בנק ישראל יעדיף להתקדם בצעדים קטנים ביציאה מהמדיניות המרחיבה

בנק ישראל יקבל מחר את החלטתו המוניטרית, אך לא צפויות הפתעות משמעותיות כשהבנקים המרכזיים ובמיוחד בנק ישראל, שמאז ומעולם היה רגיש במיוחד לשקל מעדיפים להתקדם בצעדים קטנים יותר בנוגע ליציאה מהמדיניות המרחיבה שלהם
 | 
telegram
(1)

בנק ישראל יקבל מחר את החלטתו המוניטרית, כשברקע הוא מתמודד עם חזרה להתחזקות חדה של השקל, אינפלציה מתחממת אך עדיין נמוכה ממרכז היעד, ציפיות אינפלציה נמוכות ממרכז היעד (בכל הטווחים), שיעור אבטלה גבוה (גם כשירד), תוצר מתחת לפוטנציאל (גם לאחר קפיצה ברבעון השני בקצב שנתי של 15%), שוק מק"מים ואג"ח במח"מ קצר שמגלמים הפחתת ריבית, אי וודאות לגבי היקף חוק ההסדרים והשלכותיו, והתפשטות וריאנט הדלתא, שכבר מראה את אותותיה בנפילת אמון הצרכנים גם בישראל (לפי סקר למ"ס שפורסם ביום חמישי המדד ירד במחצית הראשונה של אוג' ל-14- לעומת 7- ביולי).  מצד שני הוא רואה את הקולגות שלו בעולם מתחילים לארוז את המכונות:

זה השבוע של סימפוזיון הפד בג'קסון הול (וירטואלי) - לפי סקר בלומברג שלושת רבע מהכלכלנים מעריכים שהיו"ר, פאואל, יכריז ביום שישי או לפחות בחודש הבא, על תוכנית היציאה מרכישות האג"ח עוד השנה (תכנית שבמסגרתה הוא רוכש אג"ח בהיקף של 120 מיליארד דולר בחודש). שני השיקולים העיקריים שעומדים בפניו מנוגדים: מצד אחד האינפלציה המזנקת, שעד כה זכתה לזלזול כ"חולפת", ומצד שני וריאנט הדלתא, שגם 'זכה' לזלזול באמצעות התעלמות רועמת. האם דעתו של פאואל השתנתה לגבי אחד מהם?

להערכת האסטרטגיים של מורגן סטנלי ווריאנט הדלתא זה 'אולד ניוז' ששיאו כבר מתומחר בשוק. הם מעריכים כי הפד יהיה ניצי, מה שיגרום לתשואות לזנק עד סוף השנה ל-1.8%. מנגד, לא מעט חוששים שאנחנו אפילו לא מבינים עדיין באיזו צרה אנחנו נמצאים עם הוריאנטים: כלכלני דוייטשה בנק טוענים שככל שאנחנו מגלים שיעילות החיסונים פוחתת, כך ההסתבכות מהוריאנטים גדלה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הכלכלה עייפה? - סגר/שניים היה קצת כמו חופשה בתשלום, יש מלאים, יש חסכונות, יש תקציבים ממשלתיים, יש לבנקים המרכזיים גמישות... לא פלא שהצריכה זינקה ושוקי המניות זינקו. אבל ככל שה'חופשה' תתארך והכסף ייגמר.. או במילים אחרות, עד כמה תוכל הכלכלה להתמודד עם סדרה נוספת של סגרים? ברקע הפקקים בהובלה הימית החמירו, חברות התעופה "על אדים", תעשיית הרכב במצוקת שבבים, האוצר בישראל כבר הודיע שלא ישחזר את מתווה החל"תים המפנק של סדרת הסגרים הקודמת, הריבית בארה"ב כבר הופחתה לאפס וגם שיתוף הפעולה של הציבור הולך ופוחת.

לסיכום, להערכתנו, גם כשהכלכלה מתרחבת במהירות מרחב הטעות נמוך והסיכונים גדולים. לכן הבנקים המרכזיים יעדיפו להתקדם בצעדים קטנים יותר בנוגע ליציאה מהמדיניות המרחיבה שלהם ובמיוחד בנק ישראל, שמאז ומעולם היה רגיש במיוחד לשקל. לגבי העלאות ריבית שהפד מדברר ל-2023 אלה להערכתנו לא יתממשו בתרחיש המרכזי, הערכות שתומכות במח"מ הארוך.

אמיר כהנוביץ' הוא הכלכלן הראשי של אקסלנס

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    פושעי הבנק המרכזי.שודדים את החוסכים
    עמך 22/08/2021 11:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על חשבונינו קונים מטח ואגחים . בנק ישראל משרת את העשירים והבנקאים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות