
רגע לפני פקיעת הבלעדיות ר' התחרות נזכרה להעיר לנובל על הפרת החוק
רשות התחרות כותבת לנובל אנרג'י כי לא עמדה בחלק במתווה הגז ועל כן בטלה התחייבותה של חברת החשמל לרכוש ממנה בבלעדיות גז ממאגרי כריש ותנין - ולא לרכוש משותפיה בתמר גז במחירים זולים יותר. כך עולה מדיווח של דלק קידוחים יהש , שותפתה של נובל במאגר לווייתן ובינתיים עד למכירתו למובאדלה מהאמירויות, גם במאגר תמר סביבו נסובה המחלוקת. הדיווח מגיע מדלק קידוחים שכן כבעלת זכות וטו, גם היא כמו נובל ניסתה לחסום את האפשרות של חברת החשמל לרכוש גז מהמאגר במחירים שלא אושרו על ידם.
הסכם הבלעדיות ניתן עד סוף החודש במקור, ורק כעת ברשות התחרות מעירים לנובל על הפרת מתווה הגז שלמעשה שחררה את חברת החשמל מההתחייבות. לפי המכתב שקיבלה נובל מרשות התחרות, הראשונה הפרה את סעיף 22.א למתווה הגז, העוסק בהסכמי המכירה של גז טבעי ממאגרי לווייתן ותמר שייחתמו מול המדינה ולפיו "לא תחול על הצרכן כל מגבלה בנוגע לרכישת גז טבעי מכל ספק גז טבעי אחר".
יוזכר כי בסוף 2020, בחברת החשמל עמדו לרכוש גז ממאגר תמר במחיר של 4 דולר ליחדת חום, לו סירבו נובל ודלק המחזיקות יחדיו ב-47%. האינטרס של השתיים היה למכור במחיר של 6.3 דולר ליחידת חום, בהתאם לחוזה מ-2012 - או להסיט את המכירה למאגר לוייתן בו הן מחזיקות ב-87% כדי ששיעור גדול יותר מהרווחים ילך אליהן. שברון, שנכנסה אז לנעלי נובל אחרי העסקה, הגדילה לעשות וכמי שאחראית על "שאלטר" ההזרמה מהמאגר סגרה בזמנו את הברז, עד שברשות התחרות עשו שרירים ובהמשך סוכם על מתווה למכירה בנפרד של כל שותף במאגר על פי חלקו היחסי בבעלות. בדלק קידוחים מצדם מציינים בדיווח כי "השותפות לומדת, בסיוע יועציה המשפטיים, את האמור במכתב ואת השלכותיו ובוחנת את צעדיה בנושא. יובהר כי, בהתבסס על יועציה המשפטיים, השותפות בדעה כי כל פעולותיה בקשר עם ההסכם נעשו בהתאם להוראות מתווה הגז וכן חולקת על סמכות רשות התחרות בעניין הנדון, כמפורט בסעיף 1 לפרק יא' למתווה הגז".
לפי אותו סעיף אליו מפנה דלק קידוחים, העוסק במעקב אחר יישום המתווה, הסרת חסמים ועידוד מאגרים קטנים ובינוניים, "במטרה להבטיח את יישום המתווה ולסייע בפיתוח מהיר של משק הגז הטבעי בכלל, להקים צוות מקצועי אשר יכלול את הגורמים הבאים או נציגים מטעמם: מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, הממונה על ענייני הנפט, מנהל רשות הגז הטבעי, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, מנכ"ל משרד הכלכלה ונציג היועץ המשפטי לממשלה" - כלומר, רשות התחרות, בזמנו הרשות להגבלים עסקיים, אינה מוזכרת כאן.
- 3.המדינה הורסת לעצמה 07/06/2021 17:20הגב לתגובה זוהמדינה הורסת לעצמה
- 2.תלם 07/06/2021 15:23הגב לתגובה זולמשל בארגנטינה או אנגליהה בשנים הקודמות..מכרו גז בזול..והאזרחים בזבזו כל הגז ולא העריכו אותו כי היה זול
- 1.Bxhxh 07/06/2021 14:30הגב לתגובה זולא מאמין שאף אחד יקדח פה יותר העסק הזה גמור תמשיכו למכור חלומות לחדשים את ההפסדים שלנו לא נקבל חזרה שוק בארץ חולה ודוחה את הכסף שלי העברתי רק למניות ארהב
- אבי 07/06/2021 15:38הגב לתגובה זורוצים שליטה ושהכסף יזרום לארגוני עובדים. בסוף באמת שברון יסגרו את השיבר לתמיד וילכו לבוררות בינלאומית של שנים. זה החלום של השמאל, שהגז ישאר בקרקע. וכל זה דווקא בזמן קורונה, שהסקטור במשבר. יודעים לקחת כסף ממשקיעים ולא רוצים שהם ירוויחו או לפחות יכסו את ההשקעה. איזה מונופול יש פה שצריך להתערב כל כך הרבה בשוק? יש 3 אסדות ואיזה 10 חברות. כולן בתחרות. בחול משלמים כפול ופי 3 מאשר חברת החשמל החמדנית שלא מפסיקה להשתמש בפחם מזהם במקום גז.