איך לבנות תיק השקעות מאוזן שיודע להתמודד עם סיכונים פיננסים?

מהו מרכיב הליבה של כל תיק השקעות? מה קורה למחירי המניות בטווח הקצר ובטווח הארוך? מהם הסיכונים העיקריים העומדים בפני המשקיעים כיום, וכיצד ניתן בקלות יחסית לגדר תיק השקעות?
 | 
telegram
(6)

ניהול אסטרטגי של תיק השקעות דורש הבנה בסיכונים העיקריים, אליהם הכסף שלנו חשוף. זה מובן מאליו, אבל לעיתים ראוי להיזכר - כי שוק ההון הינו מקום בו יש הזדמנויות רבות לרווחים ותשואה (בעיקר בטווח הארוך), אך בד בבד יש גם הסתברות לא מבוטלת להפסדים (בעיקר בטווח הקצר). הבנה של העיקרון כי אין תשואה ללא סיכון (אין מתנות חינם), הינה השלב הראשוני והבסיסי במיפוי הסיכון של תיק השקעות.

מניות
אחד ממרכיבי הליבה, שנכלל כמעט בכל השקעה פיננסית, הינו אפיק ההשקעה במניות. השקעה במניות מאפשרת לנו להשתתף מרחוק במיזמים עסקיים מוצלחים, וליצור מעין שותפות בין בעלי המאה (המשקיעים) לבעלי הדעה (היזמים). זו אולי התרומה המשמעותית ביותר של שוק ההון לפיתוח הכלכלה ולשיפור רמת החיים של כלל הציבור; היכולת הנוחה והזולה של החוסכים (המשקיעים), להקצות משאבים ניכרים למימון המיזמים העסקיים.

השקעה במניות הינה גם מאוד נוחה ופשוטה; קונים קרן סל (ETF) על מדד שוק מרכזי, ומקבלים מיד פיזור רחב של מניות. השקעה פאסיבית זו, הינה גם מהירה (יעילות) וזולה (עמלות), ומאפשרת לנו כמשקיעים לקבל חשיפה לקבוצה גדולה של חברות ומיזמים עסקיים בתחום מוגדר של מדד השוק. כך, לדוגמא: השקעה במדד השוק S&P500 תיתן לנו חשיפה מיידית ל- 500 החברות הגדולות והמרכזיות ביותר בארצות הברית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בעולם סטרילי, נטול רגשות והטיות קוגניטיביות, היינו משקיעים לטווח ארוך (מעל 10 שנים) בעיקר במדדי שוק מרכזיים. אבל בגלל אחת התכונות הקלאסיות של המשקיעים, המפחדים מאוד מהפסד ממשי (ולו לטווח קצר) – אנו נדרשים לדאוג שתיק ההשקעות לא יפסיד יותר מדי בתקופה נתונה. על ידי מיתון ההפסד הפוטנציאלי (לטווח קצר), אנו יכולים לנסות ולהבטיח שבעת משבר, המשקיעים לא יכנסו לפניקה ולא ימכרו הכול.

טווח קצר / טווח ארוך
ראוי לדעת כי התנודתיות לטווח קצר של שוק ההון בכלל, ומחירי המניות בפרט, נובע מהנטיות הפסיכולוגיות של שחקנים רבים ומגוונים. השינוי השעתי, היומי ואפילו השבועי הם בבחינת "הליכה אקראית", שלא ניתן לחזות מראש בצורה עקבית ומתמשכת. היינו, לטווח קצר – לא ניתן לדעת לאן בדיוק פני השווקים והמניות. אבל, בטווח הארוך, ייתכן ונוכל לראות איך המחיר של נייר הערך (מניה) מתלכד עם הערך המהותי הצבור בו. אם מדובר על מיזם עסקי מוצלח וטוב, הרי שייתכן בטווח הקצר ירידת מחירים הנובעת מחששות מסוימים של המשקיעים. אבל לאורך זמן, אם המיזם העסקי יתמיד בתוצאות הטובות, הרי שהחששות יתפוגגו, ומחיר המניה יעלה. בטווח הקצר - לא ניתן לדעת כלל לאן פני מחירי המניות, אבל בהחלט ניתן לחזות את המגמה האסטרטגית של  הטווח הארוך.

אז איך יוצרים תיק השקעות מאוזן יותר, שמצד אחד ייתן תשואות ממשיות (בטווח הארוך), אך כנגד לא יוביל להפסדים כואבים מדי (בטווח הקצר)? התשובה הבסיסית היא: מיפוי וגידור סיכונים. בחינה מעמיקה של גורמי הסיכון העיקריים העומדים בפני תיק ההשקעות, ונטרולו (לפחות באופן חלקי).

אינפלציה
אחד הסיכונים העיקריים העומדים בפני תיק השקעות כיום, הינה הסכנה הממשית מפני התגברות האינפלציה. אינפלציה מבטאת עליית מחירים מערכתית, ששוחקת את כוח הקניה של המטבע ופוגעת בצורה ישירה במזומנים (פיקדונות בנקאיים) וכן בתשואות על השקעות. אינפלציה היא סוג של מס עקיף, שקשה לדעת מראש את מחירו האמיתי. כפי שכתבנו בעבר, הכלכלה הגואה (חזרה לשגרה אחרי מגפה עולמית) ביחד עם המדיניות המאוד מרחיבה של הבנקים המרכזיים (ובראשם ארצות הברית) – יוצרות ציפיות ממשיות לאינפלציה.

על כן, בבואנו לנתח ולגדר סיכונים ממשיים העומדים בפני תיק ההשקעות שלנו, ראוי לתת את הדעת גם לאינפלציה. במסגרת הקצאת הנכסים האסטרטגית, ראוי לכלול מרכיב מתיק ההשקעות שינסה להיות משקל נגד, כנגד ההפסדים הצפויים מהתפרצות אינפלציה אפשרית. יש מי שקונה אגרות חוב (אג"ח) צמודות מדד, וכך מקבל פיצוי על אינפלציה עתידית אפשרית, ויש מי שקונה זהב או כסף כגידור קלאסי כנגד עליית מחירים. היסטורית, זהב וכסף עולים מאוד בתקופות של אינפלציה ממשית.

משבר פיננסי
סיכון מרכזי ומשמעותי נוסף, הינו הסיכון של משבר פיננסי. נתחיל בחדשות הרעות: משבר פיננסי בא יבוא! השאלה היא רק מתי ובאיזה עוצמה... אם למדנו משהו ממשבר הקורונה – הרי שזו הכרה בשבריריות השגרה, והיכולת הלא מוגבלת של המציאות להפתיע אותנו. משברים באים והולכים: משבר הדוט קום (2000), משבר הסאב פריים (2008), קורונה (2020) וכו'. למרות שהמגמה ארוכת הטווח של מדדי שוק מרכזיים ניתנים לניתוח וחיזוי, בטווח הקצר ייתכנו משברים ונפילות גדולות. לצערנו, חלק ניכר מהמשקיעים מגיב באימפולסיביות למשברים, ומוכר בפאניקה מכל הבא ליד.

על מנת למתן מעט את ההשפעה של משברים פיננסיים, ראוי לכלול בתיק ההשקעות מרכיב שצפוי להרוויח, גם בעתות משבר. היסטורית, אגרות חוב (אג"ח) ממשלתיות מהווה נכס בטוח אליו המשקיעים נוהרים בתקופת משבר. נתוני העבר מראים בבירור כי כאשר שוק המניות נמצא בירידות חדות, שוק האג"ח הממשלתי עולה.

הקצאת נכסים
אבל כמה מהתיק להקצות לגידור אינפלציה וכמה לגידור משברים? זו שאלה מרכזית ומהותית מאוד בניהול תיק השקעות. התשובה תלויה בין השאר באפיון לקוח מפורט ובאפיון שוק מקצועי. תהליך בניית הקצאת הנכסים האסטרטגית הינה מאוד אישית, כמו תפירת חליפה בדיוק לפי המידות של המשקיעים.

אולם, רק על מנת לסבר את האוזן, אם נשווה תיק השקעות עם 100% מניות אמריקאיות (תיק ללא גידור), מול תיק עם 50% מניות אמריקאיות, 25% זהב ו- 25% אג"ח ממשלתי (תיק מגודר) - נראה ממצאים מפתיעים. השוואה היסטורית של נתונים מחמישים השנים האחרונות, מגלה כי התשואה הממוצעת השנתית של התיקים הניבה כ- 10% בכל שנה. מפתיע לגלות כי אין הבדל מהותי בתשואה הממוצעת בין התיקים; התשואה של התיק המגודר היא כחצי אחוז פחות מהתיק ללא גידור. זאת למרות שהתיק המגודר שיפר את תמהיל הסיכון בצורה ניכרת; סטיית התקן של התיק המגודר הינו נמוך משמעותית מהתיק ללא גידור. כמו כן, ההפסד המירבי בתקופת השקעה רציפה של 5 שנים מגיע למעל 25% בתיק ללא גידור, בעוד שהוא עומד על רווח של מעל 6% בתיק המגודר. היינו, תוספת לא מאוד מתוחכמת של גידור אינפלציה, וגידור משבר פיננסי – יצר תיק תיאורטי שלא הפסיד! (בטווח החזקה של 5 שנים לפחות). זו כמובן, רק דוגמא מופשטת ומטרתה למחיש את היתרונות שבפיזור ובגידור.

הליבה של תיק השקעות הינו השקעה פאסיבית במדדי מניות מרכזיים. אולם, משקיעים מאוד מפחדים מהפסדים לטווח קצר. כאשר יש ירידות שערים, חלק ניכר מהמשקיעים מוכרים את כל ניירות הערך שלהם, ומפספסים את התשואה האסטרטגית של המגמה בטווח הארוך. על מנת להימנע מכך, ראוי למפות ולגדר סיכונים עיקריים שאליהם תיק ההשקעות שלנו חשוף. סיכונים בתחום האינפלציה ובתחום המשברים הפיננסיים (שבא יבואו – השאלה רק מתי?) מדירים שינה מעיני משקיעים רבים. גידור סיכונים אלו בעזרת רכישת נכסים פיננסים מתאימים, יכול לשפר מאוד את תמהיל הסיכון של התיק, ללא פגיעה מהותית בתשואות הצפויות בטווח הארוך.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    הנה התיק שלי - מודל הארי בראון
    רז 22/06/2021 12:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    25% מניות - S&P500 תעודת סל SSO 25% זהב - פסגות סל סחורה זהב לונדון 25% - אג"ח - מגדל אפיקים אג"ח (!) 25% מזומן. כל חלק בשעת נפילתו מגובה על ידי חלק אחר שעולה. קורלציה. התיק מוכיח את שלו כבר 7 שנים. גילוי נאות. בהצלחה.
    סגור
  • 3.
    תן נתונים שנתיים, כי הסבירות של 10% בתיק מגודר כפי שקבעת נמוכה ביותר (ל"ת)
    יואב 16/06/2021 19:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    מה התמהיל של המסלולים ה"כלליים"? האם הוא פועל
    אמיר 16/06/2021 17:09
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לפי רציונאל דומה?
    סגור
  • אג"ח שקלי, ניירות לא סחירים, מק"מים כאלו ואחרים.
    רז 22/06/2021 12:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    .
    סגור
  • 1.
    עדיף דירה מכל השקעה בזבל הישראלי פה וגם דירה בחו"ל (ל"ת)
    עצה שלי 16/06/2021 16:53
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • טען עוד
  • המציאות חושבת אחרת ממך.
    רז 22/06/2021 12:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תעודת סל על נדל"ן שמחלקת דיבידנד של 4-5% שנתי תתן לך יותר מדירה, ותתן לך בעיקר שקט.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות