רשות ניירות ערך בביקורת על עבודת הדירקטורים - הנה הליקויים
הביקורת בוצעה במספר חברות נסחרות. נמצאו בחברות מסוימות ליקויים משמעותיים - חברה מסוימת לא פיקחה אחר עסקאות של בעל שליטה וקרוביו, חברה אחרת המליצה לאשר דוחות בלי לסקור הערכות שווי מהותיות
כאשר חברה הופכת מפרטית לציבורית, היא מקבלת אפשרויות לגייס כסף מהמשקיעים, ובכך להרחיב ולשפר את החברה. אך לצד היתרונות של חברה ציבורית, קיימת גם אחריות - החברות הללו מחויבות לשמור על שקיפות ויושר מול המשקיעים.
יש חברות שמתעלמות מהכללים. רשות ניירות ערך פרסמה את ממצאי הביקורת שקיימה בקרב וועדות המאזן של דירקטוריונים בחברות ציבוריות. הביקורת בוצעה במספר תאגידים מדווחים ונועדה לבחון את אופן היישום של הוראות הדין על ידי החברות. סגל הרשות מצא מספר ליקויים, אשר בעקבותיהם עודכנו שווים של חברות, וכן בוצעו פעולות נוספות לתיקון ולשיפור ההליכים המבוצעים בקרב החברות.
עיקרי הסוגיות שעלו במסגרת הביקורת
היעדר פיקוח אקטיבי אחר עסקאות עם בעל שליטה וקרוביו – נמצא באחת החברות כי במהלך התקופה שקדמה להנפקה ראשונה לציבור ועד למועד הדוח התקופתי הראשון שפורסם לאחריה, לא ניתן גילוי בנגע לשירותים שהעניק קרוב של בעל השליטה לחברה בת. ועדת הביקורת של החברה דנה בהתקשרויות אלה ואשררה אותן כ"עסקאות שאינן חריגות", על אף העניין האישי שיש לבעל השליטה.
המלצה לאישור הדוחות מבלי לסקור הערכות שווי מהותיות מאוד - הוועדה לבחינת הדוחות הכספיים המליצה לדירקטוריון על אישור הדוחות הכספיים, ללא קבלת הערכות השווי של נכסים מהותיים מאוד, המצורפים לדוחות הכספיים המפורסמים במגנ"א. באחד מהמקרים עלה שככל שהמידע הכלול בהערכת השווי היה מובא לידיעת הוועדה, היה עליה להפחית את שווי הנכס ולעדכן את הגילוי בגינו. בהקשר זה יצוין כי שווי הנכס והגילוי עודכנו בעקבות הביקורת.
היעדר ביסוס לאומדני הכנסות ועלויות צפויות בחברה פרויקטלית - מסקירת פרוטוקולי הדיונים של ועדת המאזן בחברה העוסקת בביצוע פרויקטים, עלה שהחומרים שהועברו לעיונם של חברי הוועדה לא כללו נתונים אשר יכלו לתמוך בנאותות האומדנים בדוחות הכספיים של החברה. כמו כן, לא נערך דיון מעמיק אודות נאותות אומדני ההכנסות וההוצאות של פרויקטים מהותיים מאוד. נוסף על כך, בפרויקט שסווג על ידי החברה כמהותי נמצאו הבדלים מהותיים בין אומדני הבקרה התקציבית לבין אומדני הנהלת הפרויקט, אשר לא הובאו לידיעת הוועדה ולפיכך גם לא נדונו במסגרת דיוניה. זאת חרף העובדה שלפערים הייתה השלכה פוטנציאלית מהותית על תוצאות החברה בכללותה, פוטנציאל שאף התממש בתקופת הדיווח העוקבת.
מנהל מחלקת ביקורת והערכה, עו"ד אמיר הלמר: "ועדת המאזן קריטית בהליך אישור דוחות החברה ופרסומם למשקיעים. חברי ועדת המאזן מהווים המעגל הראשון של שומרי הסף בחברה. לכן, מצופה מהם לוודא שיש בידיהם את כל המידע הנדרש, להיות אקטיביים ולאתגר את עמדות ההנהלה בעת בחינת הסוגיות המהותיות בדוחות והכל כדי להבטיח את איכות הדיווח הכספי של החברה".
לצד ממצאי הביקורת שפורסמו בנושא פעילות וועדות המאזן, מפרסמת הרשות מסמך להערות ציבור באשר לכללי ההתנהגות המומלצים (Best Practice) של חברי ועדת הביקורת, המסמך המלא מפורסם באתר רשות ניירות ערך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אנו באמת 23/06/2021 13:59הגב לתגובה זו0 0נו באמתסגור