טבע - מה יקבע את כיוון המניה?
פרשיית האופיואידים תמשיך בוודאי להעיב על מניית טבע +0.32% טבע 6,340 +0.32% בסיס:6,320 פתיחה:6,335 גבוה:6,380 נמוך:6,297 תמורה:55,531,297 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בתקופה הקרובה. אנסה כאן להסביר את ההשפעה שעשויה להיות לה על המניה לטוב ולרע.
בשבוע שעבר פרסמה טבע את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון. הדוחות בסך הכול היו לא רעים ונטולי דרמות: רבעון חזק יחסית בתחום הגנרי בארה"ב, המשך תהליכי התייעלות תפעולית, ומנועי צמיחה חדשים (אוסטדו ל-TD ואג'ובי למיגרנה) אשר רחוקים מלכסות על הירידה בקופקסון (הרחבה על הדוחות הכספיים)
אך מבחינת המשקיעים כיום, כל זה מתגמד אל מול מה שנתפס כדרמה הגדולה אשר משפיעה ותמשיך להשפיע על התנהגות מניית טבע בחודשים הקרובים – ההתפתחויות המשפטיות סביב פרשיית האופיואידים בארה"ב.
והנה, למרות שנשאל על כך במסגרת שיחת הועידה שהתקיימה עם פרסום הדוחות בשבוע שעבר, מנכ"ל טבע קאר שולץ מילא פיו מים ולא סיפק עדכונים כלשהם לגבי ההתפתחויות האחרונות והניסיונות לקדם פשרות משפטיות בנושא. ברבעון הקודם, אגב, אותו שולץ כן התייחס לנושא והביע אופטימיות ביחס לסיכויים להגיע להסדר בנושא, אך מנגד שידר פסימיות ביחס לעיתויו של הסדר פוטנציאלי.
בינתיים, לאחר עיכובים מתמשכים נוכח הקורונה, החזית המשפטית בארה"ב בכל הקשור לאופיואידים חוזרת ותופסת תאוצה: לאחר כמעט שנתיים ללא משפטים חדשים, המשפט השני נגד יצרניות האופיואידים (מתוך אלפי תביעות משפטיות דומות) החל רק לאחרונה, ב-19 באפריל, במדינת קליפורניה. ארבעה מחוזות מוניציפליים מקליפורניה, שהינם גם מהמחוזות המאוכלסים והעשירים ביותר במדינה (לוס אנג'לס, אוקלנד, סנטה קלרה ואורנג' קאונטי), טוענים כי החברות טבע, ג'ונסון אנד ג'ונסון, אנדו ואלרגן (שנרכשה בינתיים ע"י AbbVie), הריצו קמפיינים שיווקיים מטעים אשר המעיטו מסיכוני ההתמכרות לאופיואידים. החברות הנתבעות צפויות לטעון, מן הסתם, כי מאמצי השיווק שלהם ביחס לאופיואידים נוהלו באחריות ותוך פיקוח רגולטורי.
השלב הראשון במשפט בקליפורניה, אשר צפוי להימשך חודשים, יקבע האם החברות הנתבעות אכן נושאות באחריות נזיקית; במידה וכן – או אז יטענו המחוזות התובעים כי יש לפסוק לטובתם פיצויים בהיקף של מיליארדי דולרים טובים.
התביעה בקליפורניה, אשר הוגשה כבר באפריל שנת 2014 (!), נחשבה לחדשנית ולתקדימית בהיותה הראשונה לייחס אחריות משפטית לתעשיית הפארמה בגין משבר האופיואידים בארה"ב. מאז, כמעט כל מדינה מ-50 המדינות בארה"ב, יחד עם יותר מ-3,000 מחוזות, בתי חולים ושבטים אינדיאניים אוטונומיים, תבעו חברות לאורך שרשרת האספקה של האופיואידים.
נזכיר, כי המשפט הראשון שהחל בארה"ב בנושא האופיואידים, במדינת אוקלהומה, הסתיים בשנת 2019 בפסיקת פיצויים בהיקף של 465 מיליון דולר נגד ג'ונסון אנד ג'ונסון (החברה כמובן מערערת על הפסיקה). ג'ונסון אנד ג'ונסון מצידה, יחד עם שלוש המפיצות הגדולות ביותר של תעשיית הפארמה בארה"ב (Cardinal Health, McKesson ו-AmerisourceBergen), הציעו לשלם סכום פשרה קולקטיבי של 26 מיליארד דולר (מזה 5 מיליארד דולר ע"י ג'ונסון אנד ג'ונסון) על מנת לסיים את כל הליכי הליטיגציה נגדם ברחבי ארה"ב בנושא האופיואידים. מו"מ לגבי הסדר הפשרה מתנהל מאז שנת 2019, אך הוא התעכב בגין הקורונה ובגין מחלוקות ביחס לשכר טרחת עורכי הדין (...) ולאופן התייחסות לקהילות תובעות אשר אינן מעוניינות להיכלל בהסדר הפשרה.
יצרנית האופיואידים פורדו (חברה בבעלות משפחת שאקלר הידועה), אשר היתה אחת מן הנתבעות המקוריות של התביעה בקליפורניה ובכלל יעד מרכזי של הליכי הליטיגציה בארה"ב בנושא האופיואידים, הגישה בקשה לפשיטת רגל בשנת 2019 במסגרת התמודדותה עם התביעות נגדה, והיא כיום מקיימת מו"מ לתשלום של 10 מיליארד דולר לנושיה.
גם טבע כשלעצמה הציעה הסדר פשרה עוד בשנת 2019 לצורך סיום ההליכים המשפטיים נגדה בהקשר האופיואידים – תשלום פיצויים במזומן בהיקף של 250 מיליון דולר, יחד עם תרומה של תרופות לטיפול בהתמכרויות לאופיואידים בהיקף מכירות של עשור.
המשפט בקליפורניה, יחד עם משפט חדש נגד מפיצות אופיואידים אשר החל השבוע במערב וירג'יניה ומשפט אשר צפוי להתחיל במדינת ניו יורק בחודש הבא, בהחלט עשויים להאיץ את הניסיונות מצד יצרניות ומפיצות של אופיואידים להגיע להסדרי פשרה סופיים על מנת לסיים את התביעות המשפטיות נגדן ברחבי ארה"ב.
ככלל אצבע, ניתן להעריך באופן גס כי כל 1 מיליארד דולר בפיצויים פוטנציאליים שבהם תישא טבע, בהינתן רמת המינוף הפיננסי הנוכחי של החברה (יחס חוב ל-EBITDA בסדר גודל של 5), מיתרגם לגריעה של דולר אחד שלם במחיר למניה. כלומר, לדוגמא, תשלום פוטנציאלי של 4 מיליארד דולר בפיצויים מפחית סדר גודל של 4 דולר משווי המניה של טבע.
אגב, העננה המשפטית השנייה המעיקה על טבע, פרשיית תיאום המחירים הארה"ב, הינה ככל הנראה דווקא בעלת פוטנציאל שלילי הרבה פחות דרמטי לחברה, לעומת פרשיית האופיואידים, וניתן לאמוד אותה בסדר גודל הנמוך מ-1 מיליארד דולר.
יואב בורגן, ראש תחום טכנולוגיה רפואית באלטרנטיב בית השקעות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.כתיבה כל כך לא מקצועית , והסוף ...דן 04/05/2021 21:53הגב לתגובה זו6 1לפי מה שאתה כותב אם מחר טבע תגיע להסדר בעלות של מילארד דולר אז היא תרד דולר , בו בזמן שזה יחשב להשיג מטורף והיא תעלה 6 דולר !!! האמת אסור לך לכתוב יותר , אלא אם תבוא עם ידע ורצון אמיתי לניתוח , לא לצאת ידי חובה עם כתבה מביכהסגור
-
5.עוד חרטטן..אנונימי 04/05/2021 14:28הגב לתגובה זו7 4תבוא עד סוף השנה תגיע ל 15 דולר לפחות!!סגור
-
4.פשרה תלויה רק בשופט אחרת זה ימשך עד סוף העשור. (ל"ת)שגיא 04/05/2021 14:21הגב לתגובה זו5 0סגור
-
3.לדעתי ההערכה בסיום הכתבה שגויה לגמרידעה אחרת 04/05/2021 14:02הגב לתגובה זו12 2מחיר המניה מתמחר מזמן את הסיכונים המשפטיים בהיקף לא קטן. לכן הטענה כאילו כל מיליארד בפשרה יביא לירידה של דולר במחיר שגויה לגמרי לדעתי. אני מעריך למשל שפשרה בסדרי גודל של מיליארדים בודדים ובפריסה לטווח ארוך לא רק שלא תביא לירידה אלא תביא לעליה במחיר המניה. זו גם הסיבה שאני ממשיך להחזיק במניה.סגור
-
2.אז מה השווי הממוצע של המניה עם הפשרה תיסגר על 2 מיליארד (ל"ת)ינשוף 04/05/2021 09:44הגב לתגובה זו2 1סגור
- טען עוד
-
1.ביחס לאיזה בסיס?אנגלנדר 04/05/2021 09:16הגב לתגובה זו10 0סיום הכתבה מעט שטחי. כל מיליארד דולאר מיתרגם לגריעה של דולר ממחיר המנייה, כך נכתב, אבל ביחס לאיזה מחיר? השאלה היא באיזו מידה מחירה הנוכחי של טבע כבר מגלם את סיכוני התביעות המשפטיות. לכך אין כל התייחסות בכתבה.סגור