איש עסקים עניבה
צילום: Ruthson Zimmerman. Unsplash

האם דירקטור חיצוני הוא באמת דירקטור חיצוני?

מי מציע את הדירקטור-דירקטורית החיצוניים, את מי אמורים הדירקטורים החיצוניים לשרת ומה אפשר ללמוד מהמקרה של פוליגון?
נתנאל אריאל | (7)

האם דירקטור חיצוני הוא באמת דירקטור חיצוני? דירקטוריון של חברה כולל דירקטורים מטעם בעל השליטה, לצד דירקטורים חיצונים. כל הדירקטורים אמורים לפעול לטובתה של החברה עצמה ולא לפעול בהתאם לאינטרסים של בעל השליטה. עם זאת, בשטח, הדירקטורים מטעם בעל השליטה יותר "ערים" לאינטרסים של בעל השליטה. הבעיה שבמקרים רבים גם הדירקטורים החיצוניים מוטים וערים לאינטרסים של בעל השליטה. וזאת למרות שהם יותר מאחרים אמורים לבטא את האינטרסים של בעלי המניות הקטנים - המיעוט. 

בשטח, הדירקטורים החיצונים הופכים למועמדים לדירקטוריון בהמשך להמלצה-דחיפה של בעל הבית. הכל חוקי, הכל כשר, אבל ככה זה לא באמת דירקטור חיצוני, אלא זה במקרים רבים זרועו הארוכה של בעל השליטה. 

מדובר, חשוב להדגיש במנויים ראויים. אנשים שמתאימים מכל הבחינות להיות דירקטורים, רק שהליך המינוי שלהם הוא בעייתי ודורש תיקון. מצד אחד לא רוצים לכפות על החברה דירקטורים חיצוניים. אבל מצד שני, מאפשרים מינוי של דירקטורים כאילו חיצוניים. אולי דווקא מינוי דרך גוף רגולטורי שייקבע הוא פתרון נכון יותר מהקיים.

הבעייתיות שבאה לידי ביטוי במינוי אצל חברת פוליגון כך או אחרת, הבעייתיות של הליך המינוי צף בחברת פוליגון 0% . חברה קטנה יחסית שפועלת בתחום הנדלן המניב - סינמה סיטי בחדרה ומגרשים בפתח תקווה.

החברה ביקשה למנות דירקטורית חיצונית ואז בעל מניות בשם אהרון כהן אמר - סטופ. איך אפשר להעלות לדיון מינוי של דירקטורית חיצונית אחת מבלי לספק אלטרנטיבות? איך אפשר להציגה כדירקטורית חיצונית אם בהגדרה היא מוצעת על ידי החברה? הוא הציע מועמדת שלא התאימה (מכהנת כדירקטורית אצל לקוחות החברה), הציע מועמדת נוספת ושוב קיבל דחייה, הפעם לגישתו בלי הסברים, ואז הגיש מועמד נוסף.

כל זה לא השפיע על החברה. היא מתקדמת לעבר אסיפת בעלי המניות שצריכים לאשר את מנויה של הדירקטורית החיצונית ובהינתן שהדירקטוריון כמובן תומך, אין לכאורה סיבה שהמינוי לא יאושר.  

החברה אומנם פרסמה את מכתבי בעל המניות ואת נייר העמדה שלו לקראת כינוס האסיפה, אלא שהיא מתקדמת להצבעה. בין החברה לאהרון כהן מתנהל דין ודברים חריף, סוג של קרב מהלומות, אבל נראה על פניו שהחברה מתנהלת על פי התקנות. אם כבר משהו בתקנות לא תקין, וסוגיה כזו לא הגיעה לבית המשפט כך שאין בינתיים פרשנות אחרת.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    ש 26/09/2021 20:35
    הגב לתגובה זו
    השיטה דפוקה מהיסוד, זה נכון לפוליגון, היה נכון לכור ועד שלא תשונה השיטה הדח"צ נועד לשמש זרוע ארוכה בוועדת הביקורת כדי לאשר עסקאות עם בעלי עניין. כל זה בשעה שהמוסדיים, שמחזיקים בשיעורים ניכרים ממניות החברות יושבים על הגדר ולא ממש שומרים על האינטרסים של החוסכים \ משקיעים.
  • 6.
    אנונימי 26/09/2021 14:27
    הגב לתגובה זו
    החברה צריכה להתחיל לחלק דיבידנדים.
  • 5.
    YL 26/09/2021 14:10
    הגב לתגובה זו
    כבאיות משוכללות ש לא צריכות להגיע פעמיים ל כיבוי שרפה כמו ב ארכיון קווי אשראי
  • 4.
    אודה לך מאד אם משרדך יאפשר את בחירת הדח"צים ע"י המיעוט. (ל"ת)
    פניה לשר ליברמן. 26/09/2021 12:51
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    משקיע 26/09/2021 12:07
    הגב לתגובה זו
    הכתב טועה.
  • 2.
    איזה תקנות 26/09/2021 11:51
    הגב לתגובה זו
    והדירקטורים רק חותמת גומי - תשאלו את מיכל למה היא ברחה
  • 1.
    אלי 26/09/2021 11:46
    הגב לתגובה זו
    עובדים בשביל זה שבחר אותם. חייב לקום מאגר חיצוני של רשות ניירות הערך . דירקטורים ימונו בנגרלה עיוורת מתוך מאגר