
מיטב דש: מ-2016 ועד פסק הדין גבינו 66 מ' מהחוסכים שבלב התביעה
בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק באוגוסט האחרון, כי על קופת הגמל של מיטב דש להחזיר לקבוצה מתוך החוסכים 289 מיליון שקל (316 מיליון כולל ריבית והצמדה). עתה, בנתונים שהעבירו לבית המשפט הם חושפים כי מאז 2016 ועד אותו פסק דיק נגבו 66 מיליון שקלים מאותה הקבוצה.
יוזכר כי מדובר בקופת גמל אליה צורפו חוסכים לפני כ-60 שנה, אז פעלה תחת בנק פועלים 0.81% - שהציע לאלה כי לא יגבו מהם דמי ניהול כלל. במסגרת רפורמת בכר, להפרדת תחום החיסכון מהבנקים לשם צמצום הריכוזיות, רכשה מיטב דש את אותה קופת גמל, ובהמשך החלה לגבות דמי ניהול. טענתה, כפי שמובאת בתגובה לתביעה, היא כי הדבר נעשה כחוק וכן המסמכים האלה, בני כמה עשורים, אינם תקפים.
הנתונים הועברו לצורך הגשת חוות דעת משלימה ע"י המומחה מטעם התובעים שיוסיף את התשואות בגין התקופה הנוספת. לאחר מכן ינתן פסק דין משלים ע"י ביהמ"ש לגבי התקופה הנוספת, שכר הטרחה והגמול לתובעים הייצוגיים.
מובהר כי ישנה מחלוקת בין מיטב דש גמל לבין התובעים על הגדרת האוכלוסייה - כך שייתכן ולשיטת התובעים, מדובר בגבייה בסכום גדול יותר. עוד יצוין כי פסק הדין נקב בשתי שיטות לחישוב סכום ההשבה ועל מיטב דש גמל לבחור בשיטת החישוב, כאשר להחלטה זו יכולה להיות השפעה על הסכום האמור - והחברה טרם בחרה בה. כאמור בדיווחים קודמים, מיטב דש גמל עתידה להגיש לבית המשפט העליון ערעור על פסק הדין לרבות בקשה לעיכוב ביצוע.
- הישראלים נהרו ב-2024 לקרנות המחקות והכספיות; האם זה ישתנה בקרוב?
- הודות לזינוק בשווקים: תעשיית הקרנות חצתה רף של 600 מיליארד שקל
מיטב דש העלתה טענות לפיהן היא רשאית לשנות באופן חד צדדי את דמי הניהול בהתבסס על שינויים אסדרתיים, על עמדה משתמעת של הממונה על אגף שוק ההון ועל דוקטרינות חוזיות שונות. אשר לשינויים אסדרתיים קבעה השופטת אגמון גונן, כי אין בהם להפקיע חוזים קיימים.
"תחום ההשקעות המוסדיות מוסדר באופן מפורט, ע"י חוקים, תקנות והוראות הממונה. אין לקבל טענה לפיה כל שינוי אסדרתי, שלא בחקיקה ראשית מפורשת, יפקיע חוזים קיימים בין החוסכים והמשקיעים לגוף המוסדי, שנועדו מעצם טיבם וטבעם לחול במהלך שנות עבודתו של אדם, שנים ארוכות ורבות.