פסק דין
צילום: freepik

הקנס של מיטב דש: המוסדיים משקשקים ומחכים לעתירה לעליון

הפסיקה התקדימית שאסרה על מיטב דש לגבות עמלות ממי שהיה בהסכם קיבוצי ללא עמלות לפני יישום ועדת בכר, יכולה לפגוע בשורה התחתונה של כל מנהלי קרנות הפנסיה
ארז ליבנה | (16)

בעמוד הראשון של פסק הדין, שבה חויבה מיטב דש לשלם 250 מיליון שקל לעמיתים, אחרי צמד המילים "פסק דין", השופטת מיכל אגמון-גונן, כתבה את הציטוט: "With great power comes great responsibility". כלומר "עם כוח גדול מגיעה אחריות גדולה". השופטת גם התייחסה לכך בהרחבה וכתבה "זו תמצית וליבת פסק הדין – כוח רב מחייב אחריות רבה – על המשקיעים המוסדיים מוטלות חובות נאמנות, לאור הכוח הרב שבידיהם".   עד כאן, הכול בסדר. צודקת למוסדיים ואיך שמנהלים את כספי הפנסיה שלנו, יש אחריות גדולה מאוד. אז מה לא בסדר בפסק הדין הזה? שיש סיכוי שהשופטת שכחה את הכוח שהיא מחזיקה בידיה.

למה? כי היא הגנה על הסכמים שחלקם בני 50 שנה ויותר, שנחתמו בתקופה שלפני רפורמת בכר, בתקופה שבה הבנקים ניהלו את כספי הפנסיה של כולם. בעצם היא קבעה שכל ההסכמים הקיבוציים שנחתמו ללא הגבלת זמן, עדיין תקפים וחייבה את מיטב להחזיר את כל העמלות שגבתה מתחילת הרפורמה ב-2007.   מי המיטיבים העיקריים של אותם הסכמים? בז'רגון הנוכחי, לא מדובר בריקי כהן מחדרה או מסעודה מנתיבות, אלא עובדי ועדים חזקים שקיבלו עסקת חבילה מהבנקים. כמו שלקוחות יס והוט מקבלים באנדל, עד שמכרו את הקופות גמל הבנקים עסקו בבאנדלינג. כחלק מהעסקה הם לא לקחו דמי ניהול, אבל אל תדאגו להם, היו להם הרבה דרכים אחרות להרוויח – בגלל זה הם נאלצו למכור את הקרנות. אז הבאנדל הזה התפייד, אבל את העמלה 0 מסתבר שהמוסדיים היו אמורים להמשיך ולבלוע מבלי להרוויח את כל השירותים האחרים.   מה שהשופטת פסקה בעצם, זה שלמרות שמיטב דש העלתה כחוק את העמלות ללקוחות אלה, כפי שמתבקש מחברה שרוצה להיות רווחית, אסור היה לה לעשות זאת מלכתחילה, בשל אותם הסכמים שבחלקם משנות ה-60 וה-70 ונחתמו בלירות. אגב, העמלות עלו ל-0.9, לא הכי גבוה.   עכשיו זה הכניס את כל המוסדיים למתח. למה? כי בוועדת בכר, מתוך נכסים מצרפיים בסך 150 מיליארד שקל של כספי פנסיה שהבנקים נאלצו למכור, מיטב לקחה קצת למעלה מ-5 מיליארד שקל. אז השופטת בעצם פתחה פתח ליתר חברי הוועדים שהעלו להם את העמלות לתבוע את המוסדיים האחרים, כשהנזק בהינתן ויתקבל, יכול להגיע למיליארדים.   "יש הרבה רפורמות שנעשו וכאלה שייעשו ופסק הדין מערער את כל הדבר הזה", אמר גורם המעורה בפרטי התביעה והוסיף ש"רוב ההסכמים מהתקופה ההיא היו בלי הגבלת זמן והצדדים לא ביטלו אותם. במיטב לא התכחשו להסכמים, אבל אמרו כי אין להם תוקף. הטעות הייתה אצל ועדת בכר, כשלא ביטלו את ההסכמים הקיימים".   במיטב דש מתכוונים לערער לעליון והם מקווים שהרשות תעמוד מאחוריהם, כדי לבטל את גזרה. "התובענה הייצוגית שלפניי מעוררת שאלות רבות בנוגע לניהול קופות גמל בכלל וגביית דמי ניהול בפרט, והעיקרית שבהן נוגעת לחובותיהן של קופות הגמל כלפי העמיתים, ובמרכזן חובת הנאמנות המחייבת את העמדת טובת העמיתים כשיקול ראשון במעלה בניהול הקופות", כתבה השופטת.   כל זה טוב ויפה, אבל מאיפה כבוד השופטת מצפה שהמוסדיים ירוויחו כסף, אם לא מעמלות הניהול שהן גובות בעבור שירותיהן? איך יצליחו להיות רווחיות ולשמור על איתנות פיננסית ובכך להעניק הגנה נוספת לכספי הלקוחות? הרי האיתנות הזו היא א-ב בשמירה על הכסף באמת.

ובואו, זה לא שצריך להזיל דמעה על המוסדיים, או לומר שהם זועקים את זעקת הקוזאק הנגזל, אבל גם אי אפשר לצפות מהם לעבוד בחינם ובטח לא לשלם על טעויות של מישהו אחר.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    אלי 26/08/2021 18:01
    הגב לתגובה זו
    כמתחייב בחוק?
  • אין אפשרות "להודיע" 26/08/2021 18:25
    הגב לתגובה זו
    דמי הניהול הם תנאי מהותי בחוזה קופת גמל אינה רשאית להקפיץ את דמי הניהול מבלי לבצע קודם לכן פדיון הכספים לעמיתים הפעילים. קופת גמל רשאית לתת הנחה לתקופה קצובה (שנתיים) על דמי הניהול ואז להשיבם לגובהם המקורי מבלי שהדבר יחשב לשינוי מהותי. עמיתים פעילים אלו בחרו בקופת הגמל בין השאר בגלל שקיבלו דמי ניהול אפסיים. ההגיון אומר כי אם הבנקים הצליחו לתפעל קופות אלו במשך 20 שנה עם דמי ניהול כאלה אז גם מיטב ד"ש יכולה כך. ד"ש רכשה את קופת הגמל עם דמי הניהול האפסיים מרצונה החופשי כאשר כל התנאים והמצב המשפטי היה גלוי וידוע. אירוע מכירת קופות הגמל הוא מהלך שנעשה ללא התחשבות בצד ג' שהם העמיתים ולכן תנאי החיסכון, לרבות גובה דמי הניהול, חייבים להשתמר עד לפדיון הכספים של כל עמית ועמית פעיל.
  • הפוך גוטה 26/08/2021 19:02
    א. זה לא "דמי ניהול אפסייפ" אלא 0% דמי ניהול. ב. אין שום "הגיון" בזה ולא היה מעולם. הסיבה היחידה שהבנקים עשו את זה הייתה 1.5% לשנה שהרוויחו בממוצע בגין עמלות ני"ע, המרות מט"ח, דמי שמירה ושאר מרעין בישין שכבר מזמן אסורים בחוק ולכן מיטב או כל גוף מוסדי אחר לא יכלו ליהנות ממקור הכנסה כזה בכלל. ג. אפקטיבית הלקוחות שיפרו את מצבם אפילו אחרי שהעלו את דמי הניהול (ואני מדבר רק על TER - כלל עלויות הניהול הישירות והעקיפות, ללא התחשבות בתשואות של מי ניהל יותר טוב את הכסף -בנק או חברת ביטוח)
  • 9.
    דוד יששכרי 26/08/2021 15:33
    הגב לתגובה זו
    שמתי שם כסף, והם לא רצו להחזיר לי אותו, עד היום.
  • 8.
    רובי 26/08/2021 15:29
    הגב לתגובה זו
    במדינה שהחוק הוא צחוק וכל משפט לוקח 5 שנים הכל יתכן מה עוד שהסיסמא היא יציבות הבנקים הקופות שייכות לציבור ואת הכסף לקחו...חחחח כרגיל
  • 7.
    להחזיר הבונוסים 26/08/2021 11:28
    הגב לתגובה זו
    החזירו מיד את הבונוסים והמענקים !!! כאשר מיטב דש קנו את קופת הגמל הם קיבלו מידע מפורט מן הבנק לגבי מספר העמיתים הפעילים, דמי הניהול אשר נקבעו בעת הצטרפות העמיתים לקופה, תשואת הקופות המובטחת והצמודה למדד המחירים לצרכן וכו' וכו'. כל התנאים היו גלויים וידועים לכולם. דש קנו את קופת הגמל בידיעה כי כך יוכלו אולי להרחיב את מאגר לקוחותיהם ועל כך שילמו לבנק את הסכום אשר שולם. מאורע מכירת קופת הגמל אינו אירוע מס או פדיון כללי כל כספים והצטרפות מחדש של העמיתים. אילו רצו מיטב דש להקפיץ את דמי הניהול האפסיים היה עליהם לשחרר את כל כספי העמיתים לחשבונות העו"ש שלהם בבנק מבעוד מועד ורק לאחר שהעמיתים פדו את כספם היה מותר לדש להעלות את דמי הניהול והלציע תנאים נחותים לנשארים. מיטב דש ניסו להתחכם ולקצר תהליכים ובמקום לבצע פדיון ורק אז גיוס מחדש של לקוחות הם החליטו לקבוע תנאים חדשים ורעים ללקוחות השבויים. זה לא יעבור את העליון. ומאיפו יבוא הכסף להשבת הגזל? הבכירים יתכבדו ויחזירו את הבונוסים החזיריים אשר לקחו לעצמם לאורך השנים.
  • 6.
    פסיקה צודקת 26/08/2021 08:59
    הגב לתגובה זו
    בשנות ב- 70 ו ה - 80 קופות גמל היו מכשיר מצוין ומבוקש לחסוך כסף לנכדים. דמי הניהול היו מזעריים ובחלק מן הקופות הוענקו תנאים מפליגים כגון תשואה מובטחת צמודה למדד מחירים. גם שופטים עליונים מחזיקים עדיין בקופות גמל פעילות אלו אשר נמכרו לגופים מוסדיים. כל גוף מוסדי אשר רכש קופת גמל כזו ידע בפרוש מה הוא קונה, כמה עמיתים ישנם, מהם נכסי הקופה ועוד... אי אפשר לשנות תנאים של קופת גמל פעילה עבור עמיתים פעילים אשר נכנסו אל הקופה עם חוזה. אין התיישנות ואסור לשנות את התנאים המקוריים עד אשר אחרון העמיתים הפעילים יפדה את כספיו מקופת הגמל. חבל שעיקרון פשוט זה לוקח 9 שנים כדי לבסס בפסיקה.
  • 5.
    גב כהן 26/08/2021 08:38
    הגב לתגובה זו
    אין חינם בעולמינו ואין הסכם שיכול להעניק למאות אלפים שירוצים בחינם לכל חייהם. זה הגיון כלכלי שעל פיו העולם עובדמלבד לבין כותליו של בית המשפט. פסיקה הזויה.
  • יש חינם, ועוד איך ! 26/08/2021 11:35
    הגב לתגובה זו
    גם פטור ממס על רווחי הון גם צמוד למדד גם תשואה מובטחת 4.5% לשנה מעל המדד גם 0 דמי ניהול. מי שיעז לגעת לי בתנאים האלו יחטוף ייצוגית !!! מנורה מבטחים אשר רכשה את הקופה לא יכולה לעשות כלום !!!
  • 4.
    אחד שמבין 26/08/2021 07:12
    הגב לתגובה זו
    סופסוף כתב אמיץ ולא פופוליסטי שמציג מציאות ולא חלומות. פסד הזוי ולא אין לי מניות במיטב....
  • 3.
    יהווית 25/08/2021 22:50
    הגב לתגובה זו
    יש שופטים בישראל!!
  • שופטת מטומטמת גם סגרה מועדוני חשפנות בישראל (ל"ת)
    טוקו 26/08/2021 08:18
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אמיר 25/08/2021 21:29
    הגב לתגובה זו
    כל מה שאני אקבל על ההחזר כבר הפסדתי והפסיד עוד מה ירידה בערך המניה של מיטב דש וגם הגופים המוסדיים שיפסידו בשמי ו מושקעים. כמו בסלולר היו שלוש חברות שהתחרו והמחיר הפך הוגן יותר ויותר. ובמקום זה קיבלנו מלא חברות ופירורים של חברות מפסידות שחברות הסלולר קונות אותם עכשיו בחזרה כמובן שהמניות של חברות הסלולר ירדו בין השאר הפנסיות שלנו היו מושקעות בזה הפסדנו יותר ממה שהרווחנו בהנחות של הרפורמה האידיוטית של כחלון
  • 1.
    לקוח 25/08/2021 21:25
    הגב לתגובה זו
    למוסדיים היו שיקולים שונים ומגוונים ברכישת הקופות. שופטת אמיצה עושה את עבודת הרגולטור הנכשל, כאשר מבחינת המוסדי אין דין אין דיין אין חוק ואין הסכמים מחייבים.
  • תוהה 26/08/2021 19:08
    הגב לתגובה זו
    מה בדיוק שונה ומגוון שיכול להסביר דבר מוזר כזה? נראה לך שמישהו היה משלם עשרות או מאות מיליונים בשביל לקבל נכס שלא מניב אגורה?!
  • אתה תפסיד יותר ממה שמרוויח ראה 2 (ל"ת)
    עמית 26/08/2021 07:01
    הגב לתגובה זו