פרשנות

הבורסה בת"א בשיא - האם מדד ת"א 35 בדרך ל-2,000 נקודות?

מה הדבר הכי חשוב בהשקעות, מה ההבדל בין משקיע למהמר, האם אפשר לתזמן את השוק, מה עושים כשיש "תחושה שהשוק יקר" ומה עדיף - השקעות בת"א או בוול סטריט?
נתנאל אריאל | (7)
נושאים בכתבה מדד ת"א 35

הגרף הזה (מדד ת"א 35 ל-10 שנים) מבטא את אחד הכללים החשובים בהשקעות - הערך של הזמן בייצור התשואה הוא קריטי. משקיעים צריכים להגדיר עוד לפני שהם נכנסים להשקעות לכמה זמן הם משקיעים? נכון, זה לא תמיד ידוע, זה לא תמיד ברור, המציאות גם משתנה ומה שחשבתם אתמול זה לא בהכרח מה שתחשבו-תעריכו מחר. אתם יכולים להעריך שאתם משקיעים ל-10 שנים, אבל בפועל, אתם תצטרכו את הכסף עוד שנתיים. הכל יכול להיות, אבל יש הסתברויות, ואתם צריכים להעריך בהסתברות הגבוהה ביותר מה סכום הכסף שמיועד להשקעות לטווח ארוך.

הסכום הזה צריך לכלול השקעות מסוכנות - מניות. מניות לאורך זמן, בכל המבחנים ההיסטוריים, מספקות תשואות עודפות על המכשירים הסולידיים. יש לזה גם סימוכין ותימוכין מהאקדמיה - מי שמוכן להסתכן יעשה זאת תמורת פיצוי - הפיצוי הוא התשואה העודפת. אחרת מלכתחילה לא היה שוק מניות, לא היו מכשירי בסיכון. 

אז השקעות לטווח ארוך צריכות להיות גם (לא רק כמובן) במניות. מנגד, אם אתם משקיעים לטווח קצר ואתם צריכים לשמור על הכסף, מניות זה לא המקום שמתאים לכם.  אם בכל זאת אתם משקיעים לטווח קצר אז אחת משלוש - או שזה כסף שלא יהיה לכם קשה להפסיד חלק ממנו או שאתם מהמרים או שאתם טועים בהבנת כללי המשחק של הבורסה. אתם אומנם יכולים להרוויח המון כסף בהשקעות-הימורים האלו, וזה מה שקורה בשנים האחרונות, אבל תזכרו שזה הימור. 

השוק יכול להתהפך ואז - אם אתם באתם רק כדי ל"טעום" ורק כדי להרוויח, תפנימו שזה גם יכול להיות כואב. בשלב הזה, בעיני רבים אני סתם קשקשן. בפועל, משקיעים לטווח קצר עושים המון כסף בבורסה וכנראה קוראים ומגחכים, אבל כשהירידות יגיעו הם עלולים להתעורר מוכים וכאובים.  

אז אלו שמשקיעים לטווח קצר ולמרות שנדרשת מומחיות - תזמון של מגמה, תזמון של דוחות טובים, צריכים לדעת שהסיכונים גבוהים. אלו שמשקיעים לטווח ארוך צריכים לדעת זאת, אבל במקביל לזכור שהסיכויים לתשואה עודפת גבוהים, ונדגים עם הגרף שמופיע למעלה. 

מדד ת"א 35, המדד הכי מרכזי בבורסה המקומית בשיא. במבט על 10 השנים האחרונות המדד עלה ב-77%. זו תשואה שנתית של 6%. לא מדהים כאשר הבורסה רותחת, אבל כממוצע לטווח ארוך זה מה שבורסות מייצרות - 6%-7% בשנה  - גם אצלנו וגם במקומות אחרים. 

אם תחזרו לגרף, תראו שבמשך 5 שנים התשואה היתה פנומנלית ואז באו 5 שנים תנודתיות שבהן התשואה יחסית נמוכה (2%-3% בשנה), וזה רק ממחיש את המשמעות הגדולה של השקעה על פני זמן. ככל שאתם משקיעם לטווח ארוך יותר הסיכוי שתקבלו את "הממוצע" גבוה יותר. יש שנים קשות, יש שנים מצוינות, אבל לאורך זמן הממוצע מנצח. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

השיטה "הממוצעת" היא בעצם השיטה של המדדים - במקום לנסות לנצח את השוק, במקום להשקיע במנהלי השקעות אקטיביים שמנהלים קרנות נאמנות אקטיביות, קופות גמל מנוהלות, תשקיעו במכשירים עוקבי מדדים.

מכשירים כאלו יש בשפע - קרנות מחקות, קרנות סל שעוקבות אחרי כל מדד שתרצו (מניות, סחורות, אג"ח, שוק מקומי, וול סטריט, אירופה ועוד). השיטה הזו שנקראת השיטה הפסיבית שכן אין כאן ניהול אקטיבי אלא מעקב פסיבי אחרי מדדים, קוסמת לציבור כי אין בה הפתעות, מקבלים את הממוצע, אין הפתעות לטובה, אבל גם לרעה. חוץ מזה, בשיטה הזו דמי הניהול נמוכים. ועוד סיבה - בסופו של דבר, לא ניתן לאורך זמן להכות את השוק - זו הנחה/ הערכה שנכונה לרוב האנשים ומנהלי השקעות. מי שחושב שהוא יכול, ויש כאלו - אז שינסה להכות. רבים נופלים, בודדים מתעשרים.

אז סיכום ביניים - - מניות הן השקעה לטווח ארוך - משקיע לטווח קצר במניות הוא מהמר (זה לא אומר שהוא לא יכול להרוויח) - משקיעים לטווח ארוך שמחפשים את הממוצע יכולים לעשות זאת דרך מכשירים פאסיביים עוקבי מדדים - כלל שטווח ההשקעה ארוך יותר כך מתכנסים לתשואה ממוצעת; מדד ת"א 35 הניב 6% בשנה ב-10 השנים האחרונות. אבל בחמש השנים האחרונות הוא הניב 2%-3% בשנה בלבד. 

המסקנה החשובה היא שלזמן יש אפקט של ריבית דריבית - תשואה על תשואה שמגדילה את התשואה המצטברת (יש תשואה על הרווחים של שנה ראשונה, שנייה וכך הלאה).  

הזמן הוא פרמטר חשוב, אולי הכי חשוב בעולם ההשקעות אבל יש עוד פרמטר קריטי, הבעיה שאנחנו לא שולטים בו. הפרמטר השני הוא תזמון העליות והירידות בשווקים. הרבה מאוד מנהלי השקעות יאמרו לכם שהשוק עכשיו יקר. הבעיה שהם אומרים את זה כבר שנתיים-שלוש. זה לא אומר שהם טועים זה אומר שלשוק יש מומנטום מטורף של עליות וזה אומר את אחד הכללים החשובים ביותר בעולם ההשקעות - אי אפשר לתזמן את השוק.

אתם יכולים להיות צודקים והשוק יירד בשנה הבאה כפי שהערכתם או יעלה כפי הערכתם. אבל, גדולים וחכמים מכם טעו בתזמון - עשרות נגידים בעולם ובארץ וגדולי המשקיעים בוול סטריט ובארץ, זרקו הערכות שהתבררו כבדיחה. בנושא התזמון, יש חלל גדול של אי וודאות, ולכן המסקנה המתבקשת היא פשוטה - משקיעים בשוק כאשר יש לכם כסף/ עודפים ולא כשאתם חושבים שהשוק זול. יקר או זול, זה עניין יחסי שתלוי בריבית, ברווחי החברות, במומנטום, בכמות הכסף ובהרבה פרמטרים נוספים שאין לכם שליטה עליהם.

המסקנה - אל תנסו לתזמן את השווקים. תשקיעו תמיד אם מדובר בהשקעה לטווח ארוך. המסקנה הזו נובעת מההיסטוריה של השווקים. היא רציונלית. אבל, אנחנו צריכים להגיד לכם לא רק מה שרציונלי, כי שווקים נופלים (כשהם נופלים) לא בגלל דברים רציונליים, אלא בגלל אמוציות ובגלל הפסיכולוגיה של השווקים. 

רציונלי מול אמוציונלי למרות שרציונלית אי אפשר לתזמן את השווקים, בשנה האחרונה יש ריח באוויר של תאוות בצע, כל 10 חבר'ה מגייסים לסטארט אפ שלהם מיליונים, חברות עם הערת עסק חי יוצאות לבורסה לפי שווי של מאות מיליונים, עובדים על ציבור המשקיעים, מייפים דוחות כספים, קרנות גידור בעולם נופלות, לוקחים לכם דמי ניהול עקיפים שלא ידעתם עליהם בספאקים בעולם ובשותפויות מו"פ בארץ. זה נראה כמו "אכול ככל יכולתך, כי מחר לא יהיה". הזאבים טורפים את האוכל שלכם, את הכסף שלכם והם עושים את זה בלי לראות בעיניים. התופעות האלו הן תופעות שמרחיקות את המשקיעים מהשווקים, תופעות שגורמות לציבור גדול לפחד מהבורסה. תופעות שמורידות את הבורסה.

אז התחושה מהתופעות האלו היא קשה והיא מעלה מחשבה שהגאות הגדולה בדרך להיגמר. זו תחושה. ברציונל - אין באמת סיבה לנסות לתזמן את השוק והמומחים גם יכולים לעטוף את זה בהסברים מלומדים - ריבית נמוכה, סייקל חיובי ברווחי החברות ועוד.

אם כבר להשקיע - תל אביב או וולסטריט הבורסה בת"א עשתה בעשור כאמור 6% בשנה. וול סטריט עשתה הרבה יותר. הבורסה בת"א נסחרת במכפילי רווח נמוכים יותר ביחס לענפים המקבילים של החברות בוול סטריט. לא הרבה יותר נמוך, אבל נמוך יותר. אגב, אופטית נראה שת"א זולה משמעותית, אבל זה בהשוואה של מדד מול מדד. כאשר משווים ענפים רואים שכן - כאן זול יותר, אבל לא בעשרות רבות של אחוזים, אלא ב-10%-20%. 

מה זה אומר? שבאופן יחסי ת"א עדיין זולה, זה אומר שאם המדד עכשיו 1,850 בערך ואתם משקיעים לטווח ארוך, יש סיכוי טוב שתוך שנה-שנתיים הוא ייחצה את ה-2,000 נקודות. יש כאלו שסבורים שעוד קודם.    

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    משה 30/10/2021 20:59
    הגב לתגובה זו
    כתבה טובה חכמה ונבונה . שוק המניות מסוכן תקחו בחשבון אפשר להרוויח ואפשר להפסיד בגדול ראו הוזהרתם כי הזאבים יאכלו אותכם בלי מלח
  • 4.
    אנונימי 30/10/2021 10:29
    הגב לתגובה זו
    כתבה מעניינת ומעשירה....נקווה שתרתי משמע
  • 3.
    דן 29/10/2021 18:45
    הגב לתגובה זו
    יש בכתבה לא מעט נתונים ועובדות נכונות וגם משקיעים צריכים ללמוד איך להשקיע לטווח ארוך או בינוני וגם לקנות בזול.
  • 2.
    פנסי 28/10/2021 12:58
    הגב לתגובה זו
    קצת מרגיז לקרוא ולשמוע שמשקיע לטווח קצר הוא מהמר - זו מילה שקשורה בתובנה שזה משהו רע . מי שאינו משקיע הוא מהמר באותה מידה. הוא מהמר על כך שיותר טוב זה לא להשקיע לטווח הקצר. אולי כדאי להתחיל להשתמש במילים "אוהב סיכון" ו"שונא סיכון".
  • 1.
    רואה נולד 28/10/2021 12:08
    הגב לתגובה זו
    המון מילים . מה המסקנה ?
  • אנליסט 29/10/2021 10:47
    הגב לתגובה זו
    המסקנה -יש לכם כסף פנויי באמת (לא לדירה לשנה הקרובה ) השקיעו במדדים עיקרים לטווח ארוך משפט של באפט-אני משקיע כאילו סוגרים את הבורסה ל 10 שנים עכשיו ...אחרת הוא לא קונה \זה הטווח בתפיסה שלו .
  • "מסקנות" ו"נבואות" זה לשוטים ולשרלטנים (ל"ת)
    איתן 28/10/2021 13:21
    הגב לתגובה זו