דרך הייסורים של המשקיעים בחברות הביומד הישראליות

שלוש חברות ביומד מבטיחות עמדו בשנה האחרונה בפני אחד הרגעים החשובים בתולדותיהן, קבלת תשובה מה-FDA; הכתף הקרה לה זכו היא תזכורת חשובה לדרך הארוכה של החברות, ומבטאת את הסיכונים שבהשקעה בהן
 | 

חברת גמידה סל המוחזקת על ידי כלל ביוטכנו +0.29% כלל ביוטכנו 35.1 +0.29% כלל ביוטכנו בסיס:35 פתיחה:35 גבוה:35.8 נמוך:34.8 תמורה:13,013 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  (5%) דיווחה בתחילת השבוע כי ניסוי שערכה בתרופה Omidubicel שמיועדת לטיפול בסרטני דם, עבר בהצלחה. אלא שבסוף השבוע הודיעה החברה כי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ביקש מהחברה נתונים נוספים. דבר אשר דוחה את הגשת הבקשה לרישום של התרופה למחצית הראשונה של 2022. הדיווח שלח את המנייה לירידות של 9% במה שנראה כמו תסכול מצד אלו שחשבו שהאישור נמצא מעבר לפינה.

גמידה סל לא לבד, שורה של חברות ביומד ישראליות שכבר היה נדמה שהן בדרך לאישור המיוחל קיבלו כתף קרה מצד המינהל, ששלח אותן למקצה שיפורים ולסטייה מלוח הזמנים המתוכנן. דבר שמעלה סימני שאלה בדבר הסיכון שבהשקעה בחברות אלו, והיכולת להעריך את הפוטנציאל שלהן על סמך הדיווחים העמומים שלהן.

סיפור ידוע מראש?
בחודש יוני השנה עמדה חברת מדיוונד -2.26% מדיוונד 16 -2.26% מדיוונד סגירה:0 פתיחה:16.4 גבוה:16.4 נמוך:15.76 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , ומוחזקת גם היא על ידי כלל ביוטכנולוגיה (35%), בפני ימים גורליים. התרופה שפיתחה לטיפול בכוויות חמורות, אשר מופצת באירופה החל משנת 2012, עמדה בפני קבלת תשובה מה-FDA על הבקשה שהגישה (PDUFA). פוטנציאל השוק של המוצר, הוערך ב-200 מיליון דולר, כל זאת בכפוף לאישור כמובן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האופטימיות של אנשי החברה והמשקיעים, בימים שלפני קבלת התשובה באה לידי ביטוי במחיר המנייה. בימים אלו נצפה נפח מסחר גבוה באופן חריג במניה בוול סטריט כש-1.6 מיליון מניות החליפו ידיים ביום אחד, בו קפצה המניה בכ-14.5%, פי שבעה בערך מאשר נפח המסחר יום קודם לכן. יומיים לפני קבלת התשובה, כבר לאחר שעה מפתיחת המסחר נפח המסחר היה גדול מאשר באותו יום חריג כולו, כשכ-1.8 מיליון מניות החליפו ידיים.

אלא שהאופטימיות התבררה כמוקדמת, לאחר שב-FDA זיהו בעיות בנושאים הקשורים לכימיה, וכן ייצור ובקרות (CMC) וביקשו מהחברה לספק מידע נוסף, כמו גם עדכון בטיחות כחלק מהגשתה המחודשת של התרופה, וכן דרישה לבדיקת מתקני הייצור. בחברה הסבירו, כי מדובר בהליך פרוצדוראלי וכי לא נמצאו בעיות הקשורות ליעילות המוצר. גם במקרה זה הודיעה החברה כי היא תקווה שהאישור יתקבל בהמשך הדרך. אך ההסברים והתקוות לא שכנעו את המשקעים המתוסכלים, ששלחו את המנייה לירידות של 25% באותו היום.

ירידה של 50% בשבוע אחד
כמה חודשים קודם לכן עמדה חברת {פרוטליקס} הישראלית במצב דומה, כשהיא ממתינה לקראת הודעת ה-FDA, באשר לתרופה שפיתחה לטיפול במחלת הפברי. בראיון לביזפורטל TV חודשיים  לפני כן, הביע מנכ"ל החברה דרור בשן אופטימיות והעריך, כי במידה והתרופה תזכה לאישור המינהל המניה תעלה בצורה משמעותית. לדבריו, "החברה תוכל לשבת על מאה מיליון דולר מזומן, ורוב החוב שלה יומר".

אך כמו ביתר המקרים, המציאות טפחה על פניהם של המשקיעים ואנשי החברה, עם קבלת הודעת הדחייה מצד ה-FDA. בשן אמר לאחר הדחייה כי "על אף שאנחנו מאוכזבים, עדיין יש לנו בטחון בחוזקם של הנתונים שהצגנו". אך גם במקרה זה, המשקיעים לא קיבלו את ההסברים שלו, ומחיר המנייה צלל ביותר מ-50% בשבוע שלאחר ההודעה. אלא, שבכך לא תם המזל הרע של החברה, ובתחילת חודש יוני היא נאלצה לבשר למשקיעים, כי בבחינה של כלל משתתפי הניסוי הקליני בתרופה (שלב 3), הנתונים לא הוכיחו עליונות של התרופה על פני החלופות בשוק.

הפוטנציאל קיים - הסיכון גדול
הסיפור של שלוש החברות הללו אינו ייחודי, זה הוא סיפורן של חברות ביו-מד רבות, שעלו לכותרות הודות לניסויים פורצי דרך, אך גילו כי הדרך לאישור המיוחל רצופה במכשולים ועיכובים שרק מעטות מצליחות לשרוד. פעמים רבות עומדות החברות בפני שנים ארוכות של ניסויים ובקשות אל מול גורמי הרגולציה. בזמן הזה הן נאלצות לשרוף כסף, מבלי יכולת להציג רווחים או הכנסות, ומבלי יכולת של ממש להוכיח את הפוטנציאל של המוצר (שבמרבית הפעמיים אכן קיים).

מן העבר השני ניצבים המשקיעים, שלא אחת נסחפים אחר התוצאות המוצלחות בניסויים וההבטחות בדבר "שוק של מליונים" שרק ממתין לאישור המוצר. תקוות אשר לרוב מתבדות או לכל הפחות "נסחבות", כמו הרגולציה, על פני שנים. נכון, שיש חברות לא מעטות בתחום שהצליחו, אך בודדות אלו מתוכן שאצה להן הדרך והצליחו לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם באופן מהיר. בדרך, נאלצו משקיעים רבים לעזוב מפאת העיכובים והערפל המרחף מעל פני עתידן.

למרות כל זאת, השקעה בחברות מעין אלו, עשויה להניב למשקיעים בהן פירות, אך הן לא מתאימות לכל אחד. מלבד אורך הרוח, חשוב לזכור שהשקעה מסוג זה היא מסוכנת וגם כשנראה שכיוון הדברים חיובי, ייתכן והדרך לרווחים ולתשואות נאות רחוקה. לפעמים צריך לקחת סיכון בשביל להרוויח, אך צריך לשוב ולזכור כי עד שהמוצר לא מאושר, היכולת להעריך את הסיכויים של התרופה להצליח היא מוגבלת, ויש להיזהר מלהתפתות אחר ההודעות החיוביות מהשלבים השונים של הניסויים.

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    בונוס ביוגרופ. אמורה להציג על מזנקיור בסופש. נקווה לטוב (ל"ת)
    אבי 14/11/2021 17:59
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 12.
    בגלל זה אני מעדיף להשקיע בחברת ביומד כמו Progenity
    yony82 14/11/2021 10:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם פיתוח של בדיקה לרעלת הריון שלא דורש אישור FDA וכבר מוכן לשיווק. הולכים להכריז על עסקה של $290 מיליון במזומן ועוד תשלומים עתידיים עם חברת Natera בקרוב מאוד, וזה אפילו לא המוצר הראשי שלהם. חברה עם שווי של 429$ מיליון דולר, ההשפעה של ההודעה על העסקה - שכל אחד יעשה חשבון פשוט ויבין לאיפה זה הולך
    סגור
  • 11.
    ביומד ישראלי
    סתם אחד 14/11/2021 09:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בור ללא תחתית שיאכל את הכסף שלכם עד שמה שישאר ממנו זה הנייר שקניתים ללא ערך בכלל. שומר נפשו ירחק. תחכו, כהן יגיעו לגודל של פייזר תקשיעו בהם. עד אז גם הימור בקזינו בבטומי יותר בטוח.
    סגור
  • 10.
    בונוס עבודה בעיניים
    שי 14/11/2021 09:41
    הגב לתגובה זו
    1 1
    המון כסף נשרף משקיעים באים הולכים עבודה בעיניים
    סגור
  • 9.
    מי שמשקיע בביומד חייב לדעת את הסייקלים שלה
    דני 14/11/2021 05:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    במיוחד אם קנה אותה שהיא מעל דולר ותמיד לשים סכום שאפשר לתקן אותו במקרה שלקריסה מוחלטת לקחת רווחים בעליות לעקוב אחר אירועים צפויים
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    יש לי הרגשה
    אייסקיור 13/11/2021 20:31
    הגב לתגובה זו
    0 1
    יש לי הרגשה שמחר אייסקיור מעל 10 אחוז ירידות
    סגור
  • 7.
    חסרה לי דעת הכותב על מה צפוי להיות בחברות אלה לדעתו (ל"ת)
    רוני 13/11/2021 17:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 6.
    המניה הכי גרועה אחרי אפריקה ובבלון טוטאל לוס וגניבה (ל"ת)
    פלוריסטים 13/11/2021 14:54
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 5.
    השקעה בחברות ביו ישראליות
    זוR 13/11/2021 12:58
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מתכון בטוח למחיקת ההשקעה. דילולים של עשרות אחוזים ממחיר המניה, שכר גבוה של המנהלים ושנים של כלום
    סגור
  • 4.
    ומקרה רדהיל
    לרדהיל יש תרופה שלה מקורית מאושרת, ועדיין תראו את 13/11/2021 10:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לרדהיל יש תרופה שלה מקורית מאושרת, ועדיין תראו את המנייה ואת החברה. ללא עליה בהכנסות כמעט. משמע גם כאשר יש תרופה ומאושרת זה לא אומר שהחברה תצליח
    סגור
  • 3.
    הבעיה עם חברות הביומד
    ותיק 13/11/2021 09:46
    הגב לתגובה זו
    5 0
    כמשקיע ותיק בפרוטליקס וחברות ביומד אחרות, הגעתי למסקנה כי הקשר בין ערך המניה לערך המוצר או אישורי FDA אינו ברור. מסקנה נוספת היא כי הסיכוי שהמשקיע הבודד יראה נחת מהשקעתו הוא קלוש ביותר - בין אם החברה תצליח או תיכשל. מניית פרוטליקס למשל (הוקמה באמצע שנות התשעים והחלה לגייס ב 2004), שהגיעה לפני כ 12 שנה לשיא של 12 דולר (כשעוד לא היה FDA ולא שייוק מסחרי למוצר היחיד שהיה לה), עומדת כרגע על מחיר נמוך ב 99% מהשיא. אחת הסיבות קשורה בניהול ובגיוסים (מניות ואג"ח) שמטרתם להביא כסף למשכורות ולניהול השוטף, ולא משנה באיזה מחיר. יש להניח, כי גם כאשר החברה תתחיל סוף סוף להכניס רווחים, היא לא תמהר לחלק דווידנדים. מה אם כן יכול למשוך את המשקיע ?
    סגור
  • סתם מרמים את המשקיע
    שמואל 13/11/2021 21:43
    הגב לתגובה זו
    3 0
    מסכים אתך מאוד לגבי פרוטליקס,ממש אכזבה גדולה,כמוך מושקע שנים.
    סגור
  • 2.
    מהצד השלישי והחשוב זה הFDA שייתן תמיד עדיפות לחברות אמריקאיות ע"פ מתחרים "זרים". (ל"ת)
    יוסי 13/11/2021 09:39
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 1.
    יש פער תפיסתי בין הרשויות למפתחים
    גדעון 13/11/2021 09:05
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ה"אכזבה" מאי-אישור תחיקתי (רגולטורי) נובעת מפער תפיסתי. המפתחים הישראלים רצים קדימה תוך השארת זנבות פתוחים מאחור. זה עובד בהיי טק, זה לא עובד בביו טק, שם יש רגולטור בדרך בין המוצר לשוק. נדרשת גישה שונה של תהליך הפיתוח כולו, החל מסקר דרישות, סקר סיכונים ותיעוד מסודר של כל הניסויים והבדיקות. יש הרבה סיכונים טכנולוגיים בפיתוח מוצר, לא צריך להוסיף עליהם גם סיכונים ניהוליים. סוף מעשה במחשבה תחילה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות