ענת גואטה, יו"ר הרשות לניירות ערך
צילום: עודד קרני

רשות ני"ע מפרסמת מתווה לחיזוק ההגנות על משקיעים בשותפויות מו"פ

שותפויות המו"פ ממשיכות לזרום לבורסה בת"א ולאחר שברשות ני"ע החמירו את דרישות השקיפות בהנפקה, כעת - אולם רק לאחר שהונפקו כבר לא מעט כאלה - מבקשים להעלות את סכום השתתפות השותף הכללי בהנפקה, להאריך את תקופת חסימת המניות שבידיו ועוד
איתי פת-יה | (1)
נושאים בכתבה רשות ני"ע שותפות

ברקע כניסתן של יותר ויותר שותפויות מו"פ לבורסה המקומית, הרשות לניירות ערך מפרסמת עתה להערות הציבור הצעה לתיקון תקנון הבורסה סביב פעילותן של אלה, כך שיחוזקו ההגנות על המשקיעים. בין השאר מבקשים ברשות להעלות את סכום הגיוס בהנפקות מסוג זה ולהאריך את תקופת חסימת המניות שבידי השותף הכללי.

כ-8 שותפויות כאלה הונפקו בשנה האחרונה, ובדרך נמצאות עוד 3 נוספות. בין השאר מדובר ב מילניום פוד יהש -2.65% , איי.איי.אם. יהש , אלמדה יהש 0% , סמארט אגרו יהש 0.48% , יוניקורן טכ יהש -1.07% , ביג-טק 50 0% ועוד , וקרן FEAT, איי-ארגנטו וישראל פינטק שטרם הונפקו. בסקירה על הטרנד שהועלתה לאחרונה בביזפורטל, הזכרנו כי דמי הניהול ברוב השותפויות הללו מופרז, ואם לא די בכך לזה מתלוות הוצאות הנהלה וכלליות שוטפות, וכן תשלום לשותף הכללי בגין דמי הצלחה. 

ברשות ניירות ערך מצדם כבר הביאו לכך שדרישות השקיפות בהנפקת שותפויות המו"פ יהיו נוקשות יותר בהשוואה להנפקות "רגילות", וכעת אם כן הרשות מפרסמת מתווה נוסף לחיזוק ההגנה על המשקיעים.

ראשית  מוצע להעלות את סכום הגיוס המזערי ל-50 מיליון שקל, לעומת 25 מיליון שקל כיום, מתוכם השותף הכללי מזרים 5 מיליון שקל בלבד. ברשות כותבים כי "העלאת סכום הגיוס המינימלי תגדיל את הסבירות כי תידרש השתתפות של משקיעים מוסדיים בהנפקות, שהשתתפותם תהווה איתות לציבור המשקיעים הרחב לטיב ההנפקה. העלאת הסכום גם תאפשר לשותפויות יכולת לפיזור נרחב יותר ולביצוע השקעות משלימות במיזמים מוצלחים ללא צורך בהנפקות המשך".

ברשות ני"ע מציעים גם להתאים את שווי ושיעור החזקות השותף הכללי כך שהסכום שיזרים בהנפקה לא יפחת מ-10 מיליון שקלים. מה שמותיר 40 מיליון שקל לפחות לרכישה ע"י הציבור.

עוד נכתב כי יש להאריך את תקופת החסימה המוטלת על ניירות הערך המוחזקים על ידי השותף הכללי ובעל השליטה בו פי שניים לתקופה של 36 חודשים, מתוכה 12 חודשים של חסימה מוחלטת ו- 24 חודשים של חסימה חלקית, במסגרתה יהיה רשאי למכור מדי חודש ניירות ערך בהיקף שלא יעלה על 2.5% מניירות הערך המוחזקים בידיו (תקופת "טפטוף") - בדומה לנהוג בשוק הפרטי. כיום החסימה היא ל-18 חודשים, מתוכם 3 חודשים חסימה מוחלטת ו-15 חודשים תקופת טפטוף.

בצד זאת הרשות מציעה כי פעילות המו"פ של החברות בהן תשקיע כל שותפות תהיה כפופה להגדרת חוק המו"פ, כך שלמעשה פעילותן של אלה תחויב בזיקה למשק הישראלי. כמו כן הרשות ממליצה לייעד להשקעות ספציפיות היקף מינימלי בשיעור של 50% מתמורת ההנפקה.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

"עד כה ייעדו השותפויות סכום מינימלי של 15%-20% מתמורת ההנפקה בתשקיף ההנפקה לראשונה להשקעות מסוג זה. על מנת להבטיח רישום למסחר של שותפויות בשלבים 'בשלים' יותר ועל מנת שבידי משקיעים יעמוד מידע אודות נכסים ייעודיים, סגל הרשות סבור שיש מקום להעלות את שיעור הרף המינימלי", כך נכתב במסמך שפורסם.

לסיום, כיוון ששיעור ניכר מתמורת ההנפקה אינו משמש לביצוע השקעות מיד בסמוך להשלמתה, וייתכן כי הדבר יעשה רק תוך פרק זמן ארוך, מוצע כעת כי השותפות תבטיח את השמירה על ערך כספי תמורת ההנפקה שטרם הושקעו בחברה מטרה, ותשקיע את אלה בנכסים נזילים וסולידיים, ולא תעשה בהם שימוש למטרות ספקולטיביות באופן אשר יסכן את המחזיקים.

ברשות מבהירים כי "השקעה באפיקים מסוג זה של חלק מהותי מתמורת ההנפקה עומדת בסתירה גם לרציונל שבבסיס האפשרות שניתנה לרישום שותפויות מו"פ למסחר, שהינו עידוד ומימון פעילות מחקר ופיתוח כתחום פעילותן הבלעדי".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אפק 16/02/2021 12:42
    הגב לתגובה זו
    בכל התחומים.