תחליפי עוף וובשר
צילום: The Fry Family Food Co

מיטק בבעיה? בסינגפור אישרו למכור עוף מתורבת של Eat Just

החברה מקליפורניה, שמייצרת מגוון תחליפים למוצרים מהחי, בהם גם בשר, קיבלה אישור רגולטורי במדינה האסייתית ותוכל למכור עוף שגודל מתא במעבדה. מה זה אומר על הסטארט-אפ הישראלי?
ארז ליבנה | (12)
נושאים בכתבה בשר שוק ההון

שוק תחליפי הבשר הלך וצבר תאוצה בעשור הקודם, לא רק בשל גל טבעוני שהחל שוטף את המערב, אלא לאור ההבנה של רבים מאוכלי הבשר כי אמנם בשר הוא חשוב לנו, אבל התעשייה עצמה לא טובה – לא לחיות עצמן ולא לסביבה.

התעשייה הזו היא אחת מהמזהמות הגדולות בעולם. לדוגמה, ולמי שלא יודע, גרעפסים של פרות – כן זה דוחה כמו שזה נשמע – הוא אחד מהמזהמים הגדולים בעולם, בשל כמות המתאן המשוחררת לאוויר – 475 ליטר מתאן לפרה ליום (!) רק מהגרעפסים.   לפי מחקרים שונים, הנפיחות של 1.5 מיליארד פרות בעולם אחראיות ל-14.5% מכל גזי החממה הנפלטים לאוויר בכל יום. יתר על כן, באירופה לבדה יש 22 מיליון פרות שמספקות 157 מיליון ק"ג של חלב בכל שנה, שבגללן מייצרים כ-148 מיליון טון של פחמן. ועוד לא דיברנו על כמויות המים העצומות שמבוזבזות בכל שנה רק על התעשיות הללו.   בקיצור, גם אם אוהבים בשר וגם אם לא, המשך הצמיחה באוכלוסייה העולמית הופכת את התעשיות הללו לכאלה שאינן ברות קיימא בטווח הארוך – בטח שלא בממדים התעשייתיים שאליהם התרגלנו ב-150 השנה האחרונות ומאז המחצית השנייה של המאה הקודמת ביתר שאת.

שוק תחליפי הבשר צומח גם בישראל כמו האנרגיה המתחדשת והמעבר לרכבים חשמליים, מדובר בתעשייה גלובלית צומחת. לפי מכון המחקר אמרג'ן הקנדי, שוק תחליפי הבשר העולמי יגיע צפונה ל-340 מיליארד דולר עד 2027.

שוק תחליפי הבשר לא מתקדם בקו אחד ויחיד. ישנם כמה כיוונים. הראשון שבהם הוא פיתוחים מהצומח, שאמורים לדמות את טעמו ומרקמו של הבשר. בישראל, חברת איי.סי.אל -0.66% , המוכרת לכולנו בתור כי"ל, עוסקת בשנה וחצי האחרונות בפיתוח תחליפי בשר מחלבונים.   דוגמה נוספת היא של חברת סבוריט 0% שפיתחה טכנולוגיה לייצור של תחליפי בשר, המשלבת חומרים בפורמולציה ממקורות צמחיים, רובוט המשלב הדפסה בתלת מימד ושיטות בישול מתקדמות. סבוריט היא בשליטת מילניום פוד יהש 1.05% , שותפות מוגבלת שמשקיעה בחברות וסטארט-אפים מכוונים לטכנולוגיית המזון החדשה.   בשר מתורבת הוא העתיד במקביל למציאת תחליפים צמחוניים, בעיקרם מבוססי חלבון, בשנים האחרונות עם העלייה המטאורית במחקר הגנטי וגם באפשרויות הייצור בדמות מדפסות תלת ממדיות, עלה זרם חדש של תחליפי בשר – או בלשון המקצועית, בשר מתורבת.   הרעיון הבסיסי הוא כזה: לקחת תא חי של פרה או כל חיה אחרת, לשכפל את התא ולגרום לתרבית להפוך לבשר. בישראל יש חברה אחת מובילה בתחום, מיטק שמה, שמפתחת תרביות בשר באמצעות דיו ייחודי שפיתחה. באוגוסט האחרון החברה דיווחה כי עמדה באחד היעדים ששמה לעצמה: הדפסת נתח בשר דקה; בפרויקט שנקרא "פרויקט קרפצ'יו".   אגב, ב-12 החודשים האחרונים המניה עלתה ב-135%, כשמתחילת השנה היא עולה ב-49% ובחודש האחרון 45.6%. נכון לכתיבת שורות אלה מניית החברה עולה ב-2.8%, כששווי השוק שלה עומד על קרוב ל-450 מיליון שקל.   אבל מיטק היא לא היחידה בשוק הזה, שכמו מרבית הטכנולוגיות הצעירות, הן כדאיות עד שמגיעה שחקנית אחרת שלוקחת לה את הבכורה בטכנולוגיה עדיפה. נכון לכרגע, יש אחת כזו, חברת Eat Just – משחק מילים שמשמעותו היא לא "רק לאכול", אלא "לאכול צודק".   כשהחלה את פעילותה, התמקדה החברה שנוסדה על ידי ג'וש טטריק, היא חיפשה תחליפים לביצים. היא מצאה אחד מבוסס קטניות. מההשקה ב-2018 ועד היום מכרה החברה סחורה המשתווה ל-100 מיליון ביצים.   מאז פיתחה החברה גם עוף מתורבת, תחת המותג "גוד מיט". לאחרונה היא קיבלה אישור ממשרד הבריאות הדרום קוריאני (FSA) למכור את הבשר שהיא מגדלת במעבדה למסעדות ולשווקים. נכון לכרגע, אפשר למצוא את הבשר של גוד מיט במסעת 1880 בסינגפור והיא עולה שם 17 דולר למנה.   חדשות רעות במיוחד למיטק, זו העובדה שטטריק אומר שהחברה עובדת גם על תחליף מתורבת לבשר בקר. אז נכון, יש הרבה מקום בשוק הצומח הזה, אבל בכירות בתחום, לפחות מבחינת הידע והיכולות הנצברות, כמו גם האישורים הרגולטוריים שניתנו ל- Eat Just מהווים יתרון תחרותי משמעותי. בוא נגיד את זה ככה, עד שמיטק תצליח להדפיס סטייקים בכמות מסחרית, המפעל החדש של טטריק בקוריאה כבר ייצר עשרות טונות של בשר, או בקיצור, הרכבת כבר יוצאת מהתחנה, נקווה שמיטק לא תפספס אותה. .

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    היא כבר פיספסה בגדול. (ל"ת)
    מני 02/03/2021 19:04
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    כוכי 02/03/2021 14:12
    הגב לתגובה זו
    חברה שמתמחה בשכפול תאי זרע. מסתבר שבגלל כל החלבונים, זה אפילו עדיף על לאכול חרקים. ממליצה לקנות ולצרוך, ללקק את השפתיים.
  • 9.
    הכתב לא מבדיל בין גרעפס לנאד? (ל"ת)
    איתי 02/03/2021 13:31
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    חושב אחרת 02/03/2021 13:28
    הגב לתגובה זו
    כי מדינה אחת כבר התחילה לאשר למכור עוף מתורבת וזה העתיד של המזון בכל רחבי העולם והדלת התחילה להיפתח. אתה מכיר חברה אחת שמייצרת לכל העולם בכל ענף שהוא? כמה שטויות והפחדה.. לא אתפלא אם עשיתם שורט עליה.
  • 7.
    שגיא 02/03/2021 13:26
    הגב לתגובה זו
    אים צריך 2 -3 קציצות לסועד ורווח לתפעול מסעדה 150 אחוז... זה עומר 40-47 דולר למנה אבל המחיר ירד השאלה מתי יצא לשוק ואז רק הטעם ידבר לפי הנסיינים של הקבב בחדשות 13 יום שישי הטעם כמו האורגינל. נ.ב לא מחזיק
  • למיט-טק אין עוד מוצר.הכבב של חברה אחרת. (ל"ת)
    משקיע ותיק 02/03/2021 20:13
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    דדה 02/03/2021 13:26
    הגב לתגובה זו
    בפיסקה האחרונה בכתבה נכתב שחברת Eat Just שהחלה לפתח בשר מתורבת מהווה תחרות למיטק ואלו חדשות רעות עבורה. נזכיר שחברת Eat Just קיבלה אישור למכור בשר בדרום קוריאה וסינגפור. "עד שמיטק תצליח להדפיס סטייקים בכמות מסחרית, המפעל החדש של שחברת Eat Just בקוריאה כבר ייצר עשרות טונות של בשר". אין לי מושג כמה תוקף יש לציטוט הנ"ל ושחברת Eat Just זוכה בתחרות עוד לפני שהסתיימה.
  • 5.
    וואלה שוק של חברה אחת, כמה רדודה צורת החשיבה (ל"ת)
    זיו 02/03/2021 13:20
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אסף 02/03/2021 13:03
    הגב לתגובה זו
    אין מקום לרפ חברה בשוק אחרי שמקדונלדנס הצליחה, זה על אותה אנלוגיה.
  • 3.
    רפי 02/03/2021 12:59
    הגב לתגובה זו
    זה אומר שהם בכיוון הנכון, הרי לא תיהיה חברה אחת בעולם.אישרו אותה יאשרו גם את מיטק...אל תתיחסו לכותרת
  • 2.
    מה הסימון של המנייה של Eat Just (ל"ת)
    אילן 02/03/2021 12:28
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    מיקו38 02/03/2021 12:25
    הגב לתגובה זו
    זה מוכיח היתכנות לטכנולגיה השוק מספיק גדול לכולם.. בסוף צריך להאכיל את העולם...