מה זאת אינפלציית סחורות ומה זאת אינפלציית שכר?

האם תהיה אינפלציה משמעותית ואיך מקררים את האינפלציה הזו?
 | 
telegram

מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש אפריל עלה ב-0.3%, נמוך מהציפיות ל-0.5%. סעיפי המדד עשויים ללמד על כמה מהסוגיות הבולטות:

"אינפלציית סחורות והובלה" - מחירי השירותים שלא קשורים לשיבושי הקורונה נותרו חלשים בחודש אפריל. סעיף הדיור ירד ב-0.1%, הבריאות ירד ב-0.1%, שירותי האינטרנט ירדו ב-4.1%. מנגד, סעיפים שקשורים למחירי הסחורות המתפרצים המשיך ברובו להתחמם - המזון עלה ב-0.7%, הדלק ב-0.6%, המקררים השלימו זינוק שנתי של 4.7%. דוגמה לתת סעיף נוסף עתיר סחורות והובלה הוא "מזגנים" - אלה התייקרו באפריל ב-1.3%, השלימו עליה של 3.1% מתחילת השנה וצפויים להמשיך לעלות ככל שעליות מחירי הסחורות וההובלה יימשכו. כלומר, אנו רואים במדד בעיקר אינפלציית סחורות והובלה, זאת כידוע מוסברת בחלקה בהתפרצות ביקוש כבוש זמני

משך התפרצות הביקוש הכבוש - דווקא מחירי המכוניות, שנמצאים במוקד האינפלציה העולמית כשהסבירו כמעט שליש מזאת בארה"ב, נותרו בישראל ללא שינוי באפריל. האם מדובר בתחילת התמתנות הביקוש הכבוש לרכבים משומשים בישראל? אולי כי גם מחירי המלונות הפתיעו באפריל בנפילה של 6.8%, אחרי הקפיצה של פברואר ומרץ. גם כאן השאלה היא כמה מהירידה קשורה לחג הפסח וכמה אולי להתפוגגות התפרצות הביקוש הכבוש בענף. חודש מאי לא ייתן תשובות כשהסעיף יושפע כנראה מהמצב הביטחוני. סעיף שבו התפרצות הביקוש עדיין בעיצומה הוא עריכת מסיבות ואירועים, שממשיכים להיפתח אחרי השבתה ממושכת, עלו באפריל ב-2.9%, והשלימו עליה של 6.9% מתחילת השנה - השאלה מתי יסיימו לחגוג את כל האירועים שהצטברו, כנראה גם עניין של חודשים בודדים. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גם בארה"ב עלו בסוף השבוע סימני שאלה לגבי הימשכות הביקוש המתפרץ, כשדו"ח המכירות הקמעונאיות לאפריל הראה כי אלה התייצבו, לאחר שבמרץ עוד זינקו ב- 10.7%.

החשש מאינפלציית שכר - מצד אחד שוק העבודה רפוי עם שיעורי אבטלה רחבה גבוהים, אך מצד שני הדוק עם רמות גבוהות של משרות פנויות ודיווחי מעסיקים על קושי במציאת עובדים, תנאים שמעלים חשש לאינפלציית שכר. כלכלני גולדמן זאקס אף העריכו השבוע כי אינפלציית שכר עשויה להיות גורם לאינפלציה מתמשכת, לכשאינפלציית הסחורות וההובלה תסתיים. סעיפים עתירי עבודה במדד המחירים לצרכן לא תיארו בחודש אפריל תמונה של אינפלציית שכר. סעיף "עזרה בבית" (מנקה) נותר ללא שינוי, מחירי שיפוצים "תחזוקה ושיפור הבית" המשיכו לעלות ב-0.4% (וכן תיארו קצב עליה שנתי של 3.3% מתחילת השנה). סעיף  "מסעדות ובתי קפה" עתיר עבודה, רשם עליית מחירים של - 0.4%, אך את חלקה הגדול ניתן לייחס להתייקרות מחירי המזון (שהם חלק ממנו). כלומר, יש במדד כמה אינדיקציות לאינפלציית שכר, אך לא רוחבית, לא עמוקה ובעלת הסברים זמניים, בניהם מענקי אבטלה נדיבים.

סגן יו"ר הפד, קלרידה, אמר בשבוע שעבר כי לחצי האינפלציה כלפי מעלה מגיעים מאי התאמה זמנית בין היצע לביקוש כאשר הכלכלה נפתחת מהסגרים. לטענתו אם ציפיות האינפלציה לא יתפוגגו "אין ספק שנשתמש בכלים שלנו". לדעתי ההימנעות של קלרידה מלהשתמש ישירות במילה "ריבית" מזכיר קצת את הטרמינולוגיה שבה השתמשו בפד כדי להימנע בזמנו מהפחתת הריבית לשלילית. כלומר, יעדיפו להשתמש בכלים אחרים.

אם הפד לא יקרר את האינפלציה היא עלולה להתחמם עד שתחנוק את עצמה, כשתוביל לירידה במכירות - מדד סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן ירד במפתיע ביום שישי ל-82.8 נק' מ-88.3 נק' באפריל, על רקע חרדה גוברת מהתייקרות הסחורות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות