
קומפיוג'ן איבדה השנה 70%: "השוק לא הבין את תוצאות הניסוי, אנחנו אופטימיים"
חברת קומפיוגן -1.12% הדואלית, היא חברה ותיקה שהוקמה בסוף שנות ה-90 ופועלת לגילוי מטרות תרופתיות חדשות בתחום אימונותרפיה של סרטן, בעזרת תוכנה לזיהוי חלבונים שפיתחה. בעזרת יכולות הגילוי שלה היא מגלה תרופות כנגד המטרות התרופתיות, אותן היא מפתחת בעצמה. לחברה שיתופי פעולה עם חברות פארמה גדולות להמשך פיתוח המוצרים שלה. נכון להיום, לקומפיוג'ן שיתופי פעולה עם שלוש חברות תרופות גדולות: בריסטול מאיירס (BMS), BRISTOL-MYERS SQUIBB, אסטרה זנקה ASTRAZENECA PLC -US ובאייר BAYER AG ORD .
נשמע מבטיח. קומפיוג'ן היא אכן הבטחה גדולה - אבל אולי כגודל הציפיות כך גודל האכזבות. מתחילת שנת 2019 ועד אוגוסט 2020 המניה זינקה בלא פחות מ-680% אבל מאז היא נופלת - המניה מחקה מתחילת השנה קרוב ל-70% מערכה ומאז השיא היא מחקה ב-80% ונסחרת כעת לפי שווי של כ-1.1 מיליארד שקל בלבד. רק לפני חודש נסחרה לפי שווי כמעט כפול.
חלק מהנפילה התרחש לאחרונה כאשר מניית החברה נפלה ב-18% בנאסד"ק לאחר שהחברה דיווחה על תוצאות ראשוניות מניסוי קליני בשלב 1/2, המבוסס על התרופה COM701 של החברה בשילוב עם שתי תרופות של BMS. בראיון לביזפורטל אומרת ד"ר ענת כהן-דייג, מנכ"לית ונשיאת קומפיוג'ן: "לשוק הייתה ציפייה גבוהה מהניסוי, בעקבות ניסוי שביצענו בעבר. אך הניסוי האחרון נערך על אוכלוסיית חולים קשה במיוחד" - אבל הבעיה היא כמובן שזה לא מסביר את הנפילה הגדולה בכל השנה וחצי האחרונות.
בואו לבחור את איש השנה שלכם: דירוג אנשי השנה של ביזפורטל יוצא לדרך - הצביעו והשפיעו (להצבעה לחצו כאן) מה היו תוצאות הניסוי? ואיך מתקדמים מכאן? כהן-דייג: "הניסוי שדיווחנו עליו הוא ניסוי ראשוני בלבד, שנועד לבדוק שני דברים - בחירת המינון הנכון של התרופה להמשך הניסוי, והאם הטיפול בטוח בכלל לשימוש. אלו שתי המטרות של מה שנקרא "שלב העלאת המינונים" של הניסוי. כל מה שעשינו זה לבדוק באיזה מינונים אנחנו יכולים להשתמש בניסויים המורחבים, שאותם כבר התחלנו.
- קומפיוג'ן: הכנסות של 1.5 מ' דולר והפסד של 8 סנט למניה ברבעון
- קומפיוג'ן מדווחת על הכנסות של 17.1 מיליון דולר ומעבר לרווחיות
"מדובר בשלושה ניסויים של 80-60 משתתפים בכל ניסוי. לאחר הסקת המסקנות מהניסוי הראשוני, אנחנו מתרכזים בניסויים המורחבים, שנקראים "שלב הרחבת הניסוי", שיכללו יותר חולים ושבהם אנחנו כבר יכולים לבחור חולים עם סוגי סרטן שאנחנו חושבים שיגיבו לטיפול שלנו שהם סרטן שחלות, רירית הרחם, שד, מעי וסרטן ראש-צוואר, ובמינון שבחרנו. צריך לזכור שפרסמו תוצאות ראשוניות, אין מה לקפוץ למסקנות בשלב הזה - אנחנו מאוד אופטימיים".
כיום יש שלושה סוגי טיפולים נגד סרטן. כימותרפיה, תרופה כימית שמרססת את הגידול כמו ארטילריה, אך על הדרך פוגעת גם בתאים בריאים, ולכן זה טיפול שגורם לתופעות לוואי קשות. ויש תרופות שהן ממוקדות מטרה, שתקופות את הגידול באופן ספציפי, התרופה המוכרת ביותר בתחום הזה היא "הרצפטין", שפועלת נגד סרטן השד - היא מאריכה חיים, אבל לחודשים בודדים בלבד.
את הסוג השלישי מפתחת קומפיוג'ן - טיפול אימונותרפי. כהן-דייג: "בעזרתו מערכת החיסון שלנו מצליחה להילחם בגידול הסרטני. כל הבסיס של אימונותרפיה לסרטן הוא לגרום למערכת החיסונית להכיר את הגידול, ואז לדעת להילחם בו".
כך נראה גרף המניה ב-5 השנים האחרונות:
המודל העסקי השתנה ב-2010 קומפיוג'ן נוסדה כחברה חישובית ב-1993, היא העסיקה עובדים מתחומי המדעים המדויקים - היא עסקה בפיתוח חומרה. לאחר מכן התרכזה בפיתוח תוכנה שמפענחת את הגנום האנושי. ב-2010 התרחש שינוי מהותי במודל העסקי של החברה, והיא למעשה הפכה לגרסה שאנו מכירים כיום - זו גם הייתה השנה שדר' ענת כהן דייג, קיבלה את המושכות לניהול החברה. "הפכתי למנכ"לית החברה, ושינינו את המודל העסקי. החלטנו שאנחנו בונים לעצמנו צנרת של טיפולים תרופתיים נגד סרטן, מתוך מטרה להיכנס לשיתופי פעולה עם חברות גדולות, על סמך תרופות שאנחנו מפתחים, וזה היה שינוי משמעותי כי מחברה שמתעסקת במודלים חישוביים ומתמטיים הפכנו לחברה שגם מפתחת תרופות". אומרת דר' כהן-דייג. "היום יש לנו ארבעה מוצרים בניסויים קליניים. ארבעת המוצרים הללו הם כנגד שלושה חלבונים חדשים שהן מטרות תרופתיות שאנחנו גילינו. מעבר לצנרת הקלינית הזאת, יש לנו צנרת של מוצרים צעירים יותר שהם בכל מיני שלבים של פיתוח - הכל בתחום של אימונותרפיה של סרטן". המוצרים שלכם משווקים באמצעות שיתופי פעולה, האם בעתיד תשווקו את המוצרים בעצמכם? כהן-דייג: "אני לא אגיד שאף פעם לא - אנחנו חברה גדלה ומתפתחת. כרגע אין לנו את היכולות האלה, זה מוקדם מידי. ואנחנו יכולים לייצר הכנסות מאוד גדולות לחברה גם בלי לשווק בעצמנו את המוצרים. גם אם זה רק לקחת נתח משיווק שיעשה על ידי חברת פארמה, אנחנו נעזרים בשיתופי פעולה כדי להביא את המוצרים שלנו לשוק, זה עוזר לנו ברמת יכולות וברמה הפיננסית". כמה כסף שיתופי הפעולה הכניסו לקופת החברה? כהן-דייג: "במסגרת השת"פ עם באייר, נתנו לה רישיון לשימוש בפיתוחים שלנו, ותמורת זה עד היום קיבלנו 30 מיליון דולר במקדמה, ובתשלומי אבני דרך - ואנחנו זכאים לעוד 250 מיליון דולר באבני דרך, וגם לתמלוגים שהם באחוזים בודדים בינוניים עד גבוהים. שיתוף הפעולה התחיל ב-2014. "שיתוף הפעולה עם אסטרה זנקה, לה נתנו רישיון לשימוש באפליקציה של מוצר שלנו, הכניס לנו 18 מיליון דולר עד היום, ועבור המוצר הראשון שהם יפתחו בשילובים האלה אנחנו זכאים לעד 200 מיליון דולר באבני דרך, ותמלוגים מדורגים. ועוד שילובים של תשלומים של אבני דרך ותמלוגים עבור מוצרים נוספים.
"ב-2018 נכנסנו לשת"ף עם בריסטול מאיירס שבזמן חתימת ההסכם השקיעו 12 מיליון דולר בקומפיוג'ן ולאחרונה הרחבנו את השת"פ והם השקיעו בנו עוד 20 מיליון דולר. התוצאות הראשוניות שדיווחנו על הטיפול המשולש שמשלב את התרופה שלנו COM701 ביחד עם שתי תרופות של BMS מתבצע במסגרת השת"פ איתם. כמו כן במסגרת השת"פ אנחנו גם מנהלים ניסוי של טיפול שמשלב את COM701 ביחד עם תרופה שלהם".
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
יש לכם פיתוחים חדשים בקנה? כהן-דייג: "כן, יש לנו מוצרים שעדיין לא פרסמנו. מדובר בגישות חדשות לזירוז של מערכת החיסון להגיב נגד הגידול. יש לנו שלושה ניסויים שרצים, שניים עם BMS ואחד שלנו, הולכות להיות המון תוצאות מהניסויים האלה, שיגדירו האם יש לנו תרופה ביד שיכולה לטפל בחולי סרטן. עדיין לא נתנו הנחיה בדיוק למתי נפרסם את התוצאות, בתחילת 2022 נגיד מתי נפרסם את התוצאות". האם בשנים הקרובות תהפכו לרווחים? כהן-דייג: "קודם כל, הפוקוס שלנו כרגע לא מתרכז ב"להפוך לרווחים" - ההכנסות זה הדבר החשוב, יש לנו בינתיים מעט הכנסות מהשותפויות. אם נכנס לשיתופי פעולה במסגרת פיתוח המוצרים החדשים שלנו אז ההכנסות שלנו יוכלו להיות לממן לנו את הפעילות. ככל שנצליח יותר, ונוכל לייצר יותר הכנסות אני מניחה שהחברה תוכל לפתח יותר מוצרים. החשיבות של שיתופי פעולה, כדי לבסס הכנסות משמעותיות לחברה זה לגמרי משהו שאנחנו חותרים אליו כל הזמן. "בשנים הבאות, לחברה יהיו שותפויות נוספות, וצנרת מוצרים קליניים יותר רחבה. אני פשוט רואה אותנו כמנוע שיכול להביא תרופות חדשות לשוק לטיפול בחולים שלא מגיבים לתרופות הקיימות בשוק" סיכמה כהן-דייג. הרבה הבטחות - חובת ההוכחה על החברה בהחלט הרבה הבטחות, אבל חובת ההוכחה היא כמובן על החברה. כאמור, מתחילת השנה איבדה המניה כ-70% מערכה ובשנה וחצי היא איבדה כ-80%. כיום המניה נסחרת בארה"ב לפי שער של 4.6 דולר, המשקף שווי שוק של 361.2 מיליון דולר, כ-1.095 מיליארד שקל.
החברה לא רושמת כמעט הכנסות - ובינתיים ההפסדים נצברים בדוחותיה לרבעון השלישי של השנה הציגה החברה הכנסות של 6 מיליון דולר, בעקבות עמידה באבן דרך של אסטרזנקה, זאת לעומת אפס הכנסות ברבעון המקביל.
הוצאות המחקר והפיתוח עמדו על כ-8.7 מיליון דולר, בהשוואה לכ-5.5 מיליון דולר אשתקד. ההפסד הנקי ברבעון עמד על כ-6.2 מיליון דולר, או 7 סנט למניה, בהשוואה להפסד נקי של כ-7.8 מיליון דולר, או 9 סנט למניה אשתקד. ההפסד, כמו חברות מחקר ופיתוח רבות אחרות – מיוחס ברובו להוצאות מחקר ופיתוח. ההפסד וההכנסות הם כמובן הגיוניים בהתחשב בכך שקומפיוגן היא חברה שעדיין מפתחת מוצרים ולא מוכרת אותם.
- 19.משקיע בקטן 20/12/2021 13:08הגב לתגובה זוזה צריך להיות ברור לכל משקיע אפילו טירון בתחום. צריך להיות ממש מקצוען כדי לשים כסף על חברה כזו ולצאת בזמן כולל רווח. בגדול, אכן אלו חברות שלרוב אין להן עתיד א-ב-ל הן מייצרות המון מקומות עבודה במעגל הראשון וגם הכנסות לחברות שמספקות ציוד וחומרים בתחום, במעגל השני. אסור לזלזל בזה!
- 18.ירון 20/12/2021 10:37הגב לתגובה זולא משקיע ולא אשקיע בחברות "חלום" בד"כ רק מפסידים.אני מושקע במדדי ארה"ב וישראל.
- 17.משכורות רבותיי 20/12/2021 09:42הגב לתגובה זוישנה תופעה די מגעילה בענף חברות החלום. זה מאד פופולארי בחברות הביוטק, אבל קיים גם בהיי טק, ואפילו בחברות לחיפושי נפט, כמו גבעות עולם. בכירים בחברות אלה מקבלים משכורות עתק של עשרות אלפי שקלים, כן זה קורה בביוליין פלוריסטם קומפיוגן, וגם בגבעות עולם. למרות שהחברות ללא הכנסות כלל. אבל המשכורות בשמיים. יצא לי לדבר עם אנשים כאלה, כן הם מרוויחים שמונים אלף והחברה ללא הכנסות, אבל העתיד ורוד, הסיפורים שהם מספרים ממש יפים, ולחלקם יש תואר שלישי וערימה של תעודות. קצת צניעות רבותיי, גם בחברות חלום אסור לבזבז את כל התקציב על משכורות ותנאים נילווים לבכירים
- 16.המושיע 19/12/2021 12:19הגב לתגובה זולהשיק מוצר ביולוגי משלב הפיתוח דרך הניסויים הקלינים ועד אישור FDA זה תהליך של עשור מינימום ובערך מיליארד דולר הוצאות תלוי בכמות החולים. אין לנו חברות שיכולות להשקיע ככ הרבה לכן נעשים שיתופי פעולה עם הענקיות שיכולות לזה. בדרך גם חברות כמו פרוטליקס ופלוריסטם מעסיקות מאות עובדים וחוקרים שלא מאושרים מנפילת המניות של החברה שמעררים את יציבותה אולם מביאים משכורת הביתה ומחיים את תעשית הביוטק והידע. משקיעים קטנים כמוכם שחולמים על רווח גדול ממניות חלום לא יבינו את הקשיים והיתרונות שלהחברות הללו. אל תקשיעו כסף במניות חלום של ביוטק אם אתם לא מבנים את המשמעות ולא מוכנים גם להפסדים בעולם של אישור תרופה תוך עשור. האופציה השניה להשקיע ולא לצפות להתעשר כי זה לא יקרה מהחברות שמפתחות תרופות בארץ לאף אחת אין יכולת לקחת תרופה פורצת דרך עד הסוף לכסף הגדול. או שתשקיעו ותפרקו תיסכולים בתגובות.......
- 15.אבי סין 19/12/2021 10:45הגב לתגובה זובשנת 2010 קיבלת את ניהול החברה . איזה מוצרים הספקתם למכור . חוץ מהסכמי פיתוח ושיתופי פעולה מה ייצרתם . כל חברות החלום יודעות לחלוב את המשקיעים לטובת פיטום הפנסיה שלהם . אני הייתי ממליץ לרגולטורים לפתוח בחקירות יסודיות נגד כל הביוליין , קמהדע , פלורליסטים כל הפרמות לפיהן ,………עובדים עלינו לרגולטורים לא אכפת מאיתנו . כל החברות האלה רק מספרות על פריצת דרך … תכלס כלום . לצערי גם המוסדיים משתפים פעולה ובכלל אין להאמין למאמרי הפרסום שעולים כרקע לתחקירים . קל מאוד להעלות ( גרפים טכניים ) את כל החברות האלה משנת 2010 ולראות מה שעוללו למשקיעים . בושה וחרפה
- 14.מוטי 18/12/2021 22:48הגב לתגובה זוחרה של מניה, אבדתי 30 אחוז מההשקעה בה, עם ראיון ומילים גבוהות לא הולכים לחנות.
- 13.אלירן 18/12/2021 19:19הגב לתגובה זומכאן אפשר רק להמריא מ שרוצה לצאת שייצא אני מאמין שיש עוד דברים בקנה המילה היא סבלנות
- 12.רוברט 18/12/2021 18:55הגב לתגובה זועוד חברה שמחכה לפריצת דרך על ידי התקדמות הטכנולוגיה בעתיד ! בינתיים יש משכורות לכולם, מה רע !?
- 11.כתבה מצויינת (ל"ת)אלישיב 18/12/2021 18:15הגב לתגובה זו
- 10.אייל 18/12/2021 13:45הגב לתגובה זוחברה עלובה שרוששה את המשקיעים התכבדו חברה ההנהלה ויפרסמו כמה מניות הם קנו לאחרונה במחיר הנוכחי ( אם בכלל ) אז אך מצפים שהמשקיעים יאמינו עם ההנהלה לא מביעה אמון בקנית המניה
- 9.צבי 18/12/2021 12:40הגב לתגובה זופיתוחים, שת"פים, תזרים מזומנים לכל שנה, יעדים מול ה- FDA לכל פיתוח, עבור כל שנה. יעד מעבר לרווח ולצמיחה בהכנסות (כמובן על בסיס הצלחה בחלק או בכל הפיתוחים).
- 8.שי 18/12/2021 10:53הגב לתגובה זושתתחיל לפרסם תוצאות ולעבוד במקום להתראיין... בינתיים היחידים שנהנים הם העובדים והיא בראשה?
- 7.לילי 18/12/2021 07:31הגב לתגובה זואיתור חלבוני מטרה זו פעילות ראשונית בכל חברת תרופות . החברה מכרה זכויות במחירי הפסד . אם תהייה הצלחה אחת כל הרווח יעבור לחברות המשווקות . לאחר איתור חלבון מטרה , על החברה להעביר כל הוצאות הפיתוח לחברה אחרת ולהשאיר הזכויות על הפטנט אצלה.
- 6.צביקה 18/12/2021 07:04הגב לתגובה זוהחברה עומדת בפני הצלחה עולמית בטווח הקצר .
- יוס 18/12/2021 09:51הגב לתגובה זורק שאחזיר את ההשקעה הגרועה שלי בהחרא מנייה
- 5.משקיע לטווח ארוך 18/12/2021 00:35הגב לתגובה זולקראת ראלי , שערים נמוכים מאוד שלא יחזרו לטעמי בזמן הקרוב
- זה גם אמרנו ב8$ (ל"ת)יוס 18/12/2021 09:52הגב לתגובה זו
- 4.הונאת משקיעים 17/12/2021 23:10הגב לתגובה זובמקום מסיבות עיתונאים ראוי שהגברת תיקח אחריות ותתפטר.הכישלון רשום על שמה אפס תוצאות ומלבד הונאת משקיעים שאיבדו הון אין לה שום סיבה לשמוח.
- 3.חברה לשריפת מזומנים שום נחת למשקיעים, טוחנים מים (ל"ת)גיא 17/12/2021 22:35הגב לתגובה זו
- 2.מאיר 17/12/2021 22:32הגב לתגובה זופרוטליקס ופלוריסטם איבדו יותר מ-90% אז יש עדיין לאן לרדת עוד. עצוב מאד
- 1.מאיר 17/12/2021 22:29הגב לתגובה זוגם פרוטליקס ופלוריסטם הבטיחו מהפכה בעולם הרפואה , המהפכה היחידה שהשיגו היא שרוששט את המשקיעים במניות שלהם