
למי פז תמכור את השליטה- לאומי או שיכון ובינוי?
חברת פז נפט צפויה למכור את השליטה בה, ונכון לעכשיו התקדמה עם הצעות של שני גופים - לאומי פרטנרס, מערך ההשקעות של בנק לאומי 1% וחברת שיכון ובינוי 2.1% . כמו כן, פז דחתה את הצעתה של חברת האנרגיה הירוקה ארקו (ARKO) שמחזיקה בתחנות דלק, וחנויות נוחות בארה"ב.
ההצעה הראשונה הגיעה מקבוצת משקיעים שגיבש בנק לאומי, ההצעה כוללת הקצאת מניות פרטית של כמיליארד שקל, תמורת אחזקה של כ-20%. ההשקעה אם וכאשר תהיה צפויה להיות בפרמיה על מחיר השוק (פרמיה של עד 10%). קבוצת המשקיעים מורכבת בנוסף ללאומי מהיזם רוני יצחקי, האחים לבנת וקרן תש"י.
לעסקה הנרקמת יש לזה מספר סיבות - פז נתפסת כחברה רדומה בלי בעל בית. זה לא ששלטון המנהלים לא טוב לחברות, יש לזה גם יתרונות. אבל ההערכה בשוק שבעל בית שמחפש השבחה יכול לעשות זאת מהר יותר וטוב יותר. מה גם שהזרמת כסף לחברה כאמור חשובה לעסק. ללאומי פרטנרס יש רקורד טוב בשוק והמשקיעים מערייכם שהם יציפו ערך בפז.
שווי השוק של פז עומד כל כ-3.86 מיליארד שקל, הכסף מהקצאת המניות שיוזרם לקופת החברה יגדיל את שווי החברה ואת יכולתיה באופן משמעותי, דבר שיסייע לחברה שחוותה מכה קשה בתקופת משבר הקורונה. כדי שהעסקה תצא לפועל היא צריכה לעבור את אישורה של האסיפה הכללית של בעלי המניות המוסדיים.
- ויתניה: עסקה בין בעלי שליטה - מה המשמעות למשקיעים?
- בעל בית חדש באינרום: איש העסקים בני ברון רוכש 21% מהחברה
פז סובלת משתי עננות גדולות - בית הזיקוק באשדוד מקרטע ומוצע למכירה, אך בינתיים אין קופצים ועננה גדולה שמתפתחת - המעבר לרכבים חשמליים. תחנות דלק הן העבר. עמדות הטענה לרכבים חשמליים זה העתיד. אז ברור שמדובר בתהליך שייקח זמן, ועדיין - פז היא חברה של העבר, היא חייבת להשתנות ומהר. אחרת, לא רק שתחנות הדלק לא יהיו נחוצות אלא גם עסקי הקמעונאות - yellow שכן העסקים האלו נשענים על המיקומים של תחנות הדלק.