
"מדד אמון הצרכנים בישראל עלה בחדות לרמתו הגבוהה ביותר"
"לאחר הזינוק החד בהוצאות הצרכנים בישראל עם תום הסגר השלישי, הוצאות הצרכנים ירדו בשבוע האחרון לרמות הקרובות לרמה טרום משבר הקורונה. בנימה אופטימית יותר - מדד אמון הצרכנים של הלמ"ס עלה בשבוע הראשון של אפריל בחדות לרמתו הגבוהה ביותר מאז השקת הסקר לפני כעשור" כך כותב בסקירתו השבועית האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, מודי שפריר.
לגבי שווקים וכלכלה גלובאלית, כותב שפריר: מדדי מנהלי הרכש לחודש אפריל הצביעו על ציפייה להאצה נוספת בפעילות הכלכלה הגלובאלית ברבעון השני - עלייה חדה מהציפיות נרשמה במדדים שפורסמו בארה"ב, באירופה, בבריטניה, ביפן, ובאוסטרליה – עובדה אשר תמכה ביום שישי בעליות מדדי המניות. בצד הגורמים אשר העיבו מאידך על השווקים, נציין את רצון ממשל ביידן להעלות בחדות את מס רווחי הון על אזרחים המרווחים מעל 1 מיליון דולר בשנה (כאמצעי נוסף למימון תוכנית ההשקעות בתשתיות), ואת העלייה בתחלואה מקורונה בעולם לרמת שיא מאז פרוץ הנגיף, בעיקר בשל זינוק בתחלואה בהודו, יפן, ארגנטינה וטורקיה.
בארה"ב הנתונים הכלכליים וסקרי הציפיות שפורסמו השבוע העידו על עלייה נוספת באופטימיות המנהלים במגזר העסקי ועל עלייה חדה הצפויה בצמיחה ובאינפלציה: מדד מנהלי הרכש המשוקלל של Markit עלה באפריל לרמת שיא היסטורית של 62.2 נק'. באירופה - על רקע ההאצה בקצב מתן החיסונים ברחבי היבשת, גוברות ההערכות להאצה בפעילות הכלכלה האירופאית לקראת המחצית השנייה של 2021 (לאחר ההתכווצות שנרשמה ככל הנראה ברבעון הראשון), כפי שבא לידי ביטוי גם בעליית מרבית סקרי הציפיות באירופה לחודש אפריל - מדד מנהלי הרכש המשוקלל של גוש האירו עלה באפריל ב- 0.5 נק' ל- 53.7 נק' (צפי ל- 52.9 נק'). לשלילה, סקר האשראי הרבעוני של ה- ECB (Bank lending survey) הצביע על הקשחת תנאי האשראי של הבנקים (במיוחד לעסקים).
אינפלציה תחזית מדד אפריל נותרת בינתיים על 0.3% MoM (+0.8% YoY) עם סיכון כלפי מעלה, תחזית מדד מאי על 0.45% MoM (+1.55% YoY), ותחזית מדד יוני על-0.3% MoM . תחזית האינפלציה ל- 12 החודשים הקרובים עומדת על כ- 1.0%. בשבוע האחרון פורסמו מספר ידיעות על בקשות להעלאות מחירים מצד יבואנים, אשר במסתכם ישפיעו במידה שולית על מדד המחירים לצרכן. יחד עם זאת, פרסום הידיעות תומך בהערכתנו לעלייה באינפלציה המיובאת בשנה הקרובה. מאידך, למרות רכישות המט"ח האגרסיביות של ב"י, הלחצים לייסוף השקל התגברו לאחרונה (מאז תחילת אפריל השקל התחזק בכ- 1% כנגד סל המטבעות, לאחר ייסוף של 1% במרץ), ואנו נותרים בהערכתנו כי לאור ההאצה הצפויה בצמיחה, חזרת האינפלציה ליעד, והרמה הגבוהה מאד של יתרות המט"ח, בנק ישראל יצטרך לצמצם את היקף רכישות המט"ח החל מהשנה הבאה (Tapering) – עובדה אשר תגביר עוד יותר את הלחצים לייסוף השקל לקראת סוף השנה ותמתן את לחצי האינפלציה החל מ- 2022.
- מדד אמון הצרכנים: הישראלים פסימיים, הערבים הישראלים פסימיים יותר
- לאור העלייה בתחלואה - מדד אמון הצרכנים בארה"ב שוב יורד
מח"מ ואופן החזקת התיק למרות הרמה הגבוהה מאד של ציפיות האינפלציה בארה"ב (הציפיות ל- 10 שנים שוהות במרחק נגיעה מרמתן הגבוהה ביותר ב- 8 השנים האחרונות), והנתונים הכלכליים החזקים בארה"ב ובמרבית השווקים המפותחים, תשואת ה- US10Y נותרה השבוע ברמה נמוכה יחסית של כ- 1.56% (לעומת 1.75% בסוף מרץ). עוד נציין שבניגוד לירידה בתשואת ה- US10Y מאז תחילת אפריל, התשואות הארוכות במדינות אירופה דווקא עלו בחודש האחרון.
הערכתנו לעלייה מחודשת בתשואת ה- US10Y בחודשים הקרובים, בשילוב עם העלייה החדה הצפויה באינפלציה בישראל, הציפייה לסיום תוכנית רכישות האג"ח ב- 2021 ומרווחי ה- ASW החיוביים מאד בטווחים הארוכים, אינם תומכים באגרות החוב השקליות הארוכות, כך שאנו נותרים בהמלצתנו להחזקת התיק במח"מ בינוני והחזקת האפיק השקלי בעיקר באמצעות החלקים הקצרים והבינוניים (עדיפות לביצוע Rec על ה- IRS בטווחים הבינוניים). את החלק הארוך בישראל מומלץ להחזיק בעיקר באמצעות האגרות הצמודות ובעיקר דרך ממצ"מ 1131, המגלמת ציפיות אינפלציה נמוכות יחסית לשאר העקום.
ומה לגבי הנפקת חוב של ממשלת ישראל באירו? בחינת אגרת החוב של ישראל באירו ל- 8 שנים (ינואר 2029) מצביעה על כך ש"גיור" האיגרת מעניק כיום תשואה אפסית (מעל לממש"ק המקביל) למשקיע המקומי, כך שרק הצטמצמות (בערך מוחלט) של ה- Basis הארוך, או ריבית גבוהה יחסית בהנפקה יעלו את האטרקטיביות לרכישת האיגרת החדשה ע"י המוסדיים המקומיים.
- המורשת של צבי לובצקי: "כל דבר שאתה עושה – תעשה אותו עד הסוף, גם על המגרש וגם בחדר הישיבות"
- הבנקים עלו ב-2.2%; מנורה קפצה ב-5%, ארית זינקה ב-12%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
פוזיציות נוספות? אנו נותרים בהמלצתנו למכור את ה- Assets swap ל- 6 שנים ברמה של כ- 18-19bp (Rec 6y במקביל למכירת ממש"ק 327). נכון לסגירת המסחר ביום חמישי, ה- Asw הצטמצם לכ-14bp.