הקטר הטכנולוגי לא יעצור: המניות בתחום סיפקו תשואה עודפת, זה צפוי להימשך

חברות טכנולוגיות רבות השכילו לאורך השנים לבנות לעצמן מנועי צמיחה חזקים, דרך פיתוחים פנימיים וגם דרך רכישות, כך שכיום, הן חסינות כמעט לגמרי למשברים כלכליים
 | 
telegram
(9)

שנה שהיא עשור - שנת 2020 מאחורינו ואחרי אינספור סיכומים שנכתבו, המשפט המדויק ביותר שקראתי הוא ש-2020 הייתה "עשור שלם של השקעות בתוך שנה קלנדרית אחת". הייתם חלק משוק ההון בשנת 2020? אתם יכולים לספור אותה כעשור ברזומה שלכם.

מה לא היה לנו בשנה האחרונה? משבר בריאותי עולמי, קריסה של שוק המניות בתוך כמה שבועות, הזרמת נזילות חסרת תקדים מצד הבנקים המרכזיים, כניסה מסיבית של משקיעים פרטיים לשוק, ובסוף, גם ריבאונד היסטורי בעוצמתו בשווקים, עד לשבירת שיאים כמעט בכל מדד אפשרי. אה, וכמובן, גם טסלה אחת, שעלתה פי 10 מהשפל של מרץ, מתקרבת לשווי של טריליון דולר והפכה איש אחד לאדם העשיר בעולם.

מה אפשר ללמוד מהשנה הזאת? מבחינתי, השיעור הגדול ביותר הוא על חוכמתו ועוצמתו של אותו גורם מוכר – "השוק", "Mr. Market", "היד הנעלמה", או כל שם אחר שתבחרו. כשכל העולם גירד את הראש וניסה להבין מה המשמעויות של התפרצות מגיפה עולמית, סגרים מוחלטים וריסוק הכלכלה, הגופים המוסדיים הגדולים והמתוחכמים עשו הערכת מצב והבינו די מהר מה ה-End Game של הסיפור הזה. הם הבינו שעם תמריץ כלכלי כל כך גדול ותמיכה ממשלתית כל כך מסיבית, חברות התרופות ימצאו דרך לפתח חיסון. הם גם הבינו שאחרי התוצאות הכלכליות ההרסניות של הסגר הראשון, ממשלות יעשו הכל כדי להימנע מסגרים נוספים. הם גם הבינו שעם כל כך הרבה כסף ש"שוחה" במערכת, השווקים ימצאו את הדרך חזרה למעלה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

העולם הטכנולוגי של סוף 2020 שונה לגמרי מהעולם הטכנולוגי של תחילתה
המשקיעים המוסדיים המתוחכמים גם הבינו משהו נוסף וחשוב במיוחד. הם קיבלו פידבקים מסקרי הוצאות IT של תאגידים, ממקורות שלהם בחברות הטכנולוגיה הגדולות ומרצפת הייצור במפעלי השבבים הגדולים. כל הפידבקים האלו לימדו על תובנה דרמטית - התפרצות המגיפה גרמה לכך שתוך כמה חודשים, העולם רשם קפיצה טכנולוגית שמתרחשת בדרך כלל בכמה שנים.

זה אולי נשמע כמו משפט שקשה למדוד, אבל יש גופים שזה בדיוק התפקיד שלהם. כך לדוגמה, חברת המחקר מקינזי ביצעה סקר מנהלים באוקטובר וגילתה שתוך מספר חודשים, תאגידים האיצו את תהליכי הדיגיטציה באינטראקציות עם לקוחות וספקים, בקצב שנעשה קודם ב-3-4 שנים. אם מסתכלים על נתח המוצרים שהם כרגע דיגיטליים, או Digitally Enabled, בתוך כמה חודשים נרשמה האצה שאמורה להתרחש בכ-7 שנים. תאגידים בכל העולם הבינו שאם לא יבצעו התאמות מהירות במיוחד, הם יישארו מאחור ויתקשו מאוד להתאושש.

אי אפשר להמעיט בחשיבות של המגמה הזאת עבור חברות טכנולוגיה רבות בעולם. חברות טכנולוגיה פורצות דרך רגילות לכך שחלק גדול מתהליך החדירה שלהן מוקדש ל"חינוך שוק", כלומר לכך שהן צריכות להוכיח ללקוחות את הצורך במוצר/שירותים שלהן. אפשר לדמיין שיחה של איש מכירות של חברת Zoom עם לקוח פוטנציאלי בסוף שנת 2019, שבו הוא מנסה להסביר ללקוח שכל תאגיד חייב פלטפורמה יעילה לקיום שיחות ווידאו. לא בטוח שאותו לקוח השתכנע. כיום, אפשר להניח שנציגי המכירות של Zoom מדלגים על החלק הזה...

הדוגמה של פלטפורמות וידאו ארגוניות היא כמובן הקלה ביותר, אבל כמוה, יש עוד המון תחומים שראו האצה יוצאת דופן באימוץ מצד לקוחות – תחום שיתוף הפעולה הפנים-ארגוני (בו פעילות חברות כמו Asana, Smartsheet, Monday.com הישראלית ועוד), תחום כלי העיבוד והניתוח של מידע בענן (החברה הבולטת היא כמובן Snowflake), הגנה על נתונים בענן וגישה מרחוק למידע (Cloudflare, Okta,Zscaler ועוד), תחום העבודה עם פרילנסרים (עם חברות כמו פייבר הישראלית, Upwork ועוד), רפואה מרחוק, למידה מרחוק ועוד ועוד ועוד.

כל התעשיות האלו ראו האצה יוצאת דופן בקצב האימוץ מצד לקוחות. השאלה הגדולה היא כמובן – מה יקרה ביום שאחרי?

חברות הטכנולוגיה במצב של Win-Win
אחרי אופוריית החיסונים של השבועות האחרונים, היום זה כבר די ברור שהעולם לא יחזור כל כך מהר למצבו פרה-הקורונה. כידוע היטב, קצב ההתחסנות בישראל לא מייצג את מה שקורה בעולם, ובנוסף, למרות ההערכה הרווחת שהחיסונים אפקטיביים כנגד המוטציות השונות, ייתכן שיהיה צורך בחיסון השלמה (Booster), שיהפוך את הסיטואציה לעוד יותר מורכבת ברמה הלוגיסטית. בנוסף, אין באופק פתרון לנושא חיסון של ילדים, כך שמדינות מרובות ילדים (וישראל ביניהן) יהיו בבעיה גם ביום שאחרי.

הנקודה החשובה להבין היא שמבחינת חברות הטכנולוגיה יש כמעט אדישות (ברמה העסקית כמובן) בנוגע לקצב היציאה מהמשבר הכלכלי-בריאותי. חברות טכנולוגיות רבות השכילו לאורך השנים לבנות לעצמן מנועי צמיחה חזקים, דרך פיתוחים פנימיים וגם דרך רכישות, כך שכיום, הן חסינות כמעט לגמרי למשברים כלכליים. בעבר, סקטור הטכנולוגיה נחשב לסקטור מחזורי, התלוי מאוד בצמיחה הכלכלית העולמית. כיום, ברור שהוא לא פחות דפנסיבי מסקטורים כמו תשתיות ושירותי תקשורת.

כמכלול, סקטור הטכנולוגיה ייצר צמיחה חיובית של כ-5% בהכנסות וברווח ב-2020, לעומת ירידה של כ-2% בהכנסות ושל כ-12% ברווח של החברות במדד ה-S&P500. אם מסתכלים על חברות הטכנולוגיה הגדולות – FANGMAN (פייסבוק, אפל, נבידיה, גוגל, מייקרסופט, אמזון, נטפליקס) – להוציא גוגל (שצפויה לצמוח בקצב חד ספרתי), כולן צפויות לייצר בשנת 2020 צמיחה דו ספרתית גבוהה בהכנסות וברווחים. אם מסתכלים על החברות הבינוניות והקטנות, הרבה מהן רשמו האצה משמעותית בקצב הצמיחה בשנה האחרונה. די מדהים לשנה עם משבר עולמי וכלכלי חסר תקדים.

בהסתמך על ניסיון העבר, קשה לראות מה יעצור את קטר הצמיחה של חברות הטכנולוגיה. הן הוכיחו שהן יודעות לייצר צמיחה גבוהה בתנאים כלכליים "רגילים" וב-2020 הן הוכיחו שגם בשנה סוערת ויוצאת דופן, הן ימצאו את הדרך לייצר ערך רב לבעלי המניות שלהן.

העננה הרגולטורית
חלק מרכזי ב-Bear Case על חברות הטכנולוגיה הוא שממשל ביידן צפוי להדק את הרגולציה עליהן, ואולי גם להוביל מהלכים דרמטיים, כמו פיצול פייסבוק ואינסטגרם, קנסות Antitrust ענקיים על גוגל ואמזון וכו'.

נושא זה ראוי לדיון מעמיק בפני עצמו. בקצרה אגיד שאני חושב שזה יהיה מאוד לא "אמריקאי", כלומר – לא קפיטליסטי, להילחם בחברות הטכנולוגיה, שהן מעסיקות ומשלמות מיסים ענקיות. בנוסף, חברות אלו לא צפויות לשבת בחיבוק ידיים ולקבל גזרות בהכנעה. גם אפשר להגיד בעדינות, שיש להן קייס לא רע בכלל. למשל, כשפייסבוק רכשה את אינסטגרם ב-2012, היא העסיקה 13 (!) עובדים והייתה מאוד מאוד רחוקה ממה שהיא היום. מי שמבקר את המונופול של גוגל בשוק החיפוש, כנראה שכח את עשרות מיליארדי הדולרים שהיא השקיעה במוצר לאורך השנים ואת זה שהיא ניצחה את היריבות שלה, שעשו הכל כדי להיות אלו שזוכות במירוץ. בפעם האחרונה שממשלת ארה"ב התנגשה חזיתית בחברת טכנולוגיה, זה היה בשנות ה-90, כשהיה ניסתה לתקוף את הדומיננטיות של מיקרוסופט בשוק מערכות ההפעלה. המשפט נגד מיקרוסופט הסתיים בקול ענות חלושה וללא צעדים דרמטיים. כיום, 13 שנה אחרי פתיחת המשפט, מי החברה ששולטת בשוק מערכות ההפעלה ל-Desktops? ניחשתם נכון, עם כ-90%.

חברות הטכנולוגיה רשמו תשואת יתר מדהימה בשנים האחרונות, כשמדד הנאסדק עלה בכ-380% בעשור האחרון, כמעט 200% יותר ממדד ה-S&P500. במבט קדימה, להערכתנו, קשה לראות מה יעצור את הקטר הטכנולוגי ולכן, חברות הטכנולוגיה צריכות להיות חלק מרכזי בכל תיק השקעות, בזכות השילוב יוצא הדופן של צמיחה, איכות ויכולת עמידה בזעזועים.   

הכותב הוא אנליסט במור בית השקעות

אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. 

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    כל התגובות כאן מזכירות את 2008 על שוק הנדל"ן כל הפרשנים
    מי יודע 31/01/2021 18:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אמרו כל שוק הדירות יתמוטט אנשים ימכרו בהפסד ,שכחתם ? זה היה לפני עשור ומה קרה עם שוק הדיור מאז......רק עלה ועולה ועולה ועדיין עולה אז זה שוק של ביקוש והיצע.
    סגור
  • 8.
    בורסה נדנדה
    אידיוט 31/01/2021 16:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הנבואה ניתנה לטפשים. אף אחד לא יודע מה יקרה בעתיד הקרוב.
    סגור
  • 7.
    הכל נכון מלבד השורה תחתונה
    תיקון עמוק 31/01/2021 13:04
    הגב לתגובה זו
    3 1
    בינתיים הנאסדק עם תשואה שלילית ועוד לא התחיל לתקן
    סגור
  • 6.
    המפולת תרסק גם את החברות הטובות ביותר.הייתי בסרט הזה .. (ל"ת)
    חיים 31/01/2021 11:42
    הגב לתגובה זו
    5 3
    סגור
  • 5.
    אתם ממשיכים לדבר על עליות כאילו אין בועה.המפולת כבר כאן
    ח 31/01/2021 11:39
    הגב לתגובה זו
    7 6
    לברוח!!!
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    הכותב אנליסט?????
    מוטי 31/01/2021 11:25
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אנליסט זה טוב מחקרים זה טוב טכנולוגיה זה נהדראבל תיכף כוחות השוק יעבירו את המחקרים הטכנולוגיה והאנליסטים למקום שכוחות השוק יודעים הכי טוב..אנליסט מכובד לא היה מתעלם מהעובדה שגם טכנולוגיה צריך למכור ולא היה מתעלם מהעובדה שבשביל למכור צריך קונים.. ואלה למען האמת חיים כרגע על אג"ח זבל של ממשלות בעולם.רק אומר..
    סגור
  • 3.
    לא מצדיק מכפילי רווח כאלו
    אנונימי 31/01/2021 11:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בועה גדולה מאוד
    סגור
  • 2.
    מור תותחים. יש לי הרבה כסף אצלם. תמשיכו ככה!!!! (ל"ת)
    משקיע 31/01/2021 10:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    מזמן לא קרה שאני מסכים עם כל מילה בכתבה (ל"ת)
    דוד הגנן 31/01/2021 09:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות