
צפו להפתעה - מדד המחירים שיפורסם היום יעלה ב-0.4%
היום יפורסם בישראל מדד המחירים לצרכן לחודש יולי, כשלפי ממוצע החזאים ולפי המגולם בשוק ה-OTC הוא עלה ב-0.3%. להערכתנו קיים סיכוי גדול יותר להפתעה כלפי מעלה, ל-0.4%, בשל עונתיות קיץ חריגה של סעיף הדיור.
גורמי עניין נוספים יהיו באופן טבעי "סעיפי הקורונה", כמו מסעדות, לאור סיום תשלומי החל"ת, המלונות לאור אינדיקציות להשתוללות המחירים ועוד. האינפלציה השנתית בישראל צפוי שעלתה מ-1.7% ל-1.8%.
ומה קורה בארה"ב? מדד המחירים לצרכן בארה"ב ביטא ביום רביעי עליה חודשית של-0.5% (בצפי), אך ביום חמישי ושישי התפרסמו אינדיקציות לכך שהאינפלציה ש"בצנרת" גדולה יותר משהוערך קודם. מדד המחירים ליצרן (PPI) זינק בחודש יולי ב-1%, לעומת צפי לעליה של 0.6%, ולמחרת (שישי) נתון מחירי היצוא עלה ב-1.3%, לעומת צפי ל-0.8%. לאחר שני הפרסומים התשואה ל-10 שנים בארה"ב טיפסה מ-1.30% ל-1.37%. אלא שביום שישי בשעה חמש קיבלנו תזכורת שזה שהתשומות והיצור מתייקרים, זה עדיין לא אומר שיש מי שיסכים לשלם אותם. סקר הצרכנים של אונ' מישיגן פורסם ותיאר קריסה לשפל של עשור, כשבלטו לרעה כוונות הצרכנים לבצע רכישות גדולות של מכוניות, דירות ומוצרי בני קיימא, בעיקר בשל התייקרותם.
המדד הזה גרם לנפילה בתשואה לפחות מ-1.28%. אגב, גם בישראל סקר אמון הצרכנים מהשבוע שעבר תיאר התדרדרות בביטחון הצרכנים במחצית השנייה של יולי, בין השאר בכוונתם של הצרכנים לבצע קניות גדולות בשנה הקרובה, כנראה גם בשל הקורונה.
- האינפלציה בארה"ב תעלה ב-2%-3% בגלל המכסים"
- החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ
החדשות הללו הצטרפו לשלל התפתחויות משמעותיות נוספות בתקופה האחרונה, בניהם נתוני תעסוקה חזקים, חולשה מטרידה מסין (רגולציה ואשראי חלש), תוכנית פיסקלית עצומה בארה"ב, הנפקה חזקה לאג"ח ל-10 שנים בארה"ב, חולשה מפתיעה באירופה (סקר ZEW ויצור תעשייתי) והחמרה של הקורונה.
ועדיין למרות כל אלה התשואות די נותרו יציבות בשכונה של ה-1.2%. האם מה שיביא לפריצה שלהן ומעסיק את המשקיעים זה רק מה יקרה בסימפוזיון הבנקאים המרכזיים בג'קסון הול בשבוע הבא (26-28/8)? כלכלני בנק אוף אמריקה מעריכים ששום פריצה לא תהיה שם, ושפאואל לא יכריז על צמצום הרכישות (Tapering), אלא רק יתאר את ההתקדמות בכלכלה ואת ההתלבטות לגבי הצמצום. מה שכן, לטענת כלכלני הבנק היסטורית האג"ח נוטות לעלות לקראת הסימפוזיון הזה. כבר כמה חודשים ששוק האג"ח מתמחר שהפד בדרך לבצע טעות מדיניות, ע"י הידוק מהיר מדי, שישפיע בעיקר להאטת הכלכלה בטווח הבינוני-ארוך. התשואות הארוכות יורדות במקביל לצפי להעלאת ריבית (שיפוע העקום יורד). אולי זאת הסיבה שהמשקיעים החלו לקנות הגנות מפני ריבית שלילית בעוד ארבע שנים?
ריבית שלילית בארה"ב הפכה לסיכון של הטווח הבינוני - החוזים העתידיים צופים כעת כי ריבית הליבור תעלה לכ-1.47% עד הרבעון הראשון של 2025. אך סוכנות בלומברג מדווחת שמשקיעים שקונים הגנות לפוזיציה הזאת, החלו בימים האחרונים להיות מוכנים לרכוש גם אופציות הגנה מפני סיכון זנב של ריבית ליבור שלילית. התרחיש שעשוי להביא אותנו למצב כזה הוא לאו דווקא הקורונה, שנראה שלא ממש מעניינת את השוק, אז אולי זה הידוק מהיר מדי של הפד.
- הבורסה בת"א - מניות השבבים יטוסו ב-12%, המדדים יפתחו בעליות חזקות
- הזמנה ביטחונית נוספת לגילת: 11 מ' דולר מחברת מל"טים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בינתיים בסקר בלומברג מסוף השבוע תחזית הצמיחה לארה"ב ב-2021 הופחתה ע"י הכלכלנים בשוק מ-6.6% ל-6.2%.
לבנק ישראל בשיקולי הריבית מתווסף גם הלחץ של השקל המתחזק, וההכרה הברורה בחוסר האפקטיביות של רכישות המט"ח לאורך זמן. הרחבה - הכוח הבלתי נתפס של בנק ישראל והנזק הבלתי נתפס שהוא גורם לנו
הכותב הוא כלכלן המאקרו של אקסלנס
- 4.האמיתי 18/08/2021 03:39הגב לתגובה זוהכל עולה בטירוף כל החישובים מוטים ולא אמינים
- 3.עופר 15/08/2021 16:04הגב לתגובה זותתקן זה לא לעניין ג'קסון הון :)
- 2.לכתב... 15/08/2021 14:32הגב לתגובה זוהם מוציאים את סקטור הנדל"ן,מהמדד,ומורידים את סקטור הפירות והירקות כמשפיע על המדד,כל זאת למה?....בגלל ההצמדות של הפנסיות ועובדי המדינה.
- אמיניאן 15/08/2021 23:42הגב לתגובה זויותר, הרבה יותר. לא מודדים מחירי נדלן, אלה מחירי שכירויות וגם את זה לא עושים בפיזור נכון
- 1.אנונימי 15/08/2021 10:50הגב לתגובה זולא ברור איך נעשה החישוב. הכול מתייקר בטירוף כבר תקופה ארוכה. המספרים גבוהים בהרבה. מכירים תחומים שהמחיר ירד?