"עם נאוויטס נהפוך לשחקן עולמי מוביל בתחום טורבינות הרוח בים"

מנכ"ל אנלייט, גלעד יעבץ מספר על סכומי הענק שיחלקו עם חברת חיפושי הגז והנפט ומתייחס לשכר מנהלי החברה האמריקאית שירכשו ויישארו בתפקידם. עוד הוא מסביר למה אינם עוסקים בשלב ההקמה, ומעריך כי בשווקים המפותחים חגיגת התעריפים הקבועים לא תמשך זמן רב
 | 
telegram
(7)

"רק מהשווקים האסטרטגיים שאנלייט כבר נמצאת בהם אנחנו צופים הקמה של סדר גודל של 350 גיגה וואט בהיקף 300 מיליארד יורו – ואנחנו מדברים על חמישה אזורי פעילות בלבד - ספרד איטליה, המדינות נורדיות, ישראל וארצות הברית" – כך משיב גלעד יעבץ, מנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט אנרגיה -1.53% אנלייט אנרגיה 5,908 -1.53% אנלייט אנרגיה בסיס:6,000 פתיחה:5,915 גבוה:5,983 נמוך:5,837 תמורה:24,876,839 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , בשיחה עם ביזפורטל, כשאנחנו מצטטים לו את המתחרה/קולגה אלון שגב, מנכ"ל סולאיר 0% סולאיר 3,539 0% סולאיר בסיס:3,539 פתיחה:3,539 גבוה:3,539 נמוך:3,539 תמורה:3,858 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שסיפר לנו על הצורך בהתפתחות לשווקים חדשים לקראת המיצוי הקרוב של אלה הבולטים כיום - 3-4 שנים בספרד, 4 שנים פלוס במקרה האיטלקי, כך להערכתו.

יעבץ אומר אם כן שלעת עתה באנלייט "מסודרים" גם עם הפעילות הקיימת, כשהוא מציין שבארצות הברית, היקף האנרגיה הסולארית כיום הוא 3% מכלל ייצור החשמל, ומדברים על יעד של עשרות אחוזים בעשרים השנה הקרובות. ועדיין, הוא גם מסכים עם הדברים של שגב, בהם הוא מזהה פרצה להחמיא לאנלייט.

"אחת מנקודות החוזק שלנו היא לבנות את האופרציה מבעוד מועד במדינות שיצמחו", מתגאה יעבץ, "היינו הראשונים להיכנס לאיטליה ב-2011, בהמשך ב-2014 לתחום הרוח ואז באירופה הקמנו לא מעט אופרציות וגם בארץ התחלנו להקים פרויקטים של אנרגיית רוח – וכיום אנחנו השחקן המקומי הכי גדול בתחום ובפער ניכר. לאחרונה הודענו גם עם נאוויטס על הכניסה לתחום האנרגיה הימית (Offshore Winds - הקמה של טורבינות רוח ענקיות בים, בסמוך לחופים – א.פ). זה תחום שיצמח בהיקפים מאד גדולים בעשרים השנה הקרובות".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נכון לסוף דצמבר, לאנלייט מתקנים "בשלים" בהספק של כ-2 ג'יגה וואט (מניבים, בהקמה ולקראת הקמה), גידול של 61% לעומת אשתקד, ומתקנים בפיתוח בהיקף ג-2.3 ג'יגה וואט נוספים, גידול של 64% לעומת אשתקד, וכן פרויקטים בהקמה ב-4 מדינות בהיקף 1.2 ג'יגה וואט.

החברה רשמה ב-2020 צמיחה של 16% לרמת הכנסות של כ-349 מיליון שקל  והציגה גידול של 13% ב-EBITDA לכ-267 מיליון שקל ו-FFO בסך כ-152 מיליון שקלים, גידול של 3% מאשר שנה קודם לכן. הרווח על בסיס Non-GAAP לפני מס ולפני עמלות פירעון מוקדם חד פעמיות הסתכם ב-61 מיליון שקל, לעומת 24 מיליון בשנת 2019. תזרים המזומנים מפעילות עמד על 136 מיליון שקלים, גבוה ב-35% מב-2019.

טיוב החוב של החברה לקראת סוף 2020, ובמסגרת זאת פירעון מוקדם של חוב בכיר ישן והלוואת מזנין בהיקף 680 שקל ונטילת חוב בכיר בהיקף 1.1 מיליארד שקל הביא למעבר להפסד על בסיס IFRS בסך 141 מיליון שקל, מול רווח של 12 מיליון שקל בתקופה המקבילה. עם זאת, באנלייט אומרים כי המהלך יוזיל את הוצאות המימון של החברה ב-15 השנים הקרובות, יביא לחסכון של 35 מיליון שקל השנה, ייצר לחברה יתרה תזרמית של כ-200 מיליון שקל, ויציף ערך חיובי לאנלייט בשווי של כ-100 מיליון שקל.

הצמיחה שהצגתם מבטאת פרויקטים שנחתמו בעבר שהחלו להניב הכנסות, אבל אם נישאר באזורי הפעילות הקיימים – איך אתם באמת מבטיחים את המשך הצמיחה באמצעות זכייה בחוזים נוספים והגדלת הצבר?
"נתנו תחזית לפיה השנה כמעט ונכפיל את ההספק המניב מ-305 מגה וואט ל-730 מגה בסוף 2021, ממתקנים שהיום בשלב הקמה נגדל ל-1.5 ג'יגה בסוף 22' ול-2 ג'יגה בסוף 23'. חוץ מזה יש לנו עוד 380 מגה וואט לקראת הקמה. בנוסף, בשבע שנים האחרונות בנינו אופרציה מקומית מאד משמעותית במספר רב של שווקים באירופה. כך, היום מנהלים שלנו שנמצאים במדינות היעד מפתחים עבורנו הספק נוסף מעבר למה שסיפקנו בתחזית".

בארצות הברית אתם עומדים לרכוש חברה עם צבר של כ-10 ג'יגה וואט – גדול יותר מכל הפעילות הקיימת שלכם. מה המשמעויות עבורכם? תגייסו כח אדם נוסף?
"ראשית כל חשוב לומר לגבי העסקה שאנחנו רוכשים לא רק את צבר הפרויקטים של החברה אלא גם את חברת הפיתוח, שלה 75 עובדים. 10 אחוז מהחברה יוותרו בידי היזמים  שימשיכו לפתח את הפרויקטים ויממשו את פוטנציאל הסינרגיה. הרכישה תאפשר לחברה האמריקאית אקסלרציה בפיתוח והורדה של עלויות ההון. לשאלתך, גם אנלייט וגם החברה שרכשנו ימשיכו לגדול בכח האדם, כשצריך לציין שהיתרון של חברות פיתוח כמונו הן שהם מתייעלות ביחס לכמות המגה וואט – אין צורך ביחס ישיר להגדיל את מספר העובדים, היות ואין לנו עובדי הקמה, את זה אנחנו עושים בקבלנות משנה. העובדים שאנחנו מגייסים הם מהנדסים, אנשי פיתוח עסקי ועוד".

היזמים מאחורי החברה האמריקאית שרכשתם ישארו בתפקידם, איך השכר שלהם בהשוואה למה שמקובל אצלכם?
"לא חשפנו את הנתונים אבל נגיד שבסך הכל מבנה השכר דומה ולא מצאנו הפתעות אצלה. העסקה כוללת מנגנון ארן-אאוט, כלומר תשלום בגין ביצועים המותנה בהישארות המנהלים הבכירים, לכן יש הלימה בין האינטרסים שלהם ושלנו. יש אגב גם כימיה מאד טובה".

בלי לכלול את הפורטפוליו שלהם, מה היקף פעילות אגירת האנרגיה בתיק הקיים שלכם?
"זכינו בשני מכרזי אגירה בארץ ואנחנו מחויבים לספק 530 מגה וואט-שעה של אגירה, משולבים ב-320 מגה וואט DC סולארי. עלות ההקמה המצרפית בשני הפרויקטים היא 1.1 מיליארד שקל. בחו"ל טרם סיפקנו מתקני אגירה אבל אנחנו מפתחים שם את התחום. לחברת המטרה בארצות הברית יש הזמנות למתקני אגירה בהיקף 1 ג'יגה וואט-שעה לשנים הקרובות, והיא אחת המובילות בזכייה בפרויקטים משולבי אגירה. הגוף המשותף יהיה לדעתי אחד השחקנים המובילים בעולם בהיבט הזה".

עד כמה אתם חווים עיכובים ביכולת לספק מערכות אגירה בעקבות משבר בקצב הייצור של הסוללות ורכיבים אחרים?
"הזמנים באמת מתארכים אבל גם פרק זמן של שנה, שהוא יחסית ארוך, הוא לא נורא כי גם ככה משך ההקמה הוא שנה. אנחנו עובדים לפי פרקי זמן מעט קצרים יותר. במקרה שלנו לא מדובר על התקנת סוללות קטנות על בתים, שעיכוב של שנה יכול להיות משמעותי עבורם. מעבר לזה, בדומה לכל תחום שגדל, שרשרת הערך צריכה להתאים לביקושים, ואכן קמים הרבה מפעלים בתחום ויש הרבה פעילות של יצירת סוללות מחומרים נוספים כדי להגדיל את הגמישות בזמני האספקה".

חלק מהמתחרים שלכם פעילים לכל אורך שרשרת הערך, כולל שלב ההקמה שהזכרת. למה אנלייט לא נמצאת שם?
"המודל העסקי שלנו כולל את התכנון ההנדסי של המתקנים וניהול הרכש, ופיקוח על ההקמה, בלי להעסיק עובדי הקמה. איפה שאנחנו חושבים שיש בזה יתרון מבחינתנו אנחנו כן לוקחים גם אחריות קבלנית ראשית. לדוגמה, במתקנים סולאריים חדשים בארץ תחת הרגולציות התעריפיות נהיה קבלן ראשי, אבל גם שם לא נגייס עובדי הקמה, בדומה לרוב החברות. אנחנו מאמינים שהתשואה העודפת על ההון נובעת ממרכיב האיזון ומההפעלה של המתקנים לאורך השנים. היתרון שלנו הוא לנהל באופן הדוק את ההקמה באמצעות קבלנים חיצוניים".

להוציא את הגז מהאדמה: גרסת הקלינטק
רגע לפני פרסום דוחות 2020, באנלייט הוציאו דיווח מעניין על כך שקיבלו אישור לחיבור פרויקט "פיקאסו" בשוודיה לרשת החשמל. רבים מהדיווחים על חוזים של חברות הפעילות בתחום כוללים תעריף אחיד על פני תקופה של 25 שנה, למשל. מחד, ההתפתחות הטכנולוגית מוזילה את ייצור הפאנלים הסולאריים, והעלויות של עשור אחורנית לעומת אלה כיום הן עולם אחר לגמרי. כך, ניתן לומר כי בתמורה ללקיחת הסיכון היזמי, השחקניות בתחום יגזרו בעוד כמה שנים קופון שמן הרבה יותר מזה שהן מקבלות היום.

"ושנה אחר שנה הרגולטור עומד בתעריפים שנקבעו ונותן הטבות נוספות כי הוא מבין שזה חשוב לעמוד במילתו", כך למשל אמר מנכ"ל נופר אנרג'י +0.85% נופר אנרג'י 8,749 +0.85% נופר אנרג'י בסיס:8,675 פתיחה:8,675 גבוה:8,749 נמוך:8,538 תמורה:1,726,498 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: נדב טנא בראיון לביזפורטל. אם תרצו, זה הנרטיב המקביל של שוק האנרגיה המתחדשת ל"להוציא את הגז מהאדמה". הסיפור עם הפרויקט השוודי של אנלייט, הוא שנקבעו תעריפים שונים לתקופת ההתקשרות - החברה צופה תקבולים של כ-10-15 מיליון יורו לשנה ב-12 השנים הראשונות, וכ-17-26 מיליון יורו לשנה במשך 18 השנים הבאות.

"בשווקים המפותחים באירופה אנחנו מסתכלים למעשה על הדור הבא של האנרגיה המתחדשת, כשהמכירות הן לפי מתחרים ובתנאי שוק", אומר לנו יעבץ. "בשלב הראשון בשוודיה נמכור חלק גדול מהחשמל לחברת Utility, לא תחת הרגולציה אלא בהסכם מסחרי שעשינו, ולאחר מכן נמכור אותו בתנאי שוק".

אז אפשר להניח שכך יראו בקרוב גם חוזים נוספים בשווקים מפותחים באירופה?
"בהרבה מהם כן. יהיה מעבר להסכמי EPA מסחריים ולא מכירה בתעריף קבוע".

נחזור לשת"פ עם גדעון תדמור ונאוויטס – כדי להתרחב לתחום הזה של Offshore Winds הייתם צריכים להכניס שותפה? בסולארי ובתחנות רוח "רגילות" אתם מסתדרים לבד.
"קודם כל זה תחום ענק שבו השחקניות הגדולות ביותר, חברות Utility, מקדמות שיתופי פעולה. היקפי הפרויקטים לפעמים מגיעים לפי עשרה מאשר בפרויקטים רגילים של טורבינות רוח. אלה פרויקטים של מיליארדים לכן אין שום בעיה לחלוק.

"לגבי נאוויטס, יש הרבה סינרגיה בין פעילות החברות – לנאוויטס פעילות ימית קיימת בשוק האמריקאי, שהוא אחד מהשווקים הגדולים בעולם בתחום בעשור הקרוב. חלק משרשרת הערך שפועלת עבורם באקספלורציה של גז ונפט משיקה לזו של ה-Offshore Winds. אנחנו חושבים שהיכולות היזמיות שלנו משלימות אחת את השנייה. אציין שאנחנו בעלי השליטה במיזם המשותף עם כ-60% מההחזקות".

מה חשבת על טורבינות הרוח שקפאו בסערה בטקסס? אנשים יכולים לומר שבזמנים הכי קריטיים שיטת הפקת האנרגיה הזאת מותירה אותם ללא מענה.
"הפרשנות של הנתונים בסיפור הזה תלויה במתבונן. בסך הכל 13% ממתקני ייצור האנרגיה שקפאו הן טורבינות רוח. לעומת זאת 18% היו תחנות של הפקה באמצעות גז טבעי – שזה יותר. בטקסס פשוט כל ייצור החשמל סבל ממזג האוויר, זה לא שהאנרגיה המתחדשת הייתה פחות אמינה – אלא להיפך".

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    כתבה חיובית,אז למה הירידות החדות היום? (ל"ת)
    nuyh 05/04/2021 17:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    אן ברכה בעסקים עם תלמיד של תשובה
    YL 05/04/2021 10:21
    הגב לתגובה זו
    1 2
    ממש חבל ש התלמיד למד וכנראה נדבק ב דברים הלא חיוביים אן צל של ספק ש הוא היה יכול לכולל מהפכה חיובית
    סגור
  • 2.
    דמיונות של מנכל הזוי
    ע 04/04/2021 18:31
    הגב לתגובה זו
    4 2
    זהירות אנלייט לא מצדיקה את המחיר החברה
    סגור
  • כל מה שאמר קרה
    מנהל השקעות 04/04/2021 23:59
    הגב לתגובה זו
    3 0
    החברה הכי טובה בישראל תסגור את השורט שלא תמחק
    סגור
  • 1.
    טורבינות רוח הורסות את הטבע בישראל (ל"ת)
    אלון 04/04/2021 15:15
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • טען עוד
  • תושבי מירב סובלים מטורבינות הרוח
    מירב 04/04/2021 15:43
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מוזמנים לגגל: מירב טורבינות https://www.youtube.com/watch?v=vX3NJLEFpx8
    סגור
  • טורבינות רוח
    יוס 04/04/2021 15:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עדיף שתשתוק
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות