בנק ישראל: הקורונה גרמה לישראלים להשקיע יותר בחו"ל

לפי דוח המבט הסטטיסטי ל-2020 שמפרסם הבנק, הישראלים מעבירים כסף להשקעות בחו"ל ומשקיעים בנכסים פיננסיים זרים, כשהמובילים הם הגופים המוסדיים המשקיעים בקופות גמל; על רקע שנת הקורונה - עלייה משמעותית בחוב לבנקים של משקי הבית
 | 
telegram

הישראלים מעבירים כסף להשקעות בחו"ל ומשקיעים בנכסים פיננסיים זרים, כך לפי בנק ישראל, שפרסם היום דוח מבט סטטיסטי לשנת 2020. בנוסף, הבנק מצביע על עלייה ביתרת החוב לדיור של משקי הבית על רקע משבר הקורונה - בעיקר בחוב לבנקים. יתרת הפיקדונות והמזומן עלתה משמעותית, במקביל לעלייה ביתרת הנכסים הפיננסים בחו"ל - בעיקר על רקע עליות המחירים בשווקים בחו"ל במחצית השנייה של 2020.

יתרת הנכסים של המשק הישראלי בחו"ל עלתה באופן ניכר בשנת 2020 בהיקף שעולה על מגמת העלייה הרב שנתית. בבנק מסבירים שהעלייה התרחשה בשל גידול חד בנכסי רזרבת המט"ח של המשק, בעקבות הצעדים המוניטריים (הורדת הריבית) שיושמו בגין משבר הקורונה,  ההתערבות של בנק ישראל בשוק מטבע חוץ וההעברות של הממשלה. לעלייה ביתרת הנכסים תרמה גם ההשקעה הניכרת של תושבי ישראל בנכסים פיננסים זרים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בבנק ישראל מסבירים כי יתרת כלל ההשקעות הפיננסיות של תושבי ישראל בחו"ל עלתה בשנת 2020 בכ-43 מיליארד דולר, גידול של 25%, ועמדה בסוף השנה על 214 מיליארד דולר. הגורמים העיקריים לעלייה ביתרת הנכסים של המשק בחו"ל, שעמדה על 606 מיליארד דולר, הן התנועות נטו (העברת הכספים בסך 68 מיליארד דולר) ולא השפעות מחירי הנכסים שהתאפיינו השנה בתנודתיות ניכרת.

יתרת הנכסים עלתה בשנת 2020 ב-13 מיליארד דולר גם עקב עליות ביתרת ההשקעות האחרות ובהשקעות הישירות של תושבי ישראל בחו"ל, בעיקר כתוצאה מגדיל בנכסים אחרים דוגמת קרנות השקעות בסך של כ-8 מיליארד דולר, בהלוואות פיננסיות של כ-6 מיליארד דולר ועלייה באשראי לקוחות של כ-5 מיליארד דולר.

בנוסף, יתרת תיק הנכסים שבידי הציבור עלתה בשנת 2020 בשיעור גבוה בהשוואה לממוצע בשנים האחרונות, למרות התנודתיות הניכרת במחירי הנכסים במהלך משבר הקורונה.  לצד זה השתנה מעט תמהיל הנכסים בתיק:  משקלו של רכיב הפיקדונות עלה, לצד עלייה משמעותית במשקלם של הנכסים הפיננסים בחו"ל ומנגד ירד במעט משקלם של מניות ואג"ח בארץ.

המוסדיים - המשקיעים הגדולים בחו"ל, בעיקר דרך קופות הגמל
יתרת ההחזקות הפיננסיות במניות סחירות עלתה כתוצאה מעליות במחירים ומהשקעות נטו של תושבי ישראל במניות זרות סחירות בסך של כ-16 מיליארד דולר. עליות המחירים שנרשמו בסיכום שנתי הגידלו את שווי יתרת הנכסים הפיננסים בכ-22 מיליארד דולר נוספים, חרף משבר הקורונה וירידות המחירים בתחילתו. המוסדיים היו המגזר הבולט שהשקיע במניות בחו"ל דרך קופות הגמל כ-10 מיליארד דולר במניות ועוד כ-0.6% מיליארד דולר באיגרות חוב, השקעה שמהווה כ-66% מסך ההשקעה בניירות ערך סחירים.

יתרת החוב של המגזר העסקי הלא-פיננסי עלתה בשנת 2020 בשיעור מתון של כ-2.5% בלבד, בהשוואה לעלייה של כ 4% אשתקד ושל כ 7% ב-2018. יחס החוב של משקי הבית לתוצר עלה השנה, לאחר יציבות שנרשמה בו בשלוש השנים הקודמות. היחס עלה בשנת 2020 בכ-2 נקודות האחוז ועמד בסופה על כ-44%, זאת כתוצאה מעלייה של החוב שעומד על 4%, במקביל לירידה של התוצר.

גם יחס החוב של משקי הבית לתוצר בישראל ממשיך להיות נמוך בהשוואה בין-לאומית: יחס החוב של משקי הבית לתוצר במדינות ה-OECD עלה השנה, כתוצאה מעלייה בחוב של משקי הבית במקביל לירידה של התוצר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות