פרשנות

לממש או לחכות ל"ראלי סוף שנה"?

ראלי סוף שנה הוא תופעה מוכרת. אבל זה לא מדע מדויק, לא בטוח שזה יקרה גם השנה; אז מה לעשות? תלוי איזה סוג של משקיעים אתם ולכמה זמן אתם משקיעים
נתנאל אריאל | (7)
נושאים בכתבה ראלי

אתם חוששים - מצד אחד הרווחתם טוב בשנה האחרונה ואתם לא רוצים לפספס את הרווחים העתידיים. מצד שני, אתם מרגישים שהמחירים לא זולים ואפילו יקרים. אז מה עושים? אל תצפו כאן לתשובה מוחלטת. התשובה שתמיד נכונה היא שאם אתם משקיעים לטווח קצר אתם צריכים להחזיק מעט מניות, אם בכלל. אם אתם משקיעים לטווח ארוך, אתם צריכים להחזיק מניות והרבה. זה נכון לתמיד, כי לא באמת ניתן לתזמן את השוק. לא ניתן לדעת מתי יהיו עליות ומתי יהיה תיקון ואפילו מפולת. ואם לא ניתן לתזמן, זה לא באמת משנה מתי נכנסים אם מדובר במשקיע לטווח ארוך. תוכלו לקרוא על הגישה הזאת כאן: מתי הזמן להיכנס לשוק? עכשין, אם אתם...

התשובה לא אמורה להיות תלויה בעיתוי. אבל למערכת שלנו מתנקזות שאלות בימים האחרונים שהמוטו שלהן הוא - "היינו רוצים לממש, אבל אנחנו לא רוצים להפסיד את 'ראלי סוף השנה'". זו שאלה קשה, זו שאלה בלי תשובה. אבל השאלה במקום כי יש דבר כזה ראלי סוף שנה, זה לא אומר שאם זה היה נכון ל"ממוצע" של עשרות שנים זה יהיה נכון גם ב-2021, אבל יש לזה סיבות עמוקות שמניעות את העליות. זה לא אומר שלא יכולות להיות ירידות בחודשים האחרונים של השנה. בטח שכן, וזה כבר קרה. אבל זה הופך את ההחלטה על מימוש וגם על כניסה לשוק ליותר קשה. 

ראלי סוף שנה מתאר עלייה במחירי המניות, המתרחשת בחודשים האחרונים של השנה - נובמבר דצמבר. סיימנו עם העליות של דצמבר? זה לא הסוף - קבלו את "אפקט ינואר". גם אפקט ינואר מתאפיין בעליות שערים. אז האם כדאי לחכות עם המימושים, האם  לקחת חסכונות ולהשקיע אותם בבורסה לקראת שני האפקטים האלה? האם הם קיימים באמת או שהם סתם מיתוסים? ואם כן, מה ההסבר להם? נתחיל בכך שמדובר בסוג של נבואה שבמקרים מסוימים מגשימה את עצמה. זה אכן קורה ברוב הפעמים, אבל לא בכולן - יש שנים שבהן דצמבר היה איום ונורא בשוק המניות; יש שנים שינואר היה בלי שום אפקט חיובי, אלא ההיפך.  

ונחזור שוב על הבייסיק - משקיעים לטווח ארוך צריכים תמיד להיות בשוק המניות, משקיעים לטווח קצר לא צריכים להיות בשוק המניות. 

ראלי סוף השנה בחודשים נובמבר דצמבר יש תשואה עודפת משמעותית מאשר בחודשים אחרים על פני השנה - כך לפי מדידות היסטוריות בבורסות שונות בעולם, לרבות בוול סטריט ולרבות בת"א. ההסבר הנפוץ לתופעת ראלי סוף השנה מגיע כאמור מכך שמדובר מנבואה שמגשימה את עצמה. מאחר שכולם יודעים שבחודשים נובמבר-דצמבר שווקי המניות עולים, משקיעים מזרימים ביקושים לשוק כדי לא להישאר מאחור ולפספס את העליות. כשמשקיעים אחרים רואים שהשוק במומנטום חיובי, הם מזרימים גם כן ביקושים לשוק וכך נוצר מעגל שמתדלק את עצמו.

אבל, ישנה גם סיבה כלכלית שמסבירה את התופעה של עליות בשוק המניות לקראת סוף השנה. עצמאים וגם שכירים המפקידים בקופת גמל וביתר אמצעי החיסכון הפנסיוני נהנים מהטבות מס הכוללות החזר מס בשיעור של 35% עבור ההפקדות המוכרות לזיכוי וכן זוכים להקטנת ההכנסה החייבת במס עבור ההפקדות המוכרות לניכוי. מדובר בהטבה כספית גדולה.

ככל שמתקרבים יותר לסיום שנת המס כך ממהרים החוסכים ולהפקיד כספים בקופות הגמל על מנת לזכות בהטבות, וחלק לא מבוטל של ההפקדות האלה עושה את דרכו לשוק המניות, מגדיל את הביקושים ומעלה את שערי המניות.

הסיבה השלישית שיכולה להסביר את ראלי סוף השנה היא הרצון של מנהלי הגופים המוסדיים לשפץ את הביצועים שלהם על מנת שבסוף השנה יעמדו ביעדים שהוצבו להם ויראו טוב בדירוגי הביצועים של המכשירים השונים המתפרסמים בסוף השנה. על מנת לשפץ את התשואות יכולים מנהלי ההשקעות להזרים ביקושים למניות שהם מחזיקים ובכך גורמים לעליית שערים בשוק.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

ולבסוף, הסיבה הרביעית, היא שהמשקיעים מצטיידים במניות לקראת אפקט ינואר...

אפקט ינואר - המחקר הראשון שאושש את קיומו של אפקט ינואר, פורסם כבר בשנת 1976. מחקרים נוספים שאוששו את קיומו של האפקט אשר מתאפיין בעליות שערים ניכרות בפתיחת השנה התפרסמו במשך השנים. 

מה ההסבר לאפקט ינואר? ההסבר הראשון הוא שבסוף שנה קלנדרית מוכרים משקיעים פרטיים מניות עליהן ניתן לרשום הפסד הון כדי להתקזז מול רשויות המס. מכירת שער המניה בדצמבר גורם לירידה בשערה ורכישתה שוב בינואר מביאה לעלייה בשערה. ההסבר הזה מתיישב עם העובדה שהאפקט משמעותי יותר כשמדובר במניות קטנות מאחר ולמשקיעים קטנים נטייה חזקה יותר להשקיע במניות קטנות והם אלו המונעים משיקולים של מיסוי רווחי הון.

הסבר נוסף הוא שמנהלי השקעות שנפטרו ממניות לא מוצלחות בסוף השנה, מצטיידים בהן שוב בתחילת השנה כאשר ביצועיהם עדיין לא נמדדים בזכוכית מגדלת. כלומר, בדצמבר הם מכרו כדי שלא יופיעו בתיקי ההשקעות שלהם (כדי לא לספוג ביקורת), ובינואר הם רכשו שוב (כי כנראה הם מאמינים בניירות הערך)

וההסבר האחרון לאפקט מתמקד בבונוסים שמקבלים אנשים בסיום השנה ובתחילת ינואר (בונוסים מהמעסיקים) שבחלקם זורמים לשוק בצורה של ביקושים למניות ואשר מעלים את שערן.

אז יש סיבות שמסבירות את שתי התופעות - ראלי סוף השנה ואפקט ינואר. בדיקות סטטיסטיות ומחקרים מוכיחים שהם מתקיימים בעוצמות משתנות. נותר לחכות ולראות אם גם השנה נחזה בתופעות האלה ובאיזו עצמה. אבל צריך לזכור - אין כאן הבטחה, דצמבר וינואר יכולים גם להיות חודשים רעים בבורסות וזה כבר קרה בעבר מספר פעמים.  

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אנונימי 08/11/2021 11:18
    הגב לתגובה זו
    גאות בצמיחה =גאות בשוק ההון פעילות בסוף ובתחילת השנה היא פעולה טקטית שמשפרת קו זינוק חדש
  • 5.
    על אפקט הבלוף שמעתם ,הבורסות נמצאות בשיאים ואיבדו מזמן את הערך הכלכלי , כגודל הבועה גודל הנפילה. (ל"ת)
    כלכלן 08/11/2021 09:15
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    טומי פלדמן 07/11/2021 15:23
    הגב לתגובה זו
    התעודות לא מראות את העליות שהיו ככה תא 25 שהיתה מעל 1700 כשהמדד היה 1600-1550 ככה פי שלוש דאקס וגם נסדק פי 3 מגישים תביעת ענק
  • איציק 07/11/2021 15:53
    הגב לתגובה זו
    זה מינוף יומי או חודשי, לא "כפול 3"
  • 3.
    רואה נולד 07/11/2021 12:32
    הגב לתגובה זו
    יהיה : גם וגם , ככה וככה , תלוי את מי שואלים , מה שבטוח : בפברואר 2022 יהיו הסברים וניתוחים של מה שהיה .
  • 2.
    משה 07/11/2021 11:50
    הגב לתגובה זו
    אין אלטרנטיבה מלבד מניות
  • 1.
    בן תמותה 07/11/2021 11:45
    הגב לתגובה זו
    הכל אותו דבר