את הקרנות בהן נעשה שיתוף פעולה עם בנק בנוגע להשקעות מומלצות. לרוב קרנות אלו משתפות פעולה עם הבנק ה- בינלאומי -0.29% בינלאומי 17,150 -0.29% בינלאומי בסיס:17,200 פתיחה:17,000 גבוה:17,300 נמוך:17,000 תמורה:34,107,721 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:

152 קרנות יימחקו או יתמזגו
מתוך כך, בניתוח ארבע תתי הקטגוריות של קטגוריית האג"ח הכללי: ללא חשיפה למניות, חשיפה המוגבלת ל-10%, חשיפה המוגבלת ל-20%, חשיפה המוגבלת ל-30% וחשיפה המוגבלת ל-50%, אנו מגלים כי 152 קרנות נאמנות של בתי השקעות שונים יצטרכו להתמזג או להימחק מהבורסה. שיא המחיקות יעשה בתת הקטגוריה של 90/10, כ-86 קרנות נאמנות על ידי פסגות, מיטב, הראל, מגדל, קסם אקסלנס, ילין לפידות ואלטשולר שחם. 

הבנקים יצטרכו לשנות את מערכות הדירוג
בנוסף, הרשות לניירות ערך הגיעה להסכמות גם על שינוי מערכת הדירוג בבנקים. מחלקות הייעוץ  ללקוחות בבנק הם עדיין מקור הכספים הגדול ביותר לרכישת קרנות נאמנות. היועץ לרוב נתמך במערכת דירוג פנימית מקורית של הבנק. הרשות חותרת לכך שמערכות הדירוג תסתמכנה על טווח מדידה ארוך יותר (לצד אלמנטים אחרים של השקעה כמו מדד שארפ). זאת כדי להביא לסיומה של אותה תופעת "קרנות כוכבות". קרנות שמצטיינות בטווח של שנה, כפי שהסברנו בתחילה. 

באופן אבסורדי, הסתמכות על טווח ארוך יותר של הבנקים עשויים להגדיל את התנודתיות של הקרנות בטווח הקצר ורצון להגדיל סיכונים, מתוך הרעיון שסיכונים משתלמים לאורך זמן. מצב זה ככל הנראה יהיה זמני.

הקרנות המנוהלות קטנו השנה ב-25 מיליארד שקל - אך התעשייה עדיין כפולה מב-2008
קרנות הנאמנות המנוהלות קטנו השנה ב-25 מיליארד שקל. מדובר בקיטון של כ-14% מההון המנוהל. רוב הפדיונות הגיעו בחודש מרץ, כאשר בשיא נפדו כ-40 מיליארד שקל. אלו פדיונות חסרי תקדים ביחס לגודל התעשייה שהיום כפולה בגודלה ביחס לטרום משבר 2008.

סך הכספים המנוהלים בתחילת שנת 2020 עמדו על כ-188 מיליארד שקל בהשוואה ל-163 מיליארד לקראת סיום השנה. כשלוקחים בחשבון את הקרנות המחקות וקרנות הסל (הקרנות הפאסיביות - העוקבות אחרי מדדים) מקבלים תעשייה שגדולה מ-300 מיליארד שקל. מדובר במכשיר ההשקעה הבולט לטווח הקצר-בינוני. מעניין יהיה לראות כיצד הרפורמה תשפיע על הגיוסים כאשר מחד היא תגדיל את האמון בתעשייה, מאידך היא תיפגע ביכולת של בתי השקעות לפרסם הישגי קרנות בטווח הקצר.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    ברור. רוצים שירכשו מהכל ויגדילו את אשפת האגחים
    מייק 05/01/2021 15:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ברגע שיש פיזור ענק של קרנות עם הגדרות מפורשות לא לרכוש אגחים ללא כיסוי יש בעיה להשחיל אגחים כאלה של מקורבים. כעת עם צימצום ההיצע אפשר להשחיל את הזבל היישר לבור הקרנות
    סגור
  • 3.
    אכן ישנם בתי השקעות שאיחדו קרנות אך הם ניצלו זאת להעלאת
    ישראל 05/01/2021 15:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עמלות, צירפו קרנות עם עמלות זולות יחסית לקרן עם עמלה גבוהה. שימו לב לכך.
    סגור
  • 2.
    נמתין ונראה
    מתעניין 05/01/2021 12:06
    הגב לתגובה זו
    0 3
    שאלה לרשות ני"ע, הנהלת הבורסה ובתי ההשקעות. האם המהלך יביא לכך שיהיו עוד כמה מאות חסרי עבודה במשק ?? ואם לא, איך התנהלו 152 הקרנות האלו ?? ללא הנהלה ? ללא ייעוץ ?? ללא ניתוח פיננסי ?? ממש בלי לראות ולפקח מה קורה בהן ??
    סגור
  • בקרנות מהסוג הנדון
    לרון 05/01/2021 14:56
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אין הרבה מה לנהל,פותחים קרן ונותנים לה לרוץ,לכן גם הפיקוח מוגבל,ובכלל הראש היהודי ממציא לנו פטנטים שאינם קיימים באף מקום בעולם
    סגור
  • 1.
    הגיע הזמן ויש עוד מקום לצמצום גנבות הדעת (ל"ת)
    איתן 05/01/2021 11:45
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות