
פז תהפוך לענקית קמעונאות - זה לא מה שהמשקיעים רצו; המניה נופלת
"פז חוברת לענקית תשתיות עם ניסיון בעולם באנרגיה המתחדשת" - תודו שזה נשמע יותר טוב מ"קונה רשת דיסקאונט עם 42 סניפים". במקום לקבל פרמיה, המשקיעים בפז מכניסים את פרשמרקט במחיר גבוה ועוד נותנים מתנה לאחים אמיר; ניר שטרן והדירקטוריון שמרו על כוחם
חברת פז נפט הדליפה ("מקורבים לחברה") ולאחר מכן דיווחה אחרי נעילת המסחר על עסקת הענק לרכישה כביכול של קמעונאית הדיסקאונט פרשמרקט של האחים יוסי ושלומי אמיר. בדיווחים ובעיקר מצד החברות הודגשו הצדדים החיוביים בעסקה, ואכן יש גם כאלה, אבל הנה, היום במסחר בתל אביב מבהירים המשקיעים מה דעתם, מי שיחק אותה ומי לא: פז נופלת ב-10%, פרשמרקט קופצת ב-9%.
אלוהים נמצא בפרטים הקטנים כידוע, ועל אף שעל הנייר זו פז שקונה את פרשמרקט, והאחים אמיר לא יקבלו 50% מחברת האנרגיה - הם יוכלו להיות בעלי המניות הדומיננטיים בחברה גם בשיעור אחזקה נמוך הרבה יותר. במילים פשוטות - הם אלו שבעצם מכתיבים את העסקה, הם הרוכשים. קוראים לזה רכישה במהופך - רכישה שאופטית נראה כאילו א' קונה את ב' אבל בפועל ב' קונה את א'.
אז פז תתמזג עם פרשמרקט כשהאחרונה תוערך לפי שווי של 2.15 מיליארד שקל - 80% במזומן ו-20% בדמות מניות פז - כלומר 11.5% ממנה. לאחים אמיר 65% מפרשמרקט, שיזכו אותם בנתח של 7.5% מפז. לפז אין גרעין שליטה, ובעלי מניות הבולטים בה הם מנורה עם 9.8%, כלל 9.9%, מגדל 9.7%, הראל 9.05%, הפניקס 9.2%, אלטשולר 5.7%, מיטב דש 6.5%. כל אלה ידוללו ברקע ההקצעה לבעלי המניות של פרשמרקט, מה שיגדיל את כוחם של האחים אמיר בדירקטוריון.
נוסף על כך יקבלו השניים כמיליארד שקל במזומן איתם יוכלו אם ירצו לאסוף מניות בשוק, ולצבור דומיננטיות נוספת - בלי לשלם פרמיה על שליטה. מהצד השני, פז שילמה גם שילמה פרמיה שכזו - 20% על מחיר הנעילה של פרשמרקט אתמול. הבעיה כאן, כך יכולים לחשוב וכנראה גם חושבים בעלי המניות של פז, היא שמלכתחילה פרשמרקט הייתה יקרה ביחס למתחרות, וכעת הפרמיה תשקף לה מכפיל רווח של קרוב ל-20. כמובן שאין ציפייה שפרשמרקט תירכש במחיר השוק בלא פרמיית שליטה. אך מלכתחילה פרשמרקט נסחרה בפרמיה. הפרמיה בעסקה הייתה כנראה גדולה מדי מכדי להחליק למשקיעים בפז בגרון בלי איזה שיעול.
מה בכל זאת האחרונים יכולים להרוויח? פז אם כן הופכת לענקית קמעונאות. לילו שלה 240 סניפים, באחרונה קנתה את סופר יודה עם 17 סניפים ולפרשמרקט עצמה 42 סניפים - כולל מיקומים טובים במרכזי הערים שבשנת הקורונה הפכו למבוקשים במיוחד, וככל שתתעצם מגמת המשלוחים/האיסוף מהסניף, הדבר יהווה יתרון. ביחד עם המכירות של הפעילות הקיימת של פז של כל אלה, כולל פרשמרקט, מחזור המכירות ב-2020 הסתכם ב-6.7 מיליארד שקל. רק זה של שופרסל 0.7% היה גבוה יותר - 14.4 מיליארד שקל.
ואולם, שיעורי הרווחיות של פרשמרקט הם מהגבוהים בענף - 35.2% ברווחיות הגולמית ו-10.4% בתפעולית. ומה אצל שופרסל? 33% ו-6.4% בסניפים השכונתיים ו-23% ו-2.4% בסניפי הדיסקאונט. פה מגיע גם פוטנציאל האפסייד, כשלצדה סופר יודה וילו, פרשמרקט מגדילה את כח הקנייה שלה מול הספקים, כך ששולי הרווח עתידים לעלות.
אלא שהירידה במניה מצביעה על כך שגם בהינתן כל אלה, למשקיעים זה לא מספיק. בפז, שדיברו על פנייה לעסקי האנרגיה המתחדשת, הלכו בהתחלה על סופר יודה, ואת העסקה ההיא השוק דווקא אהב. העמקת הפעילות בתחום הקמעונאות, כשההתקדמות בתחום הקלינטק נעשית בצעדים קטנים יותר, עשויה לסמן בעיית זהות.
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מעבר לכך, כח הקנייה ושולי הרווח שיעלו כבודם במקום, אך בצד זאת ואגב שופרסל, יש לדבר על התחרות מולה בהיבט הרחב יותר. שופרסל פנתה לתחום האשראי ומקדמת עם דיסקונט -0.61% ארנק דיגיטלי וזירת מסחר למוצרים פיננסיים. ל רמי לוי -1.09% גם כן יש ארנק דיגיטלי ותכניות דומות. איפה פרשמרקט בסיפור הזה? היא לא. מנהלי שופרסל ורמי לוי מצמצמים את התלות בקמעונאות, פז מגדילה אותה.
כל אלה מובילים לשאלה האם בפז בחרו את ההצעה המיטבית? על השולחן עמדה הצעה מ לאומי 1% לרכוש את השליטה בחברה לפי שווי של 3.85 מיליארד שקל. המיזוג עם פרשמרקט משאיר את השווי הנוכחי של פז ב-3.7 מיליארד, כי אף אחד לא ממש קונה אותה. כלומר, המשקיעים לא קיבלו פרמיה.
זה אולי עניין טכני, צריך לומר שבלאומי בעיקר היו מכניסים כסף לחברה ומנסים להשביח אותה באמצעות הכוונת וחידוד האסטרטגיה. לאומי לא היה מביא איתו לא כוח קנייה מול הספקים, וגם לא, כמו ההצעה האחרת של שיכון ובינוי 2.1% אנרגיה - סינרגיה עם פעילות האנרגיה, המתחדשת והמסורתית. בשיכון ובינוי חתכו באחרונה את השווי של חברת הבת כדי לשפר את האטרקטיביות של ההצעה. הם נקבו בשווי של 2.75 מיליארד שקל. בפז אמרו לא. אם לחזור לעניין הזהות שהזכרנו קודם לכן, ייתכן וזו ההצעה שהיו המשקיעים בפז מעדיפים. פז חוברת לענקית התשתיות בעלת הניסיון בארץ ובחו"ל בפרויקטי ענק וקילומטראז' גם בתחום האנרגיה המתחדשת? תודו שזה נשמע יותר טוב מאשר "פז קונה רשת דיסקאונט עם 42 סניפים".
אז למה בכל זאת? הפתרונים למנכ"ל החברה וליושבי הדירקטוריון. בכל תרחיש בו נתח שמקנה שליטה (לא רק בפועל, אלא ממש על הנייר מבחינת האחוזים) היה עובר לידיים אחרות, המשמעות הייתה נציגות בדירקטוריון לבעל השליטה החדש וכסאות מוזיקליים עם חלק מהדירקטורים הקיימים שהיו מוצאים את עצמם בחוץ. הכשל אינהרנטי, לא חדש ולא מפתיע איש.
גם עבור שטרן עצמו שעבר לא לפני תקופה ארוכה מ סלקום -0.26% לפז המשמעות הייתה בעל שליטה וכן דירקטוריון שיהווה לו יותר קונטרה ויגביל את צעדיו. הסיטואציה של חברה ללא גרעין שליטה, וגם כזאת בה האחים אמיר הופכים למחזיקים הדומיננטיים, טובה לשטרן ולדירקטורים הקיימים.
- 10.בוג'ו 10/01/2022 05:39הגב לתגובה זומהרגע הראשון ותודה לאל על הירידות החדות באותו יום שנתנו לי את הדחיפה האחרונה להכניס כסף משמעותי למניה הזו
- 9.יהודה 06/08/2021 23:24הגב לתגובה זולא ברור היום מה המודל העסקי של החברה הזאת . האם היא חברת אנרגיה או שהיא רוצה להיות שופרסל , אין לחברה הזאת שום כיוון , פעם היא הייתה חברת אנרגיה וכיום חברה לכוון המסחר הקימענאי משולב במכירת דלק
- 8.ניר מנכ"ל לא ראוי. היה גרוע בסלקום ונשאר גרוע (ל"ת)רפי 06/08/2021 03:58הגב לתגובה זו
- 7.SASIN 05/08/2021 14:50הגב לתגובה זומנהלים ודירקטורים הדואגים לכיסם. היכן הדחצ"ים שאמורים לדאוג לציבור בעלי המניות?
- 6.dw 05/08/2021 14:29הגב לתגובה זוהייתי שמח לקרוא גם התייחסות אנליסטית. הלא המוסדיים התנגדו להצעת הרכש של לאומי ושיכון ובינוי.
- 5.שלומיד 05/08/2021 14:03הגב לתגובה זוהיה מינוי לא מתאים מהתחלה
- לרון 25/11/2021 07:23הגב לתגובה זוהייתי ני זה ר,שטרן ,גלעד
- 4.אבזם 05/08/2021 13:50הגב לתגובה זופז אחת המניות הגרועות למשקיעים. אין שום בשורה ברכישה זו במחיר מנופח. תגובת השוק מוכיחה זאת. לקוות שהמוסדיים ידחו המהלך
- 3.כסף ציבורי הפקר - הדיקרטורים דואגים לעצמם (ל"ת)לילי 05/08/2021 13:28הגב לתגובה זו
- 2.תחנות הדלק יהיו פסה בעוד 5 שנים (ל"ת)רועה חשבון 05/08/2021 13:13הגב לתגובה זו
- dw 05/08/2021 14:32הגב לתגובה זוכל מי שקונה היום קיה פיקנטו או ספורטאג לא הולך לזרוק אותה לפח בעוד 5 שנים אלא יחזיק אותה 20 שנה (הוא או יד 5, לא באמת משנה, יהיה מישהו שימשיך לנסוע ולצרוך בנזין) תחנות תידלוק הבנזין תהפוכנה לתחנות תידלוק חשמל (כי כמעט כולם לא גרים בצמודי קרקע עם עמדה פרטית) ובהמשך יתאפשר להסב את המגרשים לבניה. כמה לדעתך שווה מגרש בשכונת בבלי, קו ראשון לנחל הירקון? בטח הרבה הרבה יותר מהאנגר לתידלוק וחנות ילו שעושים גרוש וחצי. אינני יודע אם המגרש הספציפי הזה הוא בבעלות או בשכירות, אבל זה עוזר להבין את הפוטנציאל הנדלני העצום שיש בחברות הדלק. אגב, תשובה ולהב מסבים תחנת דלק בצומת פת י-ם לכמה בניינים.
- 1.תומר סאנדס 05/08/2021 13:07הגב לתגובה זואומרים את האמת כמו שהיא, רק תתחילו לכתוב על הביזיון שהקרנות פנסיה והמוסדיים שורפים את הכסף שלנו בהנפקות זבל של חברים שלהם שידאגו להם לעבודה אחרי ולוקחים דמי ניהול. מעולם הם אפילו לא הציגו תשואת מדד וחבל שהחוק במדינה מחייב אותנו להפריש כספי פנסיה לכאלו אנשים שקיבלו מונופול להדפיס כסף. שיעשו חוק שכל השקעה שמוסדי העושה הוא חייב להשקיע גם כספי נוסטרו של עצמו ונראה במה ישקיעו!